arama

Çevre Dostu Girişimciler İçin 10 İş Fikri

yeşil
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Günümüzde artık tüketiciler bir işletmenin artık çevreye duyarlı olup olmadığını da sorgulamaktadır. Her gün daha fazla kirlenen ve gün geçtikçe geri dönülmesi zor bir sürece giren dünyamıza zarar veren işletmeler gün geçtikçe daha fazla tüketici tarafından talep görmemeye başlayacaktır.

Çevre dostu bir girişim başlatmak zor değildir. Ek olarak çevreye duyarlı işletmeler kendi ekosistemi içerisinde de önemli fırsatlara sahiptir. Çevre dostu bir yatırıma başlamak isteyen girişimciler için önemli fırsatlar barındıran en iyi 10 iş fikrini araştırdık.

1. GERİ DÖNÜŞÜM

Potansiyel: 10/10

Dünyanın her noktasında en karlı iş fikirlerinden biri de geri dönüşümdür. Sektör olarak devasa kollara sahip olan geri dönüşüm sektöründe neredeyse sıfır sermaye ile başlayabileceğiniz alt daldaki iş fikirleri bulunmaktadır.

Geri dönüşüm sektöründe toplama, sevk etme, ayırma ve geri dönüştürme ana başlıkları altında çok sayıda iş fikri bbulunuyor. Bunların her biri farklı dinamiklere sahiptir. Özellikle düşük sermayeye sahip olan girişimciler için toplama sektöründe önemli kazanç fırsatı bulunuyor.

Geri dönüşüm sektörü Türkiye’nin her noktasında yapılabiliyor. İşe başlamak için geri dönüştürme dışında herhangi bir sertifika ve alıcı bulma sorunu yaşanmıyor.

2. GÜNEŞ ENERJİSİ

Potansiyel: 10/10

Türkiye’de son dönemde öne çıkan iş fikirlerinden biri de Güneş Enerjisi sektöründe bulunuyor. Çok büyük olan bu sektör elektrik fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle gün geçtikçe daha karlı bir yapıya bürünmüştür.

Güneş enerjisi panellerinin üretilmesi, dağıtılması, satılması, montajı gibi sektörlerde önemli fırsatlar var. Aynı zamanda Güneş Enerjisi sektöründe önemli bir bakım ağının da işlediğini belirtmek gerekiyor. Türkiye’nin özellikle Güney kesimlerinde çok karlı ve mutlaka dikkatle incelenmesi gereken bir sektördür.

Güneş enerjisi sektörünün her bir ağı önemli sermaye gereksinimine muhtaçtır.

3. ÇEVRESEL YAYINLAR

Potansiyel: 5/10

Küresel Isınma tehdidi artıkça dünyamızdaki çevresel yayınlara olan ilgide artış yaşanmaya devam edecek. Bu alanda çıkarılacak olan dergiler veya yayın yapacak internet sitelerinde de ilgi artışı bekleniyor. Alanında uzman isimler ile çıkarılacak olan bir yayının para kazandırma potansiyeli de yüksek olacaktır.

Son dönemde ulusal medya ağlarında da sadece bu alanda içeriklerin yayınlandığı çeşitli bölümler bulunmaktadır.

4. YEŞİL FİNANS

Potansiyel: X/10

Yeşil Finans dünya genelinde son 10 yılda popüler olmuş bir kavramdır. Genel olarak Yeşil yani çevre dostu projeleri destekleyerek para kazanmayı planlayan yatırım şirketlerini kapsıyor. Bu alanda yatırım yapacak olan girişimcilerin önemli düzeyde sermayeye sahip olması gerekiyor.

Yeşil finans alanında yatırım yapacak olan girişimcilerin bu alandaki şirketleri incelemek hususunda önemli bir bilgi birikim ve deneyime sahip olması gerekiyor. Sektör yeni yeni büyüyen ve önemli düzeyde risk barındıran bir sektördür.

5. ORGANİK KOZMETİK

Potansiyel: 7/10

Tüketicilerin sağlık endişeleri arttıkça artık kimyasal ürünlerden önemli düzeyde bir kaçış yaşanıyor. Organik kozmetik sektörü özellikle Avrupa’da yıllık yüzde 40’tan fazla büyüyen bir sektör olarak göze çarpıyor. Ülkemizde de bu markaların ürünlerinin satışları istenilen düzeye henüz ulaşamamış olsa da büyümesini sürdürmektedir.

Sektöre girecek olan girişimcilerin özellikle üretim potansiyelini değerlendirmesi önerilmektedir. Alanında uzman isimler bu alandaki yatırımların birçok destek ve teşvikten de faydalanabileceğini belirtiyor.

6. ORGANİK GIDA

Potansiyel: 10/10

Çevresel alandaki etkisi tartışmalı olsa da organik gıda sektörünün de büyümesi yadsınamaz bir şekilde artış yaşıyor. Organik gıda sektörü çok kapsamlıdır. Gıda sektöründeki hemen hemen her ürünün gün geçtikçe organik alternatifleri pazara giriş yapıyor. Genellikle benzer ürünlerdeki organik ürünlerin fiyatı ise yüzde 60’a kadar daha pahalı olabiliyor.

Covid-19 pandemisi ile birlikte sektör en iyi yıllık büyümesini yaşadı. (%27)

7. TAMİRAT

Potansiyel: 7/10

Daha yaşanabilir bir dünya için satın aldığımız ürünleri bozulduğu anda çöpe atmaktan vazgeçmek gerekiyor. Tamir sektörü de bu ekosistemin kurulması için elzemdir.

Tamir sektöründe genellikle deneyim ve tecrübe satın alındığı için tüm tamirat sektöründe kar marjları çok yüksektir. Birçok tamir hizmetinde gider sıfıra yakındır. Dolayısıyla el emeği ile önemli düzeyde gelir elde etmek mümkündür.

Araç, bisiklet, beyaz eşya, mobilya, televizyon ve benzeri her türlü ürüne yönelik tamir hizmeti vermek için bir işletme kurabilirsiniz.

8. İKİNCİ EL MAĞAZASI

Potansiyel: 7/10

Tercih edilebilecek çevre dostu iş fikirlerinden biri de ikinci el mağazası açmaktır. Ülkemizde spotçu adı ile faaliyet gösteren bu işletmeler; geri dönüşüm ve tamir sektörü ile aynı sistem içerisinde faaliyet gösteriyor.

Genel olarak bu mağazalarda yıpranmış yada tamire muhtaç ürünler bulunur ve bu ürünler yenilenerek yeni sahiplerine kavuşur. Dolayısıyla atıkların değerlendirilmesi için ikinci el mağazası açmak karlı ve değerlendirilebilir iş fikirleri arasında yer alıyor.

9. ÇEVRE DOSTU MODA

Potansiyel: 6/10

Giyim sektörünün dünyamıza verdiği zarar had safhada bulunmaktadır. Bu oranı azaltmak ve nihayet sıfıra düşürmek için sürdürülebilir veya geri dönüştürülmüş ürünlerin kullanımının artırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulabilir.

Tüketicileri cezbedebilecek benzer bir iş fikrini hayata geçirmek için bu tarzda bir üretim planlamasına sahip bir tekstil atölyesi kurulabilir.

10. ORGANİK GÜBRE

Potansiyel: 6/10

Gün geçtikçe daha fazla kimyasal bir yapıya bürünen gübre sektöründe artık dünyanın birçok ülkesinde organik seçenekler değerlendirilmektedir. Özellikle hayvancılık sektöründe elde edilen atıkların gübre olarak değerlendirilmesi hem yüksek verim hem de düşük maliyet seçeneği için önemli bir alternatife dönüşmüş durumda.

Organik gübre sektöründe üretim ve dağıtım alanlarında iş fikirleri bulunmaktadır. Yüksek sermaye için üretim daha düşük sermayeler için ise dağıtım sektörü tercih edilebilir.