KOSGEB’den destek ve teşvik alabilmek için KOSGEB’e başarılı ve etkili bir proje sunmanız gerekiyor. Bu rehberde Türkiye’nin birçok bölgesinde destek ve teşvik alan en iyi KOSGEB başarılı proje örneklerini bulabilirsiniz.
KOSGEB’ten hibe almak için başarılı bir projeye ihtiyacınız var. Eğer KOSGEB aracılığıyla iş kurmak istiyorsanız; ancak hangi iş fikri üzerinden ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız; KOSGEB proje örnekleri aracılığıyla odaklanmanız gereken iş fikri ilhamını bulabilirsiniz. Bir girişimci ve yatırımcı olarak KOSGEB ile iş kuranlar kısa sürede gitmek istediğiniz yere götürebilir.
KOSGEB‘ten daha önce hibe ve teşvik almış projelere göz atmanızın bir diğer faydası ise harika iş fikirleri bulmaktır. İş dünyasında en çok sorun yaşanılan konulardan biri de yatırım yapabilecek düzeyde potansiyel içeren bir iş fikri bulmaktan geçiyor. Başarılı bir hibe almak; çoğu zaman yüksek potansiyel içermekten geçiyor.
KOSGEB’ten hibe almış başarılı proje örnekleri…
Girişimci ve yatırımcılar tarafından bir hayal etrafında Kocaeli Üniversitesi’nin Teknopark bölümünde faaliyet gösteren Kinetik Medikal şirketi, KOSGEB’ten destek alarak hayallerindeki alternatif fizik tedavi yöntemi cihazını üretti. Skolyoz hastalarının tedavisinde çığır açan bir teknoloji içeren Skolyoz Egzersiz Cihazı ‘Spinamot’u üretmeyi başaran şirket daha şimdiden ciddi büyük yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı.
Erzurum’da doğal kaynak suyunu paketleyip satışa sunmak isteyen girişimci ve yatırımcı bir ekip; hazırladıkları proje aracılığıyla Desni Palandöken Su markasını kurmayı başardı. Kısa sürede Doğu ve Anadolu’nun en büyük su işleme tesisi olmayı başaran firma; KOSGEB’in sağladığı destek aracılığıyla işletmelerini modernize ederek güçlendirdi.
ELEKTRİK MAKİNELERİ ÜRETİMİNE BAŞLADI
Şanlıurfa’da enerji sektöründe makine üretimi yapan Meksan Trafo, KOSGEB’ten destek alarak sektöre yepyeni ürünler kazandırmayı başardı. Kısa sürede geliştirdiği makineler ile ihracat yapmayı başaran Meksan Trafo, 13 olan personel sayısını 100’ün üzerine çıkardı ve yeni bir fabrika kurmak üzere yeniden KOSGEB’e başvuruda bulundu.
CNC MAKİNESİ ÜRETİMİNE BAŞLADI
Kocaeli’nin en yeni teknoloji firmalarından biri olan Venox Teknoloji, KOSGEB’ten destek alarak lazerli CNC makinesi üretimine başladı. Türkiye’de üretimi yapılmayan lazerli CNC makinesi aracılığıyla, ülkede bulunan CNC makinelerine yönelik ihracatı sonlandırmayı amaçlayan firma; büyük bir başarı elde ederek yurt dışındaki şirketlerin ürettiği CNC makineleri ile rekabet edebilecek bir üretim gerçekleştirdi.
FİŞLİ KABLO SEKTÖRÜNDE LİDER OLDU
Türkiye’nin en büyük Elektroteknik firmalarından biri olan DE-KA, hizmet verdiği 27 yıllık süre boyunca sürekli olarak KOSGEB’in sağladığı hibe ve teşvikleri başarılı bir şekilde kullandı. Günümüzde Avrupa’nın lider fişli kablo firması olmayı başaran DEKA Elektroteknik, yurt dışında da yeni işletmeler kurmak üzere faaliyetlerini büyük ölçüde artırıyor.
İHRACAT REKORTMENİ
Kendi sektöründe ihracat rekortmeni olan Melpa Döküm Metal, kurulduğu günden bu yana hazırladığı KOSGEB projeleri ile bugün ürettiği tüm ürünlerin yüzde 90’ını ihraç ediyor. Döküm metal sektörünün en iyi firmaları arasında yer almayı başaran firma, özellikle KOSGEB’in AR-GE teşvikleri ve makine alımı hibeleri aracılığıyla ciddi düzeyde büyüme kaydetti.
100 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Karadeniz’in güzide kenti Samsun’da kurulu olan Aygün Cerrahi Aletler, KOSGEB’ten aldığı hibe ve teşvikler aracılığıyla devasa bir işletmeye dönüşmeyi başardı. 30 yıllık şirket, yaklaşık 15 yıldır farklı KOSGEB projeleri ile önemli destekler aldı. Özellikle AR-GE ve makine alımı gibi konulardaki desteklere başvuran Aygün Cerrahi Aletler, 8 bin metrekare kapalı alanda 250’ye yakın çalışanı ile hizmetlerini sürdürüyor. Tıp sektörünün yakından takip ettiği işletme; dünyanın 100 ülkesine ihracat yapıyor.
KOSGEB HİBESİ İLE İŞ KURDU İHRACATA BAŞLADI
Tüm dünyada en kaliteli incir denildiği zaman akla Aydın gelmektedir. Aydın’da girişimci ev kadını Huriye Çetinel Aydın, KOSGEB projesi hazırlayarak hibe aldı ve incir çekirdeği yağı işletmesini kurdu. Kısa sürede incir çekirdeği yağı konusunda bir marka haline gelen işletme ihracata başladı. İlk etapta yüzlerce kiloluk siparişler aldığını dile getiren Huriye Çetinel Aydın, günümüzde yıllık 70 ton yağ ihracatı ile önemli düzeyde gelir elde ediyor.
KOSGEB HİBELERİ İLE ŞİRKETİ BÜYÜTTÜ
Zonguldak’da kurulu fabrikası ile önemli düzeyde potansiyel içeren TATSAN Çelik Konstrüksiyon, KOSGEB’in KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı’na başvurarak makine teçhizat altyapısını büyük ölçüde güçlendirerek ihracat yapmaya başladı.
35 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Gübre sanayisinde faaliyet gösteren Aydın merkezli EYS Metal, gübre makineleri üretimine başlayarak KOSGEB aracılığıyla ihracat yapmaya başladı. Kısa sürede 35 ülkede tanınan bir marka haline gelmeyi başaran firma, KOSGEB’in yeni hibe ve teşvik programları için proje üretmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
ATÖLYEDEN DEVASA TESİSE
2011 yılında küçük bir atölye ile döküm işine başlayan girişimci Gökhan Erzincanlı, bu süreçte KOSGEB’in sağladığı birçok teşvik ve hibe programına başvurarak destek almayı başardı. Günümüzde 3 bin 500 metrekarelik bir alanda üretim yapan firmanın kurucusu olan başarılı girişimci Gökhan Erzincanlı, birçok farklı ürün kategorisinde önemli düzeyde üretim gerçekleştiriyor.
KOSGEB DESTEĞİ İLE BAŞARILI BÜYÜME
Giresun’da faaliyet gösteren Gir-San Makina, 20 yıllık büyüme serüveninde en çok desteği KOSGEB’ten aldı. Günümüzde 42’den fazla modelde üretim gerçekleştiren makine sanayi şirketi; geride kalan 20 yıllık süreçte Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Destek Kredisi, Makine Teçhizat Kredisi, Ölçek Endeksli Destek Kredisi gibi kredilerle işletmeye çok ciddi düzeyde finansman sağladı. Firma ihtiyaç duyduğu her anda sağlanan finansman kredileri ile tüm projelerine yönelik sorunsuz üretim gerçekleştirmeyi başardı.
İTHALATI DURDURACAK ŞİRKETE CİDDİ DESTEK
Elazığ’da faaliyet gösteren ve Türkiye’nin motor ithalatını durdurmak amacıyla ciddi çalışmaları bulunan Sezgin Motor, KOSGEB’in sağladığı tanıtım ve makinelere yönelik teşvik, destek ve hibeler aracılığıyla projelerine çok ciddi finansman desteği aldı. Firma kısa sürede Türkiye’de ciddi satış rakamlarına ulaşırken; 2020 yılı itibarıyla ihracat seçeneklerini değerlendiriyor.
İTHALAT BAĞIMLILIĞINI KALDIRDI
Tamamen doğal ve organik bir şekilde maske üretimi gerçekleştirmeyi başarmak üzere yola koyulan girişimci ekip, KOSGEB’ten destek alarak MFA Maske şirketini kurdu. Projelerine yönelik ciddi düzeyde hibe alan firma, kısa sürede Türkiye’nin bu alandaki ithalat bağımlılığını ortadan kaldırmakla kalmadı, dünyanın 16 ülkesine de ihracat yapmaya başladı. Firma önümüzdeki yıllarda da seri üretimi ve yeni projeleri için KOSGEB ile çalışmayı planlıyor. Son dönemde Kosgeb ile iş kuranlar arasında en çok dikkat çeken firmalar arasında yer alıyor.
ÇIRAKLIKTAN ÜRETİME
Çocukluğunda iş makinelerinin üretimi konusunda çıraklık yapan girişimci Adem Harman, KOSGEB’in sağladığı hibeler ve teşvikler üzerine yoğunlaşarak hazırladığı projeler ile kendi işini kurmayı başardı. OSTİM OSB’de iş makinesi üretimi yapmaya başlayan şirketi günümüzde 8 ülkeye ihracat yapmaya başladı.
KOSGEB ile ÜRETİCİ OLDU
Türkiye’nin en büyük avukatlık ofislerinden birinde avukatlık yapan İskender Uygunbaş, her zaman üretim sektörüne girmek üzerine olan ilgisini KOSGEB ile hayata geçirmek istedi. Bunun üzerine Spirulina üretimi yapmak üzere proje hazırlayan avukat Uygunbaş, hem TÜBİTAK hem de KOSGEB Desteği alarak kendi işletmesini kurdu. Yüzde 100 yerli, yüzde 100 saf Spirulina üretimi yapan işletme günümüzde birçok ülkeye ihracat yapmaya başladı.
SIFIRDAN 25 MİLYON CİROYA
Ankara’da savunma sanayi için ciddi fikirlerini projelendiren ve KOSGEB’e sunan girişimci Mustafa Fatih Ünal, KOSGEB’in sağladığı hibeler ile sıfırdan başlayarak günümüzde 25 milyon liralık ciro elde eden devasa bir şirkete sahip oldu. 20 yılda sağladığı başarının büyük kısmını KOSGEB sayesinde gerçekleştiren girişimci Mustafa Fatih Ünal, 210 personel ile çalışmalarını yoğun bir şekilde gerçekleştiriyor.
6 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
KOSGEB ile iş kuranlardan biri olan Çorum’daki Saray İnşaat Makine Malzeme Gıda Tarım San. ve Tic. A.Ş., alınan destekler ile günümüzde 6 ülkeye meyve – sebze ihracatı yapmaya başladı. Sağlanan desteklere yeni başvurular yapmayı planlayan şirket binlerce ağacı ve on binlerce kapasiteli soğuk hava deposu ile her yıl büyümesini sürdürüyor.
KOSGEB mobil uygulama alanına da yatırım yapar mı?
Güzel girişimcilik önerileri ve fikirleri var, aklımda yattı sağolun.
Bu yazıdan anlayacağımız üzere her şeyin başı azim. Atasözlerinde denildiği gibi bir laf söyleyebilirdim ama uygun kaçmaz 😀
Kosgeb’ten hibe almak konusunda Girişimcilik sertifikasına sahip olanların daha çok şanslı olduğu bir gerçek. Fakat tek şart bu değil tabiki. İş fikrinizin çok akılda kalıcı ve farklı bir sektör olması da sart.
Bizim köyden komşu da tavuk çiftliği için KOSGEB ten yararlandı. Çiftlikten elde ettiği yumurtaları ilçeye satışını yapıyor. 1. Yılın sonunda kendine traktör de aldı.
KOSGEB den hibe alınmış en iyi iş kuranlar yazıyor beğendim