Çiğköfte dükkanı açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için düşük sermayeli ve yüksek potansiyel içeren bu iş fikrine yönelik tüm bilgiler rehberimizde bulunmaktadır. Rehber aracılığıyla bir haftalık bir süre içerisinde çiğ köfte dükkanını açabilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Çiğ köfte son yıllarda ülkemizde en yoğun olarak tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Son yıllarda çiğ köfte satan dükkanların sayısında önemli oranda artış yaşanıyor. Bunun en büyük nedeni ise bayilik veren çiğ köfte markaları nedeniyle yaşanıyor. Çünkü ortalama olarak bir çiğ köfte bayilini almak 100 bin lira civarında sermaye gerektiriyor. Bu nedenle çiğ köfte dükkanı açmak çok kolay bir iş fikri olarak dikkat çekiyor. İşletme gerekli potansiyeli görmediği durumda bile zararınız çok fazla olmuyor.
Türkiye’de çiğ köfte bayiliği sağlayan 40’I aşkın şirket bulunuyor. Bu şirketlerin birçoğunun üretim lokasyonu ve franchise operasyon yönetimi bulunmaktadır.
Bir çiğ köfteci açmak istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şeylerden biri doğru lokasyonda kirası düşük bir dükkan bulmaktadır. Bundan sonrası düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Bir bayilik alındıktan sonra bir çiğ köfteci için gerekli olan bütün malzemeler birkaç gün içerisinde size teslim ediliyor. Artık çiğ köfte dükkanı açmak isteyenlerin bayiliksiz olarak hareket etmesini önermiyoruz.
İÇİNDEKİLER
Bir çiğ köfte dükkanı açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar öncelikle minimum 15 metrekare bir dükkan bulmalıdır. Bu dükkanın işlek noktalara yakın olması önemlidir. Ek olarak öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu dershane, okul veya üniversiteler de ana hedef noktanız olabilir. Eğer müşterilerinizin içeride de servis alabilmesini isterseniz ortalama 40 metrekarelik bir dükkan bulmanızı öneririz. Mümkünse dükkan kirası çok yüksek olmasın, zira ilk dönemde müşteri edinme sürecinde kira sıkıntı çıkartabilir.
Dükkan bulunduktan sonra bağlı bulunan belediyeye giderek dükkan için ruhsat almanız gerekir. Bu tür işletmelerin ruhsatı aynı gün bile çıkmaktadır.
Ruhsat alındıktan sonra mutlak suretle bir çiğ köfte bayiliği veren firmadan bayilik almanızı öneriyoruz. Birçok bayilik veren firma bayilik bedeli almıyor, yanlızca ürünlerin firmadan sipariş alınmasını şart koşuyor. Bu nedenle ortalama 10-15 bin lira bedel ile bir çiğ köfte dükkanında ihtiyaç duyduğunuz her şeye sahip olabiliyorsunuz.
Dükkan kurulumları da genellikle 2 gün içerisinde yine firma tarafından gerçekleştiriliyor.
Çiğ köfteci açarken genellikle franchise alındığı için franchise veren ana şirket bu sektör için önemli tecrübelere ve deneyimlere sahip olduğu için bu bilgilerini bayi ile paylaşmaktadır. Eğer bu konuda bir bilgilendirme elde etmediyseniz mutlaka şirkete ulaşarak bu konudaki eğitim süreçleri hakkında bilgi alın.
Bir çiğ köfte dükkanını açtıktan sonra ilk yapmanız gereken şey güzel bir açılış düzenlemektir. Organize şirketlerinden ortalama 1-2 bin lira bedel ile bir açılış düzenleyebilirsiniz. Böylelikle insanlar yeni bir dükkanın açılması ve lezzetinin test edilmesi için sipariş verecektir.
Bu sayede ilk müşterilerinizi elde etme fırsatınız olacak. Çiğ köfte gibi işletmelerin müşterileri genellikle bir süreden sonra sabit hale gelmektedir. Eğer lezzetli bir çiğ köfte yapmayı başarır ve çiğ köfte yanında verdiğiniz salata gibi ürünleri bol tutarsanız kısa sürede çok sayıda müşteri edinme fırsatı elde edeceksiniz.
Çiğ köfte gibi işletmelerde genellikle 2 kişi çalışmaktadır. Bunlardan biri düzenli olarak dükkanda bulunurken bir personel de mutlaka dışarıya sipariş götürmelidir. Çiğ köfte işletmelerinde dışarıya sipariş götürmek çok önemlidir. Bu süreci de çok hızlı bir şekilde yönetmeli ve siparişleri en fazla 30 dakika içerisinde müşteriye ulaştırabilmeniz gerekir.
Çiğ köfte satan işletmeler genellikle dışarıya sipariş götürdükleri için lokasyonları çok fazla önemli değildir. Bu nedenle bu tür işletmelerin reklam için yoğun çaba göstermesi ve reklamlar için harcama yapması gerekir. Reklam sürecini planlarken şehirdeki yerel düzeyde yayın yapan gazete, tv ve radyolar kullanılabilir. Ayrıca bir kampanya düzenlenerek şehrin büyük sosyal medya hesaplarına da reklamlar verebilirsiniz.
Bu tür reklamları verirken ilk etapta düşük bütçeler ile başlayıp zamanla geri dönüşlere göre reklam bütçesini artırabilirsiniz.
Son olarak reklam sürecinde bir broşür bastırıp bunu bulabildiğiniz tüm ev ve iş yerlerine dağıtmanızı öneriyoruz. Özellikle buzdolabı için magnet üretimi yaparak bunları siparişlerin içine koymanızı öneririz.
Bir çiğ köfteci açmak nispeten kolay iş fikirleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda hemen hemen 10-20 bin lirası olan tüm girişimciler bu sektörde şansını denemek istemekte ve birçoğu bayilik alarak işletmelerini kurmaktadır. Bu kapsamda rakipleriniz çok fazladır ancak bu girişimcilerin birçoğu bu iş için uygun değildir ve işi yürütememektedir.
Bir çiğ köfteciyi kurmak kolay olsa da sabah 10 akşam 12’ye kadar bu işin başında olmak genellikle yorucudur. Birçok çiğ köfteci gece daha geç saatlere kadar da açık kalmakta ve müşterilerine hizmet vermektedir. Bu nedenle işi yönetirken muhtemelen yorulduğunuzu sıklıkla fark edeceksiniz.
Çiğ köftecilerde lezzet çok önemli bir faktördür. Çiğ köfte ana firmadan gönderiliyor olsa bile birçok işletmeci birkaç güne kalan ve yavaş yavaş bozulan eski çiğ köfteleri bile müşterilerine satmaktadır. Bu kritik bir konudur ve direkt olarak müşteri kaybetmenize neden olacaktır. Birkaç lira daha kazanmak için eski çiğ köfteleri satmanızı asla önermiyoruz. Çünkü bu sektörde bir müşteri birkaç telefon ile yüzlerce çiğ köfte firmasına rahatlıkla ulaşabilmektedir.
Çiğ köftecilerde başarılı olmanın bir diğer önemli yolu da çiğ köfte yanında verilen sosları, salataları ve peçete gibi ek malzemeleri bol tutmaktır. Bunların hepsi elbette masraf gibi görünse de çiğ köfte çok karlı bir iştir ve sürüm yakalamayı başarmanız durumunda bu tür ürünlerin küçük ek masrafları göz ardı edilebilir bir durumdur. Birçok insan bu malzemelerin bol olmasına doğrudan dikkat etmektedir.
Bir çiğ köfteci açmak en karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Ortalama olarak 10 liraya satılan bir çiğ köftenin yalnızca 2 lirası ana maliyeti oluşturmaktadır. Diğer 8 lira tamamen kardır. Elbette dükkan kirası, elektrik, su, personel ve vergileri hesaplayınca kar marjı 6 liraya kadar düşebilmektedir. Ancak her halükarda sürüm yakalamayı başarırsanız aylık 30 bin lira üzerindeki kar rakamları bile çok zor bir tahmin değildir.
Anadolunun ücra köşelerindeki çiğ köfte dükkanlarının bile aylık net kar oranı yaklaşık 25 bin liradır. Daha popüler ve yoğun bir müşteri çeken işletmelerde bu kar 2-3 katına kadar bile rahatlıkla çıkmaktadır. Bu nedenle ortalama 10-20 bin liraya kurulan bir işletme 4-5 aylık süreçte kendini rahatlıkla amorti edebilmektedir.