Türkiye’de tüketimin her kesim için önemli bir artış gösterdiği dönemlerden biri de Ramazan ayıdır. Özellikle sonrasında yaklaşılan Ramazan Bayramı ile birlikte tüketim ciddi oranda artmaktadır.
Ramazanda yapılabilecek birçok iş fikri aracılığıyla kısa sürede önemli bir para kazanma potansiyeli elde edilebilir. Bu iş fikirlerini dönemlik olarak değerlendirmek mümkün olsa da; geniş planlama süreci ile birlikte uzun vadeli olarak da değerlendirmek mümkündür. Ramazan ayında ne iş yapılır diye düşünüyorsanız, sizler için en yüksek potansiyel içerenleri listeledik…
İÇİNDEKİLER
Potansiyel: 10/10
Ülkemizde Ramazan ayında en çok tüketilen ürünlerden biri de hurmadır. İster tüketiciniz seviyor ister sevmiyor olsun gene de Ramazan iftarında masada olması istenen yiyeceklerden biridir. Son yıllarda hurma fiyatlarında yaşanan artış ile birlikte karlılık oranında yüzde 10 civarında azalma meydana gelmiştir. Ancak dönemlik olarak değerlendirilebilen bu iş fikri ile önemli bir ciro elde edilebilir.
Hurma satışına başlamak için bir toptancı bulmanız yeterli.
Potansiyel: 10/10
Yine ülkemizde Ramazanda en çok tüketilen ürünlerden biri çiğköftedir. Hem sahurda hem de iftarda tüketen milyonlarca insan için çiğköfte işletmeleri ciddi bir kazanç elde etmektedir. Eve servis fırsatının geliştirilmesi ile birlikte Ramazan’da ciddi bir ciro artışı elde edebilirsiniz.
Hemen çiğköfte bayiliği veren firmalara göz atarak kendi çiğ köfte dükkanınızı 2 hafta gibi bir sürede kurabilirsiniz.
Potansiyel: 8/10
Genellikle iftar sonrasında tüketilen ürünler arasında yer almaktadır. Ülkemizde kuruyemiş satışı zaten yüksek potansiyel içeren bir iş fikri olmakla beraber Ramazan ayında ciro yüzde 40 düzeyinde artış göstermektedir. Özellikle sahur sofralarında da “tok tuttuğu gerekçesiyle” kuruyemiş ürünlerine sıklıkla rastlanır.
Kaliteli ürünlere ağırlık vermeniz önerilir.
Potansiyel: 7/10
Bu yıl Ramazan ayı tam anlamıyla yaz mevsimine denk gelmedi. Dolayısıyla önceki 10-20 yıla göre dondurma satışında nispeten ciddi bir yükseliş beklenmiyor. Ancak kısa vadeli olarak bir iş fikri arıyorsanız, dondurma satışı başlamak için harika bir fırsat sağlar. Kısa süre içerisinde değerlendirme şansınızın bulunuyor oluşu ve düşük yatırım sermayesi istemesi nedeniyle dondurma satışı Ramazanda yapılabilecek iş fikirleri arasında yer almaktadır.
Potansiyel: 7/10
Ramazan sofralarında yine “tok tuttuğu gerekçesiyle” sıklıkla bulunan ürünler arasında yer almaktadır. Tüketimi çok hızlı bir şekilde ülkenin 4 bir yanında hızla artmaktadır. Kar marjı pastırmada çok yüksektir. Giriş sermayesi ise 10 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Stant kurabilir veya online satışını başlatabilirsiniz.
Potansiyel: 7/10
Ramazan ayında vazgeçilmez tüketim ürünlerinden biri de tatlıdır. Neredeyse her türlü tatlı ürününde ciddi satış rakamlarına ulaşılmaktadır.
Butik tatlı salonu açmak için ortalama 80 bin liralık sermayeye ihtiyacınız var. Aynı zamanda tatlı ürünlerini imal edebilmek için iyi bir usta bulmanız veya kendinizi ustalık seviyesinde geliştirmeniz gerekir.
Potansiyel: 7/10
Gerekli sermaye nedeniyle potansiyeli düşük iş fikirleri arasında yer almaktadır. Sadece Ramazan ayı için değil uzun vadeli iş fikirleri arasında bulunuyor. Ancak ekmek fırını açmak için çeşitli kota sistemlerine uygun hareket edilmesi gerektiği için ortalama kuruluş sermayesi yüksektir.
Eğer uzun vadeli başarılı bir iş fikrine adım atmak istiyorsanız ekmek fırını açmak değerlendirilebilir iş fikirleri arasında yer almaktadır.
Potansiyel: 7/10
Yine uzun vadeli iş fikirleri arasında yer almasına rağmen Ramazan ayında potansiyel çok daha yüksektir. Gerekli sermaye tutarı 300 bin liranın üzerinde bulunuyor. İşi kurmak için ön fizibilite çalışması ve etkili bir iş planına ihtiyacınız olacak.
Cafe açmak dönemlik olarak değerlendirilebilecek bir iş fikri değildir. Sadece Ramazanda daha fazla iş potansiyeli elde edilmektedir.
Önemli Not: Covid-19 pandemisi nedeniyle 2021 yılı için geçerli bir iş fikri değildir. Zira ülkemizde cafelere yönelik kısıtlamalar bulunmaktadır.