Antika dükkanı açmak ve antikacı kurmak için sahip olmanız gereken tüm ayrıntılar bu rehberde.
Türkiye dünyanın en eski tarihi uygarlıklarına ev sahipliği yapmış ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizin her bir karış toprağı antika açısından önemli potansiyel taşımaktadır. Tarihi ve kültürel anlamda önemli potansiyel içeren ülkemizde antika dükkanı açmak ve antikacılık yapmak karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır.
Antika dükkanı kurmak genel olarak basit iş fikirleri arasında yer almaktadır. Bu iş fikrinde en büyük sorun; antikalardan anlayan ve doğru değeri biçebilecek düzeyde olmaktan geçiyor. Antikalardan anlıyorsanız veya onlardan anlayan bir personel istihdam etme şansınız varsa bu işe giriş yapabilirsiniz. Aksi halde bu iş fikrini kurmak ve geliştirmek de sizler için çok doğru bir yatırım fikri olmaktan uzaktır.
İÇİNDEKİLER
Antika eskiden kalma ve maddi değeri bulunan her türlü eşyaya verilebilen genel bir isimdir. Bir ürünün antika olması için de az bulunuyor olması genel kıstaslar arasında yer almaktadır. Değerli antika ürünler genellikle bir ünlü kişiyi veya bir ünlü dönemi yansıtırlar. Genel antika ürünlerin ana unsuru ise uzak tarihte yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır.
Antikacı ise bu tür antika ürünlerini satın alan ve satan kişilere verilen addır. Antikacılar her türlü ürünün ne zaman yapıldığını, hangi döneme ait olduğunu ve maddi değerini belirlemek konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu işin genel olarak bir eğitim düzeyi yoktur ancak ülkemizde ve dünyada çeşitli antikacı kursları bulunmaktadır. Genellikle antikacılar alaylı olarak; başka usta antikacıların yanında çalışarak kendilerini geliştirmişlerdir.
Antikacı dükkanı açmak için mutlaka bir antikacı istihdam etmeli veya bizzat siz bu yeteneklere sahip olmalısınız. Aksi durumda antikacı işini kuramaz ve geliştiremezsiniz.
Antikacılık faaliyetinde bulunmak üzere antikacılık eğitimi alabilirsiniz. Ülkemizde yalnızca İstanbul’da bu yönde eğitim veren birkaç özel kurstan 6 ay gibi bir süre içerisinde eğitim alabilirsiniz. Ancak bu eğitimi alan insanların genel yorumu; kağıt üzerindeki bilginin sahada pek uygulanabilir olmadığı yönündedir. Dolayısıyla bunun yerine; mevcut bir antikacıda çalışarak bu işi öğrenmeniz çok daha faydalı olacaktır. Eğer iş bulmakta sorun yaşıyorsanız birkaç ay ücretsiz olarak da çalışabileceğinizi belirtebilirsiniz.
Bir antikacı olmak için elbette kısa vadeli çalışmalar yeterli değildir. Tarih neredeyse sonsuz bir ilimdir. Dolayısıyla antikacılar da sonsuz bu ilimin içindeki ürünleri öğrenmek durumundadır. Elbette sonsuz bir ilimi öğrenmek mümkün değil. Bu nedenle genellikle antikacılar belirli bir veya birkaç alanda uzmanlaşarak o alandaki antika ürünlerine yönelik faaliyet gösterirler.
Uzmanlaşabileceğiniz antikacılık faaliyeti kategorileri:
Antika dükkanı açmak üzere antikacılık ile ilgili alanda uzmanlaştıysanız veya bu konuda uzman bir personel bulduysanız; yapmanız gerekenler artık çok zahmetli değil. İlk olarak işlek noktada bir dükkan bulmanız gerekiyor. Bu tür iş yerlerini mahalle arasında veya çok popüler olmayan alanlarda açmanızı önermiyoruz. Ayrıca güvenlik sorunu da olabileceğini asla unutmayın. Bu nedenle şehrin ana yürüyüş yollarında minimum 50 metrekare büyüklüğünde bir dükkan bulmanızı öneriyoruz.
Antika dükkanlarında dekorasyon son derece kıymetlidir. Bu alanda mevcut antika dükkanlarından ilham alabilir veya profesyonel olarak bir iç mimardan da destek alabileceğinizi unutmayın. Antika dükkanı kurmak üzere dükkan için çeşitli raflar ve ürünleri sergileyebileceğiniz ana portallara ihtiyacınız olacak. Bunlar dışında sahip olmanız gerekenler; dükkanı açtıktan sonra işletmenin boş görünmemesi için sergilenebilecek ürünlere sahip olmaktır.
Toptan antika satışı yapan çeşitli mağazalar bulunmaktadır. Uzun yıllardır bu işi yapan birkaç işletmeden fiyat alarak toptan antika ürünlerini alabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken husus, perakende satışta yüksek fiyatlar ile karşılaşma olasılığınız olacaktır. Bu nedenle antika dükkanı açarken toptan antika satışı yapan mağazalardan fiyat teklifi almanızı öneririz.
Antikacı açmak üzere gerekli belgeler standart olarak belediyelerde birbirine yakındır. Bu belgeler ile en yakın belediyeye giderek dükkanınız için çalışma ruhsatı alabilirsiniz. Ancak belgeleri tamamlamadan önce vergi dairesine giderek bir işletme kaydı açmanız ve vergi levhası almanız gerekiyor. Bu süreçte bir muhasebeci ile anlaşmanız da faydalı olacaktır.
Antika dükkanı açmak için gerekli belgeler ve şartlar:
Antika dükkanı açmak kolaydır. Dileyen herkes birkaç hafta içerisinde antika dükkanını açabilir. Önemli olan bu dükkanı para kazandıracak bir işletmeye dönüştürmekten geçiyor. Antikacıların ilgilendiği tüketici sınıfı son derece kısıtlıdır. Bu nedenle standart pazarlama çalışmaları ile yürümek iş hacminin istenilen seviyesine gelmesi için yeterli olmayacaktır. Antikacılar genellikle çeşitli mezatlarda ve sosyal medya üzerinden yoğun faaliyet gösterirler.
Antikacı dükkanını açtıktan sonra sektördeki ünlü isimleri mutlaka takip etmeniz gerekiyor. Fuar, çeşitli etkinlikler, açık artırmalar ve sosyal medya platformlarında aktif olmanız gerekiyor. Şehrinizdeki, ülke çapındaki ve online dünyadaki tüm antikacılık ile ilgili etkinlikleri takip edin ve mutlaka buralarda boy gösterin. Ayrıca belirli ekipler kurarak özellikle kırsal bölgelerde sıklıkla tarama yaparak keşfedilmemiş antika ürünlerini bulmak üzere çalışmalar gösterin.
Antikacılıkta para kazanmanın ana yolu satarken değil alırken kar etmektir. Antika ürünlerini bulmak eskiye göre daha kolaydır. Önemli olan onun henüz pazara çıkmadan keşfetmek ve uygun fiyat ile almaktan geçiyor. Bu nedenle özellikle kırsal bölgelerde sıklıkla geziler düzenlemenizi öneririz.
Son 4-5 yıllık sürede ise sosyal medya platformlarında antikacılık faaliyetleri çok üst düzey artış göstermiştir. Özellikle sadece Facebook üzerinden bireysel olarak çalışan antikacılar bile mevcuttur. Burada antikacılık ile ilgili gruplara katılın ve kendi profilinizi veya sayfanızı da muhakkak oluşturun.
Google Trends verilerine göre, Google’de “Antika” kelimesinin aranma hacmi son 5 yılda az da olsa artış gösteriyor.
Bu aramaların çoğu antika ürünlerinin alınması veya satılması amacıyla gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bir web sitesi açmanızı ve ürünlerinizi burada da sergilemenizi muhakkak öneriyoruz. Yine Google’ye ait olan Benim İşletmem servisi ile bir harita konumu oluşturun ve bu yöndeki lokal aramalarda yer almaya çalışın. Online varlığınız iş hacmini üzerinde son derece kıymetlidir.
Antika dükkanı açmak için gerekli sermaye düzeyi çok değişkendir. Özellikle dükkanı açarken sergileyeceğiniz ürünlerin kalitesi ve ortalama sermaye tutarı işletmeniz için gerekli yatırım düzeyi üzerinde en önemli etkiye sahiptir.
Antika dükkanını hiçbir antika ürününü sergilemeden açmanın maliyeti yaklaşık 120 bin liradır. Ortalama olarak 50 metrekare dükkan için 200 bin liralık antika ürünü de satılmasını ve sergilenmesini öneriyoruz. Dolayısıyla bir antika dükkanı açmak için yaklaşık 320 bin liralık yatırım sermayesine ihtiyacınız olacak.
Antika dükkanında kazanç potansiyeli de son derece değişkendir. Bir antika ürününden 100 TL de kazanabilirsiniz, 100 bin TL de. Bu nedenle ortalama bir kazanç potansiyeli yerine; 4 yıldır İstanbul Kadıköy’de hizmet veren bir antika dükkanının son aylık bilançosunu sizlere sunuyoruz. İlgili işletme bölgede tanınan antikacı işletmelerinden biridir ve online olarak da ciddi bir ziyaretçi kitlesine sahiptir.
2021 – TEMMUZ AYI BİLANÇOSU
Satış | 540.000 TL |
Ürün maliyeti | 270.000 TL |
Kira | 28.000 TL |
Personel Giderleri | 47.000 TL |
Ekspertiz ve Danışma Ücretleri | 62.000 TL |
Faturalar | 3.000 TL |
Reklam ve Pazarlama | 5.000 TL |
TOPLAM GELİR | 126.000 TL |