arama

Giyim Mağazası Açmak: Şartları ve Geliri

giyim mağazası açmak

Giyim mağazası açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için hazırlanan bu rehber aracılığıyla birkaç basit adımda kendi giyim butiğinizi kurma fırsatı elde edebilirsiniz.

Giyim mağazası açmak, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişinin doğrudan veya dolaylı olarak gelir kaynağı olarak bağlı olduğu giyim sektörüne giriş yapmanın potansiyel olarak düşük sermaye ile başlayıp, yüksek iş hacmi sağlayabilecek, karlı iş fikirleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, ülkede giyim mağazalarının açılıp en hızlı şekilde kapanan işletmeler arasında olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

İşletmenizi sağlam temeller üzerine kurmak ve başarıyla büyütmek için, seçeceğiniz lokasyonun ve sunacağınız ürünlerin doğruluğu büyük önem taşır. Bu bağlamda, bir giyim mağazası açmak isteyen girişimciler için, işlerini başlatırken ve geliştirirken uygulayabilecekleri önemli stratejileri ve yöntemleri ele alacağız.

Giyim mağazası açmak istiyorum diyorsanız, yapmanız gereken en önemli adımlar ve stratejiler ise 2024 yılı için adım adım şöyle;

1. İŞE KARAR VERİN

giyim mağazası

Bir giyim mağazası açmak nispeten kolay bir iş fikridir. Ciddi bir sektör tecrübesine sahip olmadan da kolaylıkla kurulabilen giyim mağazasını yönetmek ise düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Giyim mağazaları sabah erken saatlerde açıldığı gibi bulunduğu lokasyonun işlek olması ile gece yarısına kadar açık kalabilir. Ayrıca bu işletmelere uğrayan müşterileri ağırlamak ve tümüne ciddi düzeyde ilgi ve alaka göstermek yorucu ve zahmetli olacak.

Giyim mağazalarında satılan ürünlerin birçoğu moda-trend değişimleri nedeniyle sık sık güncellenmeli. Bu da dönemsel değişikliklerde ciddi zararlara da neden olabilir. Ayrıca giyim mağazalarının sıklıkla reklam ve pazarlama çalışmalarına ihtiyacı vardır.

Tüm bu sorunları göz önünde bulundurarak, öncelikli olarak bir giyim mağazası açmak üzere kararınızı netleştirin.

2. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

giyim mağazası-2

Giyim mağazası açmak basit bir iş fikri gibi görünse bile, içerisinde çok fazla dinamik barındırmaktadır. Durum böyle iken, bir giyim mağazası açmaya karar verdiğiniz aşamada mutlaka bir iş planı hazırlayın. İş planını hazırlarken ihtiyacınız olacak olan konu başlıkları;

  • Yönetici Özeti: Bu bölüm işletmenizin neyi başarmasını beklediğinizi özetlemektedir. Giyim mağazası açarken tam olarak neyi planlıyorsunuz?
  • Şirket tanımı: Kurmak istediğiniz şirket/işletme ile ilgili olarak tanım hazırlayın. Amaç ne olacak, ne kadar alanda kurulacak, içeride ne tür ürünler olacak, kimleri hedefleyecek?
  • Pazar araştırması: Giyim sektörü hakkında araştırmalar ve analizler yapmanız gerekir. Sektör nereye gidiyor, en büyük oyuncuların durumu ne, karlılık ne durumda, lokasyondaki işletmelerin yıllara göre başarısı ne durumda?
  • Rekabet Analizi. Perakende giyim sektöründe başarılı olmak için rakiplerinizi iyi tanımanız gerekiyor. İşletme kurulduktan sonra hangi rakipler ile baş etmeniz gerekecek. Rakiplerinizin en iyi ve en kötü olduğu konular nelerdir?
  • Ürünler: Rakiplerinizden sizi öne çıkaracak olan ürünleriniz neler olacak? Bu ürünleri nereden temin edeceğinize ilişkin bilgiler içerir.
  • Pazarlama planı: Giyim mağazalarında ciddi düzeyde pazarlamaya ihtiyaç duyulur. Hangi pazarlama ve reklam çalışmalarını yapacağınıza yönelik tüm ayrıntıları sağlamaya çalışın.
  • Finansal Özet: İşi kurmak için gerekli sermaye, bu sermayeyi nasıl temin edeceğiniz konularında finansal bir özet içerir. Ayrıca ürünlerin ne kadar kar marjı ile satılacağı ve elde edilecek gelirin nasıl kullanılacağı da belirtilebilir.

3. SERMAYE TEMİNİ

giyim mağazası-3

Giyim mağazası açmak için gerekli olacak olan sermayeyi tamamlamadan işi kurmaya başlamanızı önermiyoruz. Bu kısa ve orta vadeli hedeflerinizde sorun yaşamanıza neden olabilir. Sermaye temin etmenin birbirinden farklı yolları bulunuyor.

4. LOKASYON SEÇİMİ

giyim mağazası-4

Giyim mağazası açmak istiyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de lokasyon seçimidir. Mağazanın nerede olması, iş hacmini doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Doğru yerde açacağınız mağaza ile kısa zamanda önemli ek iş hacmi sağlayabilirsiniz.

Mağaza için yer seçimi yaparken en çok dikkat etmeniz gereken konu, işlek ve günün büyük kısmında aktif bir cadde bulmak olacak. Eğer yüksek kiralara uygun daha büyük bir mağaza kurmak istiyorsanız bu durumda da AVM’leri tercih etmenizi öneririz.

Giyim mağazası için uygun dükkanı seçerken dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri kiradır. Kiranın çok yüksek olması durumunda, ilk aylarda sorun yaşayabileceğinizi ve bu durumda kiraları ödemek için sermayenizi kullanmanız gerektiğini göz önünde bulundurun.

5. RESMİ İŞLEMLERİ YAPIN

giyim

Dükkan açmak için tamamlamanız gereken resmi işlemler bulunuyor. Dükkanı belirledikten sonra, tüm resmi işlemleri tamamlamadan diğer işlemlere başlamayın.

Ülkemizin hemen hemen her noktasında dükkan açmak için gerekli belgeler birbirine çok yakındır. İlgili belgelere ve şartlara göz atmak için Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberine göz atabilirsiniz.

6. ÜRÜNLERİ SATIN ALIN

butik giyim

Giyim mağazası açmak isteyen bir girişimci ve yatırımcı olarak, dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri giyim mağazanız için trend ve modaya uygun giyim ürünlerini getirmek ve satışa sunmaktır.

İş planında da belirlediğiniz gibi, öncelikli olarak hangi tür müşterilere hitap edeceğinizi ve bu müşterilerin hangi ürünlere ihtiyaç duyacağını göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin genç erkeklere yönelik gömlek ürünlerini satmak istiyorsanız, bu ürünleri satan tüm tedarikçileri bulmanız ve her birinden teklif almanız gerekir. Bunu uzaktan yapmak yerine, doğrudan tedarikçilere giderek ürünleri yerinde kontrol etmeniz ve yüz yüze pazarlık yapmanız önemlidir.

Tedarikçileri bulmak için internet en büyük kaynağınız olacak.

Ürünleri satın alma aşamasında dikkat etmeniz gereken konulardan biri de, aynı ürün için çok ciddi toplu alım yapmak yerine farklı ürünler için azar azar alıp yapmaktır. Bu sayede hangi ürünlere ihtiyacınız olacağını daha iyi belirleme şansınız olacak. Böylelikle bir sonraki toplu ürün alımı sırasında o ürünlerden daha fazla alabilirsiniz.

7. EKİPMAN VE DEKORASYON

vitrin giyim

İster butik tarzlar olsun, ister geniş profesyonel bir mağaza olsun; giyim mağazanız için çok sayıda ekipmana, araç ve gerece ihtiyacınız olacak. Bu süreçleri de içine alan geniş bir dekorasyon çalışması yaparak dükkanınızı müşteriler için cazip bir yere dönüştürmeniz gerekir. Ayrıca dükkanınızın müşteriler tarafından ilk görülen yeri olan vitrini de profesyonel bir şekilde hazırlamanız gerekir.

Giyim ürünlerinin sergilenmesi için ciddi düzeyde raflara ve vitrin ekipmanlarına ihtiyaç duyulur. Ürünleri hemen hemen her şehirdeki toptancılarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Şık ve dikkat çekici ekipmanlar satın almaya özen gösterin.

Dükkanın dekorasyonu için ise para harcamaktan çok çekinmenizi önermiyoruz. Giyim mağazalarında satışı doğrudan etkileyen konulardan biri olan dekorasyon için profesyonel bir destek de alabileceğinizi unutmayın. Eğer kendi başınıza da yola koyulacaksanız, en büyük rakiplerinizden ilham alabileceğinizi unutmayın.

8. PERSONEL SEÇİMİ

giyim personel

Giyim mağazanız için sadık, güvenilir, müşteri odaklı, güler yüzlü ve hitabeti daha iyi seviyede olan personeller ile çalışmaya özen gösterin. Ayrıca ekibinize alacağınız personelin, kuracağınız olan iş için belirli bir tecrübeye sahip olması ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Hatta bazı işletmelerde personeller genellikle işletme sahibi yönlendirir ve işletmenin iş hacmine doğrudan katkı sağlar.

Dükkan sahibi olarak bir insan kaynakları yöneticiniz olmayacak, kendi personelinizi en iyi şekilde sizin seçmeniz gerekir. Mutlaka bir sözleşme yapmayı ve burada tüm ayrıntıları net olarak belirtmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, işi kurarken İŞKUR‘a başvurarak; ilk 6 ay için personel masraflarınız için hibe ve teşvik alabileceğinizi de unutmayın.

Giyim mağazalarında genellikle 3-4 personel çalışmaktadır. Ancak butik tarzı işletmeleri 2 kişi ile de başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

9. AÇILIŞ

mağaza önü

Dükkanı kurduktan sonra güzel bir açılış yapmanız gerekecek. Açılış için çok fazla para harcamayın ancak açılış yapmamanız da doğru değil. Açılışı yaparken çok fazla davetli bulmaya özen gösterin. Güzel bir müzik ve davetlilere dağıtılacak içecek-yiyecek bir şeyler de temin etmeniz önerilir.

10. REKLAM ve PAZARLAMA

reklam pazarlama

Giyim mağazanız için dikkat etmeniz gereken konulardan biri de reklam ve pazarlamadır. Sermayeniz el verdiği ölçüde bu süreci kapsamlı olarak ele almanız gerekir. Yerel bir dükkan olarak, yapmanız gereken reklam ve pazarlama çalışmalarının ana odak noktaları tamamı yerel olmak üzere;

  • Gazete
  • Televizyon
  • Radyo

ve bulunduğunuz bölgedeki insanların yoğun olarak beğendiği-takip ettiği sosyal medya hesapları ve internet siteleri olmalıdır. Bu konuda ek bilgilere Dükkan Açmak İsteyenler İçin En Önemli İpuçları adlı rehberimizden ulaşabilirsiniz.

11. GİYİM MAĞAZASI AÇMAK İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKLİ

para kazanmak

Bir giyim mağazası açmak için gerekli sermaye tutarı çok değişkendir. Küçük bir butik mağazası açmak için 450 bin lira sermaye yeterliyken, kapsamlı ve 100 metrekare civarında bir giyim mağazası açma maliyeti 900 bin lirayı rahatlıkla aşabilmektedir. Sermaye düzeyinize göre ölçeği değiştirebilen bir iş fikridir.

12. GİYİM MAĞAZASI AÇMAK KARLI MI

para

Giyim mağazası açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların en çok sorduğu sorulardan biri, “giyim mağazası ne kadar kazandırır, karlı mıdır?”

– Bu sektör, birçok diğer perakende sektörüne göre çok daha karlıdır. Özellikle spesifik olarak bulunan hamile ve çocuk giyim sektöründe kar marjı yüzde 60‘ın üzerine çıkabilmektedir. Diğer sıradan giyim ürünlerindeki kar marjı da yüzde 35 civarında bulunuyor.

2024 yılı itibarıyla giyim sektöründe ortalama aylık net gelir 80 bin lira düzeyinde bulunuyor.

  • Faruk
    4 yıl önce

    Bende bir giyim magazası açmak istiyorum, özellikle bebek ürünleri. Kar marjı oldukça yülsek. Hem magaza hemde e ticaret olarak, ancak yeterli sermayem yok.

    31
    yorum beğen
  • Mehmet Çiçek
    4 yıl önce

    benim fikrimce büyük markalar ile (defacto, lcw, koton) rekabet etmesi çok zor. açılacaksa niş bir alanda açılmalı. abiye, gelinlik, gebe giyim, bebek giyim gibi.

    31
    yorum beğen
  • Adil er
    4 yıl önce

    Giyim Magazası açmak istıyorum marka olan bir firma ile yardımcı olursanız sevinirim

    31
    yorum beğen