arama

Kuyumcu Açma Maliyeti ve Şartları

Kuyumcu açma maliyeti 2024 yılında Türkiye’de altın fiyatlarının artması ile birlikte en yüksek getiri potansiyeline erişebilme fırsatı sağlayan iş fikirleri arasında bulunmaktadır. Öyle ki insanımızın altına ve takıya olan ilgisi nedeniyle her şehirde ve hemen hemen her ilçede kuyumcu dükkanları faaliyet göstermektedir.

Kuyumcu dükkanı nasıl açılır, kuyumcu açmak için kaç kilo altın gerekir, kuyumcu açmak için gerekenler, belgeler neler gelin merak edilen sorulara hep birlikte bakalım.

1. İŞİNİZİ PLANLAYIN

Bir girişimcinin başarısı belirleyen en önemli unsurlardan biri harika bir iş planı hazırlamaktır. Harika iş planı ise bu dükkan için sorulabilecek güzel soru ve cevaplardan geçer. Bu sorulara kağıt üzerinde vereceğiniz cevaplar, işletmenizin özelliklerini belirlemenize ve kafanızda bir şema çizmenize yardımcı olur. İşte dikkate alınması gereken birkaç önemli soru:

+ Kuyumcu açmak için ne kadar sermaye lazım?
+ Ne kadar sermayeniz var?
+ Hedef pazarınız kim?
+ Hedef pazara en yakın lokasyonlarda kiralık dükkan bulabilir misiniz?
+ İşletmede kim çalışacak?
+ İşletmenin ismi ne olacak?
+ İşletmenin pazarlaması için hangi fikirler uygulanacak?

2. KUYUMCU AÇMAK İÇİN NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Ülkemizde kuyumcu açmak için yüksek sermaye gereksinimi vardır. Kuyumcu açmak düşük ve orta düzeydeki sermayeye sahip olan girişimci ve yatırımcılara doğrudan uygun değildir. Ancak orta düzeyde sermayeye sahip birkaç kişi ile ortaklık kurularak kuyumcu açmak için harekete geçebilirsiniz.

Kuyumcu açmanın minimum sermaye talebi 2024 yılı için ortalama 10 milyon TL’dir.  Ancak Türkiye’deki iyi kazanan kuyumcuların birçoğu 30 milyon lira ile 50 milyon lira arasındaki  sermayeler ile kurulmaktadır. Son dönemde kuyumcular daha profesyonel işletmelere döndü; bu nedenle sermaye talebi gün geçtikçe artıyor. Üstelik altın fiyatlarındaki artış da kuyumcu açmak için gerekli olan sermayeyi artırmaktadır.

3. KUYUMCULARIN DÜZENLİ GİDERLERİ

kuyumcu açmak

Kuyumcu-Altın

Bir kuyumcu açmayı planlıyorsanız; düzenli giderleriniz hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir.

Standart olarak bir kuyumcuda düzenli giderler:

  • Kira
  • Elektrik
  • Su
  • Telefon
  • İnternet
  • Personel maaşları
  • Personel sigortaları
  • İşletme sigortası
  • Vergiler
  • Reklam ve pazarlama giderleri

4. HEDEF PAZAR

Kuyumcu açmak üzere harekete geçmeden önce işinizin hedef pazarını iyi bir şekilde öğrenmeli ve bu hedef pazarı en iyi şekilde nerede bulabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Genel olarak ülkemizde altın almak ve satmak 20 yaş üstü her bireyin doğrudan ihtiyaç duyduğu bir konudur. Ancak ana hedef pazar genellikle düğün hazırlığı yapan çiftlerdir.

5. DOĞRU LOKASYONU SEÇMEK

Türkiye’de kuyumcu dükkanları genellikle kuyumcuların yoğun olarak bulunduğu pasajlarda bulunur. Ancak son dönemde kuyumcular çok yüksek kiralara sahip AVM’ler gibi önemli lokasyonlarda da yer almaya başladı. Öncelikli olarak kuyumcu dükkanlarında çok fazla altın ve değerli diğer taşların bulunması nedeniyle; seçilecek olan lokasyonun güvenli bir bölgede bulunması gerekir. Eğer 24 saat korunan bir pasajda değilseniz; o halde şehrin işlek noktalarına odaklanmanızı öneririz. Doğru lokasyonu seçerken kiranın uygunluğunu ve diğer otopark gibi ek avantajları da göz önünde bulundurun.

6. KUYUMCU AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • İşletmeyi açacak olanın ikametgah belgesi
  • 2 adet fotoğraf
  • Adli sicil kaydı belgesi (zaman zaman talep ediliyor)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • SGK’ya kayıtlı olunduğunu gösteren belge (SGK il müdürlüğünden alınabiliyor)
  • İmza sirküleri
  • Ustalık belgesinin fotokopisi (zorunlu)
  • Ticaret sicil gazetesinin sureti (Şahıs işletmelerinde istenmiyor ancak şahıs işletmesi ile yola koyulamazsınız)
  • Oda faaliyet belgesi (kuyumcular odasından alınacak)
  • Oda sicil tasdiknamesinin fotokopisi
  • Eğer iş yerinizi kiraladıysanız kira kontratınızı mülk sahibiyle yapmalısınız. Ayrıca aslı ya da noter tasdikli suretini de belgeler arasında bulundurmalısınız.
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Tapu ve yapı kullanma izin belgesi fotokopisi
  • İş yeri içinde tuvalet bulunuyorsa ASAT iş yeri açma ruhsatı görüş belgesi
  • Dükkanın büyüklüğü 60 m2 ve üzerinde ise kayıt sistemi ve güvenlik kameraları bulundurulmalıdır.
  • Açılacak olan iş yerinin krokisini yetkili olan bir kişiye çizdirmelisiniz. Krokinin üzerinde uzunluk ölçüleri, dükkan m2’sinin toplamı şeklinde yer almalıdır ve belge üzerinde mutlaka çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır.
  • Dükkan kiraysa; kira sözleşmesi

7. KUYUMCULAR ODASINA KAYDOLUN

Bir kuyumcu açtıktan sonra mutlaka şehrinizde bulunan kuyumcular odasına kayıt yaptırmanız gerekir. Aksi durumda kuyumcular odasının sağladığı fiyat gibi çeşitli avantajlardan yararlanamazsınız. Ayrıca dönem dönem kuyumcular odasının eğitimleri ve kredi fırsatları da bulunmaktadır. Genel olarak her şehirdeki kuyumcular odasının kayıt için istediği belgeler;

  • Kimlik Fotokopisi
  • Vergi Levhası fotokopisi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Vergi dairesi memurlarının açılışta tuttuğu yoklama fişi fotokopisi
  • Kan grubu
  • Cep, iş, fax, ev tel numarası
  • Tahsil durumunu gösteren belge,
  • Mail adresi

8. KUYUMCULAR NASIL PARA KAZANIR?

yüzük-altın

Alyans

Kuyumcu dükkanına sahip olan insanların genelde güzel para kazandıklarını ve zengin olduğunu edersiniz. Küçük ölçekli bir kuyumcu dükkanı aylık minimum 50.000 TL para kazanırken orta ve büyük ölçekli dükkanlar 100.000 TL den 1.000.000 TL ye varan aylık kazançlara ulaşabilmekteler. Ancak birçok insan kuyumcuların nasıl para kazandığı konusunda pek fikir sahibi değildir. Temel olarak kuyumcuların para kazanmak için birçok farklı fırsatı bulunmaktadır.

Altın Alım Satımıyla

Kuyumcu dükkanların ana kurulma sebebi elbette altın almak ve satmaktır. Kuyumcuların ana gelir kaynaklarından biri altını alırken ve satarken makas aralığı sayesinde para kazanmaktır. Örneğin, bu yazının yazıldığı gün bir çeyrek altının fiyatı 4500 lira ise; kuyumcular bu altını 4350 liraya almakta ve 4500 liraya satmaktadır. Böylelikle hem alırken hem de satarken ortalama 100-150 lira kazanırlar.

İşçilik Ücretiyle

Kuyumcularda sabit altın türleri dışındaki bilezik, kolye ve benzeri altın türleri için İşçilik Ücreti adı verilen bir ücret vardır. Ülkedeki bütün kuyumcularda bu sistem olduğu için alıcılar bu ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Ortalama olarak 40.000 liralık bir bilezik için 800-1000 liralık işçilik ücreti alınıyor. Tutarın çok büyük bir kısmı doğrudan kuyumculara kalmaktadır. Kuyumcuların ciddi gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Yatırım Amaçlı Al Satlar İle

Kuyumcuların tamamının toptan altın satın aldıkları ve sattıkları yerler bulunur. Genellikle küçük şehirlerde bile bu toptan altıncıların sayısı bir hayli fazladır. Kuyumcular sıklıkla altın piyasası içerisinde olduğu için artık altının ne zaman yükselip, ne zaman düştüğü hakkında net fikirlere sahip olabiliyor. Birçok kuyumcu da bu yükseliş ve düşüşleri değerlendirerek toptancılardan altın alıp satarak para kazanmaktadır.

Sermayelerini Farklı Araçlara Yönlendirerek

Standart bir kuyumcu dükkanında 3- 5 milyon liralık altın bulunur. Kısaca kuyumcuların sermaye konusunda sorunu yoktur. Girişimcilik ve yatırımcılık özelliği gelişmiş kuyumcuların birçoğu sermaye sorununa sahip olmadığı için; uygun fiyata düşen ev, işyeri veya araba gibi yatırım araçlarını da almaktadır. Sermaye sorunları olmadığı için uygun zamanı beklerler ve satışa koyarlar. Kuyumcuların çok büyük bir kısmı sermayelerini doğru yönlendirerek ciddi kazançlar elde etmektedir.

Kısaca, kuyumculuk işi biraz emek ve çaba gösterilerek ciddi kazançlar elde edilebilecek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Günümüzde çok az sayıda kuyumcunun para kazanamadığı için kapanmak zorunda kaldığı ile karşılaşırsınız. Kuyumculuk karlı iş fikirleri arasında yer almayı sürdürecek.

9. REKLAM ve PAZARLAMA

Kuyumculuk işinde birçok kuyumcunun reklam ve pazarlamaya ilgi göstermediği açıktır. Ancak doğrusu, bu geniş pazarda reklam ve pazarlama fırsatlarının çok yoğun olarak kullanılması gerektiğidir. Üstelik kuyumcular pek reklam ve pazarlamaya önem göstermediği için; siz doğrudan avantaj elde edebileceksiniz.

Lokal işletmeler arasında yer alan kuyumcular için yerel düzeydeki gazete, tv ve radyolara çeşitli reklamlar verebilirsiniz. Yine billboardlar kuyumcu reklamı vermek için harika bir fikir olabilir. Ayrıca günümüzde çok daha önemli bir reklam alanı haline gelen online varlığınızı da mutlaka oluşturmanızı öneririz. Instagram, Facebook ve Google İşletmeler hesaplarınızı mutlaka oluşturun ve sık sık güncellemeler yayınlayın.

kuyumcu-dukkani

10. DİJİTALLEŞME ARTIYOR

Tüm sektörlerde olduğu gibi son dönemde kuyumculuk sektöründe de dijitalleşme büyük oranda artış gösteriyor. Siz de kuyumcu açtıktan sonra mutlaka internet varlığınızı başarılı bir şekilde oluşturmalısınız. Tüm sosyal medya platformlarında erişilebilir olmak ve aynı zamanda internet üzerinden satış yapmak iş hacminizi artırmak için önemli bir fırsat olacaktır.

Özellikle google işletmeler kısmında iletişim, konum, çalışma saatleri gibi bilgilerinizin açık ve güncel olması gerektiğini unutmayın. Günümüzde internet kullanımının artması ile birlikte bir çok insan bulunduğu konuma yakın kuyumcu dükkanlarını listeleyebiliyor.

SONUÇ

Bu yazımızda sizlere kuyumcu dükkanı nasıl açılır, kuyumcu açma maliyeti, gereken belgeler ve nasıl kuyumcu olunur ile ilgili sorulara cevap vermeye çalıştık. En önemli konunun sermaye ve konum olduğunu, ortalama sermayenin ise en az 10 milyon TL olduğunu belirttik. Ayrıca kuyumcu açmak ile ilgili bir soru cevap videosu hazırlayıp yine yazımız içinde ilerleyen zamanlarda sizlere sunacağız.

Bu yazımızı beğendiyseniz bu sektöre yakın olan gümüş dükkanı açmak hakkındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.