arama

AVM’de Ne Dükkanı – Mağazası Açılır? 12 Süper Karlı İş Fikri

alışveriş merkezi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Türkiye’de AVM’lerin sayısı gün geçtikçe artarken Covid-19 ile geçirdiğimiz 2 yıl haricindeki tüm dönemlerde AVM’ye giriş yapan kişi ve işletmelerdeki müşteri sayısı düzenli olarak artış gösteriyor.

AVM’de mağaza veya dükkan açmak için bir girişim başlatmak istiyor ancak hangi iş fikri ile harekete geçeceğinizi bilmiyorsanız bu rehber aracılığıyla en yüksek potansiyelli dükkan ve mağaza fikirlerini bulabileceksiniz.

AVM’de potansiyel yüksektir. Ancak her ne olursa olsun işletmenizin giderleri yüksek olacaktır. Bu nedenle doğru iş olmadan büyük risk altında olduğunu belirtmek gerekiyor. Kiralar yüksektir, personel ve diğer giderler de genelde yüksek olacaktır. İşletmenizi kurduğunuz ilk aylarda dahi müşteri potansiyeli yüksek olacak fikirlere yönelmelisiniz.

Öncelikli olarak AVM’de dükkan veya mağaza değil daha düşük sermaye ile açılabilen bir stant kurmak istiyorsanız; AVM’de Stand Açmak İçin Fikirler rehberimize mutlaka göz atın.

AVM’de mağaza ve dükkan açmak için en iyi ve karlı 12 iş fikri:

1. GİYİM

Potansiyel: 10/10
Gerekli Sermaye: 400.000 TL

AVM’leri AVM yapan en önemli unsurlardan biri giyim mağazalarıdır. Özellikle orta ve üst segment müşterilere hizmet vermek amacıyla kaliteli markaları ön plana çıkartarak bir giyim mağazası açmak karlı ve potansiyeli çok yüksek bir iş fikridir.

Ülkemiz tam anlamıyla bir tekstil başkenti olması hasebiyle kaliteli ve tanınan çok sayıda giyim bayiliği bulunuyor. Ortalama üzerinde bir sermaye karşılığında kaliteli bir markanın bayiliğini alabilirsiniz. AVM’lerin genellikle bir katının tamamı giyim mağazasıdır. Dolayısıyla müşteri potansiyeli bu alanlarda yüksektir.

2. MARKET

Potansiyel: 9/10
Gerekli Sermaye: 800.000 TL

Alışveriş merkezlerinde genellikle bir veya en fazla 2 market bulunmaktadır. Bunlar da genellikle ülkenin en iyi market firmaları tarafından kuruluyor. Yüksek potansiyel içeren bu iş fikri için çok ciddi düzeyde sermaye ihtiyacınız bulunmaktadır.

Birçok önemli market firması bayilik yerine kendi işletmelerini kurmaktadır. Dolayısıyla bayilik almak için çok cazip teklifler sunmanız gerekecek.

3. AYAKKABI – ÇANTA

Potansiyel: 7/10
Gerekli Sermaye: 300.000 TL

Hem kadınlara hem de erkeklere yönelik tarzlarda hizmet verebilecek bir ayakkabı ve çanta dükkanı açmak iyi ve potansiyeli yüksek bir iş fikridir. AVM’lerin genelinde en yüksek cirolara ulaşan mağazalar arasında bulunuyor.

Alışveriş merkezlerinin en uğrak tüketicileri genellikle daha yüksek gelir grubuna yönelik olması hasebiyle mutlaka daha lüks markalara yönelik girişim başlatılması öneriliyor. Ayakkabı ve çanta sektöründe karlılık çok yüksektir. Sürüm yakalama fırsatı genellikle düşüktür. Ciddi reklam fırsatlarının mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor.

4. BEYAZ EŞYA – ELEKTRONİK

Potansiyel: 8/10
Gerekli Sermaye: 2.000.000 TL

Alışveriş merkezlerinde en çok ciro yapan işletmelerden biri de beyaz eşya ve elektronik ürün satılan mağazalardır. Bu tür bir mağazanın kurulum için gerekli sermaye ihtiyacı çok yüksektir. Satıştan kar oranı da genellikle çok düşüktür. Uzun soluklu bir iş fikri olarak değerlendirilmelidir. Özellikle ülkedeki büyük bir markadan bayilik alınarak işletmeyi planlamak mutlaka önerilmektedir.

5. ÇOCUK – EĞLENCE

Potansiyel: 9/10
Gerekli Sermaye: 300.000 TL

AVM’lerin tamamında çocuk ve eğlence bölümleri bulunmaktadır. Bazı AVM’ler bir katı sadece bir işletme için ayırırken bazı büyük AVM’ler bir katı çok sayıda işletmeye yönelik kiralıyor. Eğer eğlence bölümünün tamamını kiralamak istiyorsanız gerekli sermaye 4-5 milyon lirayı dahi aşabilmektedir. Ancak belirli bir bölüm için 300 bin liralık sermaye çoğu zaman yeterli bir sermayedir.

Çocuk ve eğlence bölümleri çok işlek noktalardır. Genellikle hizmet odaklı bir iş fikri olup cirodan net kar marjı çok yüksektir.

6. EV – DEKORASYON

Potansiyel: 8/10
Gerekli Sermaye: 600.000 TL

Türkiye’de konutlara yönelik dekorasyon ihtiyaçlarına harcanan para gün geçtikçe artış gösteriyor. Gün geçtikçe büyüme kaydeden ve dikkat çekici sektörler arasında yer alan ev – dekorasyon sektörüne yönelik yatırımlar önerilmektedir. İşe koyulacak olan girişimcilerin mutlaka müşterilerin istek ve sorunları ile net bir şekilde ilgilenecek birkaç personel istihdam etmesi gerekiyor. Bu tür işletmelerde müşteriler genellikle ne aradığı hakkında çok fazla bilgiye sahip değildir. Hem erkek hem kadın olacak şekilde müşteri memnuniyetini üst seviyede tutacak ve ikna kabiliyeti yüksek personeller işletmenize büyük bir artı değer katacaktır.

7. KİTAP – KIRTASİYE

Potansiyel: 7/10
Gerekli Sermaye: 400.000 TL

Kitap sektörünün son yıllarda internet ile olan rekabeti çetin bir hale gelmiş olsa da kırtasiye ile birlikte AVM’lerde en az bir mağaza genellikle bulunmaktadır. Dükkan kurmak istediğiniz AVM’de bu tür mağaza yoksa değerlendirmek için potansiyeli yüksek bir iş fikridir. Özellikle kırtasiye sektörü ile birlikte değerlendirilmesi mutlaka öneriliyor.

8. KOZMETİK

Potansiyel: 8/10
Gerekli Sermaye: 400.000 TL

Kadınlar tarafından AVM’de giyim ile birlikte en çok tercih edilen ikinci mağazadır. 2010 yılından itibaren Covid dönemindeki 2020 yılı haricinde büyüyen bir sektör olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kar marjları artan rekabet ile birlikte hızla düşüyor olsa da ciro artışı ile birlikte paralel bir potansiyel artışından bahsetmek mümkündür.

Kozmetik sektöründe daha üst level markaların tercih edilmesi uzun soluklu bir işletme için ön planda tutulması gereken unsurlar arasında yer alıyor. Kozmetik sektöründe artan sağlık endişeleri ile birlikte daha kaliteli markalara yönelimin arttığı gözlemleniyor.

9. MOBİLYA

Potansiyel: 6/10
Gerekli Sermaye: 3.000.000 TL

Son yıllarda mobilya mağazalarını AVM’lerde daha az görmeye başladık. Bunun genel nedeni mobilya mağazalarının çok yüksek alana ihtiyaç duymasıdır. Dolayısıyla AVM’de bu tür bir iş fikrini hayata geçirmek belirli zorlukları barındırmaktadır. Potansiyeli göz önüne alındığında çok yüksek yatırım sermayesine sahip olan yatırımcılar için uygun bir iş fikridir.

10. OPTİK – SAAT

Potansiyel: 7/10
Gerekli Sermaye: 300.000 TL

Her AVM’nin genellikle giriş katlarında birkaç optik ve saat firması ile karşılaşmak mümkündür. Genellikle müşteri potansiyeli sabittir ve potansiyel yıllar içerisinde çok değişmez. Ancak son 3-4 yıllık dilimde saat sektöründe yeniden bir canlanma gözlendiğini belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla bu işe girmek isteyen girişimciler için doğru bir zamandan geçiyoruz.

Optik ve saat sektöründe mağaza kurmak genellikle benzer birçok iş fikrine göre çok daha kolaydır. İşe başladıktan sonra yerel reklam fırsatlarının değerlendirilmesi öneriliyor.

11. TAKI – AKSESUAR

Potansiyel: 8/10
Gerekli Sermaye: 200.000 TL

Sermaye ve performans açısından en değerli dükkan fikri takı ve aksesuardır. Yüksek potansiyel içermesinin en büyük nedeni müşteri kitlesinin çok geniş olmasından dolayıdır. Özellikle cep telefonu aksesuarları satan işletmelerin ciddi iş hacmine ulaşması beklenmektedir.

Takı sektörünün de son yıllarda en hızlı büyüyen sektör olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bu işe girecek olan girişimcilerin mutlaka internetten satış fırsatlarını da değerlendirilmesi öneriliyor. İkisini bir arada gerçekleştirmek için birkaç personel daha istihdam etmek kötü bir fikir değildir.

12. YEMEK

Potansiyel: 10/10
Gerekli Sermaye: 800.000 TL

AVM’leri AVM yapan en önemli unsur içerdiği restoran ve lokantalardır. Fast food sektörünün de başkentleri genellikle AVM’lerdir. Dolayısıyla AVM’de ne kurulur sorusunun en iyi cevaplarından biri yemek sektöründe gizlidir. Ülkemizde her gün milyonlarca insan sırf yemek için AVM’leri tercih etmektedir. Covid-19 haricindeki dönemlerde yıllık yüzde 4 civarındaki büyüme kaydeden bir sektör olarak potansiyeli çok yüksektir.