arama

Kozmetik Butiği / Mağazası Nasıl Açılır?

kozmetik butiği
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Kozmetik tüm dünyada milyarlarca dolarlık devasa bir sektör olarak öne çıkıyor. Bir makyaj butiği açarak bu sektörün en önemli perakendecileri arasına girebilirsiniz.

Makyaj butikleri genel olarak küçük sermaye ile şık bir dükkanda kurulmaktadır. Bu tür işletmelerde çok fazla ürün bulunsa da, stok ihtiyacı az olduğu için yüksek sermaye gereksinimi bulunmaz. Ana odak noktanız, kalabalık yürüyüş yollarında göz önünde küçük bir dükkan bulmak olmalı.

PLANLAMA ve LİSANSLAMA

İlk olarak kurmayı planladığınız butik için bir iş planı hazırlayın. Uygun bir iş planı projeksiyonu hazırlayarak; başlangıç maliyeti, görev bildirimi, demografik seçenekler, önemli markaların lisans ücretleri ve krediler gibi konular yer almalı.

Ayrıca işletmeyi kurarken belediye ve vergi dairesi aracılığıyla işletme ruhsatı ve vergi numarası almanız gerekir. (İnceleyin: İşyeri Açmak İçin Gerekli Belgeler) Ayrıca işe almanız gereken personeller olabilir. İşi kurarken personelleri seçmeli ve sektör-işletme konusunda hazırlamalısınız.

NE KADAR SERMAYE LAZIM

kozmetik

Bir kozmetik butiğini kurmak, birçok diğer iş fikrine göre daha kolaydır. Tam anlamıyla mağaza değil de bir butik tarzında açacaksanız; ortalama olarak 70 bin liralık sermaye yeterli olacak. Bu tutarın büyük bir kısmı dekorasyon ve rafların hazırlanması için kullanılacak.

Bir kozmetik butiğinde yer alan ürünler, büyük ihtimalle stoklanmayacağı için ürünlere yönelik toplu bir sermayeye ihtiyacınız olmayacak.

DÜKKAN SEÇİMİ VE DİZAYN

Kuracağınız kozmetik butiği için en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri dükkan seçimidir. İnsanların yürüyüş yollarında 20-30 metrekarelik küçük dükkanlar bile ilginizi çekmeli ve karşılaştırma işin kullanılmalıdır. Yüksek kiralara karşı dikkatli olmanızda da büyük oranda fayda bulunuyor.

Dükkanı seçtikten sonra, butiğin dekorasyon ve dizaynı için para harcamanız gerekecek. Ülkemiz veya yurt dışındaki emsallerine benzer dekorasyon fikirleri ilginizi çekebilir. Bu konuda profesyonel bir destek de alabileceğinizi unutmayın.

Kozmetik butiklerinde satılan ürünler tam anlamıyla bir zorunlu ihtiyaç olmadığı için genellikle bu tür işletmeler arasında tercih yapan insanlar; işletmenin dekorasyonuyla da ilgilenebilmekte. Müşterilerin aklında kaliteli izlenimi de sağlamak için dükkan ve dekorasyon seçimi yaparken özen göstermeniz gerekiyor.

Mağazayı dizayn ederken özellikle müşterilerinizin demografik özelliklerini de göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. Genellikle gençler mi gelecek yoksa daha olgun insanlara mı hitap edilecek?

Gençlere yönelik işletmeler için sıcak renkler tavsiye edilmekte.

BUTİĞİ KURMAK

Butik ile ilgili önemli karar süreçlerinin ve dizaynın ardından butiği tam olarak kurmak üzere ürün satın almanız gerekir. Bu adımda bayilik veren bir kozmetik markasından franchise alabilirsiniz. Ancak bunun yerine çeşitli onlarca kozmetik firmasından toplu ürün almak üzere anlaşma yapmanızı daha fazla öneriyoruz. Bir butik olduğunuz için, farklı tarzlarda ürünleri bulundurmanız gerekecek.

Bayilik aldığınız zaman ürün özgürlüğünüz olmayacağı için; müşterilerinizin özelliklerini göz önünde bulundurarak ürünleri seçmelisiniz. İlk etapta alacağınız ürünleri yine müşterilerinizin talep ve ilgisine göre de değiştirebilmeniz gerekir.

BUTİĞİ İŞLETME

Butiği açtıktan sonra işletmede çalışacak personellere ihtiyaç duyacaksınız. Eğer bu konuda deneyime sahipseniz ve butiğiniz nispeten 30 metrekareden küçükse ilk aylar tek başınıza çalışabilirsiniz. Ancak sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası tek başınıza çalışmak yorucu olabilir. Bir ek personel kesinlikle iş yükünüzü hafifletecek. Her personel ortalama 3 bin liralık ek maliyet oluşturacak.

Butiği işletirken en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri, yeni moda trendler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu trendlere uygun ürünler barındırmaktır. Ayrıca tüm ürünler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir, zira insanlar mutlaka sizin fikrinizi isteyecektir.

NE KADAR KAZANDIRIR?

Kozmetik butiklerinde satılan ürünlerin fiyatı genellikle düşüktür. Ancak bu ürünlerdeki kar marjı genellikle yüzde 50’ye yakın seviyede bulunur. Böylelikle işletmede gün sonunda elde ettiğiniz cironun yaklaşık yarısı kar anlamına geliyor.

Bir kozmetik butiğinde iş hacmini artırmak ilk zamanlarda kolay olmayacak. Ancak içeri giren her müşterinin potansiyel olacak uzun vadeli bir müşteriye dönme ihtimalini hesaplamalı ve maksimum çaba göstermelisiniz.

  • Dilek
    3 yıl önce

    Ihtiyacı kiredi kozmetik dukkani acmak istiyorum

    19
    yorum beğen
  • Gratis Bayilik Veriyor mu? Maliyeti ve Şartları | Yeni İş Fikirleri 2023
    1 yıl önce

    […] İNCELEYİN: Kozmetik Mağazası Nasıl Açılır […]

    9
    yorum beğen