arama

SWOT Analizi Nedir? En Başarılı Örnekleri

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Doğru rehbere sahip olmadan iş dünyasında ilerlemenizi asla önermiyoruz.

SWOT analizi iş dünyasında bir işletme sahibi olan ya da yeni bir işletme kurmak isteyen girişimci ve yatırımcıların rekabet fırsatını değerlendirmek amacıyla kullanabildiği en değerli analiz sistemlerinden biridir. SWOT Analizi basit ve etkili bir şekilde dahi kişisel olarak da kullanılabilmektedir.

SWOT Analizi hem kendi işletmeniz hem de rakip bir şirketin durumunu değerlendirmek için kullanılabilir. 60 yıldan uzun bir süredir anahtar bir teknik olarak iş dünyasında kullanılan SWOT analizi, güncelliğini ve değerini korumayı sürdürüyor.

4 ana unsur olarak ele alınan SWOT ile ilgili olarak tüm ayrıntılar ve ipuçlarına yönelik bilgiler sağlayacağız.

SWOT ANALİZİ NEDİR?

SWOT-analiz

SWOT, bir projede veya bir iş girişiminde yer alan Güçlü Yönleri, Zayıf Yönleri/Sınırlamaları, Fırsatları ve Tehditleri değerlendirmek için kullanılan stratejik bir planlama yöntemidir. SWOT analizi yapmak, ister 2 kişilik şirket ve proje ister 500 kişilik bir iş veya proje olsun her halükarda değerlendirme yapmanın güçlü bir yoludur.

SWOT analizi ilk olarak, 1960 yılında Amerikalı bir iş ve yönetim danışmanı olan Albert S. Humphrey tarafından geliştirildi. SWOT analizi 4 ana başlık altında değerlendirilmektedir. Kelimenin ana kökeni de bu başlıkların ilk harfleri ile oluşturulmuştur.

  1. Strengths (Güçlü Yönler)
  2. Weakness (Zayıf Yönler)
  3. Opportunities (Fırsatlar)
  4. Threats (Tehditler)

SWOT analizi aracılığıyla bir işletmenin güçlü ve zayıf yönlerinin tespiti sağlanır. Dış etmenler olarak da yeni fırsatların ve olası tehditlerin öngürülmesi büyük oranda elde edilir. Her halükarda SWOT Analizi, yeni bir girişim veya mevcut işletmenin geliştirilmesi amacıyla kullanılabilmektedir.

SWOT ANALİZİ NASIL YAPILIR?

swot-en

60 yıldan uzun bir süredir iş dünyasında güncelliğini koruyan SWOT Analizinin bu başarısının en büyük nedenlerinden biri “kolay” bir şekilde hazırlanabilmesidir. Çok küçük işletmelerden, çok uluslu holdinglere kadar her şirkette etkili olarak hazırlanabilmektedir.

SWOT analizi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız; hemen harekete geçmenizi sağlayacak bir şekilde, öncelikli olarak işletmenin doğrudan bünyesinde bulunan önemli herkesi bir araya getirin. Bunlar sadece ortaklar olabildiği gibi diğer alt yöneticiler de olabilir.

Kişisel SWOT analizi yapmanız durumunda da tek başınıza olacaksınız. Ardından bir not defteri alarak, her bir sayfayı ayrı ayrı bir şekilde başlıklandırın. Her sayfayı ayrı ayrı Strengths (Güçlü Yönler), Weakness (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler) olarak başlıklandırın. Bunu online olarak bilgisayar başında da yapabilirsiniz. Ancak uzmanlar, sorunları hissetmek için bunu kağıda dökmenizi önermektedir.

Kağıdı hazırladıktan sonra, her başlık için fikirleri bir bir sıralamanız gerekiyor. Eğer başlıkları değerlendirmek konusunda sorun yaşıyorsanız, ilham sağlamak açısından fikirler sağlayacağız.

Strengths (Güçlü Yönler)

Strengths

Güçlü yönler genel olarak sizi diğer rakiplerinizden ayıran olumlu özelliklerinizdir. Kuruluşunuzun diğer kuruluşlara göre sahip olduğu avantajları ele alın. Bunlar, personelinizin motivasyonu, belirli malzemelere erişim veya güçlü bir finans yapısı olabilir.

Bir işletmenin başarısının altında yatan asıl güç elbette Güçlü Yönlerdir. Güçlü yönleriniz kuruluşunuzun ayrılmaz bir parçasıdır; ayakta kalmanızı ve büyümenizi sağlar.

Unutmayın, kuruluşunuzun herhangi bir yönü, yalnızca size yönelik açık bir avantaj sağlıyorsa bir güç olarak değerlendirilebilir. Örneğin, tüm rakipleriniz yüksek kaliteli ürünler sağlıyorsa, yüksek kaliteli bir üretim süreci, bir güç değildir: bu bir gerekliliktir.

Bir organizasyon olarak güçlü yönlerinizin neler olduğunu belirlemek için, aşağıdaki sorulardan bazılarını sorarak başlayabilirsiniz:

  • Müşterileriniz şirketiniz veya ürünlerinizle ilgili neyi seviyor?
  • Şirketiniz sektörünüzdeki diğer şirketlerden neyi daha iyi yapıyor?
  • Markanızın en olumlu nitelikleri neler?
  • Benzersiz satış teklifiniz nedir?
  • Rakiplerinizin sahip olmadığı hangi kaynaklarınız var?

Weakness (Zayıf Yönler)

Weakness

Güçlü yönlerin tam aksi olarak; işletmenizin veya projenizin diğer işletmeler ve projeler karşısındaki olumsuz nitelikleridir. SWOT analizi yapıldığı zaman genellikle “dürüst olunmayan” bölüm olarak değerlendirilir. Eğer etkili bir SWOT analizi yapmak istiyorsanız, zayıf yönleriniz konusunda dürüst olmanız gerekir.

İşletmenizi ele alarak, rakiplerinizden hangi konularda dezavantaja sahip olduğunuzu belirlemeniz gerekir. Bir müşteri veya rakip olarak işletmenizi ele alın.

Diğer şirketlerin güçlü yönleri genellikle sizin zayıf yönleriniz olarak değerlendirilebilir. Yine de başlamak için ilham verebilecek bazı sorular var:

  • Müşterileriniz şirketiniz veya ürünleriniz hakkında neyi sevmiyor?
  • Olumsuz yorumlarınızda sıklıkla hangi sorunlardan veya şikayetlerden bahsediliyor?
  • Müşterileriniz siparişleri neden iptal ediyor?
  • Şirketiniz daha iyi ne yapabilir?
  • En olumsuz marka nitelikleriniz neler?
  • Rakiplerinizde sizde olmayan hangi kaynaklar var?

Kuruluşunuzun veya projenizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemenin, şirketinizin karşılaştığı fırsatları ve tehditleri belirlemekten çok daha kolay veya daha az zaman aldığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, zayıf ve güçlü yönlerin iç faktörler olmasıdır. Öte yandan, fırsatlar ve tehditler olarak bilinen dış faktörleri belirlemek daha fazla çaba gerektirebilir ve daha fazla veriye dayanabilir, çünkü bunlar yakın etki alanınızın dışında bulunur.

Opportunities (Fırsatlar)

Opportunities

Fırsatları tehdit etmek genellikle SWOT analizi sürecini en çok uzatan konular arasında yer almaktadır. SWOT analizini daha etkili hazırlamak için en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de fırsatları net bir şekilde belirlemek üzere geniş bir araştırma çalışması başlatmaktır.

Fırsatlar dış etmenler arasında yer alır ve genellikle oturduğunuz yerden bunları tespit etmek zor olabilir. Genellikle kuruluşunuzun dışındaki durumlardan kaynaklanırlar ve gelecekte ne olabileceğine yönelik araştırmalar ile elde edilebilir.

Hizmet verdiğiniz pazardaki veya kullandığınız teknolojideki gelişmeler olarak ortaya çıkabilirler. Fırsatları tespit edip kullanabilmek, kuruluşunuzun rekabet etme ve pazarınıza liderlik etme becerisinde büyük bir fark yaratabilir.

Alanınızla ilgili hükümet politikasındaki değişiklikler, sosyal kalıplardaki, nüfus profillerindeki ve yaşam tarzlarındaki değişikliklerin tümü ilginç fırsatlar doğurabilir.

Fırsatları belirlemenin net bir soru dizisi yoktur. Geniş bir sektör analizi yapılması gerekir.

Threats (Tehditler)

Threats

Tehditler, tedarik zinciri sorunları, pazar gereksinimlerindeki değişiklikler veya işe alım eksikliği gibi işinizi dışarıdan olumsuz etkileyebilecek her şeyi içerebilir. Tehditleri önceden tahmin etmek ve onların kurbanı olmadan büyümeye devam edebilmek büyük önem arz ediyor.

Ürününüzü pazara sunarken ve satarken karşılaştığınız engelleri düşünün.

Müşteriler yeni bir özellik mi arıyor? Sektördeki teknoloji mi değişiyor? Rakipleriniz yeni bir ürün ile öne mi geçti? Ciddi personel devinimleri mi yaşanıyor? İşletmenizin kısa veya uzun vadeli borçları; finansal yapıyı bozabilir mi? gibi gibi yüzlerce soruya yanıt vererek tehditleri belirleyebilisiniz. Ana odak noktanız, rekabette sizi geriye düşürebilecek her şeydir.

SWOT Analizi Nasıl Kullanılır?

swot

SWOT’un dört yönünü de inceledikten sonra, muhtemelen yapılması gereken uzun bir eylem listesi ile karşı karşıya kalacaksınız. Güçlü yönlerinizi geliştirmek, zayıf alanlarınızı güçlendirmek, herhangi bir tehdidin önüne geçmek ve her fırsatı kullanmak isteyeceksiniz.

Ancak, eyleme geçmeden önce, SWOT kadranları arasındaki potansiyel bağlantıları arayın.

Örneğin, güçlü yönlerinizden bazılarını yeni fırsatlar açmak için kullanabilir misiniz? Ve bazı zayıf yönlerinizi ortadan kaldırarak daha da fazla fırsat elde edilebilir mi?

SWOT analizi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra; yapılabilecek çok fazla fikir ile karşı karşıya kalmanız olasıdır. Aceleci davranmak iyi gibi görünse de; her şeyi birbirine karıştırmak yerine, en hızlı yapabildiklerinizi birer birer ele alarak başlamanız önerilir. Şirketinizde aynı anda yüzlerce şeyi değiştirmek, odaklanmanız gereken ana noktaları kaçırmanıza neden olabilir.

Küçük İşletmeler için SWOT Analizi Yapılmalı Mı?

swot-k

Genel algı, SWOT analizinin büyük şirketlere yönelik olduğudur. Ancak bu büyük bir hata! SWOT analizini tek kişi olarak sahip olduğunuz bir şirket için bile kullanabilirsiniz. SWOT analizi size ek bir maliyet oluşturmaz ve değerlendirebilecek harika fırsatlar bulabilirsiniz.

Şirketinizin devasa iş dünyasında kaybolması kolaydır. Bir SWOT analizi ile kaybolmaktan kurtulur ve yerinizi net olarak tespit edersiniz. Birçok küçük işletme sahibi, temel olarak hangi şirketler ile rekabet halinde olduğunu bile bilmez. Hemen bir SWOT analizi yaptırarak, sektörü ve rakiplerinizi iyi bir şekilde belirleme şansına da sahip olursunuz. SWOT analizi yapmak, işletmenizin sektörünüzde bulunduğu konumu daha geniş bir şekilde kuşbakışı olarak görmenizi sağlar.

SWOT Analizi Örneği

SWOT analizi yapmak üzere harekete geçmek istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda bilgi sahibi değilseniz; basit bir şekilde hazırladığımız bu SWOT analizi örneğini inceleyebilirsiniz.

YİF RESTORANI SWOT ANALİZİ

Strengths (Güçlü Yönler) Weakness (Zayıf Yönler)
Mükemmel trafiğe sahip konum
Lokalde iyi tanınan bir marka
Tüm mevsimlere uygun harika menü
Rakiplere göre daha yüksek maliyetler
Tek bir konum nedeniyle sınırlı erişim
Düşük reklam bütçesi
Eve yemek servisi yapılmıyor

 

Opportunities (Fırsatlar) Threats (Tehditler)
Yerel restoranlara yönelik artan ilgi
Taze ürünler için mevsimlik menülere yönelik talep artışı
Gıda dağıtım uygulamaları aracılığıyla büyüme potansiyeli
Zincir restoranlardaki artış
Belirsiz ekonomik durum
Gıda maliyetlerindeki artış