arama

Hangi İşletmenin & Ürünün Kar Marjı Ne Kadar? Karlı mı?

kar marjı

Teorik olarak bir işletmenin ana kuruluş amacı kâr elde etmektir. Dolayısıyla girişimci veya yatırımcı olarak vermek istediğiniz hizmetin, kurmak istediğiniz şirketin veya satmak istediğiniz ürünün ortalama kar durumu büyük öneme sahiptir.

İş dünyası durağan değildir, sürekli hareket ettiği için kar marjları da sürekli olarak değişebilmektedir. Bu nedenle bir iş fikrini hayata geçirmeden önce güncel kar marjları hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririz. “Bu iş fikri karlı mı?” sorusunu araştırmak bir elzemdir.

Yeni İş Fikirleri platformu olarak en yüksek kar marjlarına sahip ürün veya hizmetleri sık sık inceliyoruz. Hepsini genel olarak bir çatı altında toplamanın faydalı olacağını düşündük. Ancak önemli bir noktaya da değinmek gerekiyor;

KAR MARJLARININ İŞLETME TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİMİ

Bir işletmenin, ürünün veya hizmetin kar marjını değiştiren çok önemli unsurlar bulunmaktadır. Herhangi bir farklılık doğrudan kar marjlarını değiştirebilmektedir.

Örneğin, 100 bin lira dekorasyon ile kurulmuş bir balık restoranında satın aldığınız bir midye 10 TL fiyatındayken, hemen kapısının önündeki seyyar tezgahtaki midyenin fiyatı 1 TL’dir. Ancak her iki işletme de midyeyi 50 kuruştan satın almıştır.

Kısaca, resmi makamlar ile fiyatı kanunen belirlenmemiş ürün veya hizmetler dışındaki herhangi bir ürün veya hizmette kar marjı değişkendir. Ancak genel bir ortalamadan bahsetmek mümkün olabilir. Bu rehberde gördüğünüz tüm rakamlar genel ortalamalardır.
Belli başlı sektörlerden kar marjları…

MOBİLYA MAĞAZASI KAR MARJI

Son dönemde ciddi bir dönüşüm geçiren mağaza türlerinden bir tanesi de mobilya marketlerdir. Mobilya sektörü son dönemde çok aktif ve önemli sermaye talebi geçiren bir sektör olarak ön plana çıkıyor. Ortalama olarak lüks ürünlerde kar marjı yüzde 60 civarında bulunurken, ortalama düzeydeki markalar için kar marjı yüzde 40 civarında bulunuyor.

SİGORTA ACENTESİ KAR MARJI

Sigorta acentelerinde birçok farklı sigortalara yönelik poliçeler düzenlenmektedir. DASK ve trafik sigortası gibi genel geçer sigortalardaki kar marjı yüzde 8 civarında bulunuyor. Makine, hayvan, hayat, asansör gibi spesifik sigorta türlerindeki poliçelerde ise kar marjı yüzde 20‘ye yaklaşmaktadır.

SİGARA KAR MARJI

Ülkemizde tekel ürünlerinin fiyatı her satış noktasında aynıdır. Ürünler belli bir hizmet dahilinde satılmıyorsa; fiyatı değiştirilemez. Genel olarak sigara ürünlerindeki kar marjı yüzde 6 civarında bulunur. Ülke genelinde perakende ürünlerdeki en düşük kar marjları sigaralarda bulunmaktadır.

MANAV KAR MARJI

Ülkemizde manavlar genellikle ucuz sebze – meyve satılan işletmeler değildir. Manavlar genellikle spesifik noktalarda bulunur ve daha kaliteli ürün satışı gerçekleştirirler. Bu nedenle bir süpermarkette satılan fiyatlardan daha pahalı ürün satışı gerçekleştirilir. Genel olarak manavlarda kış aylarında kar marjı sebzelerde yüzde 28, meyvelerde yüzde 45‘tir. Yaz aylarında ise sebzelerde yüzde 40, meyvelerde yüzde 28 civarında bulunur.

LAVANTA KAR MARJI

Türkiye’de yetiştiriciliği son yıllarda büyük ilgi çeken bir tarım ürünüdür. Lavanta için kar marjı hesabı yaparken birçok faktör bir araya gelir. Genel olarak bir dönümden ortalama 300 kilogram lavanta elde edilir. Kilogram fiyatı ise 60 TL civarında bulunuyor. Yani bir dönümden kazanç 1800 TL civarında bulunuyor. Karşılaştırmak amacıyla ülkemizde 1 dönüm buğday arazisinden kazanç 500-600 TL civarındadır. (NOT: Lavanta yetiştiriciliğinde maliyetler yüzde 20 civarında daha fazladır ve ilk 3 yıl neredeyse verim alınmaz)

ALKOL KAR MARJI

Ülkemizde alkol ürünleri belirli bir hizmet karşılığında satılmıyorsa; perakende fiyatı sabittir. Genel olarak tekel alkol ürünlerindeki kar marjı yüzde 17 seviyesinde bulunmaktadır.

EKMEK KAR MARJI

Ülkemizde standart olarak üretilen 200 gram ekmek genel olarak tüketicilere 1 lira 25 kuruşa satılmaktadır. Fırınlarda 200 gram ekmek 95 kuruşa mal edilmektedir. Yani yaklaşık olarak ekmekteki kar marjı yüzde 30 civarında bulunuyor. Bu ekmek bakkallara ise 1 lira 5 kuruştan satılmaktadır.

PETSHOP KAR MARJI

Ne yazık ki! son yılların en trend işlerinden biridir. Petshopların bir kısmı canlı hayvan satışı ile birlikte malzeme ve mamalarını satarken, bazılarında canlı hayvan satışı bulunmuyor. Genel olarak canlı hayvanlardaki kar marjları çok yüksektir. Üstelik bazı petshoplarda üretim yine içeride bulunan hayvanlardan elde edilmektedir. Her durumda canlı hayvanlardaki kar marjları yüzde 60‘ın üzerinde bulunuyor. Kalitesiz mamalarda kar marjı yüzde 40, kaliteli ve bilindik markalardaki kar marjları ise yüzde 25 civarındadır. Hayvan bakım ürünlerindeki kar marjı yüzde 40, aksesuarlarındaki kar marjı ise çoğu zaman yüzde 50‘nin üzerindedir.

BENZİN İSTASYONU KAR MARJI

Ülkemizde benzinlerde satılan akaryakıt ürünlerinin taban veya taban fiyat bulunmaz. Rafineri çıkışı göz önüne alınarak işletmeler belirli oranda kar marjları eklemektedir. Bazı akaryakıt istasyonları müşteri edinmek için belirli dönemlerde kar marjlarını çok düşük tutabilmektedir. Genel olarak bilindik akaryakıt istasyonlarında benzindeki kar marjı yüzde 5, motorindeki kar marjı yüzde 6 ve LPG’deki kar marjı yüzde 9 civarında bulunuyor.

BAKKAL – MARKET KAR MARJI

Maalesef kar marjı konusunda üzerine en çok spekülasyon dönen işletmeler bakkal ve marketlerdir. Birçok farklı kaynakta bakkal ve marketler için çok ucu açık kar marjları belirtilmektedir. Böylelikle bakkal ve market açmak isteyen girişimciler ve yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayabiliyor.

Yeni İş Fikirleri platformu olarak, doğrudan 50’yi aşkın kaynağından aldığımız bilgilere göre, İstanbul’daki marketlerin ortalama kar marjı yüzde 37 seviyesinde bulunuyor. İşletmelerde karlılığı belirleyen en önemli ana unsur ise, çok satılmayan ürünlere olan rağbettir. Yoğun olarak sigara satışından ciro elde eden bir marketin kar marjı yüzde 10‘a kadar düşebiliyor. Ciro dengesini tüm ürünlerde elde etmek bu iş fikrinde çok önemlidir.

DÖNER KAR MARJI

Ülkemizde en yoğun olarak tüketilen lezzetlerden olan döner için üretim maliyeti birçok lokasyonda birbirine yakındır. Ancak bir hizmet ile satış gerçekleştiği için kar marjı çok değişkendir. Ortalama olarak 100 gramlık bir tavuk dönerin maliyeti 6 TL, et dönerin maliyeti ise 9.5 TL’dir. Tavuk döner genellikle 12 TL’den, et döner ise genellikle 20 TL’den satılmaktadır. Dolayısıyla döner ürünlerinde kar marjı yüzde 50 civarında bulunuyor. Dönercilerde satılan ayranların maliyeti ise 40 kuruştur.

KOZMETİK KAR MARJI

Son yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. Genel olarak karlılığı yüksek olmasıyla girişimci ve yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Ancak son yıllarda ciddi düzeyde zincir mağazaların sayısının artması ve internetten satışa olan yönelim ile birlikte karlılık düşmüştür.

Her ürün ve marka için bir kar marjı hesaplaması yapmak ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Lakin, mağazalardaki cirodan kar marjı yüzde 35 civarında bulunur. E-ticaret mağazalarındaki kar marjı ise yüksek rekabet nedeniyle ortalama yüzde 23‘tür.

ARAÇ KİRALAMA KARLI MI?

Araç kiralama sektörü ülkemizde yoğun talep alan bir hizmet sektörüdür. Genel olarak karlı ve potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Araç kiralama sektöründe araçlar satın alındıktan sonra giderler çok düşüktür. Bu nedenle yeterli sermaye ile iş kuran girişimciler için; verilen her kiralama hizmetinin yüzde 80’ine yakını doğrudan net kardır. Geriye kalan yüzde 20 ise aracın sigortası, muayenesi ve bakım hizmetleri için kullanılmaktadır.

CAFE KARLI MI?

cafe menü

Türkiye’de son 5-6 yıldır en aktif sektörlerinden biridir. Hizmet sektörünün önemli yapı taşlarından biri olan cafe sektöründe karlılık ortalamanın üzerindedir. Ancak elbette cafenin hitap ettiği kitle de kar marjları üzerinde ciddi etkiler oluşturabilmektedir. Ortalama olarak cafe sektöründe kar marjı yüzde 35 civarında bulunuyor.

COLA KAR MARJI

Cafenizde, marketinizde veya herhangi bir işletmenizde cola ürünlerini satmak; işletmeye müşteri çekmek için etkilidir. Kola sıklıkla tüketilen bir üründür. Genel olarak müşteriler bir kola satın almak istediği zaman markete veya cafeye girince; başka ürünler de satın alma eğilimi gösterir. Bu nedenle müşteri çekmek için tercih edilebilir. Toptancılar ile anlaşma düzenlediğiniz takdirde kola ürünlerinde kar marjı yüzde 45’tir.

ÇİĞKÖFTE KAR MARJI

Çok düşük sermayeler ile kurulabilen iş fikirlerinden biri çiğ köfte bayiliği almaktır. Doğru yapıldığı takdirde ciddi düzeyde iş hacmi sağlamak mümkün. Özellikle işletmenin açıldığı lokasyon iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Çiğ köfte bayilerinde satılan çiğ köftelerde ortalama kar marjı yüzde 55’tir. Yani 10 liraya satılan bir çiğ köfte için toplam karınız 5 lira 50 kuruştur.

ÇANTA KAR MARJI

Perakende sektörünün önemli satış ürünlerinden biridir. Kalitesiz çanta ürünlerinde ortalama kar marjı yüzde 60, kaliteli ürünlerde ise yaklaşık yüzde 35 kar marjı elde edilebiliyor.

ÇEREZ KAR MARJI

Sıklıkla tüketilen ayçiçeği gibi çekirdek ürünlerinde kar marjı yüzde 30 civarında bulunurken daha pahalı çerez ürünlerinde kar marjı yüzde 42 seviyesindedir.

ÇİÇEKÇİ KARLI MI

Çiçekçilerde çok farklı tarzlarda çiçek ürünleri bulunuyor. Genel olarak çiçekçiler karlı ve potansiyeli yüksek bir iş fikrini icra etmektedir. Bir çiçekçinin ay sonunda elde ettiği cironun ortalama yüzde 42’si net kardır. İşletme giderleri sonrasında karlılık yüzde 30 seviyesinde bulunur.

 

  • Mehmet Çiçek
    4 yıl önce

    o kadar kişinin .çiğ köfteci açmasının arkasında yatan sebebi anlıyoruz. %50 den fazla kar olan bir iş. ekmeğin bile kar marjı %30da kalıyor. her zaman derim ne varsa gıda sektöründe var.

    36
    yorum beğen