arama

Tarım ve Hayvancılık İçin En İyi 33 İş Fikri

tarım ve hayvancılık
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Türkiye barındırdığı yüksek tarım ve hayvancılık potansiyelinin büyük bir kısmını henüz kullanabilmiş değil. Hem tarım hem de hayvancılık sektörün birçok noktasında önemli iş fırsatları bulunmaktadır.

Siz de hayvancılık veya tarım sektöründe önemli bir girişim başlatmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız; sizin için tarım ve hayvancılık sektöründeki en iyi 50 iş fikrini inceledik. Her bir iş fikrinin gereksinimleri birbirinden farklıdır. Kişisel deneyimleriniz ve sermayeniz ölçüsünde seçim yapmak önemlidir.

1. Süt Üretimi

Potansiyel: 9/10

Süt hayvancılığı dünyanın en popüler hayvancılık fikirleri arasında yer almaktadır. Çiftçilerin gelirlerini büyük ölçüde artıran süt üretimi aracılığıyla düzenli bir gelir akışı elde etmek mümkündür. Doğrudan süt üretimine odaklanılabildiği gibi yoğurt ve peynir gibi katma değeri yüksek ürünler için de çalışma gösterilebilir.

Süt üretimi genellikle doğrudan bir faaliyet kolu değildir. Süt sığırı gibi hayvanlar aracılığıyla yapılan yetiştiricilik faaliyetinin bir ekstra gelir kaynağıdır.

2. Keçi Yetiştiriciliği

Potansiyel: 9/10

Keçi yetiştiriciliği , en karlı ticari hayvancılık işlerinden biridir. Keçiler bize süt ve et veriyor. Keçi yetiştiriciliği, düşük yatırım ve yüksek kârlı bir hayvancılık iş fikridir. Diğer besi hayvanlarına göre vücut ölçülerinin küçük olması nedeniyle barınma için büyük bir alana ihtiyaç duymazlar. Ayrıca keçi yetiştiriciliği, yatırım miktarına bağlı olarak hızlı bir büyüme fırsatı sağlamaktadır.

3. Yengeç Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Büyük bir ihracat potansiyeli bulunan hayvancılık fikirleri arasında yer almaktadır. Dünyanın geri kalanında çok popüler olan yengeçlerin üretimine odaklanmak için çok düşük sermaye bedelleri bile yeterlidir. İşe başlamak için öncelikli olarak çamur yengeçleri üzerine araştırma yapmanız önerilir.

4. Balık Yetiştiriciliği

Potansiyel: 10/10

Balık yetiştiriciliği , bol su kütlelerine sahip tarım girişimcileri için önemli gelir kaynağı sağlayabilecek iş fikirleri arasında yer alır. Bununla birlikte, tanklarda da balık yetiştirebilirsiniz. Farklı sazan balığı, karides, yayın balığı, karides ve somon türlerini tercih edebilirsiniz. Bir balık çiftliği işine başlarken, yerel talebi anlamak için bir pazar araştırması yapmak önemlidir. Günümüzde süs balığı yetiştiriciliği de popülerlik kazanmaktadır.

Elinizdeki imkanlar ölçüsünde balık yetiştiriciliği yapmanın çok sayıda yolu bulunuyor. Son yıllarda balık fiyatlarındaki artışa bağlı olarak potansiyeli en yüksek iş fikirlerinden biri olmuştur.

5. İnci Yetiştiriciliği

Potansiyel: 6/10

Çok uzun vadeli planlama gerektiren bir iş olmasına rağmen oldukça karlı bir hayvancılık işidir. Kültür veya tatlı su incilerine yönelik bir işletme kurarak yapay olarak inci üretimine başlayabiliyorsunuz. İlk olarak pazar durumunu göz önüne almanız işinizin geleceği için önemlidir.

6. Salyangoz Yetiştiriciliği

Potansiyel: 6/10

Talebi uluslararası düzeyde artan ürünler arasında yer alan salyangozlara yönelik yeni bir iş fikrini hayata geçirebilirsiniz. Ülkemizde satış talebi çok düşük olması hasebiyle, öncelikli olarak ihracat potansiyeli için pazar araştırması yapmanız gerekmektedir.

7. Bıldırcın Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Bıldırcın yetiştiriciliğinin faydaları hızlı büyüme, erken cinsel olgunluk, kısa nesil aralığı ve yumurta üretiminde üretkenliktir. Ayrıca bıldırcın eti daha az yağ ve daha az kalori içerir, bu da onu sağlık bilincine sahip insanlar için ideal bir besin haline getirir. Sağlık endişelerinin arttığı bu dönemde oldukça mantıklı iş fikirleri arasında yer alıyor.

8. Koyun Yetiştiriciliği

Potansiyel: 9/10

Evcilleştirildikleri ilk andan itibaren insanlık için büyük önem kazanan koyunlar, günümüzde de en önemli besin ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. Bu işi yapan çiftçiler için de önemli gelir potansiyeli sağlamaktadır. Doğru koyun türü belirlendikten sonra kendi çiftliğinizi kurmak ve üretime başlamak çok zor değildir. Orta seviye yatırım isteyen bu iş fikrinin en sorunlu taraflarından biri ise son dönemde artan yem fiyatları olmuştur.

9. Ördek Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Çok dayanıklı kuşlar arasında yer alan ördekleri düşük sermaye bedelleri ile de yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Susuz olarak da yetiştirilebilen bu hayvanlar verdikleri et ve yumurta ile önemli bir gelir kalemi oluşturabilmektedir.

10. Yem Üretimi

yem

Potansiyel: 7/10

Tarım iş fikirleri arasında en değerli katma değer oluşturan fikirlerden biri de yem üretimidir. Türkiye’de yem fiyatlarının hızla yükselmesi üzerine yem üretimi ciddi düzeyde yüksek katma değerler oluşturmaya başlamıştır. Dolayısıyla yem üretimine odaklanarak çok kısa bir sürede önemli cirolar elde etme potansiyeliniz bulunmaktadır.

Yeni İş Fikirleri tarımsal uzmanı Hakan Karakuş’tan Not: Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yem fiyatlarında yüzde 40’lık bir yükseliş daha beklenmektedir. Bu işe başlamak için en iyi dönemlerden birini yaşıyoruz.

11. Devekuşu Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Devekuşları, çiftçinin daha yüksek ve daha hızlı yatırım getirisi elde etmesini sağlar. Bunlar büyük kümes hayvanları kuşları. Son yıllarda, birçok sığır üreticisi dahi inanılmaz karlılığı nedeniyle devekuşu çiftliği işine başladı. Bir devekuşu her yıl 40 yumurta üretir. Devekuşu civcivleri genellikle yaklaşık 14 ayda pazar satışı büyüklüğüne ulaşır. Devekuşu etin yanı sıra katma değer oluşturan deri ve tüy sağlar.

12. Pet Kuş Yetiştiriciliği

Potansiyel: 5/10

Bu, yarı zamanlı olarak başka bir düşük maliyetli hayvancılık işidir. Evde evcil kuş yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Ve kuşları satmanın pek çok yolu var. En popüler evcil kuşlardan bazıları güvercinler, papağanlar, Afrika grisi, Amazon, Kakadu, Amerika papağanı, Conure, Loris ve Lorikeets’dir.

13. Tavşan Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Tavşan yetiştiriciliği hem eğlenceli hem de karlı bir iş fikridir. Hem evcil hayvan hem de çiftlik hayvanları için tavşan yetiştirebilirsiniz. Küçük boyutlu olan tavşanlar bu sayede daha az alan, yem, bakım ve yönetime ihtiyaç duyarlar. Tavşanları çiftliğinizde, arka bahçenizde, terasınızda ve hatta evinizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Tavşanın üreme kapasitesi çok yüksektir. Bir dişi tavşan, her 30 günde bir ve her doğumda 2 ila 8 çocuk doğurabilir.

14. Deve Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Deve sütü çok değerli bir üründür. Aynı zamanda eti ve keçesi sayesinde de katma değer potansiyeli bulunur. Yetiştiriciliği zordur ve ülkemizde bu işi yapan çok az sayıda işletme bulunuyor. Ortadoğu pazarına satış fırsatı bulunan girişimci ve yatırımcılar için önerilmektedir.

15. Hindi Yetiştiriciliği

Potansiyel: 8/10

Hindi çok kısa sürede hızla büyüyen bir hayvan olarak etlik piliçler yerine tercih edilebilmektedir. Daha az yem üreterek daha hızlı büyüyen hindi eti piyasada normal beyaz etten çok daha pahalıya satılmaktadır.

16. Uğur Böceği Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Günümüzde daha büyük mahsul üretiminin yolunu açan en dost canlısı böceklerden biri, uğur böceğinden başkası değildir. Toprağa, bitkilere ve insan sağlığına zarar veren kimyasallar ve gübre kullanmak yerine uğur böceği en iyi alternatiflerden biridir.

Uğur böceği, yaygın bahçe zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Yetiştiriciliği kolaydır ve düşük sermaye bedelleri ile bile işe başlamak kolaydır.

17. Veteriner Kliniği

Potansiyel: 7/10

Hayvancılık sektöründe yapılabilecek iş fikirlerinden biridir. Özellikle kırsal kesimde yeterli seviyede veteriner bulunmayan alanlarda önemli bir gelir potansiyeli sağlamaktadır. Veteriner kliniği açmak için en az 1 veteriner ihtiyacı bulunmaktadır. Ülkemizdeki her alanda açmak için herhangi bir kota sistemi uygulanmamaktadır.

18. At yetiştiriciliği

Potansiyel: 6/10

Yüksek gelir potansiyeli sağlayan bir hayvancılık iş fikri olarak dikkat çekmektedir. Detaylı bilgiler için:

19. Kaz Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Kazlar önemli katma değer sağlayan hayvanlar arasında yer alıyor. İster çiftliklerde isterseniz de bahçenizde yetiştiriciliğini yapabilirsiniz. Düşük sermaye ile de başlanılabilmektedir. Detaylı bilgiler için:

20. Salep Yetiştiriciliği

salep

Potansiyel: 7/10

Türkiye’nin akdeniz iklimine sahip bölgelerinde yapılabilecek en iyi tarımsal iş fikirlerinden biridir. Başlamak için tek sezonluk bir yatırım yeterlidir. Detaylı bilgiler için:

21. Böcek Yetiştiriciliği

Potansiyel: 5/10

Özellikle sağlık sektörünün yakından ilgilendiği iş fikirlerinden biridir. Katma değer sağlayan çok sayıda böcek türü bulunmaktadır. Bunlardan birini seçmek ve işe koyulmak için bilgiler:

22. Mantar Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Türkiye’de en fazla gelir potansiyeli barındıran tarım iş fikirlerinden biri olan mantar yetiştiriciliği başlaması kolay ve sürdürmesi nispeten daha az emek isteyen iş fikirleri arasında yer alır. Mantarlar birçok alanda kullanılabildiği gibi doğrudan yemeklik olarak da önemli satış rakamlarına sahiptir. Para kazanmak için en iyi tür ise istiridye mantarıdır.

23. Kenevir Yetiştiriciliği

Potansiyel: 7/10

Gün geçtikçe önemi artan tarım ürünlerinden biridir. Son dönemde devletin konu ile ilgili olarak yayınladığı izin onaylarında artış yaşanıyor. Ülkemizin birçok bölgesinde artık kenevir yetiştiriciliği yapmak serbesttir. Konu için detaylı bilgiler:

24. Lavanta Yetiştiriciliği

Potansiyel: 6/10

Lavanta, gıda ürünlerinden, ilaçlara ve kokulara kadar hemen hemen her şeyde kullanılıyor. Lavanta yağı aynı zamanda sağlık ürünler arasında yoğun bir şekilde de yer almaktadır.

25. Bambu

Potansiyel: 6/10

Genellikle peyzaj için kullanılmaktadır ve son dönemde ülkemizde de yoğun olarak tercih ediliyor. Onu en karlı tarım ürünü yapan şey, çok hızlı büyümesi ve bu sayede kısa sürede ciddi bir hasat elde edebilmenizdir.

26. Fesleğen

Potansiyel: 6/10

Fesleğen binlerce farklı yemekte kullanılan popüler bir bitkidir. Kolayca iç mekanlarda veya küçük bir konteyner içerisinde yetiştirebilirsiniz. Açık havada yetiştirmeyi planlıyorsanız, sıcak ve nemli ortamlarda büyür. Fesleğeni doğrudan gıda üreticilerine, marketlere veya pazarlardaki tüketicilere satabilirsiniz.

27. Frenk Soğanı

Potansiyel: 6/10

Hemen hemen her iklimde yetiştirilebilen dayanıklı bir üründür. Hem ev içerisinde hem de dışarıda yetiştirebilirsiniz. Özellikle lüks restoranların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır.

28. Ginseng

Potansiyel: 5/10

Sağlık sektörünün yakından takip ettiği popüler bir tarım ürünüdür. Çeşitli ilaçlar, takviyeler ve çaylarda kullanılır. Medyanın etkisiyle dünya genelinde satışları hızla artmaktadır. Türkiye’de yetiştiriciliği yapılmadan önce toprak analizi yaptırmak önemlidir. Yetiştiriciliği nispeten zor ürünler arasında yer almaktadır.

29. Safran

Potansiyel: 7/10

Mor-Mavi bir çiçekten üretilen bir baharattır. Çiçeklerin büyük kısmından çok az elde edilmesi nedeniyle büyük bir bahçeye ihtiyacınız olacak. Safran tüm rakip baharatlara göre en yüksek fiyat ile satılan ürünler arasında yer almaktadır.

30. Çeri Domates

çeri domates

Potansiyel: 7/10

Standart domateslere göre satışları gün geçtikçe artan bir üründür. Ancak çeri domates için en az 2-3 dönüm araziye ihtiyacınız olacak. Üretim doğrudan haldeki toptancılara yapılabilir. Üretimi domates yetiştiriciliği ile aynı süreçtir. Henüz tarımsal destek konusunda avantajlı bir ürün değildir.

31. Soya Üretimi

Potansiyel: 5/10

Soya, çeşitli farklı ürünlerde kullanılabilen bir başka popüler tarım ürünüdür. Satış öncesinde işlenmesi gerekmektedir. Doğrudan satış fırsatı düşüktür.

32. Reçel Üretimi

Potansiyel: 7/10

Doğrudan bir tarımsal işletme fikri olmasa bile ülkemizde önemli potansiyel içeren bir gıda iş fikridir. Türkiye’de marketlerde en çok satılan ürün kategorileri arasında yer almakta olup kısa sürede önemli gelir potansiyeli sağlamaktadır. Reçel üretimi için gerekli sermaye düzeyi 300 bin lira üzerinde bulunuyor.

33. Baharat Üretimi

Potansiyel: 8/10

Dünyada baharatın en çok kullanıldığı ülkelerden biri olan Türkiye’de baharat üretimine odaklanmak başarılı bir tarımsal iş fikridir. Çok fazla baharat türü bulunan ülkemizde öncelikli olarak bir pazar araştırılması yapılmasında ciddi bir avantaj elde edilebilir.