arama

Çorbacı Açmak: Maliyeti ve Kar Marjı

çorba
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Türkiye’de son dönemde hızla yükselen bir iş fikri olarak çorbacı açmak, değerlendirilebilir bir restoran işi olarak ön plana çıkıyor.

Çorba sektörü birkaç yıldır tam anlamıyla bir dönüşüm yaşadı ve kısa bir süre içerisinde önemli bir potansiyel içermeye başladı. Eğer doğru bir lokasyon bulabilir ve gerçekten lezzetli çorba üretimi gerçekleştirebilirseniz; kısa bir süre içerisinde çok ciddi bir iş hacmi elde etme şansınız olacak.

Nasıl çorbacı açacağınızı bilmiyorsanız, bu rehberde tam anlamıyla bir yönlendirme sağlayacağız.

İŞ PLANI HAZIRLAYIN

Ne iş yaptığınızdan bağımsız olarak, mutlaka işi düşünmeye başladığınız dönemde bir iş planı hazırlayın. İş planı hazırlamak çok önemlidir.

Çorbacı için ne kadar sermayeniz olduğu, işi nereye kuracağınız, işten tam olarak beklentiniz, alınacak olan personeller ve nitelikleri gibi hemen hemen tüm soruları iyi bir şekilde cevaplamadan, asla iş için para harcamaya başlamayın.

DÜKKAN BULUN

Çorbacı açmak için sahip olmanız gereken çok fazla şey yok. İlk etapta işi kuracağınız çok iyi bir dükkana ihtiyacınız olacak. Doğru dükkan çok önemlidir. Eğer doğru dükkanınız yoksa, ne kadar başarılı bir iş yaparsanız yapın, işe yenik olarak başlayacaksınız. Bu nedenle, dükkanı seçmeden önce iyi bir araştırma gerçekleştirin. Bu tür dükkanların, işlek noktalarda olması önemlidir. Ayrıca yeterli park alanı ve özellikle gece saatlerinde yoğun olabilecek lokasyonlar tercih edilmelidir.

Sermayenizin büyüklüğüne göre, ortalama olarak 60 metrekare bir alana sahip dükkan yeterli olacaktır. Dükkanda, mevcutta bir mutfak bölümü olması da sizi ek masraftan kurtacaktır.

RESMİ İŞLEMLERİ TAMAMLAYIN

Çorba, işkembe ve kelle paça satan işletmeler bir gıda işletmesidir ve sık sık denetlenir. Bu nedenle, restoranınızın tüm resmi işlemlerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeniz önemlidir.

Çorbacı açmak için gerekli belgeler:

  1. Başvuru beyan formu (Belediyeden alınacak)
  2. Tapu Fotokopisi (Meskenlerde iş yeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar bulunacaktır. Tapu da işyeri görünen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar..)
  3. Kira Sözleşmesi ( Tapu sahibi ile olması, tapu sahibi ile yapılmamış ise vekâletname, eğer tapu sahibi vefat etmiş ise, veraset kararı ve verasetteki tüm varisler ile kira sözleşmesinin yapılmış olması )
  4. Şirket ise; Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi ve imza sirküleri
    Bağlı bulunduğu kurumdan faaliyet konusuna uygun Sicil Tasdiknamesi (Şahıs-Şirket) fotokopisi
  5. Ustalık Belgesi
  6. İşyerinin yangın önlemi açısından,2005/9207 sayılı Yönetmeliğin 5 h maddesinde geçen yerler için İtfaiye Raporu, diğer işyerlerinde ise Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesince alınması gereken tedbirler (İlk başvuru sırasında 6 kg’lık yangın tüpü fatura fotokopisi)
  7. Lokanta, yemek sanayi, otel, motel vb. organik atık üretim kapasitesi yüksek işyerlerinden yeterli kapasitede Çöp Öğütücü sisteminin kurulması
  8. Çalışanların adli sicil kaydı ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanı (Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden istenir.)
  9. Faaliyet konusuna göre; Emniyet Görüşü, Adli Sicil Kaydı (dosya tesliminden sonra), gerektiğinde Mesul Müdür Ataması ve Adli Sicil Kaydı.

DEKORASYON

çorba dükkanı açmak

İş dünyasında rekabet gün geçtikçe artış gösteriyor. Çorbacı dükkanları da rekabet artışından payına olanı büyük ölçüde almış durumda. Basit bir dükkan ve bir mutfak ile iş yapmanız gerçekten zor. Şık bir dükkana ihtiyacınız olacak. Bunu sağlamanın en etkili yollarından biri de dekorasyondur.

Tüm restoran işletmelerinde dekorasyon süreci birbirine yakındır. Herhangi bir restoranı hedef alarak dekorasyon sürecini başlatabilirsiniz. Her halükarda dekorasyon pahalı ve zahmetli bir süreçtir. Genellikle 1-2 hafta dahi zaman almakta ve ek pürüzler nedeniyle genellikle tüm planlamaları alt üst edebilir.

Dekorasyon sürecini profesyonel yardım alarak da yapabilirsiniz ancak daha fazla maliyet oluşturacağı için mevcut bir tasarımı uygulamaya çalışmak daha mantıklı olabilir. Doğrudan çorbacı değil, tüm restoranlar ilham sağlayabilir.

ÇORBACI AÇMANIN MALİYETİ

Ülkemizde son dönemde çorbacılar daha profesyonel bir şekilde kurulmaya başlandı. Eskisi gibi bir mutfak, birkaç masa ile kurulan çorbacılar pek müşteri çekemiyor. İlgi çekici bir işletme kurabilmek için biraz masraf yapmanız gerekecek.

Ortalama olarak şık ve dikkat çekici bir çorbacı açmak için 130 bin liralık sermayeye sahip olmanız önemlidir. Bu tutarın büyük bir kısmı dekorasyona gidecektir.

PERSONEL

Çorbacı açarak para kazanmak istiyorsanız, lezzetli bir çorbaya ihtiyacınız olacak. Ek olarak, işletmenizde çalışacak olan personelin ilgili, güler yüzlü ve prezantabl olması da önemlidir.

İşletmenizde siz de çalışacaksanız eğer, toplam 3 personele ihtiyacınız olacak. Personelinize sık sık hijyen ve müşteri deneyimini artıracak olan eğitimler vermeyi ihmal etmeyin.

NE KADAR KAZANDIRIR?

Çorbacı açmak düşündüğünüz kadar zor bir iş değildir. Ancak, çorbacılarda kar marjı gerçekten yüksektir. Ortalama olarak bir çorbacının gün sonunda elde ettiği cironun yüzde 60’ına yakını kardır.

Standart düzeyde açılmış, 10’a yakın masası bulunan ve 24 saat açık olan bir çorbacının aylık net kazancı 30 bin lira civarında bulunmaktadır.