arama

e-Ticaret Sitesi Kurmak 2024

e ticaret

2024 yılında yapılabilecek karlı iş fikirlerinden biri de e-ticaret sitesi kurmaktır. Son dönemde öne çıkan bu iş fikri ile kısa sürede önemli düzeyde gelir elde etme fırsatı bulabilirsiniz.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en hızlı büyüyen sektörler arasında e-ticaret yer almaktadır. Bir e-ticaret sitesi kurmak, teknolojinin gelişimiyle birlikte hızla yükselirken; rekabet gün geçtikçe artmaktadır. Rehberimizde, bir e-ticaret sitesi kurmak için gerekenlere değineceğiz.

Öncelikli olarak bir e-ticaret sitesi kurmak için motivasyon ve cesarete ihtiyacınız var. Bunları para ile satın alamazsınız, bu nedenle her iki konuyu tamamen size bırakıyoruz 🙂

E-TİCARET NEDİR?

E-ticaret, ürünlerin veya hizmetlerin çevrimiçi platformlar üzerinden sunulması ve satılması, ardından müşteriye teslim edilmesi sürecidir. “Elektronik Ticaret” teriminin kısaltması olan e-ticaret, dünya genelinde herhangi bir yerden herhangi bir yere ürün satma imkanı sunar. Alışveriş tercihlerine bakıldığında, e-ticaret çağımızın en önemli iş fikirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

E-TİCARET SİTESİ KURMAK İÇİN GEREKENLER

Bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız, öncelikli olarak Ticaret Nedir rehberine göz atmanızı öneririz. Ticaret konusunda kendinizi geliştirmeden e-ticarete giriş yapmanızı önermeyiz. Kendinizi bu konuda yetkin hissediyorsanız, şimdi bir e-ticaret sitesine sahip olmak üzere girişime başlayabilirsiniz.

1. FİKİR

Bir e-ticaret sitesine sahip olmak için öncelikle fikre ihtiyacınız olacak. Bu e-ticaret sitesinde ne satılacak, hedef kitlesi kim olacak sorularını yanıtlamadan e-ticaret sitesini kurmaya başlamayın.

2. DOMAİN (ALAN ADI)

Kuracağınız e-ticaret sitesinde satılacak ürünler ve hedef kitlenizi hedef alarak; e-ticaret mağazanıza bir isim vermeniz ve bu isim ile bir alan adı (domain) satın almanız gerekir. Alan adı, insanların dünyanın her yerinden internet bağlantısını kullanarak mağazanıza ulaşmasını sağlayacak bir kısa addır. Örneğin yeniisfikirleri.com bir alan adıdır ve dünyanın neresinde olursanız olun bu isim ile internet sitemize giriş yapabilirsiniz.

Alan adı sahip olacağınız en önemli konulardan biridir. Alan adınız aynı zamanda markanızdır. Bu nedenle sattıklarınızı, hedef kitlenizi, gücünüzü ve modern yanınızı yansıtmalıdır. Alan adınıza birkaç dakikada karar vermeyin, düşünmek ve en iyi ismi bulmak için kendinize biraz süre tanıyın. Ayrıca çevrenizdeki insanlar da fikir alabilirsiniz.

Domaine karar verdikten sonra bu domaini Markum, Isımtescil, Natro gibi domain servislerinden satın alabilirsiniz. Ortalama ücreti 250 TL’dir.

3. ALTYAPI (SCRIPT)

Bir alan adını aldıktan sonra sitenizi kurmanız gerekir. Sadece alan adı ile site kurulmaz, aynı zamanda bir alt yapıya yani e-ticaret scriptine ihtiyacınız olacak. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz, kendinizi geliştirmek üzere birkaç Youtube videosu izlemenizi öneririz. E-ticaret sitesi sahiplerinin bu terimlere yabancı olmaması gerekir.

E-ticaret scriptlerinin sayısı binlerin üzerindedir. Birçoğu ücretsiz, birçoğu da elbette ücretlidir. Her script farklı özellikle sağlamaktadır. Bu konu tamamen size bağlı bir durumdur. Bu nedenle satacağınız ürünlerin sayısını göz  önüne alarak, bir scripte karar vermeniz gerekir. Eğer birkaç ürün satacaksanız, ücretsiz seçenekler kesinlikle işinize yarayabilir. En iyi ücretsiz e-ticaret scriptleri ise şöyle;

  1. Prestashop
  2. Opencart
  3. Magento
  4. ShopPHP
  5. WordPress (tema seçenekleriyle)
  6. NopCommerce

Bu seçeneklerin tamamı ücretsizdir ve dünya genelinde milyonlarca başarılı e-ticaret sitesi bu altyapılar ile hizmet vermektedir. Yine bu temaların isimlerini Youtube’de arayarak binlerce nasıl yapılır, kurulur videolarını bulabilirsiniz.

4. HOSTING

Bir e-ticaret sitesi kurmak için sitenizin yayınlanabilmesi ve erişebilmesi için bir hostinge ihtiyacınız olacak. Ortalama olarak başlangıç amacıyla sahip olacağınız hostingin ücreti aylık 100 TL civarında olacak. Hostingi, Veridyen, Turhost, IHS, Alastry gibi işletmelerden kolaylıkla alabilirsiniz. Üstelik bu servislerin birçoğu tek tık ile e-ticaret scripti kurulumu desteği de sağlamaktadır. Hostingi alırken bu konuda bilgi alabilirsiniz.

5. SATILACAK ÜRÜNLER

E-ticaret sitenizi kurdunuz ama çok önemli bir şey eksik; satılacak ürünler.

Bu adım tamamen size bağlı bir durum. Satmaya karar verdiğiniz ürünleri, en ucuz olarak bulabilmeniz gerekiyor. Asla ama asla ilk etapta çok yüksek sayıda stok yapmanızı önermiyoruz. Zamanla siparişlerin yoğunluğuna göre daha yüksek sayıda stok tutmaya başlayabilirsiniz.

6. ÖDEME SİSTEMİ

E-ticaret sitelerinde diğer olmazsa olmaz şey ise ödeme sistemleridir. İnsanlara tamamen güvenlik seçenekleri ile donatılmış bir ödeme sistemini sunabilmeniz gerekir. Ülkemizde en popüler ödeme sistemleri ise İyzico, PayTR, PayU, iPara’dır. Bunlardan herhangi birinden kolaylıkla ödeme sistemi altyapısı alabilirsiniz. Birçoğunun ödeme sistemini sizin sitenize uygulamak için profesyonel desteğinin de bulunduğunu belirtelim. Bu nedenle bu konuda herhangi bir sorun yaşamazsınız. Ancak 7’nci adımı tamamlamadan bir ödeme sistemine dahil olamayacağınızı belirtelim.

7. ŞİRKET KURMAK

Ülkemizde satılan her ürün faturalı olmak zorundadır. Ayrıca ödeme alt yapısı veren şirketlerin tamamı da şahıslara hizmet vermez. Bu nedenle vergi levhası almanız gerekir. Ülkemizde kurabileceğiniz birçok şirket türü bulunmaktadır. Bunlardan size uygun olanını belirlemek ve ihtiyacınız olan belgeleri öğrenmek için Şirket Kurmak rehberinden yararlanabilirsiniz.

8. DİJİTAL PAZARLAMA

Artık bir e-ticaret sitesine sahipsiniz; ancak muhtemelen hiçbir satış yapamıyorsunuzdur. Bunun nedeni dijital pazarlama konusunda henüz çalışmaya başlamamanızdır. İnsanlar sizin e-ticaret sitenizi bilmeden sizden alışveriş yapamaz. Bu nedenle pazarlama çalışmalarına başlayıp, e-ticaret sitenize insanları çekebilmeniz gerekir.

Dijital pazarlama tam anlamıyla bambaşka bir dünyadır. Bu konuda en başarılı olan işletmeler, günümüzde en büyük e-ticaret sitelerine sahiptir. Dijital pazarlama konusunda ana başarı harcayabileceğiniz paradır.

Dijital pazarlama konusunda kendinizi geliştirmeli ve ürünlerini satın alabilecek hedef kitleye yönelik en iyi reklam-pazarlama seçeneklerini belirlemelisiniz.

En iyi online pazarlama seçeneği elbette doğrudan reklam platformlarına reklam vermektir. Adsense, Ligatus, Admatic, Reklamstore, Reklam9, Maxad gibi platformlara üye olarak bu servisler aracılığıyla reklam verebilirsiniz. Ya da doğrudan hedef kitlenizin kullandığı web sitelerinin Reklam bölümlerindeki iletişim adreslerinden ulaşarak; reklam verebilirsiniz.

Ücretsiz dijital pazarlama seçenekleri ise sosyal medya ve SEO’dur.

Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube’de hesaplar açabilir ve buralarda içerikler oluşturabilirsiniz. Sayfalara gelen her takipçi doğrudan sizlere ücretsiz birer müşteri adayı kazandıracaktır. Ayrıca yine bu sosyal medya hesaplarına yönelik de reklamlar verebilir ve bir müşteri portföyüne sahip olabilirsiniz.

Son olarak Cironuzu Katlayacak 10 Satış ve Pazarlama Teknikleri rehberimiz de ilginizi çekebilir.

 

  • Murat S.
    4 yıl önce

    Sürekli yeni e-ticaret sitesi açıldığını düşünürsek bundan sonraki süreçlerde daha iyi hizmet verenler kazanacak. Bir e-ticaret sitesi açarken kaliteli ürünler satmaya özen gösterin. Kaliteli ürünler satarken de açacağınız siteyi özenle hazırlayın veya hazırlatın. Hiç bir yazılım bilginiz olmadan hazır bir sistem kurmanız ileride size ayak bağı olabilir, bunun yerine profesyonel destek alabilirsiniz.

    37
    yorum beğen
  • Hasan
    4 yıl önce

    E ticaret için şahıs şirketi kurmak lazım.

    37
    yorum beğen