arama

Reklam Ajansı Açmak ve Hızla Büyümek

reklam ajansı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Reklam ajansı açmak tüm iş dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu konuda profesyonel bir hizmet vermek için işe koyulmak demektir. Başarılı bir reklam ajansı olmak, en sert rekabetin yaşadığı sektörlerden birinde büyümek demektir. Bu kolay değil, ancak başlamak için sadece ilhama ihtiyacınız var!

Günümüzün pazarlamaya doygun dünyasında, işletmelerin müşteri çekmeye yardımcı olmak için yaratıcı ve etkili reklam kampanyalarına ihtiyacı var. Reklam ajansları, bu kampanyaları oluşturma ve planlama konusunda profesyonel düzeyde hizmet verirler. Birçok reklam ajansı, işletmelerin ürün ve hizmetlerine yönelik fikirler dahi sağlayarak bir işletme için en kritik pozisyonu doldururlar.

Kendi reklam ajansınızı kurmak istiyorsanız, bu rehberde ayrıntılı bir şekilde işinizi hayata geçirmenize yardımcı olacağız.

İşe koyulmanın ilk yolu, bir iş planı hazırlamaktır.

1. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

Reklam ajansı kurmak adımının ilk yolu iş planı hazırlamak olmalıdır. Bu süreç, ajansınızı kurarken ve ilk döneminde size büyük oranda yol gösterecektir. İşe akıllıca başlamak için ayrıntılı ve operasyonlar bilgiler içeren bir plan hazırlayın.

Masraflarınız, sermaye düzeyiniz, operasyon süreci, personeller gibi işletmenizin ismine kadar; her şeye karar verin ve plana ekleyin. Böylelikle önemli bir virajda günler harcamak ve işi aksatmak gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.

2. AĞ KURUN

Reklam ajansı sektöründe ilerlemek için en temel gerekliliklerden biri iyi bir iş çevresine sahip olmaktır. Sektöre ilk kez giriş yapacaksanız, muhtemelen bu adımda sorun yaşayabilirsiniz. Ancak sektörde çalışmış bir ortak veya personeller; açığı büyük oranda giderebilir.

3. OFİS KURUN

Çok iyi bir konumda; ihtiyacınıza uygun bir ofis kiralamanız gerekiyor. Ofis kurmak, reklam ajansı açmak için gerekli olan sermayenin neredeyse tamamına eşdeğer bir maliyet oluşturmaktadır.

Doğru bir lokasyon, müşterilerinize yakın olmak ile eşdeğerdir. Bu nedenle şehrin merkezi muhtemelen en doğru lokasyondur. İyi bir iş merkezindeki, yaklaşık 2-3 bölümlük bir ofis ihtiyacınızı büyük oranda karşılayacaktır. Bu adımda; ofisi kurarken şık ve reklam ajansına yakışır; modern bir tasarıma da odaklanmanız mutlaka önerilir. Çünkü, bir reklam ajansı önce kendini pazarlayabilmelidir.

Müşterilerinizi ofisinize davet ettiğinizde; mutlaka ondan etkilenmeleri gerekir.

4. BENZERSİZ BİR DEĞER

Hangi işi yapmak isterseniz, yapın ancak mutlaka bir benzersiz özelliğe veya çok iyi yaptığınız bir hizmet/ürüne sahip olun.

Reklam sektöründe rekabet çok yüksektir ve muhtemelen kurmak istediğiniz bölgede çok sayıda büyük reklam ajansı zaten bulunmaktadır. İnsanların sizi seçmesi için bir benzersiz özelliğe sahip olmanız gerekir. Örneğin, yurt dışındaki reklamcılık trendlerini inceleyerek yeni bir yaklaşıma odaklanabilir veya zaten var olan Billboard reklamcılığı gibi bir konuda ek bir özelliğe yönelebilirisiniz.

İşletmenizi bir marka haline getirmek için mutlaka bir konuda uzmanlaşmanız önerilir. Kendi nişinizi yaratmalı, onlara şirketinizin mükemmelleştirebileceği bir şey vermelisiniz.

5. MARKALAŞIN

Başarılı Bir Markalaşma için 10 Adım rehberinden de ilham alabileceğiniz gibi; iyi bir marka, hem kısa hem de uzun vadeli olarak müşteri kitlenize yönelik itibar ve güven aşılamak için yüksek önem arz etmektedir. Ajansınız için güçlü bir marka yaratmak, rakiplerinize göre avantaj sağlar. Markanızın, ajansınızın ilk yüzü olduğunu hiçbir zaman unutmayın.

Markalaşmak genellikle uzun vadeli bir süreçtir. Ancak bir reklam ajansı olarak, zaten vereceğiniz bu hizmeti daha etkili bir şekilde kendi ajansınız için uygulamayı başarmanız gerekecek.

6. İYİ BİR TAKIM OLUŞTURUN

reklam ajans

Bir reklam ajansını tek başınıza yürütmek bir seçenek olsa da, iyi bir takım kurmadan; iyi bir reklam ajansı olmanız pek olası değildir. Günlük operasyonlarınızda size yardımcı olacak doğru anahtar kişileri seçmeniz veya işe almanız gerekir.

İşletmeniz için gerekli olan her konuda dengeye sahip yetenekleri olan bir ekip oluşturmanız gerekir. Standart maaşlardan çok daha fazlasına ihtiyacınız olabileceğini anlıyoruz ancak rekabet edebilmek ve sektörde hızla büyümek için bu konuda çok iyi seçeneklere sahip olmanız gerekir.

İşletmenizin ilk döneminde çok fazla personel istihdam etmeyin. Sadece zorunlu ihtiyaçlara yönelin. Zamanla ekip geliştirilebilir.

7. HİZMET SEÇİMİ

Bir reklam ajansı olarak internetin gelişmesi ile birlikte yönelebileceğiniz çok sayıda farklı reklam hizmet bulunmaktadır. Büyük bir reklam ajansı olarak çok fazla sayıda reklam türüne yönelebileceğiniz gibi ilk etapta sınırlı bir yaklaşım da sergileyebilirsiniz.

Tüm reklamcılık türlerine yönelik hizmet vermeniz önemlidir. Ancak özellikle personel konusunda sorunlar yaşıyorsanız, bir işi mükemmel yapacağınıza inanmıyorsanız, o işe yönelik hizmet vermeniz önerilmez. Bu müşteri kaybetmenize neden olur. Sadece mükemmel yapabileceğiniz reklamcılık türleri için hizmet verin.

8. SATIŞ ve PAZARLAMA

İş planınızdaki her şeyi planlayıp uyguladıktan sonra, yapmanız gereken bir sonraki önemli şey müşteri kazanmaktır. Genellikle reklam ajanslarında 2 ortak bulunur ve biri iş ile ilgilenirken, diğeri müşteri bulmaya odaklanır. Her iki süreçte de mutlaka işin başında birinin olması gerekir.

Reklam ajansları genellikle ofiste oturarak iş beklemez. Tüm işletmelere ziyaretler gerçekleştirir ve işlerinin geliştirilmesi için fikir ve öneriler sunar. Sık sık ziyaretler planlayın ve işletmeleri ziyaret etmeden önce bir dosya hazırlayarak, işletmeye projeler sunun. Bu hazırladığınız dosya ile büyük ihtimalle işi alma fırsatınız olacak. İlk etapta, proje üretmede sorunlar yaşayabilrisiniz ancak zamanla belirli bir kaliteye ulaşmaya daha yakın olacaksınız.

Satış ve pazarlama doğrudan vereceğiniz hizmetlerin ana kategorisidir. Bu nedenle, kendiniz için iyi yapamadığınız sürece, sektörde hızlı bir büyüme elde edemezsiniz. Personeliniz ile birlikte yeteneklerinizi önce kendiniz için kullanmalısınız.

9. KARLI BİR İŞ Mİ?

Reklamcılık ajansı, karlılık açısından cezbedici bir sektördür. Genellikle hizmet sektörünün birçoğunda olduğu gibi cirodan kar marjı yüzde 60’lar seviyesinde bulunur. Ana maliyetlerinizi ise ofis ve personel masrafları oluşturacaktır. Ayrıca kendi işletmeniz için yapacağınız reklamların da önemli bir girdi kalemi oluşturabileceğini unutmayın.

10. NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Bir reklam ajansı kurmak, çoğu zaman bir ofis kurmaktan öteye gitmez. Ancak billboard reklamcılığı gibi bir hizmeti verecekseniz, bu konuda ana teçhizatlara ihtiyacınız olacak. İşin niteliği geliştikçe, maliyet de aynı ölçüde artacaktır.

Doğrudan bilgisayar odaklı hizmetlere yönelik faaliyet gösteren işletmeler için 80 bin liralık sermaye yeterlidir. Ancak sahada aktif olarak yer alacak bir reklamcılık ajansı için 300 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olacağını belirtmekte yarar var.