arama

Adım Adım Yazılım Şirketi Kurmak ve Para Kazanmak

yazılım bilgisayar
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Yazılım dünyasının hızla ivme kazandığı ve sektörlerin en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olması hasebiyle Yazılım sektörü gün geçtikçe daha popüler hale geliyor.

Yazılım şirketi kurmak ve iş alıp para kazanmaya başlamak neredeyse bilgisayardan anlayan her girişimcinin hayallerinden biri olmayı sürdürüyor. Genel olarak yazılım şirketi kurmak ve iş almaya başlamak üzere çalışmak yeterli sermayeye sahip olmanız durumunda bir haftalık süreç almaktadır.

Yazılım şirketleri, işletmelere veya bireysel kullanıcılara yönelik yazılım ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet verirler. Bazı yazılım şirketleri ise kendi projelerini yönetmeye daha fazla ağırlık verebilmektedir. Yazılım çok geniş bir konu olması nedeniyle, işletmeyi kurmadan önce bazı kararların alınmasında büyük fayda bulunuyor.

Dünyanın her noktasında yazılım şirketi kurmak çok kolaydır. Eğer tek başınıza çalışacaksanız ofise bile ihtiyacınız yok, şahıs şirketi kurarak kendi evinizi dahi adres gösterebiliyorsunuz. Ancak, amacınız muhtemelen daha profesyonel bir şirket kurmak olduğu için; adım adım hazırlanan bu rehberde yer alan tüm bilgilere ihtiyacınız olacak.

1. İŞİN NİTELİĞİNE KARAR VERİLMESİ

bilgisayar yazılım

Yazılım şirketleri çok farklı hizmetlere yönelik çalışabilmektedir.

Bir yazılım firmasının destek verebileceği konuları sınırlamak mümkün olmasa da; genel olarak ana hizmet başlıkları:

  • Yazılım Geliştirme
  • Web Tasarım
  • Uygulama Tasarımı
  • Uygulama Geliştirme
  • SEO Hizmetleri
  • Program Geliştirme
  • Dijital Dönüşüm

Her bir kategori kendi içerisinde de çok farklı dallara bölünmektedir. Tüm kategorilerde hizmet verebilecek bir yazılım şirketi kurabilirsiniz; ancak her kategori için profesyonel düzeyde hizmet verecek personellere ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Kartviziti bastırmadan önce; hizmeti verip veremeyeceğinizi doğru planlayın.

2. OFİS KURUN

ofis

Ofis

Bir yazılım firması kurmak için en gerekli şey elbette doğru lokasyonda ihtiyaca uygun bir ofis kurulumu gerçekleştirmektir. Ofis kurmak kolaydır. Süreç hakkında sorularınız ve sorunlarınız varsa mutlaka Ofis Açmak: Gerekenler, Maliyeti ve Giderleri adlı rehberimizi incelemenizi öneriyoruz. Özellikle giderler konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Girişimcilerin çok büyük bir kısmı giderler konusunda bilgi sahibi değil.

3. PERSONEL BULUN

personel

Başarılı bir yazılım firmasının başarılı personelleri bulunur. Bu şaşmaz bir gerçektir. Doğru personellere sahip olmadan işinizi asla istediğiniz noktaya taşıyamazsınız.

Yazılım çok büyük bir ölçüde hayal gücünden beslendiği için; işin tam bir niteliğini oluşturmak mümkün değil. Böylelikle hayal ile yazılım bilgisi gücü yüksek personellere ihtiyacınız olacak. ANCAK! bu öyle kolay bir süreç değil. Ülkemizde başarılı yazılım uzmanlarının bulmak gerçekten zordur.

Alanında başarılı isimler zaten büyük şirketlerde hizmet sağlıyor. Bu durumda odaklanmanız gereken ana konu, personel bulmak yerine ORTAK BULMAK olmalı. Başarılı insanları işletmenize çekmenin en etkili yollarından biri onlara ortaklık teklif etmektir. Günümüzdeki hemen hemen bütün başarılı yazılım şirketlerinin ana personelleri aynı zamanda şirkete ortaktır.

Personel veya ortak arama sürecinde size en çok yardımcı olacak platform Linkedln olacak. Ülkemizin en iyi yazılım uzmanlarını Linkedln aracılığıyla kolaylıkla bulabilirsiniz. İster iş, ister ortaklık teklif edin…

4. İŞ ALMAYA HAZIR OLUN

personel seçimi

Ofisiniz kuruldu, ortaklarınız ve personelleriniz de şirkette hazır bekliyor… Sırada iş almak ve şirketi büyütmeye başlamak geliyor. Maalesef, bu süreç sancılıdır. Rehberin ilk kısmında da belirttiğimiz üzere, bilgisayardan biraz anlayan girişimcilerin birçoğunun doğrudan yazılım firması kurmaya başlaması nedeniyle sektörde ciddi rekabet bulunuyor. Referanslarınız olmadan da iş almaya başlamak zordur. Yazılım sektöründe referans her şeydir! Bu nedenle ilk süreçte maliyetiniz ölçüde çalışarak referans elde etmeniz gerekir.

Şirketinizi kurduktan sonra maliyetine çalışmaya karar verdiğiniz halde iş alamıyorsanız; kendi projelerinizi yapmaya başlamanızı öneririz. Yeni bir yazılım üretebilir veya mevcut bir programı geliştirebilirsiniz… Kendi markanıza sahip otomasyon yazılımlarını üreterek doğrudan referans sahibi de olabilirsiniz.

5. REKLAM ve PAZARLAMA

reklam pazarlama

Yazılım şirketini kurduktan sonra muhtemelen Arama Motoru Optimizasyonu hizmetini de vereceksiniz. İlk olarak bu hizmeti kendi işletmenize ait web sitesi üzerinde gerçekleştirin. Ek olarak, reklam ve pazarlama çalışmalarına mutlaka para harcamanız gerekir. Bir yazılım şirketi kurmak –ciddi bir ofis kurulmadıysa– 30, 40 bin lira maliyet oluşturur. Bu tutarın en az 2-3 katı da reklam ve pazarlama için mutlaka ayırmalısınız.

Yazılım şirketi olarak harika bir web sitesi ve Twitter, Facebook, Instagram, Linkedln ve Youtube hesaplarınızı mutlaka oluşturun. Ardından Google Adwords ve diğer sosyal medya platformlarının reklam servisleri aracılığıyla mutlaka dönüşüm izleme sistemi sağlayarak reklam verin. Dönüşümleri başarılı bir şekilde inceleyerek hangi platforma öncelik vermenize karar verin ve ardından bütçeyi o kanala yönelik olarak artırın.

6. İLHAM ALIN

ilham

Türkiye’nin en büyük yazılım şirketlerini takip etmenizi de mutlaka öneririz. Yazılım firmalarını incelemek aynı zamanda ne ile rekabet etmenizi öğrenmeniz açısından önemlidir. Ek olarak, şirketin kuruluş döneminde neye odaklanmanız gerektiğini de öğretebilir.

7. YEREL FIRSATLARI KAÇIRMAYIN

binalar yerel

Günümüzde yazılım firmalarının en çok ihmal ettiği konulardan biri de yerel fırsatlardır. Örneğin, Eskişehir’de kurulu bir yazılım firması olarak tüm çabanızı ulusal düzeyde iş almaya odaklanmak için internet reklamları oluşturmaya harcamamanız gerekir. Aynı zamanda Eskişehir’de mevcut olan tüm işletmelere doğrudan personel göndererek yazılım ihtiyaçları için çözüm üretebileceğinizi belirtmeniz önerilir.

Yazılım hizmetlerinin tamamı online olarak sağlandığı için; doğrudan şirket ile yüz yüze görüşmeniz büyük avantaj sağlayacaktır. Hem güven hem de daha hızlı iletişim kanallarınını sağlanması sayesinde, yerel düzeydeki fırsatlar; size iş olarak daha hızlı dönebilir. Mutlaka değerlendirin.

8. SERMAYE

para

Bir yazılım şirketini profesyonel olarak kurmak ve ekibiniz ile reklam-pazarlama çalışmalarını sağlıklı olarak yürütmek için yaklaşık 200 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca işletmenizin ilk dönemde sağlıklı olarak bir iş elde edememesini de göz önünde bulundurmak amacıyla bu tutarın yüzde 30’u miktarındaki bir paraya da hızlı bir şekilde erişebilmeniz önerilir.