arama

Dükkan-İşyeri Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti

dükkan açmak için gerekli belgeler

Türkiye’de hangi bölgede küçük, orta veya büyük bir dükkan-işyeri açmak isterseniz, yasal prosedürler gereği mutlaka gerekli resmi işlemleri tamamlamanız gerekir. Resmi işlemleri tamamlamak üzere dükkan açmak için gerekli belgeleri ve maliyeti öğrenmenizi öneririz. İş planını hazırlarken bu bilgilere ihtiyacınız olacak. Ayrıca bu rehberimizde Dükkan Açmak için gerekli eşsiz bilgileri de sağlayacağız! Tüm rehberimize göz atmayı ihmal etmeyin.

Ülkemizde her bölgede genel olarak işyeri açmak için gerekli belgeler birbirine yakındır. Ancak bazı belediyeler farklı şartlar talep edebilmektedir. Bu nedenle dükkan açmak istediğiniz vakit ilk olarak bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek bilgi almanızı mutlaka öneriyoruz. Bu sayede olası sürprizler ile karşılaşmamış olacaksınız.

Ülkemizde genel olarak dükkan için çalışma ruhsatı almak üzere belediyelerin istediği belgeler birbirine yakındır. Ancak ruhsat başvurusunda bulunmadan önce işletmenizin Sıhhi mi Gayrisihhi mi olduğunu bilmeniz gerekir.

Faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan işletmelere gayrisihhi denirken, geri kalan işletmeler sıhhidir. Yani büyük ihtimalle açacağınız işletme Sıhhi işletmelere tabiidir.

SIHHI MÜESSESELER İÇİN

  1. Başvuru beyan formu
  2. Tapu Fotokopisi (Meskenlerde iş yeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar bulunacaktır.Tapu da işyeri görünen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar..)
  3. Kira Sözleşmesi ( Tapu sahibi ile olması, tapu sahibi ile yapılmamış ise vekâletname, eğer tapu sahibi vefat etmiş ise, veraset kararı ve verasetteki tüm varisler ile kira sözleşmesinin yapılmış olması )
  4. Şirket ise; Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi ve imza sirküleri
    Bağlı bulunduğu kurumdan faaliyet konusuna uygun Sicil Tasdiknamesi (Şahıs-Şirket) fotokopisi
  5. Güzellik Salonlarında güzellik uzmanı diploması olan sorumlu müdür sözleşmesi, çalışan personele ait ilgili alanda en az kalfalık diploması fotokopisi
  6. Masaj Salonlarında sorumlu müdür sözleşmesi (520 saatlik Masaj Eğitim Sertifikası ile birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında Ustalık Belgesi veya bu konuda ön lisans veya lisans diploması), çalışan personele ait ilgili alanda en az kalfalık diploması fotokopisi
  7. Lokanta, Kuaför ve Berber faaliyet konuları için Ustalık Belgesi
  8. İşyerinin yangın önlemi açısından,2005/9207 sayılı Yönetmeliğin 5 h maddesinde geçen yerler için İtfaiye Raporu, diğer işyerlerinde ise Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesince alınması gereken tedbirler (İlk başvuru sırasında 6 kg’lık yangın tüpü fatura fotokopisi)
  9. Lokanta, yemek sanayi, otel, motel vb. organik atık üretim kapasitesi yüksek işyerlerinden yeterli kapasitede
  10. Çöp Öğütücü sisteminin kurulması
  11. Çalışanların adli sicil kaydı ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanı (Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden istenir.)
  12. Faaliyet konusuna göre; Emniyet Görüşü, Adli Sicil Kaydı (dosya tesliminden sonra), gerektiğinde Mesul Müdür Ataması ve Adli Sicil Kaydı.

GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER İÇİN

  1. Başvuru beyan formu
  2. Tapu Fotokopisi (Meskenlerde iş yeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar bulunacaktır.tapu da işyeri görünen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar..)
  3. Kira Sözleşmesi ( Tapu sahibi ile olması, tapu sahibi ile yapılmamış ise vekâletname, eğer tapu sahibi vefat etmiş ise, veraset kararı ve verasetteki tüm varisler ile kira sözleşmesinin yapılmış olması )
  4. Şirket ise; Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi ve imza sirküleri
  5. Bağlı bulunduğu kurumdan faaliyet konusuna uygun Sicil Tasdiknamesi fotokopisi (Şahıs ise BESOB, Şirket ise BTSO dan)
  6. Ustalık Belgesi (2005/9207 Yönetmelik hükümlerince istenilen faaliyet kollarında)
  7. Sorumlu Teknik Müdür Sözleşmesi ve Diploma Örneği
  8. Deşarj İzni
  9. Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi
  10. ÇED Görüşü
  11. Motor Gücü Beyanı veya Kapasite Raporu
  12. Yangın Önlem Raporu. Müracaat yapıldıktan sonra ön başvuru Belediyemiz tarafından yapılacaktır.
  13. Devir ise; devir dilekçesi ve devir alınacak yerin ruhsatın ASLI

İŞYERİ AÇARKEN VERGİ DAİRESİ TARAFINDAN İSTENEN BELGELER

İşyeri açarken mutlaka vergi dairesine giderek şirketinizi de kurmalı ve vergi levhanızı almalısınız. Bu kapsamda vergi levhanızı almak üzere şirket kurmak için istenilen belgeler;

  1. Bildirim Formu doldurulur (Vergi Dairesinde)
  2. Kira Kontratı veya Tapu Fotokopisi
  3. İşe ilk başlayan kişinin noter tasdikli imza sirküsü.
  4. İkametgah İlmühaberi
  5. İşe Başlama Formu
  6. Nüfus Cüzdanı Örneği

Bu belgeleri tamamladıktan sonra Vergi Dairesi’nden işyerinizi denetlemek üzere bir personel gönderilir ve genellikle 1 gün sonra şirketinizin kurulumu tamamlanır.

ESNAF ODASI KAYDI İÇİN İSTENEN BELGELER

  1. Eğer esnaf odasına kayıt olmanız gerekiyorsa, bu adımda istenen belgeler de şöyle;
  1. Vergi levhası fotokopisi
  2. Nüfus cüzdan fotokopisi
  3. 1 adet fotoğraf
  4. İkametgah belgesi
  5. Oda kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren dekont

Dükkan Açmak İsteyenler İçin En Önemli İpuçları

Ülkemizde insanların çok büyük bir kısmı başkası için çalışmak yerine kendi dükkanını kurma hayaline sahiptir. Bir dükkan kurmak düşündüğünüz kadar zor değil ancak bilmeniz gereken ve dikkat etmeniz gereken birçok önemli husus bulunmaktadır.

Dükkan açmak isteyen bir girişimci ve yatırımcı olarak en önemli olarak adlandırılabileceğimiz birçok önemli ipucunu bu rehberde sıraladık. Kendi dükkanı kurmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri; yeterli düzeyde araştırma ve inceleme yapmaktır. Bu sürecin bir parçası olarak bu rehberi de iyi bir şekilde incelemenizi öneririz.

KENDİ DÜKKANIMI KURMAK İYİ BİR FİKİR Mİ?

fikir düşünmek

Kendi işini kurmak istediğinizi tahmin ediyoruz. Ancak yeni bir iş sürecine atılmak kendi içerisinde farklı zorluklar barındırabilmektedir. Dükkan sahibi olmak, sıradan bir sabah 8 akşam 5 işine benzemez. Bir dükkan sahibi olarak, işe erken gelmeli ve işten en son ayrılmanız gerekir. Üst düzey çaba ve ilginin dışında, psikolojik olarak da kararlı ve dik duruşa sahip olmanız gerekir.

Ülkemizde dükkanların büyük bir kısmı 8’den çok daha erken saatte açılıp, akşam geç saatlere kadar açık kalmaktadır. Ayrıca birçoğu için haftanın hatta yılın herhangi bir günü tatil değildir. Ayrıca standart olarak bir iş yerinde çalışırken göreviniz genellikle belli iken, bir dükkan sahibi olarak tüm sorumluluk sizin üzerinizde bulunur.

BİR İŞLETMEYİ YÖNETMEYE UYGUN MUSUNUZ?

yönetici

Kendi dükkanını kurmak isteyen bir girişimci olarak sahip olmanız gereken bazı yeteneklere ihtiyacınız olacak. Aksi durumda işletmeyi kurarken, yönetirken ve geliştirirken sorunlar yaşayabilirsiniz. Ancak iyi bir haberimiz var, bu yeteneklerin çoğu için kendinizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz.

Kendinizi değerlendirken, sormanız gereken bazı sorular bulunur. Bu soruları elbette geliştirebilirsiniz ancak temel olarak aşağıdaki sorulara içtenlikle yanıt vermeniz önerilir;

  • Hangi yeteneklere sahipsin?
  • Tutkularınız nedir?
  • Uzmanlık alanınız ne?
  • Çoğu işletmenin başarısız olduğunu bildiğin halde ne kadar sermaye ayırabilirsin?
  • Düşündüğünüz iş için ne kadar sermaye gerekir?
  • Ne tür bir yaşam tarzı istiyorsun?
  • Girişimci olmaya hazır mısınız ?

Verdiğiniz cevaplarda dürüst olun. Bazı gerçekleri geç olmadan önce görme şansınız olacak.

DÜKKAN İŞ FİKRİNİ BELİRLEYİN

iş fikri

Yeni İş Fikirleri platformu olarak siz girişimcilere en çok destek sağlamaya çalıştığımız konu potansiyeli ve kar marjı yüksek iş fikirlerini bulmanıza yardımcı olmaktır. Dükkan açmak isteyen bir girişimci olarak en çok dikkat etmeniz gereken konuların başında şüphesiz dükkan için iş fikrini belirlemektir.

Zaten net olarak belirlediğiniz bir iş fikriniz varsa, tebrikler; ancak kararsızlık yaşıyorsanız ya da hiçbir fikre sahip değilseniz; araştırma yapma zamanınız gelmiştir. Hemen Yeni İş Fikirleri platformunun ana sayfasına giderek, ilginizi çeken kategorilerden biri ile harekete geçerek doğru iş fikrini bulmak üzere araştırma yapmanız gerekiyor.

Kendi kişisel özellikleriniz ve özellikle de sermaye tutarınız üzerinden inceleme yapmak sizi daha doğru bir şekilde yönlendirecektir.

İş fikirlerini belirlerken özellikle bulunduğunuz lokasyon ve rekabet şartlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

PAZAR ARAŞTIRMASI YAPIN

pazar araştırması

Dükkan açmak isteyen bir girişimci olarak, iş fikrini belirledikten sonra yapmanız gereken en önemli inceleme; pazar araştırması yapmaktır. Pazar araştırması yaparak kurmayı planladığınız iş fikri için kısa ve orta vadeli olarak bir projeksiyon çizme şansınız olacak.

Ülkemizde yatırımcı ve girişimcilerin en çok göz önüne almadığı konulardan biri olan pazar araştırması aslında bir işletmeyi kurmadan önce mutlaka yapılmalıdır. Pazar araştırması genellikle profesyonel bir süreç olsa da, kendi başınıza da orta düzeyde bir pazar araştırması yapma şansınız bulunur.

Profesyonel destek almadan pazar araştırması yapmak için, satmayı planladığınız ürün veya hizmetlerin; mevcut lokasyondaki piyasasını araştırmanız gerekir. Bunun için de aşağıdaki sorulara yanıt aramanız büyük ölçüde yeterli olabilir;

  • Satmayı planladığınız ürün veya hizmeti satan kaç işletme var?
  • Bu işletmeler yıllar içinde gelişti mi, geriledi mi? (Gözlem)
  • Bu işletmeler sadece bu ürün veya hizmetin satışı üzerine mi çalışıyor?
  • Ürün veya hizmetin üzerindeki kar marjı çok yüksek mi?
  • Bu işletmeler ile rekabet etmek mümkün mü?
  • Bu ürün veya hizmeti lokasyonda kaç kişi satın almak ile ilgileniyor?
  • İnternetten satış durumu nedir?

Bu sorulara yanıtlar aradıkça, ürün için pazar projeksiyonunu ortalama bir şekilde belirleme şansınız olacak. Özellikle en önemli ipucu olarak, bir ürün veya hizmet çok yüksek kar marjları ile satılıyorsa ve bu ürün satan işletmeler bu ürün dışında da ürünler barındırıyorsa; muhtemelen pazar payı için şansınız yüksek olacaktır.

FİKİR ve DESTEK ALIN

sohbet

Türkçe’de güzel bir atasözü var,

“Bir elin nesi var, iki elin sesi var”

diye…

Bir iş kurmayı planladığınız zaman mutlaka bulabildiğiniz her insandan fikir almaya özen gösterin. İnsanların size bir katkısı olmayacağını düşünebilirsiniz ancak her insanın farklı bir bakış açısı bulunur. Bu nedenle hiç ummadığınız anda harika bir fikir ile karşılaşabilirsiniz.

İnsanlara işletmenizi kuracağınız hakkında bilgi verin ve fikirlerini dinleyin. Ayrıca bu süreçte kendinize ortak bulma şansınız da olabilir.

Bir işletmeyi kurarken ortak bulmak aynı zamanda riski de ikiye bölmek anlamına gelir. Ayrıca ortağınız zaten iş ile doğrudan ilgili ve tecrübe sahibi de olabilir. Böylelikle bu tecrübeden de büyük ölçüde faydalanma şansınız olacak.

İŞ PLANI HAZIRLAYIN

iş planı

Dükkan açmak üzere yavaş yavaş her şey aklınızda şekillenmiş olmalı. Şimdi tüm bu fikirleri bir iş planında toplamanız gerekir. Bu size bir yol haritası hazırlama fırsatı sağlayacak. İş planını mutlaka önemseyin ve olabildiğince kapsamlı bir şekilde hazırlayın.

İş planı bir işi kurmaktan, işin ilk 5 yılına kadar olan hedeflerini ve yapılması gerekenleri içerebilir.

İş Planı Nasıl Hazırlanır?

İş planları genellikle yaşayan bir belgedir. Yeni fikirler ve stratejiler belirlendikçe güncellenebilir. Genel olarak bir iş planını hazırlamak için aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlara ihtiyaç duyulur:

  • Giriş: İşiniz hakkında genel bir tanım
  • Yönetici Özeti: İşinizin ne hakkında olduğu, neleri amaçladığı, hangi ürün veya hizmetleri satmaya odaklanacağı, hangi sorunlara çözüm bulacağını belirtin.
  • İş Tanımı: Kuracağınız dükkan için net bir tanım ve çizgi belirleyin.
  • Pazar Stratejisi: İşletmeniz pazara nasıl girecek ve bu pazardaki rekabet ile nasıl baş edecek. Pazardaki olası hedefleriniz.
  • Rekabet Analizi: Olası rakipleriniz ve onlarla nasıl başa çıkmayı planladığınız. Ayrıca rakiplerinizin zayıf ve güçlü yönlerini de mutlaka belirtin.
  • Tasarım ve Geliştirme: Ürün veya hizmetiniz nasıl şekillenecek ve diğer rakiplerinizden daha avantajlı olarak neyi barındıracak.
  • Operasyon ve Yönetim: Dükkan nasıl yönetilecek ve günlük işleyiş nasıl olacak.
  • Finans: İşletmeniz ile ilgili olarak sermaye, kar marjı, ürün fiyatları ve vergi gibi bütün konuları burada belirtin.

İŞLETMENİZİ FİNANSE EDİN

işletme finans sermaye

İş planınızı hazırlarken büyük ölçüde kurmak istediğiniz iş için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacağını belirlemiş olmanız gerekir. Dükkan açmak için gerekli olan sermaye, işin niteliğine ve kapsamına göre elbette büyük oranda değişiklik göstermektedir. Ancak iş planını hazırlarken de ele alacağınız gibi, iş için ne kadar sermaye gerekeceğini hesaplayın. Ayrıca, iş için gerekli olacağını düşündüğünüz sermayenin mutlaka yüzde 40‘ı kadar da nakit bulundurmaya özen gösterin.

Örneğin, bir işi kurmak için 50 bin liraya ihtiyacınız olacağını hesapladığınız zaman, yedek olarak da 20 bin lirayı hesabınızda bulundurmaya özen gösterin. Bu nedenle eğer 50 bin liranız varsa, 50 bin lira sermaye isteyen işler yerine; daha az tutarla yapılabilecek işlere göz atmaya özen gösterin. Sermayenizin tamamını işi kurmak için harcamak doğru bir fikir değil. Çünkü özellikle kurulan işletmelerin çok büyük bir kısmı ilk 6 aya kadar doğru dürüst gelir elde edemiyor ve bu nedenle faturaları ödemekte büyük güçlük çekiyor. Bu duruma giren işletmelerin büyük bir kısmı da kapanmaktadır.

Kuracağınız dükkanın daha sağlam temeller ile ayakta kalması için yüzde 40‘lık ek sermaye kuralına mutlaka dikkat etmenizi ve işi kurduktan sonra bu sermayeyi minimum 1 yıl daha hesabınızda nakit olarak bulundurmanızı öneriyoruz.

FİNANSMAN NASIL BULUNUR?

Çok iyi bir iş fikri buldunuz ancak sermayeniz yoksa, bu durumda sermaye bulmak için çeşitli yollardan birini kullanarak finansman bulmanız gerekir.

Finansman bulmak için kullanabileceğiniz yollar;

  • Banka Kredileri
  • Hibe ve Teşvikler
  • Borç
  • İpotekli Kredi
  • Kredi Kartı
  • Ortaklar Aracılığıyla Finansman Bölümü

ÜRÜN veya HİZMETLERİNİZİ BELİRLEYİN

ürün ve hizmetler

Bir dükkanı kurmak kolay bir iştir. Önemli olan o dükkanda satılacak en yüksek potansyelli ve en düşük maliyetli ürün-hizmetleri bulmaktır. Eğer üretimi kendiniz yapmıyorsanız ve hizmeti doğrudan siz sağlamıyorsanız; maliyeti en düşük ancak kalitesi de en yüksek olan ürün ve hizmetleri bulmanız gerekir. Kolay bir iş değil, ancak yeterli düzeyde araştırma yapan her işletme sahibi; en iyi seçeneği belirleme konusunda daha avantajlıdır.

Eğer bir ürün alacak ve bu ürünü dükkanınızda satacaksanız; Ülkemizde ilgili ürünü satan tüm işletmelerin iletişim adreslerini özellikle internet yardımı kullanarak bulun. Ardından, tüm satıcılardan teklif alın. Lakin, teklif alırken nakit/peşin ve taksitli seçenekleri de almayı ihmal etmeyin. Ayrıca toptan seçeneklerini de değerlendirmek istediğini mutlaka belirtin.

Tüm işletmelerden teklif aldıktan sonra sıra ile eleyerek en iyi seçeneği belirlemeye çalışın.

Dükkanınız uçak bileti satışı gibi bir hizmet satışına odaklanacaksa eğer, yine aynı şekilde; ana dağıtıcılar arasında en iyi seçeneği belirlemeye çalışın.

Bazı toptan satıcılarda ve dağıtıcılarda çeşitli promosyon sistemlerinin de olduğunu unutmayın. Bu sayede ekstra olarak kar marjı elde etme şansınız bulunmaktadır.

Henüz dükkanı kurmadan önce bu ürün ve hizmetleri belirlemeniz gerekir. Dükkanı kurduktan sonra birkaç hafta bu ürün veya hizmetleri satabilir duruma gelmek için beklememeniz gerekir.

EKİBİNİZİ KURUN

ekip

Bir dükkanı başarıya götürecek olan en önemli konulardan biri doğru ekiptir. Eğer dükkanı tek başınıza işletmeyi ve personel barındırmayı planlamıyorsanız; Doğru bir personel ekibine ihtiyacınız olacak.

İşletmenizin konusu ne olursa olsun sadık, güvenilir, müşteri odaklı, güleryüzlü ve hitabeti daha iyi seviyede olan personeller ile çalışmaya özen gösterin. Ayrıca ekibinize alacağınız personelin, kuracağınız olan iş için belirli bir tecrübeye sahip olması ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Hatta bazı işletmelerde personeller genellikle işletme sahibi yönlendirir ve işletmenin iş hacmine doğrudan katkı sağlar.

Dükkan sahibi olarak bir insan kaynakları yöneticiniz olmayacak, kendi personelinizi en iyi şekilde sizin seçmeniz gerekir. Mutlaka bir sözleşme yapmayı ve burada tüm ayrıntıları net olarak belirtmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, işi kurarken İŞKUR‘a başvurarak; ilk 6 ay için personel masraflarınız için hibe ve teşvik alabileceğinizi de unutmayın.

YER SEÇİMİ

mağaza

Dükkan açmak üzere ilgili araştırmaları yaptıktan sonra en önemli süreçlerden biri de lokasyon seçimidir. Doğru yeri seçmek, işletmeniz için kısa ve orta vadeli hedeflerinizi doğrudan etkileyecektir. Bir dükkan veya mağaza bulmak zorlu bir süreçtir. En iyi yeri bulmak için aceleci olmayın, biraz sabra ihtiyacınız olacak.

Yer seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı ipuçları;

  • Potansiyel müşterilerinize yakın olun
  • Potansiyel rakiplerinize uzak olun
  • Yaya ve araç trafiğine yakın olun
  • İşletme önünde araç parkı bulunması avantajdır
  • İşletmeye yakın otopark olması avantajdır
  • İşletmeye yakın hastane, okul, üniversite veya çeşitli kurumlar bulunması avantajdır
  • İşletmeye yakın banka şube ve ATM’lerinin bulunması avantajdır
  • Binanın alt ve üst yapısının yeni olması önemlidir
  • Dükkan girişinin zemine sıfır olması avantajdır

Ve bunlar dışında en çok dikkate almanız gereken bir diğer konu ise kiralama ücretidir. Hangi işi kurarsanız kurun, seçeneğiniz dükkanın kirasına özen göstermek zorundasıdır. Özellikle ilk 6 aylık süreçte iş yapma potansiyelinizin düşük olacağını da göz önünde bulundurarak; yeterli sermaye hesaplaması yapmanız gerekir.

Bin liraya kiralayabileceğiniz dükkan ile 3 bin liraya kiralayabileceğiniz bir dükkan arasında kararsız kaldıysanız; 3 bin liraya kiralayacağınız dükkanın doğrudan 2 bin liralık NET KAR sağlayacak iş hacmi sağlayıp sağlamayacağını düşünün. Ayrıca ilk 6 ay çok düşük iş yapabileceğinizi düşünerek 18 bin liralık ek sermaye sorunu olabileceğini mutlaka göz önünde bulundurun.

RESMİ İŞLEMLERİ YAPIN

resmi işlem

Bir dükkan seçimi yaptıktan sonra resmi işlemleri yapmanız gerekir. Ülkemizde dükkan açmak için belediyeye giderek ruhsat ve vergi dairesine giderek vergi levhası alınması gerekir. Elbette bu işlemleri yaparken, talep edilecek olan ek belgeler için başka kurumlardan da izin almanız gerekecek.

Yeni İş Fikirleri platformu olarak resmi işlemleri kolaylıkla tamamlamanız için Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberini hazırladık. Gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

DEKORASYON ve DİZAYN

dekorasyon

Dükkan açmak isteyen girişimcilerin genellikle ihmal ettiği ancak mutlaka üzerine yoğunlaşması gereken konulardan biri de dekorasyon ve dizayndır. Bir dükkanın iş hacmini belirleyen en önemli unsurlar arasında dekorasyon ve dizaynın da önemi büyüktür. İnsanlar hijyenik ve şık görünen işletmelerden hizmet almaktan daha fazla hoşlanacaktır.

Kendinizi düşünün, karmakarışık bir ortamdan mı gömlek almak istersiniz, yoksa loş beyaz ışıklar ve hijyenik düzenli bir ortamdan mı? Hatta 2’nci seçeneğe daha fazla para ödemeyi bile kabul edersiniz.

Her işletme için yapılabilecek dekorasyon ve dizayn fikri elbette birbirinden farklıdır. Ancak genel olarak amaç, tüm ortamı en verimli şekilde kullanmaktır. Bu süreç kolay değildir ve genellikle önemli bir sermaye ihtiyacı da oluşturabilir.

Dekorasyon ve dizayn için bazı ipuçları;

  1. Dükkanın girişi genellikle açık olmalı, insanlar içeri girerken bir engel ile karşılaşmamalı
  2. Dükkan kesinlikle hijyenik görülmeli ve genellikle açık renkte tonlar kullanılmalı
  3. Ferah bir görünüm sağlamak için parke gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
  4. Ürünler dükkanda kategori bazlı olarak yerleştirilmeli.
  5. İnsanların oturabileceği birkaç küçük tabure asla fena olmayacak
  6. Konu ne olursa olsun dükkanda birkaç ayna bulundurmak insanların içeride geçirdiği vakti artırmaktadır
  7. Hoş ve çok hafif sesli bir müzik herkesin hoşuna gidebilir
  8. Aydınlatma en önemli unsurlardan biridir, profesyonel destek de alabilirsiniz
  9. Ürünleri çok aşağıya da çok yukarıya da yerleştirmeyin; insanların erişebileceği yerlerde olsun

AÇILIŞ

açılış

Dükkan için en önemli adımları birer birer tamamladınız. Şimdi eğlenceli bir açılış düzenlemenizi öneririz. Konu ne olursa olsun, insanlar “orada yeni bir dükkan açıldı” fikrine kapılsın diye mutlaka bir açılış düzenlemenizi öneririz. Açılış ne kadar kalabalık olursa o kadar iyi etki sağlayacaktır. Etrafınızda bulabildiğiniz her insanı davet etmeyi ihmal etmeyin.

Açılış için ciddi bir organizasyon yapabilirsiniz ancak sermayeniz çok yeterli değilse; kendi başınıza da birkaç açılış malzemesi satın alarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Balonlar, kurdaleler, müzik ve birkaç palyaço iş görebilir.

Açılış sırasında ek bir kampanya yapmayı ya da eşantiyon dağıtmayı da planlayabilirsiniz. Bu tamamen bırakmak istediğiniz etki ile doğrudan ilgilidir.

SATIŞ YAPMAYA BAŞLAMAK

satış

Açılıştan sonraki gün rutin olarak dükkanınız için iş yapmaya başlamanız gerekir. İlk günler heyecanlı olacağınızı tahmin ediyoruz ancak bu heyecanınızın karşılığını ilk etapta alamayabilirsiniz. İnsanların düzenli alışveriş yaptığı işletmelerin yerine geçmek kolay değildir. Bunun için sabırlı olmalı ve bir sonraki maddede yer alan reklam ve pazarlama çalışmalarına yoğunlaşmalısınız.

Satış yapmaya başlamak eğer tecrübeniz yoksa ilk etapta zorlayıcı olabilir. Farklı farklı özelliklere sahip insanlar ile iletişim kurmak ve onları ikna etmek elbette kolay değildir. Ancak her bir müşteri size tecrübe kazandıracaktır. Bu süreçte, her müşteriye aynı yaklaşımı sergilememeniz gerektiğini fark edeceksiniz. Esnaf olmak kolay değildir; insanları bir anda çözebilmeli ve her bir müşteriye maksimum satışı yapabilmek için farklı bir yaklaşım sergilemelisiniz. Bu konuda tecrübeli personeliniz varsa; bu süreç daha kolay olacak.

– İnsanları dinleyin, birçok satıcı sadece kendisinin konuşması gerektiğini düşünür. Öncelikli olarak potansiyel müşterinizi tam olarak dinleyin ve aradığı şeyi sunmaya çalışın. Ana felsefeniz tamamen bu olmalı.

REKLAM ve PAZARLAMA

billboard

Açtığınız dükkan ilk süreçte muhtemelen tam olarak istediğiniz düzeyde satış yapmayacaktır. Tüm dünyada bu süreç normal bir durumdur. Daha fazla müşteri çekebilmek için yapmanız gereken en önemli atılımlardan biri reklam ve pazarlamadır. Bambaşka bir dünya olarak karşımıza çıkan bu süreç, iyi yöneltildiği takdirde harika sonuçlar sağlayacaktır.

Ünlü reklamcı Davil Ogilvy‘nin de dediği gibi;

Her reklam, markanın kimliğine yapılan uzun vadeli bir yatırımdır.

Bu nedenle, reklam ve pazarlama biraz da sabır işidir. Sermayeniz el verdiği ölçüde bu süreci kapsamlı olarak ele almanız gerekir. Yerel bir dükkan olarak, yapmanız gereken reklam ve pazarlama çalışmalarının ana odak noktaları tamamı yerel olmak üzere;

  • Gazete
  • Televizyon
  • Radyo

ve bulunduğunuz bölgedeki insanların yoğun olarak beğendiği-takip ettiği sosyal medya hesapları ve internet siteleri olmalıdır.

Hangi basın yayın kuruluşunun daha başarılı olduğunu ölçmek için sırasıyla ilerlemeniz ve başarıyı bir haftalık süre için test etmenizi öneririz.

Örneğin, Şehrinizde A-B-C gazeteleri bulunuyorsa; bir hafta boyunca A gazetesine reklam verin. Satış hacminizin artışını kayıt altına aldıktan sonra diğer gazetelere de reklam vererek en iyi sonuçları belirleyin ve bu medya kuruluşu üzerinden yayınlara devam edin. Diğer medya kuruluşlarına reklamları tamamen kesmenizi önermeyiz ancak ağırlıklı olarak başarılı platformlara reklam vermek bu bütçenizi en verimli olarak kullanmanızın yoludur.

Reklam çalışmaları dışında bir de pazarlama çalışmalarına yönelmeniz gerekir. Pazarlama da kendi içerisinde onlarca farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Bilinen en iyi pazarlama yöntemleri;

  • Viral Pazarlama
  • İçerik Pazarlama
  • e-Spor Pazarlama
  • Toplum Katılımı
  • Yarışma ve Çekiliş
  • Bağlı Pazarlama
  • Ürün Yerleştirme

olarak bilinir. Bunlar hakkında detaylı bilgilere Pazarlama Teknikleri rehberimizden ulaşabilirsiniz.

İŞİNİZİ BÜYÜTÜN

yükseliş

Dükkan açmak isteyen girişimciler için reklam-pazarlamaya yoğunlaşmak başlı başına bir işi büyütme eylemidir. Ancak günümüzdeki birçok dükkan sahibi, para kazanmaya başladıktan sonra birçok şeyi ihmal etmektedir. Dükkanınıza sürekli olarak yatırım yapmayı bırakmamanız gerekir. Bir marka olmayı başarmak için yoğunlaşmanız gereken birçok konu bulunuyor.

Para kazanmaya başladıktan sonra gelen karı farklı işlerinize yöneltmek yerine; size zaten para kazandıran sektördeki rakiplerinizi satın almaya veya işletmenizin yeni şubelerini açmaya yoğunlaşabilirsiniz. Bir işletme sahibi olarak mutlaka bir büyüme stratejisi belirlemenizi öneriyoruz. Günün birinde kendi sektörünüzün en iyisi olmanızı sağlayacak bir plana sahip değilseniz; hiçbir satış başarısı sizi tam olarak gitmek istediğiniz yere götürmeyecektir.

 

  • Kadir
    5 yıl önce

    Oda kaydı zorunlu mu?

    55
    yorum beğen
    • Yeni İş Fikirleri
      5 yıl önce

      Merhaba,

      Esnaf odası kaydı zorunludur.

      İyi çalışmalar.

      47
      yorum beğen
  • Ervin
    5 yıl önce

    Bilgiler için teşekkür ederim.

    50
    yorum beğen
  • Betül
    4 yıl önce

    Çok faydası oldu gerçekten

    35
    yorum beğen
  • Erden
    4 yıl önce

    dükkan market açmak isteyenler için güzel yazı

    37
    yorum beğen
  • Osman
    4 yıl önce

    Çiğ köfte dükkanı açtık. 1 hafta on gün evrak işi ile uğraştık.Yorucu ama değiyor.6 ay çalıştı dükkan Sonra dükkanı devrettik.

    42
    yorum beğen
  • Karim
    3 yıl önce

    Teşekkürler çok açıklayıcı olmuş.

    25
    yorum beğen
  • Olay
    3 yıl önce

    Çok teşekkürler el rehberi gibi olmuş

    25
    yorum beğen
  • Yunus Karaca
    3 yıl önce

    Risk almak lazım bu işler için her zaman.

    25
    yorum beğen
  • Gayret
    3 yıl önce

    Viral pazarlama konusunda kendimizi geliştirmek istiyoruz. Dükkanın başarılı olması için sosyal medya açısından kritik bir süreç gibi görünüyor?

    28
    yorum beğen
    • Yeni İş Fikirleri
      3 yıl önce

      Merhaba,

      Evet, Viral pazarlama en kritik süreçtir. Bu konuda hangi adımda sorun yaşıyorsunuz? Yardımcı olmak isteriz.

      İyi çalışmalar.

      26
      yorum beğen
  • Fotokopi ve Ozalit Dükkanı Açmanın 6 Adımı | Yeni İş Fikirleri 2022
    2 yıl önce

    […] İNCELEYİN: Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler […]

    13
    yorum beğen
  • müge
    1 yıl önce

    çiçekçi açmayı düşünüyorum.. Gayrimenkul üzerine vergi levham var.. Ticaret sicil gazetesi fotokobisi nedir ? Eminiyet görüşü derken neyi kastettiniz acaba ?

    16
    yorum beğen