arama

AVM’de Stand Açmak İçin 14 Fikirler

avm stant
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Türkiye’de bulunan 460 AVM önemli iş merkezleri olarak girişimci ve yatırımcıların dikkatini çekmektedir. AVM’lerde özellikle stant açmak için dikkat çeken birçok iş fikri ile düşük sermaye bedelleri ile yüksek gelir potansiyeli elde etmek mümkündür.

AVM’de stant açmak için iş fikirleri arıyorsanız ve en yüksek potansiyeli elde etmek istiyorsanız; bu rehberde Türkiye’de en çok iş yapan AVM stant fikirlerini bulabilirsiniz.

Türkiye’de 81 ilin tamamında küçük büyük olmak üzere 460 AVM bulunuyor. Bu AVM’ler genellikle şehrin en işlek noktaları ve içerisinde ciddi iş hacmi potansiyeli bulunuyor. AVM’lerde bir dükkan açmak için ortalama 2 milyon liralık sermaye tutarına ihtiyaç bulunuyorken bir stant açmak ise 10 bin ile 50 bin lira arasında değişen bir sermaye bedeli ile rahatlıkla kurulabilmektedir.

Yeterli sermayeye sahip değilseniz veya ek iş olarak bir iş fikri arıyorsanız stant açmak kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir iş kolu. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız rehberimize göz atabilirsiniz.

Potansiyeli yüksek AVM stant fikirleri…

1. PARFÜM STANDI

Potansiyel: 9/10

AVM’lerde açılabilecek en iyi stant fikirlerinden bir tanesi parfüm stantlarıdır. Önemli bir marka ile yola çıkıldığı takdirde iş yapma potansiyeli daha da artmaktadır.

AVM’ye giren çocuk üstündeki her nüfusun doğrudan ilgilendiği parfüm stantları genellikle birçok AVM’de ciddi rekabet de oluşturmaktadır. Hemen hemen günümüzde iş yapan tüm AVM’lerde birkaç parfüm standına rastlamak mümkündür. Dolayısıyla iş yapmak için giriş ve çıkışa yakın noktalar, müşteri memnuniyeti ile marka gücüne ihtiyacınız olacak.

2. PİLAVCI STANDI

Potansiyel: 7/10

AVM’lerde ayakta yenebilecek en alternatif gıdalardan biri olan nohut – pilav satışı yapmak üzere bir stant kurabilirsiniz. Pilavcı adı verilen bu stantlar kısa sürede önemli bir iş hacmi sağlayan işletmelerdir.

Özellikle AVM’nin lokanta bölümünde açılan pilavcılar önemli bir gelir kalemi oluşturabilmektedir. Ortalama olarak bir pilavcı standı kurmak için 15 bin liralık sermaye yeterlidir. Pilavcılar için bayilik almak yerine kendi standını kurmanız önerilir. Lezzet iş hacminizi doğrudan etkileyecek ana unsurlar arasında yer alıyor.

3. ŞEKERLEME STANDI

Potansiyel: 8/10

Tüm AVM’lerde en çok iş yapan stantlar ise şekerleme stantlarıdır. Özellikle AVM’lerde çocukların yoğun olarak bulunduğu oyun alanları ve eğlence bölümleri ana hedef noktanız olmalıdır.

Şekerleme ürünlerinde kar marjı çok yüksektir ve satış potansiyeli genellikle yüksektir. Sadece çocuklar değil her yaştan insanın dikkatini çeken bir şekerleme standı tasarımı oluşturmanız iş hacminizi doğrudan etkileyecektir. Bayilik fikirlerini değerlendirmek iyi bir fikir olabilir ancak isim hakkı bedeli konusunda mutlaka araştırma yapmanız önerilir.

4. DONDURMA STANDI

Potansiyel: 7/10

AVM’ler genellikle sıcak bir ortama sahiptir. Dolayısıyla dondurma satmak için iyi bir mekan sağlar. Sadece yaz ayları değil 4 mevsim satış fırsatı sağlayan AVM’lerde en iyi stant fikirlerinden biri de dondurma işidir. Ancak gelir potansiyeli her halükarda yaz aylarında daha fazladır. İşi kurmak için karar aşamasında bulunuyorsanız yaz aylarını tercih etmek iyi bir fikir olabilir.

Dondurma stantlarında satılan ürünler genellikle dışarıda satılan dondurma ürünlerinden daha pahalıdır. Ortalama kar marjı yüzde 50’nin üzerinde bulunur. Ciro beklentisi çok yüksektir ve satış fırsatı için en iyi alan oyun bölümleri ile çıkış noktalarıdır.

5. WAFFLE STANDI

Potansiyel: 6/10

Standart bir ölçü yerine genellikle 2 stant alanı kadar yer ihtiyacı bulunacaktır. Bu nedenle kira genellikle waffle stantlarında yüksektir. Bunu göze alarak başlamanız gereken bir iş fikri olacaktır.

Ortalama sermaye talebi 40 bin lira civarında olan Waffle stantlarında ciro beklentisi yüksektir. Son dönemin popüler atıştırmalık ürünleri arasında yer alıyor ve lezzetli bir Waffle kendi müşterisini kolaylıkla çekecektir.

6. BARDAKTA MISIR STANDI

Potansiyel: 7/10

AVM’lerdeki en küçük stant fikirlerinden bir tanesidir. Kira düzeyi işgal edilen alan nedeniyle çok düşük olacaktır. AVM’lerin neredeyse tamamında bulunan bardakta mısır satılan stantlarda ciro çok yüksek değildir. Ancak sürüm yakalanarak gelir elde edilebilecek bir iş fikridir. Özellikle giriş alanlarında en yüksek ciro potansiyeli taşımaktadır.

Bardakta mısır standını kurmak için 6-7 bin liralık sermaye çoğu zaman yeterli olmaktadır. En düşük giriş bedelli iş fikirleri arasında yer alıyor.

7. KURUYEMİŞ STANDI

Potansiyel: 5/10

AVM’ler genellikle kuruyemişlerin birçoğunu tüketmek için iyi alanlar değildir. Ancak kabuksuz kuruyemiş satışları AVM’lerde önemli bir ciro beklentisi oluşturabilmektedir. Potansiyeli çok yüksek bir stant fikri değildir ancak rekabetin hiç bulunmadığı veya çok az bulunduğu AVM’ler için iyi bir tercih olabilir.

Kuruyemiş için bir stok ihtiyacınız da olacaktır. Dolayısıyla ortalama giriş sermayesi 40 bin lira düzeyinde olacaktır. Kaplanan alan ortalamadır ve kira beklentisi de dolayısıyla ortalama seviyelerde olacaktır.

8. LOKUM VB. STANDI

Potansiyel: 5/10

İlginç bir şekilde lokum, ceviz, sucuk, pestil ve benzeri ürünlere yönelik satışlarda önemli artış kaydediliyor. Sektör hızla büyüme kaydederken birçok AVM’de bu stantların olmadığı gözlemleniyor. Özellikle bu stantların olmadığı AVM’ler için harika bir iş fikri olabilir.

Bu standı kurmak için gerekli sermaye düzeyi 30 bin lira civarında bulunuyor. İş yapmak için reklam fırsatlarını çok iyi bir şekilde değerlendirmeniz önerilmektedir. Sektörün hızla büyüdüğü bir ortamda işe koyulmak için iyi bir stant fikridir.

9. SABUN STANDI

Potansiyel: 4/10

Potansiyeli çok yüksek değildir. Alternatif olarak bu standın olmadığı AVM’ler için değerlendirilmesi önerilmektedir. Çok farklı sabun türleri ile güzel ve dikkat çekici bir sabun standı kurulabilir. Özellikle Bıttım gibi sağlık odaklı sabun çeşitlerine ağırlık vermek iyi bir fikir olabilir.

10. KOZMETİK STANDI

kozmetik

Potansiyel: 9/10

Tüm AVM’lerde halihazırda birçok kozmetik standına rastlamak mümkündür. Aslında kozmetik stantlarında satılan tüm ürünler AVM’lerdeki mağazaların birçoğunda da satışa sunulmaktadır. Stantların iş yapmasının nedeni ise sağladıkları fiyat avantajı olarak ön plana çıkmaktadır. Mağazalarda 50 liraya satılan kozmetik ürünlerinin aynısını stantlarda 20 liraya almak mümkün. Bunu bilen tüketiciler de ilgili stantlara önemli bir iş hacmi sağlıyor.

Kozmetik stantlarını kurmak için 20 bin liralık sermaye yeterlidir. İşteki ciro beklentisi yüksek olmasına karşılık karlılık beklentisi yüksek değildir.

11. TAKI AKSESUAR STANDI

Potansiyel: 9/10

AVM’lerde en yüksek ciroya sahip olan stantlar genellikle aksesuar satışı yapmaktadır. Her türlü aksesuarların bulunabildiği ilgili stantlarda kozmetik ürünlerine de genellikle rastlamak mümkündür.

Çok çeşitli takılara yönelik ürünler bulundurmanız ve sık sık vitrini değiştirmeniz önerilmektedir. Ortalama sermaye talebi 25 bin liradır. Stantta mutlaka bir kadın personel bulundurulması şiddetle tavsiye edilmektedir.

12. MİDYE STANDI

Potansiyel: 5/10

Ortalama iş hacmi sağlayabilecek bir stant fikridir. Ancak AVM’lerde klasik olarak seyyar bir tezgah kurmanıza elbette izin verilmeyecektir. Bunu bir stant olarak dönüştürmeniz gerekiyor. Ortalama sermaye talebi 12 bin lira düzeyinde bulunuyor.

İş potansiyeli yüksektir ancak karlılık için aynı şeyi söylemek zor olabilir. Midyeleri dışarıdan çok pahalı satmak işinizi büyük oranda düşürebilir. Çünkü midye alacak olan müşterilerin çoğu dışarıdaki sabit fiyatlara aşinadır.

13. CEP TELEFONU AKSESUARLARI STANDI

Potansiyel: 7/10

AVM’lerde açılabilecek stant fikirleri arayanlar için en iyi fikirlerden bir tanesidir. Cep telefonu aksesuarları geniş bir iş alanıdır ve tüm tüketicilerin doğrudan ilgilendiği bir konudur. Genellikle karlılık düzeyi çok yüksektir. İşi kurmak için gerekli sermaye talebi de yüksek değildir. Ortalama olarak 20 bin liraya bir cep telefonu aksesuarları standı kurmak mümkündür.

14. ÇAY – KAHVE STANDI

Potansiyel: 10/10

Rehberimizde yer alan ve dolayısıyla AVM’lerde en yüksek potansiyel içeren avm stant fikri ise çay – kahve stantlarıdır. İş hacmi çok yüksektir. Çok düşük sermaye bedelleri ile kurulabilen çay – kahve satış stantlarında kar marjı da çok yüksektir.

Ancak çay – kahve stantları için birkaç oturma alanı oluşturma ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla bu stantların ödediği aylık kira diğer stant fikirlerine göre çok daha yüksektir.

Bir bayilik almak da iyi bir fikir olabilir. Çay – kahve standı için bayilik veren çok sayıda marka bulunuyor.

SIKÇA SORULAN SORULAR

AVM’lerde stant açmak için girişimci ve yatırımcıların en sık sorduğu sorular:

AVM'lerde Stant Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

AVM'lerde stant açmak için standart olarak belediye ruhsatına ihtiyacınız olacak. Ayrıca AVM yönetimlerinin birçoğu da işletmelerden çeşitli belgeler talep edebilmektedir. Stant açmadan önce AVM'nin yönetimi ile temasa geçmeniz gerekiyor.

AVM'lerde Stant Açma Şartları Nelerdir?

AVM'de stant açmanın en önemli şartlarından biri AVM'nin ilgili yönetmeliğine uygun hareket etmektir. Genellikle bunlar çevreye rahatsızlık verecek her türlü sorunu içermektedir. Ayrıca AVM'nin kirası ve aidatlarını da sorunsuz ve zamanında da ödemek bu şartlar içinde önemli bir başlıktır.

AVM'de Stant Açma Maliyeti Ne Kadar?

AVM'lerde stant açmak için ortalama olarak gerekli sermaye düzeyi 10 bin ile 50 bin lira arasında bulunmaktadır. Bazı kapsamlı stantlarda gerekli sermaye düzeyi 100 bin liraya ulaşabilmektedir.

  • Salih
    3 yıl önce

    Teşekkürler güzel iş fikirleri var.

    23
    yorum beğen
  • Meltem Acet
    3 yıl önce

    Ben de parfüm bayiliği açmak istiyorum. Bilgi için teşekkür ederim çok sermaye lazımmış.

    23
    yorum beğen