arama

Organik ve Yöresel Ürünler Dükkanı Açmak: Maliyet ve Kazanç

organik ve yöresel ürünler

Organik ve yöresel ürünler dükkanı açarak karlı ve potansiyeli yüksek bir iş fikrine giriş yapabilirsiniz. Kısa vadeli nakit dönüşümü sağlayan önemli iş fikirlerinden biri olan bu sektöre girmek için çok yüksek düzeyde sermayeye ihtiyacınız da bulunmuyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık endişelerinin hızla arttığı bir ortamda yapılabilecek en iyi iş fikirlerinden biri organik ve yöresel ürünlerin satışına yönelik bir dükkan açmaktır. Doğru yapıldığı takdirde önemli bir para kazanma fırsatı sağlayan bu iş fikrine ortalama 150 bin liralık sermaye ile bile girebilmek mümkündür. Sektörde dikkat etmeniz gereken en büyük olgulardan biri ise insanların beğenisine sunacağınız ürünlerin gerçekten yöresel, organik ve lezzetli olmasını sağlayabilmektir.

Organik ve yöresel gıda mağazası açmak isteyenler için başlangıç rehberi…

1. KONSEPT SEÇİMİ

Organik ve yöresel ürünlerin satışına yönelik açılacak olan mağaza için ilk etapta bir konsept seçimini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Konsept seçimi genel olarak dükkanda satılacak olan ürünlerin belirlenmesi aşamasıdır. Her türlü organik ve yöresel ürün satışına yönelmek genellikle sermaye odaklı bir fikirdir. Bunun dışında seçim yaparken özellikle kahvaltılık, meyve sebze veya et ürünleri üzerinden de hareket edebilirsiniz. Sermayeniz ölçüsünde bu yönde bir karar alarak en iyi seçimi yapmaya odaklanın.

Konsept seçimi yaparken tedarik edebileceğiniz ürünleri de göz önünde bulundurmanızı öneririz. En iyi ürünleri en iyi fiyata tedarik etmek burada en önemli aşamalardan bir tanesidir. Bu aşamada eliniz ne kadar güçlüyse; o kadar para kazanma fırsatınız olacak.

2. DÜKKANIN BELİRLENMESİ

organik ve yöresel ürünler dükkanı

Organik ve yöresel ürünler satmak üzere belirleyeceğiniz dükkanın mutlaka ana yürüyüş yollarına yakın olması önemlidir. Bunu sağlamak işletmenizin kısa ve uzun vadeli hedeflerini yakalamak için kritiktir. Müşteri potansiyelinin mutlaka yüksek olduğu; erişilebilir noktadaki bir dükkanı belirlemeniz gerekiyor.

En iyi dükkan alanları şehrinizin ana yürüyüş yollarıdır. Bunlar dışında çarşı ve pazar olarak adlandırılan ve önemli istihdam alanlarına yakın olmak da bir seçenektir. Mahalle arasında açılan dükkanlarda ise düşük sermayeli ve düşük kapsamlı bir dükkan hedeflenebilir. Ama kapsamlı bir işletme açmak için mutlaka minimum 100 metrekare büyüklüğünde ve ana yürüyüş yollarındaki dükkanları dikkate almanızı öneririz.

3. RUHSAT ALMAK

Organik ve yöresel ürünler satmak üzere bir dükkan belirledikten sonra ilgili dükkan için resmi izinleri almanız gerekiyor. İzinleri almadan gıda satışına başlamak son derece önemli sorunlar ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bu nedenle ruhsat almak için ilk olarak bir muhasebeci ile anlaşarak vergi kaydınızı oluşturması için girişim başlatın. Ardından vergi levhasını temin ettikten sonra belediyeye başvuruda bulunarak ruhsat almak için girişim başlatmanız gerekiyor.

Organik ve yöresel ürünler gıda dükkanı açmak için gerekli belgeler:

  1. 1 adet fotoğraf,
  2. Ustalık belgesi fotokopisi (Gerekli olan işkollarında) (Ticaret Odası kaydı olanlardan istenmez),
  3. Tüzel kişiler için imza sirküleri fotokopisi,
  4. Tapu fotokopisi,
  5. Yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
  6. Kira kontratı,
  7. Oda kayıt belgesi,
  8. Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
  9. Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oybirliği dilekçesi,
  10. İtfaiye Raporu (İtfaiye raporu gerektiren işyeri için) (Tire İtfaiye: 500 10 18),
  11. Her 200 m2 için 1 adet yangın söndürme cihazı faturası fotokopisi,
  12. Hijyen Eğitimi Belgesi (Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamına giren işyeri çalışanlarına ait),
  13. Plastik dosya

4. ÜRÜN TEMİNİ

Organik ürünler satmak üzere açacağınız işletmenizde tabi ki en önemli süreçlerden biri de doğru ve müşterilerin beğenisini çekecek olan ürünler bulabilmektir. Bu genellikle bu tür işletmelerde en çok sorun yaşanan konulardan biridir. Doğru ürün temini yapmadan işletmenizde başarılı bir şekilde para kazanma ihtimaliniz son derece düşüktür. Bu nedenle ürün temini sürecini iyi bir şekilde planlamanız gerekiyor.

Organik ve yöresel ürünleri doğrudan gıda toptancılarından temin edebilirsiniz. Her il ve ilçede bulunan gıda toptancıları aracılığıyla sektördeki önemli firmalardan düzenli olarak ürün satın alabilirsiniz. Bunun dışında eğer ulaşabilirseniz; her ürün veya ürün grubu için de üreticilerden de toptan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin, dükkanınızda satacağınız peynirleri doğrudan peynir üreticilerinden almak son derece mantıklı bir girişim olacak. Bu sayede ürünün kalitesinden de emin olacak ve daha uygun fiyat alma şansınız olacak. Unutmayın, para kazanmak için rakiplerinizden daha kaliteli ürünleri daha uygun fiyata temin edebilmeniz gerekiyor. Elbette bunu tüm ürün gruplarında yapmak zordur ancak bazı ürünlerde bunu başarmak son derece önemlidir.

5. DEKORASYON ve AÇILIŞ

Bu tür bir dükkan açılışını gerçekleştirecek olan girişimci ve yatırımcıların mutlaka dekorasyon sürecini de iyi bir şekilde yönetmesi önerilir. Eğer profesyonel bir destek alacak kadar sermayeniz yoksa; ürünlerin rahat bir şekilde erişebildiği, iyi bir ışık, iyi bir ses ve iyi bir raf dizaynının olduğu bir dükkan kurulumu için çaba gösterilmesi tavsiye edilir. Bunun dışında mevcut organik ve yöresel ürün satan mağazaların dizayn ve dekorasyonundan da ilham alabileceğinizi unutmayın.

Dekorasyon sürecinde ilham almak üzere Pinterest‘te arama yapabilir; bu tür mağazaların Instagram adreslerine göz atabilir veya doğrudan bu tür dükkanları ziyaret edebilirsiniz. En çok hoşunuza giden dekorasyon fikirlerini kendi mağazanızda da uygulayarak harekete geçebilirsiniz.

Açılış süreci için ise mutlaka bir organizasyon firmasından destek alın. Bu tür bir süreci kendiniz yönetmek daha maliyetli olacaktır. Bu nedenle doğrudan bir organizasyon firmasından açılış için hizmet almayı ihmal etmeyin. İnsanların bulunduğunuz dükkanda yeni bir organik ve yöresel ürünler satan mağaza açıldığını fark etmesi son derece önemlidir.

6. PERSONEL

Personel süreci bu tür mağazalarda son derece önemlidir. Deneyimli ve tecrübeli en az bir kadın ve bir erkek personel istihdam etmenizi mutlaka öneririz. Bu sayede müşterilerinizin ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt sağlayabilir ve en iyi müşteri deneyimini sağlamak için elinizi büyük oranda güçlendirebilirsiniz. Bu önemli bir süreçtir; bunu sağlamak için mutlaka çaba göstermeyi ihmal etmeyin. Aksi durumda işletmenizi istediğiniz yere götürmekte büyük sorun yaşayacaksınız.

Personel konusunda destek almak için bulunduğunuz il veya ilçedeki İŞKUR Müdürlüğü‘ne giderek kayıt oluşturmanızı öneririz. Bu sayede aradığınız nitelikteki personellere daha hızlı bir şekilde erişebilme şansınız olacak.

7. REKLAM

organik ve yöresel ürünler dükkanı açmak

Gıda satışı yapan mağazalarda reklamın en iyi yolu müşterilere uygun fiyattan en iyi ürünleri sağlayabilmekten geçiyor. Bunu en iyi düzeyde gerçekleştiren işletmeler en iyi düzeyde para kazanma fırsatına erişecektir. Ancak yeni müşteri edinimi sağlamak için de elbette reklam çalışmalarına ihtiyacınız olacak.

Bu tür mağazalarda şık bir isim seçimi, şık bir tabela ve yönlendirme ışıkları son derece önemlidir. Ancak bunlar dışında şehrinizdeki medya ağlarını da iyi bir şekilde kullanabilmeniz gerekiyor. Yerel düzeydeki gazete, tv ve radyolara mutlaka reklam verin. Bu reklamları ilk etapta büyük bütçeli olmak üzere; zamanla sabit bir düzeye doğru getirin. Bu tür medya organlarında reklam vermek çok yüksek bedeller istemez. Kendileri ile görüşerek uzun soluklu olarak reklam seçeneklerini değerlendirmenizi mutlaka öneriyoruz.

Eğer reklam bütçeniz yeterli seviyede bulunuyorsa, şehrinizdeki billboardlara reklam vermenizi öneririz. Billboardlar yoğun bir reklam gücüne sahiptir ve son derece yüksek görünürlülüğe sahiptir.

8. NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Bu tür bir mağazayı açmak için ortalama gerekli sermaye düzeyi 150 bin liradır. Bu tutara toptan ürün alımı için gerekli olan sermaye dahil değildir. Yani işletmenizi kurarken toplu ürün alımı gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız; toptan ürün alımı için ek sermaye ihtiyacınız olacaktır. Ancak genellikle gıda toptancıları ile yapacağınız anlaşmalar ile toptan ürün alımı için doğrudan yüksek nakit ihtiyacınız olmayacaktır. Kendileri ile uzun soluklu bir sözleşme yapmanızı öneriyoruz.

9. NE KADAR KAZANDIRIR?

Yöresel ve organik gıda mağazası açma işinde karlılık ortalama bir gıda işletmesine göre yüksektir. Bu tür mağazalarda genellikle tüm ürünler için ortalama kar düzeyi yüzde 30 civarında bulunmaktadır. Dolayısıyla ay sonunda elde ettiğiniz gelirin yaklaşık yüzde 30‘u net kardır. İşletme ve personel masrafları ile diğer faturalar sonrasında cirodan yüzde 20 civarında net kazanç elde edersiniz.

Ortalama 2 yıllık müşterisi oturmuş bir işletmenin aylık net karı yaklaşık 15 bin ile 20 bin lira düzeyinde bulunmaktadır.