Dönerci dükkanı açmak konusunda bilgilere ihtiyacınız varsa; rehberimizde bir dönerci dükkanı nasıl açılır ve karlı bir iş fikri mi hususlarında bilgi bulabilirsiniz. Rehberimiz aracılığıyla kendi dönerci işletmenizi kurmak için bir haftalık süreye ihtiyacınız olacak.
Türkiye’nin dünyaya kazandırdığı en önemli lezzetler arasında yer alan döner, girişimci ve yatırımcıların ilgisini de çekmeye devam ediyor. Son dönemde zincirleşme sayısı artan dönerciler arasına girmek ve bir dönerci açmak istiyorsanız; bu rehberde bir dönerci nasıl açılır, döner salonu için isim önerileri ve bu tür işletmelerin karlılığı hakkında en güncel bilgileri sağlayacağız.
Öncelikle bir dönerci açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların bir iş planı hazırlamasını mutlaka öneriyoruz. Bu sayede bir dönerci açmak isterken olası sürpriz konulara önceden hazırlıklı olma fırsatı elde edersiniz. Dönerci açmak birçok iş fikrine göre daha kolay gerçekleştirilebilen bir iş fikridir, ancak bu durum işe gerekli özeni göstermemenizi gerektirecek bir konu değil.
Türkiye’de gıda satan işletmelerin tamamının da yasalar çerçevesinde sıklıkla denetlendiğini belirtmekte yarar var. Bu nedenle öncelikle hijyen kurallarına uygun bir işletme açmanız gerektiğini belirtmekte yarar var. Bu tür işletmelerin daima kendi içerisinde bir denetime tabii tutulması gerektiğini unutmayın.
İÇİNDEKİLER
Bir dönerci açmak için yapmanız gereken ilk adım bir dükkan belirlemektedir. Yürüyüş yollarında, insanların yoğun olarak bulundukları alanlara yakın bir alanda minimum 50 metrekare bir dükkan bulmanızı öneririz. Eğer büfe tarzında ayak üstünde satış yapılacak bir alan düşünüyorsanız bu durumda dükkanın boyutu 10 metrekareye kadar da düşebilir.
Elbette bulunacak olan dükkan için tek şart bunlar değildir. Belediyeler belirli alanlar için dükkan kurulmasına ruhsat vermeyebilir. Bu nedenle belediyelerin ilgili şartlarına uygun bir alanın belirlenmesi gerekiyor. Dönerci açmak için belediyelerin talep ettiği belgelere göz atmanız gerekiyor.
Türkiye’de belediyeler tarafından dönerciler Sıhhi Müessese olarak adlandırılmaktadır. Bu kapsamda Sıhhı Müessese ruhsatı almak için gerekli şartlar ve belgeler şöyledir;
İlgili şartlara uygun bir dükkan belirlendikten sonra dükkanın kurulması ve sonrasında ruhsat için başvuruda bulunması gerekiyor. Belediyeler gıda satan işletmeleri sıklıkla denetlemektedir. Bu nedenle tüm şartlara uyabilecek bir dükkan belirlenmesi önemlidir.
Dönerci açmak nispeten kolay iş fikirleri arasında yer almaktadır. Ancak bu adımda yapabileceğiniz 2 farklı seçenek bulunmaktadır. Öncelikli olarak kendi markanızı mı kuracaksınız yoksa bir firmadan bayilik mi alacaksınız. Bu adım kritik bir konudur ve işletmenizin kısa ve uzun vadeli hedefleri için önemlidir.
Eğer bayilik alacaksanız muhtemelen işletmenizin kurulumu bayilik veren firma tarafından kurulacaktır ve bu adımı geçebilirsiniz. Ancak kendi markanızı kuracaksanız, bir dönercide bulunması gereken malzemeleri temin etmeli ve ya kendi başınıza ya da bir profesyonelden destek alarak bir dekorasyon yapmanız gerekir. Her halükarda harcayacağınız para birbirine yakındır. Ancak bir franchise alarak genellikle ana işletmenin tecrübe ve deneyimi ile reklamlarından faydalanırsınız. Ancak bunlar için de genellikle bir katılım payı ödersiniz.
Bir dönerci açmak için satın almanız gereken malzemelerin çoğunu genellikle her şehirde ilgili bölgelerde bulabilirsiniz. Ancak kendi tasarımlarınızı uygulamak için mobilyacılara ihtiyacınız olacak. Malzemelerin kaba taslak listesi ise;
olmak üzere yaklaşık 60 bin liralık masrafınız oluşacak. Elbette bu tutar dükkanın boyutu ve dekorasyon için harcamak istediğiniz tutara göre büyük oranda değişiklik gösterecektir. Örnek olması açısından bazı döner salonlarının dekorasyonu için bile sadece 100 bin lira harcanabiliyor.
Tüm şartların uygun olması durumunda bir dönerciyi ortalama 3 gün içerisinde açabilirsiniz.
Bir dönerci salonunda ortalama olarak 4 kişi çalışmaktadır. Bu personelin en az 1’i en çok 2’si mutlaka döner ustası olmalıdır. Bu durumda her 2 ustanın da daha önce döner salonlarında çalışmış ve lezzetli bir döner çıkartabilecek kişilerden olması önemlidir. Döner ustaları standart asgari ücretin en az yüzde 50’sinden fazla maaş almaktadır.
Döner ustası olarak işe alınacak personelin hijyen kurallarına da dikkat etmesi ve prezantabl bir görüntüye sahip olması önemlidir.
Dükkanın işletilmeye başlatılması sürecinde en kritik süreçlerden biri de reklamdır. Dönerci salonu açıldığı gün mutlaka basit de olsa bir açılış düzenlenmelidir. Bu açılış insanların yeni bir dükkanın kurulduğu algısını kurmak için çok faydalı olacaktır. Bu sayede insanlar yeni bir lezzeti denemek isteyebilecek ve eğer memnun kalırlarsa devam edeceklerdir.
Açılış ile birlikte ilk etapta düşük bütçeler olmak üzere, yerel düzeyde reklam vermenizi öneriyoruz. Şehrinize yönelik gazete, radyo ve televizyonlara reklam verebilirsiniz. Ayrıca eğer varsa şehrinize yönelik sosyal medya hesaplarına da reklamlar vermeyi ihmal etmeyin, genellikle düşük bütçeli ancak yüksek etkileşimli reklamlar sosyal medya üzerinden gerçekleştiriliyor. Elbette bu reklamları bir kampanya üzerinden düzenlemeye özen gösterin.
Dönercilerde mutlaka ama mutlaka eve servis seçeneği de bulunmalıdır. Bu kapsamda ilk etapta bir ve işin artışına paralel olarak en az 2 motorlu veya bisikletli kurye istihdam etmenizi öneririz. Evlere ve iş yerlerine servis yaparken hızlı olmanızı mutlaka öneririz, bu tercih edilmeniz için en önemli kriterlerden biridir.
Türkiye’de eğer çok lüks bir lokasyonda bulunmuyorsanız genellikle dönerci salonlarında kar marjı birbirine çok yakındır. Ortalama olarak et ve tavuk döner satışı yapan bir dönercide cirodan kar oranı yüzde 35 seviyesinde bulunur. Eğer ayran, kola ve su gibi kar marjı yüksek ürünlerin satışı fazlaysa bu durumda ciroda yüzde 10’luk ek bir artış da kaydedilebiliyor.
Bu kapsamda bir döner salonu karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır.
Bende atasehirdeyim geri donus saglarsaniz sevirimm
Hatay Antakya’dan ben İsmail daha önce Denizli’de Hatay usulü döner dükkanı işlettim. Kendi ilinde dönerci işletmek isteyen bir kişi ile ortaklık düşünebilirim az maliyetle çok fazla kár elde edebilirsiniz ben kendim açmak isterdim açıkçası maddi durumum bina musade etmiyor kendi başıma acibilecek olsaydım Amasya Merzifon. Nevşehir Trabzon gibi illeri tercih ederdim. Özellikle bu illerden ortaklık düşünen varsa banaa ulassin
Döner ustası değilim ama gerçekten kendime güveniyorum bu konuda. Öncelikle elektrikli bıçakla kesmeyi düşünüyorum. Kendi işyerimi açıp böyle sürdürmek istiyorum sizde olur mu şartlar nekadar uygun, bilgilendirirseniz çok sevinirim
dönerci açmak mantıklı gerçekten