arama

Gümüş Dükkanı Açmak

Gümüş Mağazası Açmak
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Gümüş dükkanı açmak kısa ve orta vadeli olarak en yüksek potansiyel taşıyan iş fikirleri arasında yer almaktadır. Son dönemde artan altın fiyatları ile birlikte Gümüş dükkanları daha yüksek iş hacimlerini ulaşmıştır. Orta sermaye talep eden bu iş fikrine başlamak için güzel bir lokasyonda yaklaşık 40 metrekare bir dükkan çoğu zaman yeterlidir.

Yüksek kar marjları ile satılan Gümüş ürünleri, son dönemde artan bir fiyata sahip olan altın ürünlerine göre daha fazla rağbet görmeye başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi öngörülürken, gümüş ürünlerine yönelik talebin düzenli olarak artması bekleniyor.

Gümüşçü açmak istiyorsanız, yaklaşık 100.000 lira civarındaki sermaye ile işletmenizi 1 hafta gibi sürede kolaylıkla kurabilirsiniz. Gümüş ürünlerine yönelik tamir hizmetini vermek iş hacmimizi ve karlılığını büyük oranda arttırabilir. Ancak ülkemizde Gümüş konusunda tamir, bakım ve düzenleme hizmeti verebilecek ustaların sayısı yeterli düzeyde değildir. Bu nedenle Gümüş tamiri ve bakımı gibi hizmetleri verebilmek için öncelikle bir usta bulmanız veya bu konuda ustalaşmanız önerilmektedir.

Gümüşçü dükkanı açmak için çok önemli bir sertifika, şart veya koşul gerçekleştirmeniz gerekmiyor. Standart olarak ruhsat almanız ve vergi kaydı açmanız; işletmenizi kurmanız için yeterlidir.

Gümüşçü dükkanı açmanın adımları…

1. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

gümüş dükkan

Bir iş planı hazırlamak işletmenizin daha sağlam temeller ile kurulmasını sağlar ve özellikle işletmenizin kuruluşu aşamasında ve kısa vadeli planların da herhangi bir sorunla karşılaşmamak için bir iş planı hazırlamanız büyük önem arz ediyor.

İş planını hazırlarken işin kurulacağı alan, işletmede çalışacak personeller, işletmenin finansman ihtiyacı, işletmenin ismi, işletmede bulunacak ürünler, işletmede verilecek hizmetler, işletmenin vergi ve ruhsat süreçleri gibi konularda mutlaka bilgi sağlamaya özen gösterin.

Gümüş dükkanınız için iş planı hazırlamak en fazla 1 veya 2 gün sürer ancak işletmenizin çok daha sağlam temeller ile kurulmasına öncülük eder. Özellikle küçük ve orta süreçteki hedeflerinizi hayata geçirebilmek için mutlaka bir iş planı hazırlamanız önerilir.

2. DÜKKAN BULUN

gümüş dükkan2

Gümüşçü dükkanı açmanın en önemli bir sonraki adımı doğru yerde bir dükkan kiralamaktır. Rekabetçi bir lokasyonda bulabileceğiniz bir dükkan, kararlılığı, iş hacmini ve uzun yıllar büyüme hedeflerini koruyabilen bir işletmeye sahip olmayı doğrudan etkileyecektir.

Gümüş dükkanları için en uygun lokasyonlarAVM’ler ve en çok kullanılan popüler yürüyüş caddeleridir. Ek olarak kuyumcuların yoğun olarak bulunduğu lokasyonlar da tercih edilebilir. Bir gümüşçü dükkanında var olan ürünler doğrudan gümüş ile ilgili olması nedeniyle çok büyük bir dükkana ihtiyacınız yok. Bu aşamada kira düzeyini de kontrol altına almakta büyük fayda bulunuyor.

3. RUHSAT ALIN, VERGİ KAYDI OLUŞTURUN

gümüş mağaza

Doğru bir lokasyona yönelik dükkan kiraladıktan sonra; işletmeniz için resmi işlemleri tamamlamanız gerekir. Resmi işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamlamadan, dükkan kurulumuna geçmeniz önerilmiyor.

Öncelikli olarak ruhsat almak için vergi kaydı açmanız gerekir. Sonradan da uzun yıllar çalışacağınız bir muhasebeci ile anlaşarak; vergi kaydınızı açtırın. Standart olarak 1500 liralık ek maliyet oluşturacaktır. Ardından ruhsat almanız gerekir.

Belediyeden belediyeye farklılık göstermek üzere, ruhsat almak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacak:

  • İşletme sahibinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • Kimlik kartı
  • İmza sirküleri
  • İkametgah belgesi
  • Oda kayıt belgesi
  • Vergi kaydı
  • Bağkur kaydı
  • Çalışma izin ve ruhsatı
  • Sabıka kaydı

4. DEKORASYON VE DÜKKAN DİZAYNI

gümüş giriş

Bir gümüşçü mağazasının tasarımı gerçekten şık olmalı ve müşteri cezbetmeli. Kuyumcu tasarımlarından da ilham alabilirsiniz ancak daha çok gümüş renklerine odaklanmanız önerilir. Ne yapacağınız hakkında fikriniz yoksa; doğrudan profesyonel bir yardım da alabilirsiniz.

Gümüş ürünlerinin başarılı bir şekilde sergilenmesi için raf ve aydınlatma sürecini mutlaka iyi bir işçilik ile gerçekleştirmeye özen gösterin. Müşterinin raflar arasında rahat bir şekilde geçebilmesi ve ürünleri dilediği gibi inceleyebilmesini sağlayacak bir dükkan dizaynına özen gösterin.

Gümüş ve kuyumcu dükkanlarının en önemli varlığı vitrinidir. Dışarıdan görünen vitrinizi, ilgi çeken işletmelerden de ilham alacak şekilde hazırlamaya özen gösterin. Özellikle şık bir aydınlatma ve parıltılı renklere ihtiyacınız olacak.

5. TOPTAN ÜRÜN ALIMI

gümüş mağazası aç

Ülkemizin hemen hemen her noktasında toptan gümüş ürünleri satan atölyeler bulunmaktadır. Doğrudan atölyeler ile anlaşma sağlayabileceğiniz gibi; İşin başkenti olan İstanbul’daki büyük atölyelere de giderek daha uygun fiyat seçenekleri elde edebilirsiniz.

Gümüş ürünlerini satın alırken, bir üründen çok fazla adetli alım yapmak yerine; farklı farklı ürünlerden azar azar almaya çalışın. Bu sayede müşteri kitlenizin istediği ürünleri fark edebilme ve o ürünlerden adetli toptan alım yapmaya odaklanabilirsiniz.

Sık sık ürün yelpazesini değiştirmeyi unutmayın. Modayı takip etmek bu konuda çok değerli. Eğer ne yapacağınız hakkında fikriniz yoksa, büyük gümüş markalarının internet sitelerini de takip ederek en çok satılan ürünleri bulundurmaya çalışın.

6. EK HİZMETLER VERİN

gümüşçü

Gümüş dükkanları sadece toptan gümüş alıp bunu satmaya odaklanmaz. Genellikle gümüş dükkanları; gümüş parlatma, küçültme, büyütme ve diğer tamir hizmetleri ile gümüş satın almak üzerine de hizmet verirler. Tüm bu hizmetler doğrudan cironuza ve karlılığınıza olumlu olarak yansıyacaktır.

Özellikle gümüş tamir ve bakımını vermeniz mutlaka önerilir. Bu alanda kendinizi geliştirerek veya bir usta istihdam ederek; ciddi kazançlar elde edebilirsiniz.

Genel olarak tamir ve bakım hizmetlerinde hiçbir ek maliyet oluşmaz ve müşteriden alınan tüm ücret doğrudan kar olarak hesaplarınıza yansır. Bu nedenle karlılık açısından çok değerlidir.

7. PERSONEL

gümüşçü açmak

Gümüşçü işletmelerinde her türden müşteri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sadece kadınların veya erkeklerin ilgilendiği işletmeler değildir. Zaman zaman 18 yaşından küçük çok sayıda müşteriniz de “hediye” almak için işletmenize gelebilir.

Tüm bu müşteri kitlesini doğrudan anlayış ile karşılayabilecek en az bir ek personele ihtiyacınız olacak. Genellikle kadın personel tercih edilse de; insanların ne isteyebileceğini hızlı bir şekilde anlayabilecek bir personele odaklanmak daha mantıklı bir yaklaşımdır.

İŞKUR aracılığıyla personel istihdam ederek, personelinizin 6 aylık maaşı için önemli destek de alabileceğinizi unutmayın.

8. İŞLETME KURULUM MASRAFLARI – SERMAYE İHTİYACI

gümüş vitrin

Ortalama olarak bir gümüşçü işletmesini açmak için 100 bin liralık sermayeye ihtiyacınız var. Ancak kapsamlı ve büyük bir işletme kurmak istiyor, bu alanda markalaşmak istiyorsanız ortalama 300 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olacak.

Gümüşçü işletmelerinde dükkanın kurulması, resmi işlemler ve dekorasyon süreci için ortalama 30-35 bin liralık sermaye yeterli olacak. Diğer tüm sermaye ihtiyacı ise doğrudan gümüş alımları için kullanılacaktır.

9. İŞLETMENİN TANITIMI VE PAZARLAMA

gümüş mağaza açmak

Gümüş işletmelerinde iş hacmini doğrudan etkileyecek olan ana süreç işletmenin tanıtımı, reklamı ve pazarlanması ile gerçekleştirilmektedir. İşletme tanıtımı düşündüğünüz kadar zor bir süreç değil. Rekabetçi yapıyı kontrol ederek, bir SWOT Analizi gerçekleştirmeniz mutlaka önerilir. Analiz ölçüsünde, rakiplerinizin iyi olduğu tanıtım ve reklam çalışmalarına odaklanabilirsiniz.

Nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz; doğrudan yerel düzeydeki gazete, televizyon ve radyolara bir kampanyanızı hedef alarak reklam verebilirsiniz.

Son dönemde sosyal medya üzerinden ciddi satışlara ulaşan işletmelerden biri de gümüş mağazalarıdır. Siz de bu alanda başarılı olmak istiyorsanız; tüm sosyal medya hesaplarınızı açmalı ve ardından takipçi artışı sağlamak için önerilen yollara göz atarak ve reklam vererek takipçi artışı elde edebilirsiniz. Ardından özellikle Instagram’da Butik Açmak adımlarını izleyerek, sosyal medyadan gümüş satışına hazır hale gelebilirsiniz.

10. NE KADAR KAZANDIRIYOR? KARLILIK DÜZEYİ

para kazanmak

Gümüş fiyatları son yıllarda ciddi bir yükseliş trendine girmiş düzeyde. Normal düzeyde yatırım için kullanılmayan gümüş, günümüzde ev hanımlarının yatırım yapmaya başladığı bir maden olarak ön plana çıkıyor. Bu kapsamda, ürün fiyatı artan gümüş sayesinde; gümüş mağazalarındaki karlılık ve hedef cirolarda artış yaşanıyor.

Gümüş ürünlerinde, işçiliğe bağlı olarak kar marjı minimum yüzde 45 civarında bulunuyor. Bazı geniş işçiliğe sahip ürünlerde ise karlılık yüzde 60‘a kadar yükselebilmektedir. Yüksek kar fırsatı sağlayan gümüş ürünleri ise kısa vadede önemli düzeyde kazanç elde etmek mümkün.

Ortalama bir iş yapan AVM’lerdeki bir gümüş işletmelerinin aylık net karı 30 bin liranın üzerindedir.