arama

Ayakkabı Mağazası Açmak İstiyorum

ayakkabı mağazası
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Ayakkabı mağazası açmak giyim sektöründe başlayabileceğiniz potansiyeli yüksek ve hızlı kurulum seçeneği sağlayan bir iş fikridir. Nispeten risk düşüktür ve ciddi düzeyde bir sertifika, deneyim ve benzeri önemli bir ön koşulu gerçekleştirmeniz gerekmez.

Ayakkabı dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, sahip olmanız gereken sermaye, dükkanın kurulum aşamaları ve işin potansiyelinin geliştirilmesi gibi ek konuları içeren ayrıntılı rehberimize göz atmanız önerilir. Giyim sektörünün bir işletmesi olarak ayakkabı mağazalarının müşterisi ise hazırdır. Bugün 80 milyonu aşan nüfusa sahip Türkiye’de her birey zorunlu olarak müşterinizdir. Son dönemde online satış kanalları ile işletmenizi düşük maliyetler ile geliştirme fırsatına da sahipsiniz.

Peki bir ayakkabı mağazası nasıl kurulur?

1. İŞE KARAR AŞAMASI

Ayakkabı mağazası açmak ile ilgili araştırma gerçekleştiriyorsanız henüz işin niteliğine karar vermemiş olabilirsiniz. Bu aşamada ilk olarak dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan biri; işin niteliğine yönelik karar almaktır.

Ayakkabı mağazasında hangi tür ayakkabılara ve hangi tür müşterilere odaklanılacak?

Bu soru, işiniz için en kritik sorudur.

Vereceğiniz cevap ile birlikte işin ana niteliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Kadın ayakkabıları ve erkek ayakkabılarına yönelik ana bir cevap ve müşterinin niteliğine göre; yüksek, orta ve düşük segmentli ürünlere yönelik bir cevap ve son olarak ayakkabıların türüne yönelik bir cevaba ihtiyacınız olacak.

Örneğin, orta segmentli fiyatlara sahip erkek spor ayakkabılarını satacağım diye karar alabilirsiniz. Bu kararı almadan, işi kurmaya başlamak doğru olmayacak.

2. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

İşin niteliğine karar verdikten sonra, yapmanız gereken ana konulardan biri de iş planı hazırlamaktır. İş planı hazırlamadığınız takdirde, işi kurma aşamalarında büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ayakkabı dükkanı nereye kurulacak, ortalama ne kadarlık bir kira ödenmesi planlanıyor, ayakkabılar hangi toptancı veya toptancılardan alınacak, işletmede çalışacak personeller kim olacak, işletmenin başında kim duracak, ürünlerde karlılık hangi seviyede tutulacak gibi soruları alt alta sıralayıp cevap bulmaya çalışın.

Tüm bu sorulara net cevap oluşturmadan; işin kurulumuna başlamanız önerilmiyor.

3. DÜKKAN BULUN

ayakkabı

Size ait bir dükkan varsa ve potansiyelini yüksek görüyorsanız; doğrudan kendi dükkanınızı kullanabilirsiniz. Ancak dükkanınız yoksa ve kiralık bir dükkan arayışına girecekseniz; bu durumda potansiyeli en yüksek olan bir lokasyonda dükkan bulmanız gerekir. Rakiplerinize çok yakın ve çok uzak olmayacak bir yerde; insanların yürümek için yoğun olarak kullandığı bir cadde mağazası çoğu zaman yüksek potansiyel içerir. Köşe başında bulunan ve etrafında bankamatiklerin olduğu lokasyonları öneririr. Ek olarak dükkanın 40 metrekareden küçük olmaması da çoğu zaman yeterlidir.

Dükkan arayışında bulunurken tüm seçenekleri değerlendirmek üzere notlar alın. Kira ücretini ve aidat gibi ek masrafları da mutlaka öğrenin. Ek olarak size yakın lokasyonlardaki AVM’lerin de boş mağazaları için fiyat almayı ihmal etmeyin. Birçok lokasyonda, cadde mağazalarının kirası; en popüler AVM’lerden daha yüksek dahi olabilmektedir.

4. RESMİ İŞLEMLERİ TAMAMLAYIN

Ayakkabı mağazaları için vergi kaydı oluşturmak ve ruhsat almak çok zor değil. Genellikle 2 gün içerisinde işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bir muhasebeci ile anlaşarak doğrudan vergi kaydınızı açın ve vergi levhası geldikten hemen sonra da belediyeye giderek ruhsat başvurusunda bulunmanız gerekir.

Süreç hakkında ek bilgileri Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberinden öğrenebilirsiniz.

Belediyeden ruhsat almak için genellikle gerekli olan belgeler şöyle:

  1. Başvuru beyan formu (belediyelerin ruhsat müdürlüğünden alınacak)
  2. Tapu Fotokopisi (Meskenlerde iş yeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar bulunacaktır.Tapu da işyeri görünen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar..)
  3. Kira Sözleşmesi ( Tapu sahibi ile olması, tapu sahibi ile yapılmamış ise vekâletname, eğer tapu sahibi vefat etmiş ise, veraset kararı ve verasetteki tüm varisler ile kira sözleşmesinin yapılmış olması )
  4. Şirket ise; Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi ve imza sirküleri
  5. Bağlı bulunduğu kurumdan faaliyet konusuna uygun Sicil Tasdiknamesi (Şahıs-Şirket) fotokopisi
  6. İşyerinin yangın önlemi açısından,2005/9207 sayılı Yönetmeliğin 5 h maddesinde geçen yerler için İtfaiye Raporu, diğer işyerlerinde ise Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesince alınması gereken tedbirler (İlk başvuru sırasında 6 kg’lık yangın tüpü fatura fotokopisi)
  7. Çalışanların adli sicil kaydı ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanı (Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden istenir.)
  8. Faaliyet konusuna göre; Emniyet Görüşü, Adli Sicil Kaydı (dosya tesliminden sonra), gerektiğinde Mesul Müdür Ataması ve Adli Sicil Kaydı.

5. DEKORASYON

Ayakkabı mağazaları genellikle birbirine benzer. Ayakkabıların niteliklerine göre dizildiği raflar ve ayakkabıları denemek için koltuklar ve her yönden müşterinin kendini görebileceği yoğun aynalar.

Sermayeniz yüksek ise ve 100 metrekareden daha büyük bir mağaza kiraladıysanız; dekorasyon süreci için profesyonel bir destek alabilirsiniz. Ancak küçük dükkanlar için; benzer mağazalardan ilham alarak kendi dekorasyon sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz.

6. TOPTANCI BULUN

ayakkabı mağaza

Ayakkabıların niteliğine ve türüne karar verdikten sonra; en iyi kalitede en iyi fiyat seçeneği bulabileceğiniz bir toptancı bulmanızı öneririz. Toptancı bulma sürecini hafife almayın. Doğru toptancıyı bulabilirseniz; en iyi fiyatın dahi çok altında fiyat seçeneğine sahip olabilirsiniz. İnternet bu konuda en iyi yardımcınız olacak ve sahip olmanız gereken konularda size ciddi bir şans sağlayacaktır.

Toptancınız ile mutlaka iyi bir ilişki kurmaya çalışın ve her zaman aynı toptancıdan ürün almaya çalışın. Bu sayede sonraki satın alımlarınız için ek indirim fırsatları alabileceğiniz gibi sürekli olarak peşin ödeme yapmak durumunda kalmayabilirsiniz. Ek olarak, sezonluk satılmayan ürünlerin iade fırsatını da mutlaka öğrenin.

7. PAZARLAMA VE REKLAM

Dükkanın kurulma sürecini tamamladıktan sonra mutlaka ayakkabı mağazanıza şık bir mağaza ismi verin. Ardından dükkanı müşteri ağırlamaya hazır hale getirseniz; bir açılış organizasyonu düzenleyin. İnsanlar orada yeni bir ayakkabı mağazası açıldığından haberdar olmalılar.

Açılış organizasyonu ile birlikte reklam ve pazarlama çalışmalarını başlatmanız gerekir. Ayakkabı mağazalarının müşterisi, tüm nüfustur. Zorunlu ihtiyaç olması nedeniyle; reklam ve pazarlamayı en iyi yapan işletmeler, en yoğun iş hacmine sahip olma fırsatını elinde tutar. Bu kapsamda, reklam ve pazarlama çalışmaları; işletmenizin geleceği için en temel konudur.

Reklam çalışmaları için yerel düzeydeki televizyon, gazete ve radyoları kullanabilirsiniz. Ek olarak ana caddelerdeki billboardlara da çeşitli kampanyalarınıza yönelik reklamlar verebilirsiniz. Bir broşür bastırarak, mağazanızın önünden geçen insanlara verebilirsiniz.

Tüm bu çalışmalar dışında, en çok yönelmeniz gereken pazarlama çalışmalarından biri de online pazarlamadır. Bir web sitesi ile birlikte tüm sosyal medya hesaplarınızı mutlaka açın. Hesapları büyütmek için mutlaka büyük hesaplara reklam seçeneklerini değerlendirin veya doğrudan platformların reklam sistemlerini kullanın.

Tüm reklam çalışmalarınızı önce düşük bütçeler ile sağlayın. Verim aldıkça; bütçeleri artırabilirsiniz.

8. e-TİCARET

Ayakkabı mağazaları son dönemde e-ticaret ile birlikte ciddi satış rakamları elde edebiliyor. Birçok mağaza fiziksel satışına dahi önem vermeyi bırakmış durumda. E-ticaret düşük maliyet seçenekleri ile yüksek satış rakamlarına ulaşabilme kabiliyeti sağlaması açısından ön plana çıkmayı sürdürmektedir.

e-Ticaret ile ilgili bir girişim başlatmanzı mutlaka önerilir. Doğrudan e-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler rehberine giriş yaparak kendi e-ticaret sitenizi kurabilir ve satışa başlayabilirsiniz.

9. KOSGEB DESTEKLERİ

Ayakkabı mağazası açma sürecinde KOSGEB’in işletme kurulum ve geliştirme hibe ve kredilerini de mutlaka inceleyin. Size en yakın KOSGEB il müdürlüğüne giderek, işletmeniz için kredi ve hibe seçenekleri hakkında bilgi alın. Birçok masrafınız için KOSGEB’in sağladığı imkanları kullanabilirsiniz. Bu sayede daha büyük bir işletme kurma şansınız da olabilir.

10. İŞKUR DESTEKLERİ

ayakkabı dükkanı

İşletmenizde personel istihdamı yapacaksanız, İŞKUR’a da başvurarak; mutlaka personel maaş desteği hakkında bilgi alın. İŞKUR, yeni işletmelere önemli düzeyde personel maaş desteği sağlamaktadır. Ayrıca İŞKUR üzerinden personel istihdam etmeniz durumunda; sigorta gibi ek masraflar için de destek alabilirsiniz.

11. AYAKKABI MAĞAZASI AÇMANIN MALİYETİ

Ortalama olarak 40-50 metrekare büyüklüğe sahip bir ayakkabı mağazası açmak ve orta segment ürünler ile donatmayı planlıyorsanız; 100 bin lira civarındaki bir sermaye yeterli olacak. İşin geliştirilmesi ve pazarlama için de ilk olarak 20 bin liralık bir bütçeye sahip olmanız önerilir.

12. AYAKKABI MAĞAZASI AÇMAK NE KADAR KAZANDIRIR?

Ayakkabı mağazalarındaki karlılık, ürünün niteliğine göre önemli oranda değişiklik göstermektedir. Nispeten düşük fiyatlı ürünler hedef alınırsa kar marjları yüzde 30 civarına düşmekte olup, lüks segmentli ürünlerde karlılık yüzde 60‘a kadar yükselebilmektedir.

Her halükarda ayakkabı mağazaları karlı bir işletmedir. Ortalama bir iş yapan bir mağazanın aylık geliri 15-20 bin lira civarında seyretmektedir.