Çikolata dükkanı açarak vazgeçilmez lezzetlerden birinin perakende ve toptan satışını yapabilirsiniz. Başlaması kolay ancak iş hacmi elde etmenin nispeten zor olduğu sektörlerden biridir. Her ne kadar tüketicisi hazır olan bir ürün olsa da alternatif yoğunluğu nedeniyle tercih edilmek için önemli çalışmalar yapılması gereken bir iş fikridir.
Çikolata dükkanı açmak çok kolay bir süreçtir. Genel olarak başlamak için üst düzey bir çabaya ve spesifik bazı sertifika ve benzeri sürece ihtiyacınız yoktur. Yeterli sermayesi olan (bu konuda değineceğiz) herkes kolaylıkla birkaç gün içerisinde butik çikolata dükkanı açabilir ve işletmeye başlayabilir. Sahip olmanız gereken en önemli şey sermaye değil çikolataları gerçekten sevmektir!
İÇİNDEKİLER
Çikolata dükkanı açmak için sahip olmanız gereken en önemli şey; doğru lokasyonda küçük de olsa yürüyüş yolunda bir dükkan bulmaktır. Çikolata, size çok kızan bir eşiniz yoksa; acil talep edilen bir ürün değildir. Bu nedenle göz önünde olmanız ve biraz daha yüksek kiraya hazırlıklı olmalısınız. Çikolata yüksek kar marjları ile satılması nedeniyle sürüme elde edebildiğiniz takdirde önemli bir gelir elde edebilirsiniz.
Çikolata dükkanınızı bulduktan sonra dekorasyona mutlaka özen göstermeniz gerekir. Çikolata dükkanları genellikle çok şıktır ve ilginç birçok renk tonu ile müşterilerin ilgisini çeken tasarımlara sahiptir. Ülkedeki büyük çikolata dükkanlarının sosyal medya hesaplarına bakarak, dekorasyon için fikir alabilirsiniz.
Çikolata shop dükkanlarının bir kısmında hem çikolata üretilir hem de farklı markalara ait paketlenmiş çikolata ürünlerinin satışı yapılır. Her durumda da yüksek kar fırsatı sağlayan bir iş fikridir.
Butik çikolata dükkanınızda çikolata üretimi yapmayı planlıyorsanız elbette dükkan daha geniş olmalı veya çikolata üretimini farklı bir yerde yapmalısınız. Her iki durumda da gerçekten lezzetli çikolatalar yapabilecek en az bir ustaya ihtiyacınız olacak. Bu usta siz değilseniz; alanında uzman bir çikolata ustası için aylık 5-6 bin liralık maaş ödemeye hazır olmalısınız. Kendiniz çikolata üretmek istiyorsanız bu alanda verilen bir kursa katılabileceğinizi belirtmek gerekir.
Butik çikolata dükkanlarında sadece kendi çikolatalarınızı satabilirsiniz ancak genellikle farklı markaların da çikolatalarına yer verilir. Birkaç toptancıdan fiyat alarak en uygun fiyat seçeneği ile toptan çikolata alabilir ve raflarınızı şenlendirebilirsiniz. Ancak çikolataların raf ömrü çok uzun değildir. Toptan alımlarda dikkatli olmanızı öneririz.
Çikolata dükkanları gıda işletmeleridir. Özellikle üretim yapacaksanız, farklı birçok prosedür ile karşılaşacaksınız.
Genel olarak belediyelerden ruhsat almak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız var:
Belgeler arasında yer alan Vergi Levhası‘nı ise bir muhasebeciye giderek açacağınız şirket aracılığıyla alacaksınız. Ancak tekrar belirtmek gerekirse, eğer çikolata dükkanında üretim yapacaksanız bu belgelerin çoğuna ihtiyacınız olmayacak. Bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek başvuru yapabilirsiniz.
Butik çikolata dükkanlarının genellikle sadık bir müşteri kitlesi bulunur. İçeri giren her bir müşteri uzun yıllar daha müşteriniz olmaya devam edebilir. Bunun için yapmanız gereken şey elbette lezzetli bir çikolata sağlamak dışında başka bir şey değildir. Çikolata sektöründe yüksek rekabet bulunması nedeniyle lezzet olarak öne geçmeye çalışmanız gerekecek. Fiyat avantajı sağlamak genellikle çikolata sektöründe çok fazla tercih edilmez. Çünkü, sektörün müşteri kitlesi genellikle orta gelir grubunun üzerinde bulunur. Böylelikle yüksek kar marjları ile çalışmanın mümkün olduğu bir sektördür. Lezzet ana odağınız olmalı.
Çikolata dükkanları genellikle düğün, nişan, doğum günü ve benzeri günlere yönelik de aktif olarak çalışırlar. Her gün için ayrı bir pazarlama çalışması yapmak bütçelerinizi zorlayabilir ancak uzun vadeye yayarak yerel pazarlama çalışmalarına odaklanabilirsiniz.
Yerel tv, gazete ve radyo ana pazarlamanızın odak noktası olabilir. Ek olarak, sosyal medya pazarlamaya kesinlikle önem vermeniz gerekir. Birçok çikolata dükkanı yalnızca online satışlara yönelerek ciddi satışlar elde etmektedir. Genellikle ana platform Türkiye için Instagram’dır. Şık ve dikkat çekici ürünlerinizin resimleriyle bir Instagram hesabı açın ve takipçi kazanma yöntemleri aracılığıyla takipçinizi artırmaya çalışın.
Üretim yapılmayacaksa dekorasyon masrafları ile birlikte 60 bin lira yeterli olacak. Ancak üretim yapılacaksa tutar 170 bin liranın üzerinde olacak.
Üretim yapılmayacaksa bir personel yeterlidir. Üretim yapılacaksa, üretim kapasitesine göre 3 personel gerekebilir.
Ortalama olarak üretim yapılmayan bir personele sahip çikolata dükkanının aylık gideri, kiradan bağımsız olarak 4 bin liradır. Üretim varsa rakam 10 bin liraya kadar çıkabilmektedir.