arama

9 Adımda Soğuk Hava Deposu Açmak: Maliyeti ve Net Kazancı

soğuk hava deposu
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Soğuk hava deposu kurmak son dönemin popüler karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. İçerdiği önemli yüksek net kazanç fırsatı nedeniyle girişimci ve yatırımcıların ilgisini çeken bu iş fikrine başlangıç yapmak isteyenler için 9 adımlık bu rehberi hazırladık.

Soğuk hava deposu açmak için yapmanız gerekenler birçok standart perakende iş fikrine benzer nitelikler taşımaktadır. Ortalama üstü maliyet ile kurulabilen soğuk hava deposunu; kurmak ve geliştirmek için sahip olmanız gereken maliyet, giderler, gerekli ekipmanlar, gerekli belgeler gibi ek ayrıntıları net olarak sağlayacağız.

Soğuk hava deposu ülkemizde genellikle yaz aylarında bozulma riski taşıyan her türlü gıda ürününü soğuk bir ortamda saklamak için hizmet vermektedir. Genel olarak amaç ürünlerin saklama süresini artırmaktır.

Soğuk hava depoları genellikle 2 farklı türde değerlendirilmektedir:

– Alt Segment Soğuk Hava Deposu
– Ticari Soğuk Hava Deposu

ALT SEGMENT SOĞUK HAVA DEPOSU

Alt segment soğuk hava depoları ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunabilen küçük soğuk hava depolarıdır. Kurmak için gerekli sermaye düzeyi 300 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Bu soğuk hava depoları genellikle sezonluk olarak doğrudan vatandaşlara hizmet vermektedir. Ana saklanan ürünler turşu, peynir gibi ürünlerdir. Bu tür soğuk hava depoları kışın genellikle kapılarını kapatmaktadır. Bu soğuk hava depolarının kullanım alanı yaklaşık 200 metrekare dolaylarındadır.

Alt segment soğuk hava depolarının sayısı son dönemde düşüş göstermektedir. Ancak batı illerinde açılan yeni soğuk hava depolarının genel nedeni; evlerin hızla küçülmesi nedeniyle vatandaşın kilere erişiminin son derece kısıtlı olması nedeniyle yaşanan pazar büyüklüğü sebebiyle ortaya çıkıyor. Dolayısıyla düşük sermayesi olanlar için değerlendirilebilir bir soğuk hava deposu iş fikri olarak ön plana çıkıyor.

TİCARİ SOĞUK HAVA DEPOSU

soğuk hava deposu fotoğraf

Ticari soğuk hava depoları kapsamlıdır. Minimum büyüklükleri 600 metrekare düzeyindedir. Kurmak için yaklaşık 2 milyon liralık yatırım sermayesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ticari soğuk hava depoları doğrudan vatandaşlara hizmet vermez. İşletmeler için çalışırlar.

Ana müşteri kitleleri gıda ürünü satan firmalardır. Raf ömrü kısa olan her türlü gıda ürününü muhafaza etmek üzere hizmet sağlamaktadırlar.

Ticari soğuk hava depolarının kazanç potansiyeli son derece yüksektir. Yılın 365 günü faaliyet gösterirler. Yaz aylarında genellikle bu tür işletmeler tam kapasite ile çalışmaktadır. Özellikle sebze-meyve konusunda mutlaka ihtiyaç duyulan sektörler arasında yer alıyor.

Ticari soğuk hava deposu işine girecek olan girişimci ve yatırımcıların mutlaka önceden gıda firmalarına yönelik araştırma yapması ve müşteri potansiyelini değerlendirmesi gerekiyor. Sektör son derece büyük olmasına rağmen bazı bölgelerde rekabet son derece yüksek olabilir.

Bu tür soğuk hava depolarında genellikle saklanan ürünler:

  1. Et ve et ürünleri
  2. Çeşitli hijyenik ürünler
  3. Süt ve süt ürünleri
  4. Sebze – Meyve
  5. Balık ve deniz ürünleri
  6. Pastane, unlu mamuller ve çikolata
  7. Dondurma ve dondurulmuş gıda
  8. İlaç ve tıbbi malzemeler
  9. Kimya ve sanayi ürünleri

NASIL AÇILIR?

Soğuk hava deposu açmak çok fazla teferruatlı bir iş fikri değildir. Gerekli bir alan tesisi sağlandıktan sonra bir iklimlendirme firmasından gerekli tesisat kurulumu sağlanması gerekiyor.

Soğuk hava deposu açmak için ilk olarak ne tür soğuk hava deposu açmak istediğinize karar verin. Bu süreç gerekli müşteri potansiyeli ve sermaye düzeyinin belirlenmesi sonrasında netleştirilir. Sermaye düzeyiniz yüksekse ve birkaç gıda firması ile anlaşma düzenleme şansınız varsa; mutlaka ticari bir soğuk hava deposu açmak üzere kolları sıvayın.

Hem ticari hem de alt segment soğuk hava depoları aynı şekilde açılmaktadır.

DÜKKAN BULUN

soğuk hava deposu KURMAK

Soğuk hava deposu kurmak için gerekli türe karar verdikten sonra bir depo tarzındaki dükkan bulmanız gerekiyor. Bunun yüksek kiralık bir alan olmasına ihtiyaç yok. Sadece alt segment soğuk hava depolarını şehir içindeki alanlara kurmanız gerekiyor. Çünkü buradaki müşteri kitlesine yakın olmanız lazım. Ancak ticari soğuk hava depolarını şehirden uzak veya düşük kiralık alanlara da kurabilirsiniz.

Alt segment için 200 metrekare, ticari için minimum 600 metrekare kullanım alanına ihtiyacınız olacağını unutmayın. Ayrıca söz konusu dükkanı kiralamadan önce ruhsat seçeneklerini de mutlaka bağlı bulunduğunuz belediyeden sorgulayın.

SOĞUTMA SİSTEMİ KURULUMU

Gerekli depo dükkanını belirledikten sonra ülkemizdeki büyük iklimlendirme firmaları ile görüşme gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hem en uygun hem de en kaliteli (yüksek garanti süresi) firmadan hizmet almanız gerekecek. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak anlaşma sağlayabileceğiniz firmalar birbirinden farklıdır. İstanbul ve Ankara bu konuda en iyi firmaları bulabileceğiniz illerdir. Eğer nakliye için gerekli masrafı göz önüne almayı planlıyorsanız; bu illerdeki firmalar ile görüşmenizi öneririz.

Soğutma sistemlerini alırken mutlaka en az 5 yıllık garanti süresini temin etmeye çalışın. Aksi durumda giderlerinizde artış yaşanabilir. Zira bu tür sistemlerin dönemsel bakımları bulunmaktadır.

Soğuk hava deposu sistem tercihini yaparken dikkat etmeniz gereken 2 diğer husus ise; Enerji tasarrufu ve kapı kalitesidir.

Son yıllarda üretilen soğuk hava deposu sistemleri çok daha enerji tasarruflu olarak çalışmaktadır. Alacağınız sistem hakkında mutlaka enerji sarfiyatı konusunda bilgi sahibi olun. Seçim yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca bu tür sistemlerin en kritik noktası kapılarıdır. En iyi seçenekleri sağlayan kapıya sahip olmak üzere araştırma gerçekleştirmeniz önerilir.

SOĞUK HAVA DEPOSU AÇMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

Ülkemizde soğuk hava deposu açmak için hemen hemen her ilde aynı şartlar ve belgeler talep edilmektedir.

  1. İşe Başlama bildirimi 2 Adet
  2. Ortakların Nüfus Cüzdan Suretleri
  3. Ortakların İkametgâhları
  4. Müdürün İmza Sirküleri
  5. Kira Kontratı ve Kontratın Damga vergisi tahakkuk fişi
  6. Ana sözleşme MERSİS Talep Numarası
  7. Kuruluş vekâleten yapılacaksa noter onaylı kuruluş vekâleti
  8. Dilekçe 1 Adet
  9. Oda Kayıt Beyannamesi

İlgili belgeler ile bir anonim şirket kurulması tavsiye edilmektedir. Ancak bu süreçten önce mutlaka bir mali müşavirden fikir almanız önerilmektedir. Bazı bölgelerde çeşitli vergi istisnaları ile birlikte şirket masrafları konusunda da ek detayları mutlaka öğrenmenizi öneririz. Ayrıca işi kurduktan sonra da ihtiyacınız olacağı için bir muhasebeci yerine mali müşavir ile anlaşmanızda büyük fayda olacaktır. Özellikle ticari soğuk hava depoları için mutlaka bir mali müşavir anlaşması gereklidir.

SOĞUK HAVA DEPOSU AÇMA MALİYETİ

Ülkemizde soğuk hava depolarını açmak için gerekli maliyet dövizin hızla yükselmesi nedeniyle son derece astronomik rakamlara ulaşmıştır. Çünkü bu tür sistemler genellikle döviz ile alınmaktadır. Ortalama olarak son 10 yıldır gerekli sistem maliyeti alt segment soğuk hava depoları için 40 bin Euro, ticari soğuk hava depoları için 90 bin Euro civarında bulunuyor. Euro kurunun 11 liraya dayanması nedeniyle;

Alt segment soğuk hava deposu açma maliyeti 440 bin lira, ticari soğuk hava deposu kurma maliyeti 1 milyon liraya yükselmiştir.

Euro kurunda yaşanabilecek artış doğrudan maliyetleri de artıracaktır. Soğuk hava deposu kurmak için dükkanın dizaynı ve diğer ek ihtiyaçlar için ise 100 bin liralık ek gider oluşacaktır.

SOĞUK HAVA DEPOSU AYLIK GİDERLERİ

soğuk hava deposu açmak

Soğuk hava deposunu kurmak için gerekli maliyetler dışında bir de aylık giderleri de mutlaka hesaplamalarınıza dahil etmeniz gerekiyor.

  1. Her ay KDV
  2. Her ay çalışanınız var ise sigorta primi
  3. Her ay BAĞKUR priminiz
  4. Üç ay da bir ya da aylık Stopaj
  5. Üç ay da bir Geçici Vergi
  6. Yıl da bir Yıllık Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi
  7. Yıl da bir yasal defter tasdikleriniz
  8. Yıl da bir ya da iki meslek odası üye aidatlarınız.
  9. Aylık Mali Müşavir Ücretleri
  10. Elektrik, internet ve su faturası
  11. Pazarlama ve reklam ücretleri

SOĞUK HAVA DEPOSU NE KADAR KAZANDIR

Türkiye’de ortalama 2 yıldır önemli bir kapasite ile çalışan alt segment soğuk hava depolarının yıllık geliri 300 bin lira düzeyinde bulunuyor. Bu rakamı doğrudan 12 aya bölmeye çalışmayın. Zira soğuk hava depoları yaz aylarında 2 kat kapasite ile çalışıyor. Bu nedenle geliri yıllık olarak ele almak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Ticari soğuk hava depolarının yıllık geliri ise 550 bin lira düzeyinde bulunuyor. Elbette bu gelir oranını yakalamak için minimum 600 metrekare alana sahip olmalı ve en az 2 gıda firması ile düzenli çalışmanız gerekiyor. Anlaşma yapmadan ilerlemek gelir akışınızı büyük ölçüde sekteye uğratabilir.

HİBE ve TEŞVİK ile DEVLET DESTEKLERİ

Soğuk hava depoları çeşitli hibe ve teşvik fırsatlarına sahiptir. Bu işe girmeden önce mutlaka yatırım için gerekli teşvikleri öğrenmenizi öneririz. Özellikle yatırım teşvik bölgeleri kapsamında 6’ncı ve 5’nci bölge illerinde ciddi teşvik fırsatları bulunmaktadır. Ancak teşviklerden yararlanabilmek için 500 mt2 ile 1000 mt2 kapalı alana sahip bir soğuk hava deposu kurmak üzere harekete geçmeniz gerekiyor.

Yatırım teşvik bölgeleri şöyle:

yatırım teşvik bölgeleri

AMORTİ SÜRESİ 2 YILDIR

Soğuk hava depoları yüksek gelir potansiyeli taşıyan işletmelerdir. Üstelik kurulum sonrasında gerekli ihtiyaç ve sermaye düzeyi ile yüksek mesai isteyen bir iş fikri değildir. Çoğu zaman büyük yatırımcılar tarafından pasif gelir fikri olarak değerlendiriliyor. Genellikle bu tür işletmeler çok büyük kapasiteye rağmen 2 personel ile işletilmekte ve üst müdür atamasına ihtiyaç duymamaktadır. Bu nedenle bu tür iş fikirleri önemli potansiyel taşıyor ve değerlendiriliyor.

Soğuk hava depolarında hangi kapasiteye sahip olursa olsun ortalama amorti süresi 2 yıldır. Bu süreç rekabetin düşük olduğu bölgelerde 1 yıla kadar düşebilmektedir. Dolayısıyla karlı ve potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında bulunuyor.

TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI KREDİ FIRSATI

Soğuk hava deposu kurmak isteyen yatırımcılar için çok düşük faizli kredi fırsatı da bulunmaktadır. 2022 yılı için de dahil olmak üzere; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescilli işletmelere düşük faizli kredi seçeneği vardır.

Bakanlık tarafından verilen kredi vadeleri:

  • Kooperatif ortakları için vade 7 yıl
  • Tüzel kişiliğe ait kooperatiflere yönelik vade 12 yıl
  • 6’ncı ve 5’nci yatırım bölgeleri için öz kaynak üzerinden yüzde 15 civarında katkı.

İlgili süreçler hakkında bilgi almak için bağlı bulunduğunuz ildeki Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz.

FİZİBİLİTE RAPORU

Bu işe çok kapsamlı olarak girmek isteyen yatırımcılar için bir fizibilite raporu hazırlanmıştır. Bu rapora göz atarak bu işe girme sürecinde neye ihtiyacınız olacağını net bir şekilde belirleme fırsatına sahip olacaksınız. Söz konusu bu rapor ortalama 10 milyon liralık yatırım ise soğuk hava deposu kurmak isteyen yatırımcılar için uygundur. Bu işletmeler genellikle organize sanayi bölgelerinde kurulmakta ve ciddi düzeyde teşvik almaktadır.

Bu düzeyde bir soğuk hava deposu kurmak için fizibilite raporunu inceleyebilirsiniz. (Dosya PDF’dir)