arama

Ofis Açmak: Gerekenler, Maliyeti ve Giderleri

ofis açmak
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Ofis açmak bir girişimci ve yatırımcı için iş dünyasına atılmanın önemli virajlarından biridir. Ofis açtıktan sonra iş hayatınız bambaşka bir sürece evrilir ve artık sorumluluklarınız büyük ölçüde artacaktır. İnsanların büyük bir kısmı girişimciliği ve yatırımcılığı tamamen özgür bir hayat olarak tanımlar; ancak gerçek bundan biraz uzaktır. Girişimcilerin ve yatırımcıların da ofis gibi çeşitli sorumlulukları bulunur.

Ofis açma aşamasında bulunuyorsanız, bir ofis için gerekli tüm mobilyalar, teçhizatlar ve diğer her şey ile birlikte ofisin giderleri ve en önemlisi maliyeti hakkında da bilgi sahibi olmanızı öneririz. Bir gece ansızın aklınıza gelen bu fikri hayata geçirmeden önce biraz soluklanmanızı öneririz. Belki de ofise hiç ihtiyacınız yoktur? Öyle değil mi?

Dünyanın herhangi bir noktasında iş yapma arzusu ile tutuşan çok sayıda girişimci hemen kendi ofisini kurmak ve hemen iş yapmaya başlamak ister. Aslında ofis sahibi olmak sizi doğrudan iş yapmaya götüren harika bir araç değildir. Eğer kişisel yetenekleriniz iş bağlamaya zaten uygun değilse; bir ofis size çok ciddi katkılarda bulunmayacaktır. Yine de ofis sahibi olmak kurumsal açıdan size artı değerler katabilir. En önemlisi ise ofis sahibi olarak sorumluluklarınız artar ve iş yapmak için daha fazla motivasyon elde edebilirsiniz.

OFİS AÇMAK İÇİN GEREKENLER

ofis gerekenler

Ofis açmak üzere kararınızı netleştirdiyseniz, artık yola koyulmak gerekir. Genel olarak tüm girişimci ve yatırımcıların ofisleri birbirine benzer. Ancak çok spesifik bir iş yapıyorsanız; ihtiyaçları kendinize göre revize edebilirsiniz.

Ofislerin en önemli ihtiyaçları elbette masa, sandalye ve bilgisayardır. Elbette ofiste tek başınıza bulunmayacaksanız, herkes için sayı aynı ölçüde artacaktır.

Çok pahalı malzemeler almanızı önermiyoruz ancak özellikle rahat ve sağlık açısından inovasyon sürecine dahil edilmiş bir koltuk almanızı mutlaka öneririz. Koltuklar, iş hayatınızı baştan sona değiştirebilecek kadar önemlidir. İlk gözünüze çarpanı almadan önce kendinize zaman tanıyın, araştırın ve test edin.

Ofislerde ihtiyaç için bir diğer önemli gereklilik ise telefon ve hızlı bir internet bağlantısıdır. Her ikisine mutlaka ihtiyacınız olacak. Özellikle sorunsuz bir internet bağlantısı mutlaka edinin. Ofis kurulacak olan alanın internet bağlantılarının sağlıklı yapılandırıldığını mutlaka inceleyin.

Ofisinizi sadece bu 3 şey ile rahatlıkla kurabilirsiniz. Genel olarak sahip olmanız gereken tüm diğer şeyler, sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenmelidir. Ancak ülkemizde ve dünyada genel olarak ofislerde bulunan başka birçok malzeme bulunur.

OFİS AÇMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELERİN LİSTESİ

ofis maliyeti

Ofis Örneği

Her bir ürünü amacınıza göre kurgulayın. İhtiyacınız yoksa almayın. İhtiyacınız olup olmayacağına karar veremiyorsanız, ihtiyacınız olan günü bekleyin.

  1. Masa
  2. Sandalye
  3. Bilgisayar ve Mause, Klavye
  4. Yazıcı
  5. Tarayıcı
  6. Televizyon
  7. Klasör
  8. Zımba
  9. Delgeç
  10. Kalem
  11. Kağıt
  12. Ajanda
  13. Kaşe
  14. Çöp Kutusu
  15. Evrak Rafı
  16. Ofis Dolabı
  17. Hesap makinesi
  18. Bant
  19. Daksil
  20. Cetvel
  21. Makas
  22. Ataş
  23. Yapıştırıcı
  24. Silgi
  25. Takvim
  26. Tablo

Eğer ofisinizde mutfak bulunuyorsa ek olarak Bardak, Kaşık, Çaycı, Kahve Makinası, Çay, Kahve, Şeker ve çeşitli temizlik malzemelerine de ihtiyacınız olacak.

OFİS AÇMANIN MALİYETİ

ofis kurmak

Ofis Masası

Ofis açmanın maliyeti ciddi düzeyde değişiklik gösterebilmektedir. Örnek sağlaması açısından, 20 bin liralık bir bilgisayar da alabilirsiniz; 2 bin liralık bir bilgisayar da. Ayrıca mobilya takımlarına harcayabileceğiniz paranın da bir sınırı kesinlikle yok. Lakin, tek bir kişinin çalışacağı standart düzeyde bir ofis açmak için çoğu zaman 15-20 bin lira yeterlidir.

Ofis açma maliyetinin çok büyük bir kısmını bilgisayar masrafı oluşturmaktadır. Eğer bir bilgisayara zaten sahipseniz; maliyet yarı yarıya kadar düşüş gösterecektir. Elbette tüm gerekli malzemeleri satın almaya kalkmanız durumunda maliyet yüzde 50‘den fazla da artış gösterecektir. Tekrar etmek gerekirse, ofisi kurarken her şeyi satın almaya kalkmayın; temel gereklilikleri satın alın ve diğerleri için ihtiyacınız olup olmadığını mutlaka inceleyin.

OFİSLERİN GİDERLERİ

ofis giderler

Ofis Bilgisayarı

Ofis giderleri belki de bir ofis açmanın en kritik konusudur. Eğer ofislerin size her ay çıkartacağı giderler hakkında bilgi sahibi değilseniz; bunu öğrenmeden asla ofis açmanızı önermiyoruz. Ofislerin her ay çeşitli giderleri bulunur ve giderleri iş yapsanız da yapmasanız da bir şekilde ödemeniz gerekir.

Genel olarak ofislerin en büyük gideri kiradır. Günümüz Türkiye’sinde artık şehrin merkezi konumlarındaki 20-30 metrekarelik sıradan ofislere bile 2-3 bin lira kira istenmektedir. Her ay sizi en çok sıkıntıya koyacak olan gider kiradır. Eğer ofis size aitse; yükünüz büyük ölçüde azalacaktır. Ek olarak asansör ve aidat masrafları da aylık yaklaşık 250 liranıza göz koyar.

Ofislerde bulunan telefon ve internet bağlantısının aylık ücreti de yaklaşık 200 TL civarındadır. Ofisin çay, kahve masrafları ise aylık yine 200 TL civarında bir masraf oluşturacak. Elbette ofisin bir de elektrik ve su faturası gelecek; bunların her biri de ortalama 100 lira civarında bir gider oluşturacaktır. Son olarak ofisin kalem, toner ve benzeri kırtasiye masrafları da yine aylık 100 lira civarında masrafa neden olmaktadır. Son olarak yemeğinizi evde yiyorsanız artık bunu yapamazsanız; en azından gün içerisinde yemeğinizi artık ofise istemek zorunda kalacaksınız. Bu durumda da aylık en azından bin liralık ek yemek masrafının da oluşacağını belirtmekte yarar var.

Tüm bu giderlerin birçoğu sürpriz giderler ile karşılaşmadığınız durumunda en az tutarlardır. Ofislerdeki giderler çoğu zaman bu tutarlardan çok daha fazlasıdır. Kısacası bir ofis kurmak kolaydır; önemli olan giderlerini karşılayabilecek düzeyde para kazanmaktan geçiyor. İş yaptığınız sürece söz konusu masraflar çok değil, ancak ofis sahibi olmadan önce zaten yaptığınız işler için ofis tutarak tüm gelirlerinizin büyük bir kısmını ofis için harcamak pek doğru bir karar olmayacaktır. Her halükarda; karar tamamen sizin!

ÖNERİ: PAYLAŞIMLI OFİSLERİ KULLANIN

paylaşımlı ofis

Dünyanın hemen hemen her noktasında girişimci ve yatırımcılar tek başına ofis açmazlar. Genellikle 3-4 kişi birlikte ofis kurarlar. Son dönemde ülkemizde de benzer paylaşımlı ofislerin kuruluşu artıyor olsa da; kültürel özelliklerimiz nedeniyle bu tam olarak istenilen seviyede değil. Kendi başınıza hareket etmek ve çok özgür olmak istediğinizi anlıyoruz ancak para kesinlikle israf edilmemesi gereken bir şey! Eğer mümkünse birkaç kişi ile ofis kurmak tüm giderlerinizin ciddi düzeyde düşmesini sağlayabilir.