arama

Mobilya Mağazası Açmak İstiyorum!

mobilya mağazası
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Ülkemizde her yıl mobilya sektöründeki cirolarda önemli artışlar kaydediliyor. Sektördeki ana büyüme kalemi ise doğrudan mobilya mağazalarını ilgilendiriyor. Satışların yüzde 90’ından fazlası doğrudan son tüketici tarafından mobilya mağazaları aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Mobilya mağazası açmak yüksek sermaye isteyen ve uzun soluklu bir süreç gerektiren iş fikirleri arasında yer alıyor. Mobilya mağazalarının müşterisi ilk günden itibaren elde edilebilecek bir olgu değildir. Büyük bir bayilik alınmadığı sürece işletmeye gelecek olan her müşteri için ayrı çaba ortaya koymanız gerekecektir. Mobilya mağazaları yoğun bir müşteri potansiyeline sahip değildir.

Ülkemizde son yıllarda mobilya ürünlerindeki çok yüksek zamlar dolayısıyla son tüketicilerin daha sık elediği bir ortam gelişmiş durumda. Lüks ve düşük segment arasındaki ürünlere olan rağbetin büyük oranda azaldığı bir dönem yaşanıyor. Dolayısıyla mobilya mağazası açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların ya lüks ya da düşük segment ürünlere yönelik hizmet vermesi önerilmektedir.

BAŞLARKEN

Mobilya mağazası açmaya başlarken bu işe uygun olup olmadığınızı göz önüne almanız gerekiyor. Ülkemizde mobilya mağazalarında iflas bayrağı sıklıkla açılmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri çok yüksek kira ve personel gideridir. Mobilya mağazaları çok büyük mağazalarda kurulmakta olup yüksek kiralar ödemektedir. Aynı zamanda bu işletmeleri kurmak için çok yüksek sermayeler gereklidir. Kredi türü bir borçlanma ile kurulan işletmeler; yüksek giderler ve olası düşük iş hacmi ile birleştiğinde bir enkaz bırakabilmektedir.

Mobilya mağazası kurmadan önce piyasa şartlarını iyi okumak ve sektördeki yerel boşluk fırsatlarını iyi ele almak gerekiyor. 10 km kare çapındaki bir alana 10’uncu mobilya mağazasını kurmak üzere bulunuyorsanız; dikkat etmenizde büyük fayda var.

Mobilya sektöründe ikna kabiliyeti yüksek ve genellikle daha dolgun maaşlarla çalışacak olan personellere ihtiyacınız var. Bu işletmenizin iş hacmi için en kritik olgulardan biridir. Hem kadın hem de erkek alanında uzman ve deneyimli personellere mutlaka sahip olmanız gerekiyor.

MOBİLYA MAĞAZASI AÇMAK

Mobilya mağazası açmanın ilk yolu işletmeniz için ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir kiralık mağaza bulmaktır. Genellikle bu tür mağazalar için 600 metrekarelik mağazalar tercih ediliyor. Depo olarak da farklı ancak çok uzak olmayacak 600-700 metrekarelik bir bodrum tarzındaki dükkana da ihtiyacınız olacaktır.

Bu tür mağazalar genellikle şehir içerisinde çok yüksek kiralar ile karşılaşmanıza neden olabiliyor. Ancak şehirden çok uzak olmak da müşteri potansiyelinizi ciddi düzeyde düşürecektir. Bu durumda yapmanız gereken fiyat – performans analizi yaparak işlek noktalara olabildiğince yakın ve kirası düşük bir dükkan bulmaya çalışmak olmalıdır.

Mobilya mağazasını kurmak için seçeceğiniz alanın önünde önemli bir park alanı olmasına özen gösterin. Her halükarda büyük vitrin seçeneklerini de mutlaka değerlendirin.

RESMİ İŞLEMLER

Mobilya mağazası açmak için standart olarak bağlı bulunduğunuz belediyen işletme ruhsatı, vergi dairesinden vergi levhası ve bir odadan da kayıt almanız gerekiyor.

Mobilya mağazası açmak için gerekli belgeler:

  1. Ruhsat Başvuru Ve Beyan Formu
  2. Tapu Fotokopisi
  3. Emlak Beyanı Sureti (Ticari İşyeri Olacak)
  4. Vergi Levhası
  5. Kira Kontratı (Mülk sahibi vefatı durumunda veraset ilamı ve varislerin kira kontratında imzaları gerekmektedir.)
  6. Yönetim İmza Sirküleri
  7. Faaliyet Belgesi Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
  8. Eğer şirket şubesi için başvuru yapılıyor ise; şube açılışına dair yönetim kurulu kararı (Noter Tasdikli) veya Şube Yoklama Fişi
  9. Kapasite Raporu (Ticaret Odası ya da ilgili odadan)
  10. İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  11. İtfaiye Uygunluk Raporu
  12. Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi

İlgili belgeler ve şartlar dışında farklı belediyelerin farklı talepleri olabilmektedir. Dolayısıyla işletmeyi açarken ilgili belediyeye başvurmanızda ve tamamlanması gereken şartları öğrenmenizde büyük fayda var.

İŞLETMEYİ KURMAK

mobilya mağaza

Mobilya mağazası için yeri kiraladıktan ve resmi işlemleri tamamladıktan sonra işletmeyi kurmanız gerekecek. Burada yapılabilecek 2 farklı yol bulunuyor. İlki spot olarak adlandırılan ve farklı markalardan farklı ürünler ile kendi markanız altında hizmet vermektir. İkinci yol ise doğrudan bir bayilik alarak sadece o bayiliğe ait ürünleri satmaktır.

Eğer büyük bir markadan bayilik alma şansınız varsa mutlaka değerlendirmeniz gerekir. Ülkemizdeki en büyük mobilya markaları.

  • Alfemo
  • Ikea
  • Bellona
  • İstikbal
  • Mudo
  • Enza
  • Doğtaş

Bunlar dışındaki bayilik seçeneklerini değerlendirmek de olası bazı potansiyelleri içeriyor olsa bile kendi markanız çatısı altında farklı ürünleri satmaya çalışmak daha karlı düzeyde olabilir. Elbette kendi markanızı kurmak daha zahmetli ve ciddi bir emek sarf eden konudur. Azalan ürünleri takip etmek ve ürünleri satın almak, nakliyesini sağlamak gibi birçok ek konu ile ilgilenmeniz gerekecek.

Bayilik almak ve bayiliği işletmek nispeten daha kolaydır. Ayrıca sorumlu olduğunuz alanlar daha sınırlıdır. Ancak bayilik almanın ek maliyetleri bulunmaktadır. Özellikle bu tür büyük markaların bayilik için 1 milyon liraya yakın bayilik bedeli bulunabileceğini belirtmek gerekiyor. Ayrıca bulunduğunuz bölgede zaten bu bayiliklerin bulunuyor olma ihtimali de yüksektir.

MOBİLYA MAĞAZASI DEKORASYONU

Bayilik alınması durumunda işletmenin dekorasyonu da genellikle çatı firma tarafından gerçekleştirilecek yönlendirmeler ile yapılmaktadır. Ancak kendi markanızı kurmanız durumunda iç dizayn ve dekorasyon ile doğrudan ilgilenmeniz gerekiyor. Mobilya mağazalarında her iki unsur da çok önemlidir.

İşletmedeki aydınlatma bile başlı başına iş hacmini artıran unsurlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla bir iç mimardan profesyonel destek alınması da öneriliyor.

REKLAM

Mobilya mağazalarının önemli düzeyde reklam bütçesi bulunmak zorundadır. Aksi durumda iş hacmi asla istenilen düzeye ulaşamayacaktır. Bayilik almanız durumunda şirketin ana reklam gücünü arkanıza almış olsanız bile yerel reklam seçeneklerini mutlaka değerlendirmelisiniz.

Özellikle yerel düzeydeki gazete, tv, radyo ve billboardlara kampanya dönemlerinde reklam vermeniz önerilir. Ülkemizde mobilya sektörünün en aktif olduğu dönem düğün sezonlarıdır. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında önemli düzeyde düğün yapılmaktadır. Sezona başlarken önemli reklam fırsatlarını kullanmanız öneriliyor.

MOBİLYA MAĞAZASI İSİMLERİ

Mobilya mağazasını kendi markanız altında kurmayı planlıyorsanız mutlaka şık ve modern bir isim seçmeniz öneriliyor. Son dönemde ise Osmanlıca isimlere yönelim artmış durumda. Her halükarda modern ve farklı bir isim seçmek avantaj oluşturacaktır.

Mağaza isimleri konusunda fikir almak için Mağaza İsimleri rehberine göz atmanızı öneririz.

MOBİLYA MAĞAZASI KURMANIN MALİYETİ

Mobilya mağazası kurmak yüksek sermaye isteyen bir iş fikridir. Çok küçük bir mağazada kısıtlı imkanlar ile açmayı planlamıyorsanız; yüksek sermayeye ihtiyacınız olacak. Kaliteli bir markanın bayiliğini alarak açacağınız bir mobilya mağazası için toplam 3 milyon liralık sermayeye ihtiyacınız var. Daha düşük bir markanın bayiliğini 1 milyon lira civarında kurabilirsiniz. Kendi markanız ile yola koyulmak istiyor ve sınırlı bir depo kuracaksanız ortalama 700 bin liralık sermaye yeterli olacaktır.

Mobilya mağazalarını kurduktan sonra en yüksek gider ise kira ve personeldir. Ortalama 600 metrekarelik bir dükkan için aylık gider 60 bin lira civarında bulunur.

MOBİLYA MAĞAZASI NE KADAR KAZANDIRIR?

Mobilya mağazalarında satıştan net kar oranı çok yüksek değildir. Ancak ürün fiyatlarının aşırı yüksek olması net karın yüksek olmasını sağlıyor. Ortalama bir tüketicinin bu tür mağazalardan yaptığı satışın ortalaması 6 bin liradır. Ortalama net kar marjı ise yüzde 15 civarında bulunuyor. Dolayısıyla her satıştan ortalama bin liralık net bir kar elde etme fırsatınız var.

Standart düzeyde iş yapan bir mobilya mağazasının aylık karı 150-200 bin lirayı bulabilmektedir. Giderler sonrasında net kar 100-150 bin lira civarında olacaktır.

MOBİLYA BAYİLİĞİ ALMAK

Ülkemizde son dönemde çok sayıda mobilya bayiliği veren firma aracılığıyla önemli bir iş koluna giriş yapılabilmektedir. Mobilya sektörüne bir adım önde başlamanızı sağlayacak bu yol aracılığıyla kısa sürede önemli düzeyde gelir elde etme avantajı vardır.

Sektörde bayilik veren firmalara göz atmak için Mobilya Bayiliği Veren Firmalar rehberine göz atabilirsiniz.