arama

Çay Ocağı Açmak: Maliyeti ve Belgeleri

çay ocağı kurmak

Çay ocağı açmak basit ancak hızlı nakit dönüşümü sağlayan iş fikirleri arasında yer almaktadır. Özellikle doğru noktada açılan bir çay ocağı sahibine veya sahiplerine önemli düzeyde düzenli bir gelir akışı sağlayabilmektedir.

Türkiye’de en fazla bulunan işletmelerden bir tanesi de çay ocaklarıdır. Doğru lokasyonda kurulan bir çay ocağı düşük maliyetler ile önemli bir gelir potansiyeli sağlamaktadır.

Müşterisi belli olan bir iş fikri olarak ön plana çıkan çay ocakları son dönemde önemli bir dönüşüm geçirdi. Birkaç yıl öncesine göre, çay ocakları artık çok daha kapsamlı bir iş fikri olarak kuruluyor. Özellikle standart Türk çayı yerine dünyanın farklı lokasyonlarından çaylar için de hizmet sağlamalı ve bitkisel bazlı çaylar için de müşterilerinize geniş bir menü sunmanız önemlidir.

Çay ocağı açmak nispeten kolay bir iş fikridir. Doğru işleri yapmak için ciddi riskler ile karşı karşıya değilsiniz. Rehberde yer alan tüm adımları sırasıyla izleyerek başarılı bir çay ocağını kurabilirsiniz.

1. DÜKKAN BULMAK

çay ocağı açmak

Önemli bir iş hacmine sahip bir çay ocağını kurmanın ilk yolu doğru bir lokasyonda dükkan bulmaktır. Eğer çay ocağınız doğru yerde değilse, asla istenilen potansiyeli tam olarak göstermeyecektir. Çay spesifik bir ürün değildir. Bu nedenle çok az insan “burada harika çay yapılıyor” diye sizleri tercih edecektir. Evet, bu yöndeki müşterilere da karşılacaksınız ancak bu genel cironuzun çok az kısmını oluşturacaktır.

Eğer önemli iş hacmi sağlayan bir çay ocağı kurmak istiyorsanız, yüksek potansiyel içeren bir dükkana ihtiyacınız var. Nispeten 100 metrekarelik bir dükkan yeterli olacaktır.

2. RESMİ İŞLEMLER

Çay ocağı açmak için özel bir sertifikaya ihtiyacınız yok. Yeterli şartları karşılayan herkes, dilediği her lokasyona çay ocağı kurabilir. Genel olarak belediyelerin belli başlı bazı istekleri bulunmaktadır.

Çay ocağı açmak için gerekli belgeler:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası (fotokopi)
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)

3. DEKORASYON

Çay ocakları için dekorasyon önemli bir masraf kalemi oluşturabilmektedir. Doğru bir lokasyondaki dükkan için doğru dekorasyonu seçmek önemlidir. Dekorasyon ciddi maliyetler oluşturmakta olup, doğru yapılması bir elzemdir.

Çay ocağında keyifle çay içen müşterilerinizin bulunduğu ortamın cezbedici olmasına özen gösterin. Dekorasyon tamamen hayal gücünüz ile doğru orantılıdır. Doğru dekorasyon fikirlerini uygulamak için profesyonel bir yardım alabileceğinizi de unutmayın.

4. MENÜ

çay ocağı

Çay ocaklarında birkaç yıl evvel menüye rastlamak mümkün değildi. Ancak günümüzde açılan çay ocaklarının birçoğunda menü bulunuyor. Zira, çay ocaklarında artık standart Türk Çayı‘nın dışında da birçok farklı çaya ve atıştırmalık ürünlere de rastlamak mümkün. Standart Türk çayı dışında kalan tüm ürünler sizin kar marjınızı ciddi oranda yükseltecektir. Bu nedenle menüyü olabildiğince geniş tutmaya özen gösterin.

Son dönemde sağlık endişelerinin artmasıyla birlikte bitkisel çaylara olan ilgi de artmıştır. Dolayısıyla menüyü geniş tutmak önemlidir.

5. ÖNEMLİ HUSUSLAR

Çay ocağı işini kurduktan sonra güzel bir dükkan ismi seçin ve bir organizasyon firması aracılığıyla açılış düzenleyin. Bu süreçten sonra personelinize düzenli eğitimler sağlayarak, güleryüzlü ve müşteri odaklı olmalarını mutlaka özendirin.

Çay ocaklarının çok sık reklam yaptığını göremeyiz ancak menünüz genişse, bir reklam bütçesi oluşturmanızı öneririz. İşletmenizin kapsamına göre yerel düzeydeki gazete, tv ve radyolara reklam verebilirsiniz. Özellikle bir çay hususunda işletmenizin ön plana çıkmasını sağlamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.

6. NE KADAR KAZANDIRIR? NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Ortalama çaptaki bir çay ocağını kurmak için dekorasyon hariç 80 bin liraya ihtiyacınız var. Dekorasyon süreci tamamen sizin hayal gücünüz ile doğru orantılıdır. Bu nedenle dekorasyon için harcayabileceğiniz tutarın bir sınırı bulunmuyor.

Ortalama olarak işletmenin aylık masrafları 3 personel ve kira ile birlikte 15 bin lira civarında olacaktır.

Ortalama düzeyde iş yapan bir çay ocağının aylık cirosu ise 40 bin lira civarında bulunmaktadır. Elbette bu cirolara ulaşmak ilk aylardan çok mümkün olmayacaktır. Her gün, hafta ve ay çalışmalarınızı yoğunlaştırmanız önemlidir.