İş dünyasında adım atmak üzere harekete geçmek istiyorsanız bu rehberde sıfırdan kendi işini kurmak isteyenler için en önemli bilgiler ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.
Kendi işini kurmak ve geliştirmeyi düşünüyorsanız; kesinlikle yalnız değilsiniz. Kendi işinin patronu olmak, iş dünyasında daha fazla esnekliğe sahip olmak ve başarılardan daha fazla pay almayı istemek; sıfırdan kendi işini kurmak isteyenlerin en büyük motivasyon kaynağıdır.
Ancak sıfırdan kendi işini kurmak isteyenler için istatistikler tamamen tozpembe değil. Bu konuda en net veriyi alabileceğimiz ABD’deki istatistik bürosuna göre, yeni kurulan işletmelerin 3’te 2’si ilk 2 yıl içerisinde kapanmaktadır.[1] Bu durumun en büyük nedenini ise, işletmelerin büyük ölçüde plansız bir şekilde kurulması ve yetersiz sermaye ile desteklenmesi oluşturuyor.
Peki başarılı bir işletme sıfırdan nasıl kurulur?
Kendi işinizi kurmak kolaydır. Önemli olan başarılı ve yıllar boyu size para kazandırabilecek bir işi kurmaktır. Bu rehberde, bunu başarmak için dikkat etmeniz gereken konulara değineceğiz.
İÇİNDEKİLER
İlk olarak bir işi yönetebileceğinize yönelik potansiyelinizi düşünün…
Sayılarla aranız iyi mi, birkaç yıl boyunca tatil yapmamaya hazır mısın, geceleri bile işini düşünebilir misin, topluluk önünde konuşunca gerginleşir misin, insanları iyi tanıyarak birkaç saatlik konuşma sonrasında onların iyi bir personel olabileceğini anlayabilir misin, yeterli sermayen var mı, hayallerin ile işin arasında net bir bağ var mı? Gibi gibi, yüzlerce soruya karşı dürüst olarak, öncelikle bir işi kurmak üzere uygun biri olup olmayacağınızı göz önünde bulundurun.
Verdiğiniz cevaplar ne olursa olsun, bu sayede eksik ve olumlu yönlerinizi ele almış olursunuz. Bu sayede eksik yönlerinizi geliştirme fırsatınızın doğacağını da unutmayın. Belki de işi kurmak için biraz daha beklemeniz gerekiyor olabilir…
Kendinizi geliştirmek için ipuçları arıyorsanız; Kendimi Geliştirmek İstiyorum rehberine mutlaka göz atmanızı öneririz.
Sıfırdan kendi işini kurmak isteyenlerin genellikle aylar-yıllar boyunca düşündüğü bir iş fikri vardır. Eğer sizin de varsa, adımları uygulamaya devam edin. Ancak yoksa, Yeni İş Fikirleri‘nin ana sayfasına giderek; kendiniz için uygun iş fikirlerini inceleyebilirsiniz.
İşe karar verme aşamasından sonra, kurmayı planladığınız iş fikrine yönelik bir değerlendirme yapmanız gerekir.
Öncelikli olarak hizmet sektörüne mi odaklanacaksınız yoksa yeni bir ürün mü geliştireceksiniz; buna karar vermeniz gerekir. Eğer hizmet sektörüne odaklanacaksanız, rakipleriniz bu konuda çok kritik bir öneme sahip. Hizmet sektöründe kurulacak olan işletmeler için, benzer işi yapan rakiplerin incelenmesi önerilir. Onların iyi ve kötü yönlerini araştırıp, kendilerinden daha iyi hizmet vermeye odaklanmanız yeterli olacak.
Yeni bir ürün geliştirecekseniz, bu ürünün piyasadaki rakiplerini baz alarak; o ürünlerin yaptığı işi, sizin ürününüzün daha iyi yapmasına odaklanmanız gerekir.
Mevcut bir ürünün satışına odaklanacaksanız da, özellikle toptan alış fırsatını kullanarak daha ucuza satmaya odaklanmanız yeterlidir.
Hangi işi kurmayı planlarsanız planlayın, mutlaka işiniz için bir iş planı oluşturun. Doğru bir iş planı, sizi gitmek istediğiniz yere daha hızlı bir şekilde ulaştırabilir.
Yeni İş Fikirleri platformunu takip ediyorsanız, sıklıkla bir iş planı hazırlamanız gerektiğine değindiğimizi zaten fark etmişsinizdir. Ülkemizdeki girişimci ve yatırımcıların en büyük sorunlarından biri iş planını gereksiz olarak görmeleridir. İş planı tüm dünyada girişimci ve yatırımcılara sıklıkla önerilmektedir. Bu sayede, daha planlı, programlı ve disipline bir şekilde işinizi kurabilir ve geliştirebilirsiniz.
Kuracağınızın işin tanımı, odaklanacağınız süreç, ürün ve hizmetlerinizin kalitesi, fiyatı, personellerin durumu ve seçimi, finansal sorunlar ve olası kriz anındaki çözümler gibi hemen hemen aklınıza gelebilecek her şeyi iş planı ile yazıya dökmenizi öneririz.
Bir iş planına karar verdikten sonra, en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de finansman sorunu çözmektir. Yeterli sermayeye sahip olmayan işletmeler genellikle ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmakta ve olası fırsatlardan yeteri kadar faydalanamamaktadır.
Finansman kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin en çok sorun yaşadığı bölümdür, iyi bir şekilde değerlendirmeyi ihmal etmeyin.
Sıfırdan iş kurmak isteyen bir girişimci veya yatırımcı olarak resmi işlemlere özen gösterin. İlgili konudaki sorunlar nedeniyle başınız çok ağrıyabilir. İş Kurmak İçin Gerekli Belgeler rehberinden yardım alabilirsiniz. Bu adımlarda sorun yaşamamak önemlidir. Dolayısıyla işi amatör olarak değil mutlaka profesyonel olarak ele almanızı tavsiye ediyoruz.
Kendi işini kurmak isteyenlerin en çok sorun yaşadığı konulardan biri de doğru personel seçimini yapamamaktadır. Eğer doğru bir ekibiniz yoksa, başarılı olma ihtimaliniz çok düşüktür.
Özellikle zayıf yönlerinizde iyi olan bir ekip seçmeye çalışın. Örneğin sayılarla aranız kötüyse, sayılarla arası gerçekten iyi olan bir personel işinize başka işlerde de yardımcı olabilir.
Personel seçimi yaparken, çok fazla personel almamaya da özen gösterin. Zira, personel masrafları bir süreden sonra yıkıcı dahi olabilir. Ne çok az, ne de çok fazla! İhtiyacınız olduğu kadar personel alın ve kendinizi de mutlaka işe dahil edin.
Kendi işini sıfırdan kurmak isteyen girişimcilere yapılabilecek en büyük öneri; pazarlama ve reklama yüksek oranda özen göstermeleridir.
Hangi işletmeyi kurmak istediğinizden bağımsız olarak, reklam ve pazarlama konusunda eksik kalmanız durumunda başarıdan büyük ihtimalle uzaklaşacaksınız. Dolayısıyla reklam ve pazarlama konusunda yaratıcı fikirleri hayata geçirmek için her zaman sermaye bulundurmanız tavsiye edilir.
Reklam ve Pazarlama rehberlerimize mutlaka göz atmanızı öneririz.
Herhangi bir iş fikrini iyi bir şekilde değerlendirdikten sonra iş hakkında deneyime sahip değilseniz veya işi yapabilecek düzeyde sermayeniz yoksa; bu durumda yatırımcı veya ortak bulmaya odaklanmanız doğru bir fikir olabilir.
Türkiye’de girişimcilerin en çok karşılaştığı sorunlardan biri de finansman sorunu olarak ön plana çıkıyor. “Kendi işimi yapmak istiyorum” diye yola çıkan girişimcileri en çok durduran konulardan biridir. Eğer bu sorunu yaşıyorsanız, mutlaka bir yatırımcı veya ortak aramanızı öneririz. Aile üyeleriniz, diğer akrabalarınız, arkadaşlarınız veya herhangi bir şekilde tanıdığınız birilerine ortaklık teklif edebilirsiniz. Aradığınız yatırımcı veya ortağı bulmakta sorun yaşıyorsanız Yatırımcı veya Ortak Arıyorum rehberine ilan bırakabilirsiniz.
Yeni bir iş fikrini hayata geçirmek elbette zordur. Bu süreci ise bir franchise alarak daha kolay ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bayilik almak genellikle ek maliyet oluşturduğu gibi düzenli olarak işletmenin karlılığından pay alınmasına neden olabilir. Ancak, iş dünyasında sağlam bir marka çatısı altında girmek kesinlikle iyi bir fikir olarak ön plana çıkıyor.
Bayilik almanın bir diğer avantajı ise, hemen hemen tüm franchise sistemlerindeki eğitim programlarından faydalanabilmektir.
Örneğin, akaryakıt sektöründe hiçbir deneyime sahip olmadığınız halde, bir akaryakıt firmasından franchise alarak; firmanın sağladığı eşsiz eğitimleri, deneyimleri, yönlendirmeleri ve diğer destekleri alma hakkına sahip olursunuz. Böylelikle hiçbir bilgiye sahip olmadan da farklı bir sektörde başarılı bir işletme kurabilirsiniz.
Bayilik fikirlerine göz atmak için Bayilik Veren Firmalar kategorisine göz atabilirsiniz.
Önerileriz için teşekkür ederim.
KOSGEB’i göz ardı etmeyin, kredileri araştırın. 100 Bin faizsiz kredi veriyorlar 50 bin ise hibe ediliyor. Bu hakkı boşa kullanmayın, ama hakkınızdan da mahrum olmayın.
Nacizane tavsiyem neden bu işi yapmak istediğinizi düşünün. Yapacağınız işte uzmanlaşmaya çalışın. Tecrübeniz olmayan işi yapmaya çalıştığınızda daha büyük risk alırsınız. Mümkünse farklı bir firmada aynı işte tecrübe kazanabilirsiniz.
Toz maskesi en iyi iş bu zamanda sanırım