arama

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

istiridye mantarı yetiştiriciliği
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Türkiye’de mantar yetiştiriciliği için en çok tercih edilen türlerden biri de istiridye mantarıdır. İstiridye mantarı yetiştiriciliği yaparak kısa sürede önemli düzeyde para kazanma şansınız olabilir. Birçok mantar türüne göre yetiştiriciliği ve kar marjı yüksektir.

İstiridye mantarı genel olarak kavak ağacı içerisinde yetişen ve çok besleyici özelliklere sahip bir mantar türüdür. Literatürde kavak mantarı olarak da bilinmektedir. İstiridye mantarları muhtemelen büyümek için en kolay mantar çeşididir.

Süper hızlıdır, rakip mantarlara nispeten dirençlidirler ve çok çeşitli malzemeler üzerinde büyüyebilirler.

İstiridye mantarlarının nasıl yetiştirileceğini ve aşağıda hangi ekipmana ihtiyacınız olacağını ele alacağız, ancak temel süreç oldukça basit ve 3 ana aşamaya ayrılabilir:

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRMENİN 3 AŞAMASI

istiridye mantar

1) Aşılama

İstiridye mantarı yumurtlama substrat malzemesi ile karıştırılır (genellikle saman veya talaş, ancak bir dizi başka malzeme de kullanılabilir; aşağıya detay vereceğiz).

Bu büyüyen ortam daha sonra hava değişimi için genellikle küçük delikli veya hava filtreli torbalara yerleştirilir.

2) Kuluçka

Torbalar daha sonra inkübe etmek ve büyümenin ilk aşamasına başlamak için sıcak (20-24C / 68F-75F) karanlık bir odaya yerleştirilir.

Yumurtlamanın tam bir misel gerçekleştirebilmesi için 14 güne ihtiyacı vardır.

3) Meyve

Büyüyen ortam yumurtlama tarafından tamamen kolonize edildiğinde, mantarların meyve vermeye başlama zamanıdır.

Torbalar taze oksijen, yüksek nem, düşük seviye ışık ve genellikle daha soğuk sıcaklıklarla sonbahar benzeri koşullara maruz kalır.

İstiridye mantar pimleri torbadaki deliklerden ortaya çıkmaya başlar.

Mantarlar için üretilen miseller su ve diğer kompostlar ile beslenerek 5-7 gün içerisinde tam boya ulaşır. İstiridye mantarları, çantadan çıkmaya başladıktan sadece 7 gün sonra hasat etmeye hazır hale gelir.

Bir miselyumdan ortalama olarak 3 kez mantar mahsulü yapılabiliyor. Ortalama olarak her mantar hasadı 7 ile 14 gün içerisinde ortaya çıkar.

Başka bir deyişle, 3 istiridye mantarı yetiştirmek sadece 5-8 hafta sürer. Tüm bunlar minimum ekipman veya uzmanlıkla kolaylıkla yapılabilir. Bu yüzden ticari olarak evde mantar yetiştirmeye ilk giren insanlar için çok popüler bir tercihtir.

İSTİRİDYE MANTARININ SAĞLIK FAYDALARI

Bir istiridye mantarının sağlık için çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. En çok bilinenleri;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Gücü ve düzenlemeyi geliştirir
  • Antimikrobiyal (E. coli, Staph, Candida, Streptococcus ve Enterococcus enfeksiyonu ile savaşmaya yardımcı olur)
  • Antikanser (Oyster mantarlarındaki polisakkarit bir anti-tümördür)
  • Antiviral (doğrudan ve dolaylı viral aktiviteye karşı korur)
  • Protein yönünden zengin
  • Kolestrol içermez
  • Yüksek düzeyde D, D3, D5 ve A vitaminleri içerir

EVDE İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR

1. Adım: Hazırlanın

İstiridye mantarlarını nasıl yetiştireceğinizi öğrenmek istediğinize karar verdikten sonra, bir sonraki adım tüm malzemelerinizi hazırlamak ve birleştirmektir.

Bunu yapmadan önce, hangi istiridye mantarı yetiştiriceğinize karar vermeniz gerekir. Seçilecek birkaç farklı Oyster mantarı türü vardır. İşte daha popüler olanları:

İnci İstiridye Mantarı ( Pleurotus ostreatus )

inci istiridye mantarı

Ortak İstiridye mantarı, kış İstiridye mantarı veya gri İstiridye mantarı da denir. İnci İstiridye Mantarı en yaygın kullanılan çeşitlerden biridir. Normal sıcaklıkların altında daha iyi büyüme gösterirler.

Mavi İstiridye Mantarı ( Pleurotus ostreatus Columbinus)

mavi istiridye mantarı

Kuzey Yarımküre’de İnci İstiridye mantarının en yaygın alt türüdür. En hızlı yayılan mantar türleri arasında yer almaktadır. Genellikle 12 ile 18 derece sıcaklıklarda büyümeyi tercih ederler.

Phoenix İstiridye Mantarı ( Pleurotus pulmonarius )

phoneix mantar

Yaz istiridye mantarı veya İtalyan İstiridye mantarı olarak da bilinen bu mantar türü genellikle sıcak iklimlerde yaşamaktadır. Kahverengi ten rengine sahiptir.

Altın İstiridye Mantarı ( Pleurotus citrinopileatus )

altın mantar

Bazen Sarı İstiridye mantarı olarak da adlandırılan bu çeşit en iyi olarak altın rengi ile bilinir. 18C-30C derece arasında iyi performans gösterir.

Pembe İstiridye Mantarı ( Pleurotus djamor)

pembe istiridye mantarı

İstiridye mantar çeşitlerinin en çarpıcılarından biri olan Pembe İstiridye mantarı gerçekten hızlı büyür ve 3-4 hafta gibi kısa bir sürede meyve üretir. 18C-30C sıcaklıkları tercih ederler.

Kral İstiridye Mantarı ( Pleurotus eryngii )

kral istiridye

Eryngii mantarı olarak da bilinir, sağlam bir dokuya ve lezzetli etli bir tada sahiptir. Yetiştirmek diğer İstiridye mantarlarından daha zordur ve bu nedenle başlamak için en iyi çeşit değildir. 12C-18C arası sıcaklıkları tercih ederler.

Hangi İstiridye Mantarı Substratının Büyüyeceğine Karar Verin

Substratlar miselyumun büyümesini sağlayan besin kaynağıdır. Miselyum, mantarın kök benzeri vejetatif büyümesini sağlar. İstiridye mantarı yetiştiriciliği için kritik öneme sahiptir.

İstiridye mantarları için en yaygın kullanılan substrat(yetişme alanı-alt tabaka) samandır. Bununla birlikte, talaş, karton, kahve telvesi ve şeker kamışı küspe ve pamuk atığı gibi tarımın diğer yan ürünleri de kullanılabilir.

Hangi alt tabakayı kullanacağınıza karar veremiyorsanız, en kolayından başlamak daha mantıklıdır.

Başlamak için en kolay substrat, zaten pastörize olduklarından muhtemelen ahşap peletlerdir ve sadece hidratlamak için su eklemeniz gerekir. Saman da büyümek için çok iyi bir substrattır.

Her iki substrat türünde de üretim öncesi aşılamaya hazır hale getirmek için aşağıdaki talimatları kullanın.

Sarf Malzemelerinizi Sipariş Edin

Yetiştirmeye başlamadan önce son adım, malzemelerinizi hazır hale getirmektir.

Sipariş vermeniz gerekecek:

  1. İstiridye mantarı yumurtlama (en az 100g, ancak tercihen 1kg veya daha fazla)
  2. Alt tabaka malzemeniz
  3. Büyüme torbası veya konteyner

İstiridye Mantar Substratınızı Hazırlayın

Substratın amacı, mantar miselyumunun yetiştirilebileceği bir alandır. Genellikle saman, karton, talaş tercih edilir. İstiridye mantarlarını yetiştirmek için kullanımı kolay alt tabakalardır.

Saman ve Karton

Saman, İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde en yaygın olarak kullanılan substrattır. Genellikle ucuzdur, temel besinleri içerir ve İstiridye mantarları üzerinde gelişir.

1-2 saat sıcak suda (65-80C / 149-176 F) veya 12-18 saat soğuk suda yüksek pH’lı bir kireç banyosunda bekleterek pastörize edin ve kullanmaya başlayın.

Talaş peletleri

Talaş peletlerinin kullanmanın en güzel yanı, peletlerin zaten ısı ve basınç süreci ile pastörize edilmiş olmasıdır. Yine de peletleri bir kabın içine alın ve peletlerin ağırlığı kadar su ekleyin. 30 dakika bekleyin ve sonra karıştırın. Hepsi bu kadar.

AŞILAMA

aşılama-istiridye

Aşılama, mantar yumurtanızı hazırladığınız alt tabakaya ekleme işlemidir.

Karıştırmaya başlamadan önce ellerinizi sabunla iyice temizleyin ve üzerinde çalışmak üzere olduğunuz tüm yüzeyleri bir temizleme spreyi ile silin.

Alt tabakanızın doğru nem içeriğine sahip olduğundan emin olun. Pastörizasyon işlemi muhtemelen alt tabakanızı doğru seviyeye nemlendirecektir, ancak alt tabakanızın çok kuru veya çok ıslak olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

Malzemeye bağlı olarak, %55 hidrasyon (talaş ve kahve telvesi) ile %74 (saman) arasında bir şey hedefliyorsunuz. Kontrol etmenin en kolay yolu sıkma testidir.

Alt tabakayı elinizde hafifçe sıkın. Elinizdeki bir topa bağlanmalı ve birkaç damla su çıkmalıdır. Bundan daha fazlası meydana gelirse, alt tabakanızı biraz kurutmanız gerekir. Elinizde bir arada tutulmazsa, muhtemelen çok kuru ve daha fazla su eklemeniz gerekir.

Ardından, alt tabakayı ve mantar yumurtlamasını bir çeşit kapta (büyük plastik kutu, varil, eliniz ne olursa olsun) karıştırın, sonra alt tabakayı büyüyen damarlarınıza yükleyin ve üstünü bir lastik bant, ataç, bant veya kravatla kapatın.

Bir filtre yama torbası kullanmıyorsanız, hava değişimi için torbanın etrafında her 10 cm’de bir kaç küçük delik açın.

Aşı Talimatları

  1. Temiz çalışma yüzeyi ve karıştırma kabı
  2. Karıştırmadan önce tüm malzemeleri tartın
  3. İyice karıştırın, giderken kahvenin herhangi bir diskini kırın
  4. Torbaları doldurun ve mühürleyin

KULUÇKA

kuluçka

Kuluçka, sihrin başladığı yerdir!

Meyve elde etmenin son aşamasına hazırlık olarak, aşıladığınız yumurtalar büyüyecek ve alt tabakaya yayılacaktır.

Kuluçka için gerekli koşulları sağlamak evde bile basittir.

Evinizdeki dolap veya kazan dairesi gibi sıcak (20-24C) alanları kullanabilirsiniz. Alan, erken sabitlemeyi önlemek için ideal olarak karanlık olmalıdır, ancak zorunlu değildir.

Yumurtlama, torbaların ılık ve nemli koşullarında canlanacak.

Torba tamamen beyaz olduğunda, meyve vermeye başlama zamanı gelmiş demektir.

MEYVE VERME

Tüm çabalarınızdan sonra, ödülü toplama ve lezzetli İstiridye mantarları toplama zamanı.

Torba tamamen kolonize olduktan sonra (yani miselyumda yiyecek tükenecek), hayatta kalmak için mantar yetiştirmeye istekli olacak.

Tek yapmanız gereken mantarların gelişmesi için en uygun koşulları sağlamaktır:

Işık
Doğrudan güneş ışığı iyi bir fikir olmasa da, meyve gövdelerinin düzgün bir şekilde oluşması için dolaylı veya gölgeli bir ışığa ihtiyaç vardır. Işıktan enerji kazanmazlar, bu nedenle dolaylı bir aydınlatma kaynağı veya gölgeli pencere eşiği yeterli olacaktır.

Temiz hava
Yabani İstiridye mantarları, güdükten büyümek veya taze oksijen bakımından zengin havada oturum açmak için kullanılır. Çantanıza 5 cm’lik bir yarık veya delik sağlanması, miselyuma büyümek için bir alan olduğunu bildirecektir.

Nem
Alt tabakayı nemlendirmek ve mantarların nemli geliştiği ortamı tutmak için günde iki kez su püskürtün. Bu, mantarları oluşmaya ve geliştikçe kurumasını durdurmaya teşvik edecektir.

Sıcaklık
Bu her türe özgüdür. Türler kısmında belirtilmişti.

7 gün içinde delikten küçük mantar pimleri görmeye başlamalısınız.

Sonraki 5-7 gün içinde, bu bebek mantarları her gün iki kat büyük olduğu bir doğa mucizesine tanık olacaksınız (büyüdükçe nemi korumak için günde iki kez püskürtmeye devam edin).

SIKÇA SORULAN SORULAR VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Alt tabaka veya mantarlar neden kurur?

Bunun en büyük sebebi püskürtme işlemini tam olarak başarılı bir şekilde gerçekleştirmemenizdir. Eğer düzgün yaparsanız, sorunu aşarsınız.

Mantarlarım çok uzun ve ince bir şekilde?

Mantarların uzun ve ince olmasının en büyük nedeni; ortamdaki karbonmonoksitin fazla olmasına işaret eder. Pencereyi günde 2-3 kez açmalısınız.

Mantarlar elde edemiyorum?

Genellikle evde istiridye mantarı yetiştirmek isteyenler; bütün adımları doğru yaptığı halde mantar meyvesi elde edemediklerini dile getirir. Eğer tüm adımları doğru yapıyorsanız ve meyve elde edemiyorsanız; doğru sıcaklık türü isteyen mantar türünü seçmemişsinizdir.

  • Kağan
    4 yıl önce

    Daha önce duymuştum ama açıkçası bu kadar bilgim yoktu. Çok fazla uzmanlık gerektirmemesi de harika bir şey. Uygun sıcaklığı ayarlamak belki zor olabilir. Baya bilgilendirici ve açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler

    21
    yorum beğen