Süper market açmak iş dünyasına hızlı giriş yapmanın en temel iş fikirlerinden bir tanesidir. İster bakkal, ister market, isterseniz de bir süper market açmak için harekete geçin; temel olarak rehberimizde yer alan tüm bilgiler geçerliliğini korumaktadır. Aradaki tek fark sermaye ihtiyacıdır.
Türkiye 85 milyona yaklaşan nüfusu ile perakendecilik sektörü için eşsiz bir pazar fırsatı sağlamaktadır. Son yıllarda BIM, A101 ve Şok gibi zincir marketlerindeki artış sektörü bir nebze olsun zorlamaya başlamış olsa da; her türlü ürünü bulmak konusunda sorun yaşayan tüketiciler halen süper marketleri yoğun olarak tercih etmektedir. Eğer zincir marketler ile baş etmeyi planlıyorsanız küçük bir market yerine mutlaka süper market açmanızı öneririz. Sermaye sorunu yaşıyorsanız bir veya birkaç ortak bulunabilir. Market sektörünün karlılığı ortalama üzerinde bulunmakta olup nakit akışı nedeniyle potansiyeli yüksek bir iş fikridir.
Süpermarketler genellikle bir konutun veya işletmenin gıda ve diğer eşyalarını barındıran perakende mağazalarıdır. Perakende sektörünün en uç noktalarından biri olan süper marketlerde mutfak eşyaları, tek kullanımlık ürünler, temizlik malzemeleri, şeker, alkolsüz içecekler, gıda, dekorasyon ve kişisel bakım ürünleri satılmaktadır. Bazı süper marketlerde ise çeşitli giyim ve oyuncak ürünlerini de bulmak mümkündür.
Süper market açmak istiyorum diyorsanız bu rehberde süper market nasıl açılır, ihtiyaç duyulan belgeler nelerdir, süper market açmak karlı mı ve diğer bilinmesi gereken ayrıntıları net olarak öğrenme fırsatı elde edeceksiniz.
Süper market açmak üzere harekete geçelim…
İÇİNDEKİLER
Sadece market açmak için değil, başlamak istediğiniz tüm iş fikirlerinin ilk aşaması mutlaka işi planlamak olmalıdır. İşi planlamak size eşsiz bir yol rehberi sağladığı gibi olası birçok sürprizi önceden görmenizi sağlayabilir.
Bir işi planlamak tamamen ücretsizdir. Birkaç gün harcamak, sizi boşa geçen uzun zamanlardan ve boşa harcanmış çok fazla paradan koruyabilir. İşi planlarken, ne yapmak istediğinizi, ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacağını, ne kadar paranız olduğunu, işi nerede kurmak istediğinizi, personellerin kimlerin olacağına kadar ayrıntılandırmanızı öneririz.
Süper market açmak için ne kadar paraya/sermayeye ihtiyacınız olacağını erkenden öğrenmek iyi bir fikir. Ülkemizde kurulan süper marketlerin çok büyük bir kısmı birbirine benzer özellikler içermektedir ancak nispeten bazı süpermarketler daha kapsamlı olabiliyor. Rehberimiz tek katlı ve yaklaşık 200 metrekarelik satış alanına sahip bir süper market üzerine kurgulanmıştır. Bu özellikte bir büyük market açmak için yaklaşık 300 bin lira nakit sermayeye ihtiyacınız olacak.
Önemli, hangi işi yaparsanız yapın mutlaka ana sermayenin yüzde 20-25’i kadar yedek nakit bulundurmaya özen gösterin. Her halükarda sürpriz bazı harcamalarınız olacaktır.
Süper market açmanın en etkili yanlarından biri; hedef pazarın herkes olmasıdır. Çocuklar, gençler, yaşlılar kısacası herkes bir süper market için hedef kitlesidir. O halde, bu iş fikrini hayata geçirmek istiyorsanız sadece kalabalık nüfusa odaklanmanız gerekir.
Herkes bir müşteri potansiyeli taşıyorsa, “herkesin” çok olduğu bir lokasyon daha fazla müşteri potansiyeli anlamına gelecek. Kısaca, şehre & insanlara yakın bir lokasyonda olmalısınız.
Süper marketler her türden müşteriyi tarafından tercih edilen işletmelerdir. Bazı özel süper marketlerde hedef pazar daha dar düzeyde olabilir. Örneğin et reyonuna sahip değilseniz, kasap arayan müşteriler hedef kitleniz dışında olacaktır.
Süper marketler perakende sektörünün en uç noktasıdır. Para kazanma yöntemleri en ilkel çağlardakinden pek farklı değildir. Süper marketlerde takas sistemi bulunur. Siz onlara herhangi bir ürün verirsiniz onlarda size kağıt veya metal bir ürün verir. Basit bir süreç.
Türkiye’de bazı marketler hiç para kazanamaz, bazı marketler ise aylık yüz binlerce lira para kazanır. Bir marketin ne kadar kazandığı ile ilgilenmek yerine; elde ettiği cironun ne kadarlık kısmının kâr olduğu ile ilgilenmek gerekir. Genel olarak büyük şehirlerdeki marketlerde cirodan kâr marjı yüzde 32 seviyesinde bulunurken; Anadolu’da rekabetin az olduğu bölgelerde cirodan kâr oranı yüzde 40’a yakındır.
Bazı önemli sorulara cevaplar bulduğunuza göre; süper market açmak üzere süreci başlatabilirsiniz…
Rehber genel olarak 200 metrekare satış alanına sahip aynı zamanda bir deposu bulunan bir dükkan üzerine kurgulanmıştır. Bu nedenle doğru dükkanı bulmak üzere her iki bilgiyi cebinize koyarak; tüm olası dükkan seçeneklerini teker teker incelemeniz gerekir. Kendinize ait bir dükkana sahip değilseniz ve kiralamak üzere dükkan arıyorsanız asla acele etmeyin. Başarının anahtarı doğru dükkanı seçmekten geçmektedir.
Süper marketiniz için en doğru dükkanı bulmak için mümkün oldukça alternatifleri artırın. Çok yüksek kiradan kaçının ancak orta düzey bir kiradan da korkmayın. Yürüyüş yollarında olmak önemlidir ancak en popüler yollarda bu kadar büyük dükkanın kirası çok yüksek olacaktır. İş yerlerine yakın olmak yerine konutlara yakın olun. Ortalama olarak ilk analizi daireler üzerinden gerçekleştirin. Aradığınız konumda; yaklaşık 600 daire için bir süper market olmamasını göz önünde bulundurun. Evet, böyle bir konum bulmak zor olacak. Ancak en yakınını bulana kadar araştırmalarınızı sürdürün.
Doğru dükkanı bulmak haftalar alabilir. Önemli bir süreçtir, zaman harcamaktan çekinmeyin. Doğru dükkanı bulduktan sonra en az 10 yıllık kontrat düzenlemenizi öneriyoruz. Dükkana çok masraf yapacağınız için 5 yıl bile yeterli olmayabilir.
Doğru dükkan için kiralama yaptıktan hemen sonra şirketi kurmanızı öneririz. Ticari bir kimlik almadan hem toptan alımlar yapamazsınız hem de banka hesaplarınızı açamazsınız. Şirketi kurmak üzere mutlaka bir muhasebeci ile anlaşın. Bir bakkal açmadığınız için; muhasebeci sonraki süreçte de her daim işletmenizin bir parçası olacak. Süper marketlerde her alım ve satım faturalandırıldığı için önemli bir muhasebecilik ihtiyacı bulunur.
Muhasebecinizin yönlendirmesi ile şirketi kurduktan sonra vergi levhasını elde edeceksiniz. Süreç genellikle birkaç gün sürmektedir. Vergi levhası aynı zamanda ruhsat almanız için de gereklidir.
Vergi levhası ile birlikte tamamlayacağınız ana resmi işlem ruhsat almaktır. Süper marketler önemli bir ruhsatlandırma süreci geçirmektedir. İçeride gıda ürünleri satılması nedeniyle marketlerin ruhsat alma sürecini belediyeler sıklıkla denetlemektedir.
Süper Market açmak için gerekli belgeler:
Süreci başlatmaya yakın karar vermeniz gereken konulardan biri de süper marketinize şık ve modern bir isim vermektir. Dükkanınızı doğru ve akılda kalıcı bir isim vermenizi mutlaka öneririz. Pazarlama çalışmalarının önemli unsurlarından biri olmakla beraber, yanlış bir isim seçmek; yanlış algıya da sebep olmanıza neden olabilir. Kapsayıcı ve modern bir isim seçmek için ihtiyacınıza koşabilecek rehberimize ulaşmak için:
Süper marketlerin çok büyük bir kısmı tamamen birbirine benzer. Ana duvar rafları ile iç alışveriş reyonları ile donatılmış bir dükkan dekorasyonu ve dizaynına ihtiyacınız var. Aşırı pahalı ürünlerden kaçının çünkü 2 yılda bir dekorasyonu yenilemenizi önereceğiz. Yenilikçi bir yaklaşım sergilemek için 2 yılda bir dekorasyonu baştan aşağı olmasa da mutlaka yüzde 50 oranında yenilemeniz sıklıkla önerilir.
Dekorasyonun ana parçası raf ve reyonlardır. Ancak içecekler için soğuk hava kısmı, kahvaltılık ürünler için ayrı bir soğuk hava bölümü, etler için bir kasap reyonu, kuruyemiş için tarihi havaya sahip bir köşe ve meyve-sebze için de bir manav bölümüne ihtiyacınız olacak. Son olarak 200 metrekarelik satış alanına sahip bir dükkan için minimum 2 kasaya ihtiyacınız olacak.
Ülkemizde anahtar teslim market kurulumu yapan çok sayıda işletme bulunuyor. Süreç hakkında soru işaretlerine sahipseniz bir anahtar teslim hizmet alabilirsiniz.
Dekorasyon sürecini yürütürken yapmanız gereken en önemli süreç ekip kurmaktır. Doğru bir ekip kurmadan asla başarılı bir işletme sahibi olamazsınız. Alacağınız her personeli referanslarla işe almak yerine mutlaka kendiniz değerlendirin ve seçin. Kendinizi bir müşteri yerine koyun ve personeli bir müşteri gözüyle seçin. Deneyimi her şeyin önüne koymayın; heves deneyimden daha değerlidir. İşletmenizde gerçekten çalışmak isteyen bir ekip bulun.
Ülkemizdeki birçok market işletmesinde çalışan personeller asgari ücretin altında çalıştırılmaktadır. Bu tamamen suçtur ve işletmenizin geleceğini daha sağlam temeller ile kurmayı planlıyorsanız; mutlaka kaçınmanız gereken bir süreç. Emeğinin hakkını tam olarak almış bir personel, size birkaç yüz liradan daha fazlasını kazandırabilir. İŞKUR’un işçi alımlarına yönelik çeşitli destekleri bulunuyor. Özellikle ilk 6 ay için personel masraflarınız bir kısmını hibe olarak alabilirsiniz. Mutlaka işletmeyi kurduğunuz süreçte İŞKUR’un personel maaş desteğine başvuruda bulunun.
Süper marketlerde her alım ve satım faturalandırılmak zorundadır. Bunun için birkaç bankadan şirket hesabı açmanız ve şirket hesabına bağlı olarak pos cihazları temin etmeniz gerekir. Marketlerde tüm satışların yüzde 90‘ına yakını kredi kartları ile yapıldığı için mutlaka farklı birkaç bankadan pos cihazı temin etmenizi öneririz. Pos cihazlarına yönelik farklı sözleşmeler bulunur. Tüm alternatifleri karşılaştırmanızı öneririz. Genellikle uzun vadeli kontratlar olduğu için dikkatli imza atın.
Süper marketiniz artık birbirinden ilgi çekici ürünlerin yerleştirilmesi için hazır hale geldi. Artık toplu bir şekilde mal almak ve raf-reyonlara dizmeniz gerekir. Deponuzun büyüklüğü ve sermayeniz ölçüsünde toplu mal alımı yaparak fiyat avantajı elde etmeye çalışacaksanız. Hemen hemen her şehirde toptancıların bulunduğu iş merkezleri bulunur. Toptancıları birer birer gezerek fiyat almanız gerekir.
Muhasebeciniz ile birlikte giderek daha iyi fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Genellikle çok satılan gıda, içecek, şekerleme ve hijyen ürünlerinde fiyatlar standarttır ve çok değişmez ancak diğer alternatif ürünlerde ciddi pazarlık şansınız bulunduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Toplu ürün alımı yaparken çok satılan ürünlerden fazla alabilirsiniz ancak alternatif ürünler için paranızı büyük ölçüde depoya yatırmayın. Sermayenizi efektif bir şekilde kullanmaya çalışın. Örneğin 15 adet oyuncak içerecek bir raf için 10 bin liralık toptan mal alımı yapmayın. Süreci planlamak için mutlaka muhasebecinizden fikir alın; aksi durumda gerekli ürünleri toptan almaya sermayeniz yetmeyebilir. İlk süreçte toptancılar size borçla mal vermek istemeyecektir ancak birkaç toplu alım sonrasında size mutlaka kredi açacaklardır. Ayrıca biraz iş hacmi elde ettikten sonra her gün farklı bölgelerden toptancılar kapınızı çalacaktır. Önemli olan ilk 3 ay ayakta kalmanız ve iş hacmini ortalama seviyelerine çıkartabilmenizden geçiyor. Bundan sonra gün geçtikçe daha kolay olacak.
Türkiye’de işletmelerin en çok ihmal ettiği konulardan biridir ancak siz onlardan olmayın. İşletmenizi kurduktan hemen sonra sigortalatın ve vadesi dolduğu anda sigortanızı mutlaka yenileyin. Sigorta işletmeniz için en önemli risk korunma yönteminin yapı taşıdır. İhmal etmenizi asla önermiyoruz.
İşletmeniz artık iş yapmaya hazır. Yerel bir organizasyon firmasından bir açılış organizasyonu satın alın ve açılış düzenleyin. Açılış ne kadar kalabalık olursa o kadar etkili olur. Tanıdığınız herkesi çağırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca yerel gazete, televizyon ve radyolarda yer almak için birkaç önemli ismi açılışınıza davet ederek ikna etmeye çalışmanızı öneririz. Açılışlar işletmenin ilk birkaç günkü motivasyon kaynağıdır; biraz para harcamaktan asla çekinmeyin.
Gelen tüm konuklara bir şeyler ikram edin.
Bir bakkalı tanıtmanın birbirinden farklı çok sayıda yolu bulunur. En bilinen yöntemler ise yerel gazete, tv ve radyolara reklam vermekten geçiyor. Ayrıca şehrin önemli noktalarında birkaç kampanyanızın da bulunduğu broşürleri dağıtmayı ihmal etmeyin. Son olarak birkaç billboard kiralamanızı öneririz. Her şeyden öte marketler için en iyi pazarlama aracı; fiyat avantajı sağlamaktır. Fiyatlarınız uygun oldukça, başka bir pazarlama çalışmasına ihtiyacınız olmayacak.
Marketlerde müşterilerin geri gelmesini sağlamanın 3 basit yolu vardır. Güler yüzlü hizmet, fiyat avantajı ve kaliteli ürün. Hepsini bir arada sağlamak zor olabilir ancak her çaba size daha fazla müşteri olarak geri dönecek.
Eğer personeliniz bu konuda yardımcı olabilecek kapasiteye sahipse ve para harcamayacaksanız elbette online varlığınızı oluşturun. Yüksek tutarlarda ödemeler yaparak online varlığınızı oluşturmanıza çok fazla ihtiyacınız olmayacak. Yerinde hizmet sağlanılan bir iş fikri olduğu için; internet varlığı ciddi bir katma değer oluşturmayabilir. Yine de adresiniz ve telefonunuz internette mutlaka bulunabilir olmalı. Basit bir şekilde bir Google Benim İşletmem hesabı açabilirsiniz.
En önemli süreç ürün stoklamak ve bozulma riski taşıyan ürünlerin sürekli kontrolünü sağlamaktır. Ayrıca sıradan bir şekilde hijyen ve temizlik ihtiyacı bulunur. Müşterilerin rahat ve güvenle alışveriş yapmalarını sağlayacak ortam ve düşük fiyat seçeneğine sahip rekabetçi bir yaklaşım. Sıradan bir gün bunları içerir...
Güler yüzlü bir hizmet, rekabetçi fiyat, hijyen ve kaliteli ürünler. Büyümek için başka hiçbir şeye ihtiyacınız bulunmuyor.
Market açmak ile ilgili başka sorularınız varsa; aşağıdaki kısımdan uzmanlarımıza yöneltebilirsiniz.