Ülkemizde gün geçtikçe satışı artan ürünler arasında yer alan çiçek için bir işletme açmak karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Çiçeklerin satıldığı ortamlara ülkemizde Çiçekçi adı veriliyor ve bu işletmelerde çiçek dışında son dönemde çeşitli dekorasyon malzemeleri de satılmaktadır.
Özel günlerin artışı ve insanların özel günlere gösterdiği değerdeki artış ile birlikte çiçeklerin iş hacminde önemli oranda artış kaydediliyor. Bu doğrultuda bir çiçekçi açarak karlı ve gün geçtikçe potansiyeli yükselen bir iş fikrine giriş yapabilirsiniz. Çiçekçi dükkanı açmak için gerekli belgeler, işin maliyet-sermaye hesabı ile kar marjı ve karlılığı için aklınıza takılan sorulara yanıtlar sağlayacağız.
İÇİNDEKİLER
Çiçekçi dükkanı açmak istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken güzel ve dikkat çekici bir lokasyonda dükkan kiralamaktır. Doğru dükkanı bulmak üzere bir F/P analizi yapmanız gerekiyor. Bu analizi yaparken özellikle işletmenin ilk döneminde sorun çıkartabilecek kirayı doğru analiz edin.
Seçeceğiniz dükkanın minimum 50 metrekare olması ve girişinin yere yakın olmasına özen gösterin. Ek olarak bu dükkana yakın bir noktada başka çiçekçi olmaması da avantaj sağlayacaktır. Bu sektörlerde rekabet önemli bir sorundur.
Çiçekçi dükkanlarında dekorasyon en önemli konular arasında yer almakta ve büyük oranda ana maliyetin temelini oluşturmaktadır. Çiçekçi dükkanı kuracak olan girişimci ve yatırımcıların özellikle dükkanın dekorasyonu konusunda profesyonel destek almasını öneririz.
Çiçekçi dükkanını kurmak üzere bir dükkan belirledikten sonra hemen işe koyulmadan önce resmi prosedürleri tamamlamanız gerekir. Standart olarak bir çiçekçi dükkanı açmak için bağlı bulunduğunuz belediyeye bu belgeleri götürerek işyeri açma ruhsatı almanız gerekiyor;
Bazı belediyeler bu belgelere ek olarak farklı şartlar ve belgeler talep edebilmektedir. Bu konuda net bilgiyi bağlı bulunduğunuz belediyeden alabilirsiniz. Ek olarak işyeri açılış ruhsatı dışında başka resmi işlemleriniz de bulunacak. Bu konuda bilgiyi İşyeri Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberimizden alabilirsiniz.
Çiçekçi dükkanını belirledikten ve resmi prosedürleri tamamladıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey dükkan için gerekli çiçeklerin ve satılacak diğer aksesuarların satın alınması kalıyor. Ülkemizde yapay ve gerçek çiçek ile çeşitli aksesuarları satan binlerce toptancı bulabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey bulabildiğiniz tüm toptancılara ulaşarak hatta bizzat ulaşabildiklerinizi ziyaret ederek teklif almanız olacak.
En iyi ürünleri en iyi fiyat ile alabilme fırsatı için bu sürece mesai ayırmanız gerekir. Her işletmenin ürünleri ve fiyatları farklı olacak. Bu durumda toplu alım yapacağınız için eşsiz bir pazarlık fırsatınız da olacak. Ayrıca ürünler için sürekli sipariş geçeceğinizden dolayı pazarlığınızı uzun vadeli olarak da değerlendirmeniz gerekir. Her halükarda bu işten az da olsa anlayan biri ile toptancılara gitmenizi mutlaka öneririz.
Çiçekleri seçerken internetten faydalanabilirsiniz. İnternette büyük çiçek platformlarında en çok satılan çiçek ürünlerine göz atmayı ihmal etmeyin.
Ürünleri satın aldıktan sonra daha önce de belirttiğimiz üzere profesyonel bir destek ile dekorasyonu oluşturun ve ürünleri yerleştirin. Ardından şık bir banko, çalışma maması ve tabela dışında herhangi önemli bir ihtiyacınız olmayacak.
Bir çiçekçi dükkanını kurduktan sonra elbette şık bir şekilde organize edilmiş bir açılış düzenlemeniz gerekir. Bunun için bir organizasyon şirketinden de destek alabileceğiniz gibi birkaç kişi ile de düşük maliyetle açılış yapabilirsiniz. Dükkanın kurulduktan sonraki ilk haftada daha agresif olmak kaydıyla yerel çaptaki tüm medya kuruluşlarına reklam vermeyi ihmal etmeyin. Yerel düzeydeki gazete, televizyon, ve radyolara reklamlar verin. Billbordları en az 1 haftalığına kiralayın. Böylelikle insanlar yeni bir dükkanın açıldığı konusunda bilgi sahibi olacaktır.
Agresif reklam sürecinde özellikle dükkan telefonunuz sıklıkla çalacak ve siparişler alacaksınızdır. Bu süreçte ürünlerinizin fiyatlarını asla yüksek tutmayın. Hatta ilk 3 aylık dönemde minimum kar politikası ile çalışmanızı öneririz. Çiçekçi gibi temel ihtiyaç ürünü satmayan işletmelerde müşteri edinmek ve müşteriyi elde tutmak kritik bir süreçtir. Bu nedenle her bir müşteriye çok özen göstermeniz gerekir.
Bu tür işletmelerde en az biri kadın olmak üzere minimum 2 kişi çalışmalıdır. Dükkanın mutlaka vitrini özellikle özel günler döneminde sıklıkla değiştirilmeli ve vitrin tasarımı şık bir el tarafından düzenlenmelidir. Zaman zaman kampanyalar düzenlenmeli ve yine yerel düzeydeki reklam fırsatları kullanılmalıdır.
Ülkemizde çiçekçilerin son yıllardaki en büyük gelir kaynağı ise online çiçekçi platformlarından gelmektedir. Ülkemizde çok büyük çiçek platformları bulunmakta olup, bu platformlara kendi çiçekçinizi kayıt edebilir ve sipariş almaya başlayabilirsiniz.
Ek olarak kendi web sitenizi açarak da buradan online sipariş uygulamasını başlatmanızı mutlaka öneriyoruz. Gelişen teknolojiler ile birlikte insanlar artık birkaç tık ile dilediği adrese çiçek göndermeye daha sıcak bakıyor. Dolayısıyla kredi kartı ile anında çiçek siparişi alınabilen bir web sitesi ya da uygulama yaptırmanızı öneriyoruz.
Bu platformları kurduktan sonra uygulama veya web siteniz için önemli bir reklam bütçesi ayırmanız gerekecek.
Türkiye’de ortalama bir çiçekçiyi kurabilmek için 140 bin liralık sermayeye ihtiyacınız var. Ancak son dönemde çiçekçiler tam anlamıyla kabuk değiştirmiş ve bazı çiçekçilerin kuruluş sermayesinin 1 milyon liranın üzerinde olduğunu belirtelim. Zira çok karlı bir sektördür ve ortalama düzeyde bir iş hacmi önemli düzeyde kar sağlamaktadır.
Ortalama olarak iş yapan; yine ortalama kalitede ve fiyatta ürünlerin satışının yapıldığı bir çiçekçi dükkanında ay sonunda cirodan kar marjı yüzde 55 civarında bulunmaktadır. Bu birçok perakende sektörüne göre çok yüksek bir orandır.
Yüksek karlılık ile çalışan çiçekçilerin ortalama aylık geliri 20 bin liranın üzerindedir. Ancak bu tutar elbette işletmenin iş hacmiyle doğrudan ilgilidir. Özellikle özel günler ve gecelerde aylık satışınızı sadece 1 günde yapabileceğinizi unutmayın.
Çiçekçi dükkanı açmak ile ilgili sorularınızı bu rehberin alt kısmında bulunan yorum bölümünden bizlere yöneltebilirsiniz.
Çok karlı bir iş ama çok sermaye lazım. Ortak arıyorum
Alanyada yaşıyorum bu işi düşünenler birlikte çalışabiliriz
Alanyada işlek caddede bulunan cicek cikolata ve organizasyon dükkanimi saglik sebebi ile devrediyorum Alanyada düşünen arkadaşa yardımcı olabilim
Maliyeti ne olur? Ortalama
Gaziantep akket çiçekçi açmayı planlıyorum ortak arıyorum
Antalyada merkezde dükkan açmak istiyorum ortak arıyorum düşünen ulaşabilir mi.