arama

Börekçi ve Gözlemeci Dükkanı Açmak: Sermaye, Gereksinim ve Kazanç

Börekçi veya gözlemeci dükkanı açarak para kazanmak ister misiniz? Kolaylıkla başlayabileceğiniz bu iş fikrini hayata geçirmek için bu rehberdeki 7 adımı uygulamanız büyük oranda yeterli olacaktır.

Bu yazıda börekçi açmak için ustalık belgesi şart mı ? Börekçi Açmak İçin Gerekli Belgeler Neler ? Gözleme dükkanı açmak için gereken malzemeler neler gibi soruların cevaplarına sahip olmanız gereken tüm ayrıntıları sağlayacağız. Ülkemizde en çok sevilen lezzetler arasında yer alan börek ve gözleme aynı zamanda girişimciler için önemli düzeyde para kazanma fırsatı sağlamaktadır. Düşük sermaye koşulları ile hayata geçirilebilen börekçi ve gözlemeci dükkanları aracılığıyla yüksek kar marjları elde etmek mümkün.

Börekçi ve gözlemeci dükkanı açmak istiyorsanız, sermaye ihtiyacı, gerekli malzemeler ve gerekli belgeler ile pazarlama ve reklam konuları hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Türkiye’de genellikle kahvaltı saatlerinde tercih edilen lezzetler olan börek ve gözleme, önemli bir kar fırsatı sağlayan yemekler arasında yer almaktadır.

1. İŞE HAZIRLIK SÜRECİ

gözleme

Börekçi ve gözlemeci dükkanı açmak istiyorsanız ilk olarak işe karar ve hazırlık yapmanız gerekir. Bu tür işletmeler genellikle insanların yürüyüş yollarına yakın lokasyonlarda kurulmakta olup; içeride üretilen börek ve gözlemeler için deneyimli personellere ihtiyaç duyulur.

Eğer daha önce bu sektörde hiç deneyime sahip değilseniz; işe alacağınız personelin mutlaka deneyimli olması önemlidir. Tek başınıza iş kurmayı planlıyorsanız; işi kurmak üzere bir halk eğitim merkezi kursuna katılabilir ve işi daha kısa yoldan öğrenebilirsiniz.

Halk eğitim merkezlerinde istediğiniz tarzda bir kurs bulamamanız durumunda; bir gözlemeci veya börekçide birkaç ay çalışmak size ciddi bir deneyim sağlayabilir. Bu işi yapmak için, börek veya gözleme hazırlayacak bir usta istihdam da etmek de başka bir fikir olarak değerlendirilebilir.

2. DÜKKAN BULMAK

börek

İş kurma sürecinde en kritik adımlardan biri uygun dükkanı bulmaktır. Doğru konumda açılan bir işletme, büyük gelir potansiyeli sunabilir.

Börekçi ve gözlemeci işletmeleri için, eğer dükkan içerisinde müşteri ağırlanmayacaksa, 30-40 metrekarelik bir alan yeterli olabilir. Ancak müşteri ağırlamayı planlıyorsanız, en az 4-5 masa sığacak büyüklükte bir alan gereklidir. Dükkan arayışına başlamadan önce, işletmenin nasıl işleyeceğine karar vermek önemlidir, çünkü bu, en uygun seçenekleri belirlemenize yardımcı olur.

Seçeceğiniz dükkanın zemin seviyesinde olması ve farklı müşteri grupları tarafından kolayca erişilebilir bir konumda bulunması önemlidir. Ayrıca, börekçi ve gözlemeci dükkanları genellikle evlere ve iş yerlerine servis yaptığı için, yoğun nüfuslu bölgelerde bir dükkan aramak faydalıdır. Müşteriler genellikle kahvaltıdan önce sipariş verdikleri için, yemeklerin hızlı bir şekilde teslim edilmesi önemlidir.

3. DÜKKAN AÇMANIN ŞARTLARI ve BELGELERİ

börekçi

Börekçi ve gözlemeci dükkanını açmak üzere dükkan için ruhsat almak istiyorsanız; belirli şartları karşılıyor olmanız gerekir. Her bölgedeki belediyelerin gıda satılan işletmelere yönelik talepleri farklıdır.

Ancak genel olarak istenen şartlar ve belgeler;

  1. BAŞVURU BEYAN FORMU
  2. SİCİL NUMARASI (Borcu yoktur yazısı. Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelirler Bürosu (Belediye))
  3. T.C. KİMLİK KARTI FOTOKOPİSİ
  4.  YERLEŞİM YERİ BELGESİ (E-Devlet Kapısı İnternet Sayfasından alınacaktır.)
  5. TAPU FOTOKOPİSİ veya KİRA KONTRATI
  6. VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ
  7. SAĞLIK RAPORU (Aile Hekimi veya Devlet/Özel Hastane)
  8. İMZA BEYANNAMESİ (Noter Tasdikli Asıl Suret) – VEKALETNAME
  9. İKİ (2) ADET VESİKALIK RESİM
  10. ESNAF ODA KAYIT BELGESİ
  11. USTALIK BELGESİ (Lokanta, pastane ve kuaförlerden istenir. Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı olacaktır.)
  12. ÇALIŞMA İZİN BELGESİ (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacaktır. Yabancı Uyruklulardan istenir.)
  13. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI FATURASI

Börekçi Açmak İçin Ustalık Belgesi Şart Mı ?

Börekçi açmak için ustalık belgesi gerekiyor. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir kurstan belge almanız yeterli olacaktır. 

Ek bilgiler için:

4. MALZEMELERİN SATIN ALINMASI

börekçi açmak

Börekçi açmak için ilk olarak bir endüstriyel mutfağa ve fırına ihtiyacınız var. Diğer malzemeler ise gözlemeciler ile ortak olarak mikser, hamur açma makinesi, blender, buzdolabı, içecek dolabı gibi ekipmanları içerir.

Gözleme dükkanı açmak için gereken malzemeler kısmında ise endüstriyel mutfak ve fırına ihtiyacınız yok. Sadece bir gözleme saçı çoğu zaman yeterli olacak.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, eğer börekçi veya gözlemeci açmak istiyorsanız ancak deneyiminiz yoksa; neye ihtiyacınız olacağına tam olarak karar veremezsiniz. Çünkü her işletmenin birbirinden farklı ürünleri bulunmaktadır. Tüm ürünler için ise farklı ekipmanlara ihtiyacınız olacak.

5. DÜKKANIN İŞLETİLMESİ

börekçi gözlemeci

Börekçi ve gözlemeci dükkanlarını işletmek düşündüğünüz kadar zor değildir. İçeri gelen müşteriler lezzetli bir börek-gözleme ve güler yüzlü bir personel dışında başka bir şey istemeyecektir. Eğer her iki şartı iyi bir şekilde sağlayabilirseniz; kısa sürede önemli bir büyüme kaydedebilirsiniz.

İşletmede dikkat etmeniz gereken en önemli diğer sorun ise hijyendir. Gıda işletmeleri hem müşteriler hem de resmi görevliler tarafından sıklıkla hijyen koşulları bakımından kontrol edilmektedir. Hijyen konusunda sorun yaşayan bir işletmenin kısa veya uzun vadede başarılı olma şansı yok. Bu nedenle hijyen koşullarına ciddi oranda özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Son yıllarda börekçi ve gözlemeci dükkanlarının eve ve iş yerine servis taleplerinde ciddi oranda artış yaşanıyor. İşletmenizde minimum 5 kilometrekarelik alana eve ve iş yerine servis yapabilecek bir personel bulundurmanızı mutlaka öneririz.

6. REKLAM ve PAZARLAMA

börekçi gözlemeci1

Börek ve gözleme dükkanı açmak isteyip önemli para kazanma fırsatı sağlamak isteyenlerin en çok özen göstermesi konulardan biri de reklam ve pazarlamadır. Yerel bir işletme olarak, yerel düzeydeki reklam ve pazarlama fırsatlarını en iyi şekilde kullanmanız önemlidir.

İşletmeyi kurduktan sonra dikkat çekici bir açılış yapabilir ve ardından reklam seçeneklerini incelemek üzere yerel medya kuruluşları ile temasa geçebilirsiniz.

Yerel gazete, tv, radyolara reklamlara verebilirsiniz. Ayrıca online varlığınızı oluşturduktan sonra; sosyal medyadaki tüm hesaplarınızı açmanızı öneririz. Sosyal medya pazarlaması yaparak kullanıcı çekebilirsiniz. Ayrıca birkaç online kampanya düzenleyerek; sosyal medya takipçilerinizi ödüllendirebilirsiniz.

7. NE KADAR SERMAYE LAZIM? NE KADAR KAZANDIRIYOR?

Börekçi ve gözlemeci dükkanı açmak için ortalama olarak 200 bin liralık sermaye yeterlidir. Ancak kapsamlı bir işletme için özellikle dekorasyon noktasında bir 100 bin liralık sermaye daha gerekli olacaktır.

Bu işletmelerde satılan ürünlerde kar marjı yüksektir. Ortalama olarak her 2 işletme türünde de kar marjı yüzde 60 civarında bulunuyor. Günlük  ortalama 3.000 TL – 4.000 TL satış yapabilen bir gözlemeci veya börekçi dükkanı ortalama ayda 60.000 TL net para kazanabilir. 

  • Faruk
    4 yıl önce

    Pastane işleri oldukça zor bence, bilgiler için sağolun.

    37
    yorum beğen
  • Göksel Eren
    4 yıl önce

    Tatil yerlerinde en çok iş yapan sektör, masalar dopdolu oluyor. Ege bölgesinde kesinlikle iş yapıyor, bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Diğer bölgeler için yorumum oralarda gözlem şansım olmadı. 🙂

    36
    yorum beğen
  • Berkay
    4 yıl önce

    Büyük şehirlerde işe gidiş saatlerinde yoğun olan bölgelere konumlandırılmalı. Sabahları aceleyle işe yetişmek için kahvaltı etmeden koşuşturanlar için en büyük kurtarıcı börekçilerdir. Lezzetli ve uygun fiyata sunulabilirse güzel paralar kazanılabilir

    35
    yorum beğen
  • İsmail Ayberk Gün
    4 yıl önce

    Annem eli bu tarz işlere çok yatkın bu yüzden anneme bir dükkan açmayı düşündük. İhtiyacımız olan bütün bilgileri bu makalede bulabildik. Teşekkkküürrleeeeeer <3

    35
    yorum beğen
  • Erden
    4 yıl önce

    börekçi dükkanı için en gerekli bilgiler mevcut

    33
    yorum beğen
  • Yasar
    2 yıl önce

    Börekçi dükkanı açmak için ustalık belgesi sartmi arkadaşlar, 2022 yasa deqisikligiyle gerek yok deniliyor. Bilqisi olan varmi

    18
    yorum beğen
  • Önder
    1 yıl önce

    Sadece gözlemeci açmak için ustalık belgesi şart mı?

    17
    yorum beğen
  • Leyla
    12 ay önce

    Ev hanımıyım belge olmadan gözlemeci açabilirmiyim

    14
    yorum beğen