Kuruyemiş dükkanı açmak isteyen girişimciler için hazırlanan bu rehberde kuruyemiş dükkanı açmak için gerekli belgeler, şartlar, maliyet ve gelir gibi birçok unsur yer almaktadır.
Son dönemde Türkiye’de tüketimi artan lezzetlerden biri olan kuruyemiş sektöründe kar marjları ve iş hacmi potansiyeli artış gösteriyor. Siz de hızla büyüme potansiyeli taşıyan bu sektöre girmek üzere bir kuruyemiş dükkanı açabilirsiniz.
Türkiye, dünyada kişi başına en çok kuruyemiş tüketilen ülkeler arasında yer alıyor. Sektör çok sayıda alternatif barındırması ve yüksek kar marjı ile sürüm yakalama fırsatı tanıması nedeniyle potansiyeli yüksek bir iş imkanı sağlıyor. Son raporlara göre, ülkemizde kuruyemiş sektörünün toplam hacmi 5 milyar lira seviyesinde bulunmaktadır. Bu iş hacminin çok büyük bir kısmı doğrudan perakende satışı gerçekleştiren kuruyemiş dükkanları aracılığıyla elde ediliyor.
Nispeten düşük sermaye bedelleri ile açabileceğiniz bir iş fikri olarak kuruyemişçi açmak istiyorsanız; rehberimize göz atmanız yeterli.
İÇİNDEKİLER
Hangi işi yapmayı planlıyorsanız planlayın, öncelikli olarak bir iş planı hazırlamanızı öneriyoruz. Bu sayede işi kurduğunuz süreci daha iyi bir şekilde ele alabilir ve olası sürprizlerden de büyük ölçüde sıyrılmış olacaksınız. İş planını kabaca ele almak yerine birkaç günlük çalışma yapmanızı öneririz. İş planını hazırlarken, işi kuracağınız dükkan, yasal izinler, müşteri potansiyeli, toplam sermaye gibi konuları mutlaka ele alın.
Kuruyemişçi açmanın ilk adımı yüksek potansiyel içeren bir dükkan bulmaktır. Kuruyemişçiler genel olarak yüksek müşteri potansiyeli bulunan alanlara kurulmalıdır. Ayrıca kuruyemiş dükkanının etrafında park ve kahve gibi işletmelerin de bulunması iş hacmini olumlu olarak etkileyecektir.
Kuruyemiş dükkanı için yer seçimi yaparken stratejik olarak en iyi alanı seçmek üzere aceleci davranmayın. İşletmenin ilk dönemde düşük iş hacimlerine de sahip olacağını unutmayın. Bu nedenle çok yüksek kiralara karşı da hazırlıklı olmanız gerekebilir.
Bir dükkanı belirledikten sonra belediyeden ruhsat almanız ve ardından vergi mükellefi olmanız gerekir. İşletmeniz gıda satışı yaptığı için bu adımlara ciddi düzeyde önem vermeniz gerekir. Aksi durumda büyük cezalar ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bir esnaf odasına da kayıt olmanız, olası hibe ve teşvikleri de almanızı sağlayacak. Bu konudaki tüm bilgileri Dükkan-İşyeri Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberinden öğrenebilirsiniz.
Açacağınız kuruyemişçi için 100 bin liraya kadar hibe alma şansınız da bulunuyor. İşletmeyi henüz kurmadan önce bağlı bulunduğunuz şehirdeki KOSGEB şubesine giderek bu konuda mutlaka bilgi alın.
Dükkanı belirledikten sonra dükkanın dekorasyonu ve dizaynı için çalışmanız gerekecek. Kuruyemiş dükkanlarının bu konuda çaba göstermesi önemlidir. Çünkü genel olarak tüm kuruyemişçilerde aynı ürünler ve aynı fiyatlar bulunur. Önemli olan dükkanın müşteriyi çekebilmesi ve kaliteli-hijyenik izlenimini sağlayabilmesidir. Bu da dekorasyon ve dizayn ile başarabileceğiniz bir olgudur.
Kuruyemiş dükkanlarına yönelik dekorasyon fikirleri elbette tamamen hayal gücünüz ile ilgili bir konu. Elbette bu konuda profesyonel bir iç mimardan da destek alabilirsiniz.
Kuruyemiş dükkanları genel olarak “tarihi” bir havaya bürünmeyi seviyor, bu fikir mutlaka aklınızda bulunsun.
Dükkanı hazırladıktan sonra en önemli adımlardan bir diğeri de tedarikçi bulmaktır. Her zaman ürünlerinizin taze ve kaliteli bir şekilde dükkanda hazır olması gerekiyor. Bu nedenle doğru bir tedarikçi bulmanız gerekecek. Türkiye’de toptan kuruyemiş satışı yapan 900‘e yakın firma bulunuyor. Birçoğu bölgesel düzeyde de hizmet veriyor. Reklam olmaması açısından işletmelere yönelik bir yönlendirme gerçekleştirmeyeceğiz.
Basit birkaç web araması yaparak bile yüzlerce kuruyemiş toptancısına ulaşabilirsiniz. Arayabileceğiniz kadar çok işletmeyi arayarak fiyat toplayın ve en iyi seçeneği bulmak üzere tüm fiyatları not altına alın.
Toptancılar ilk etapta tüm parayı nakit peşin olarak isteyecektir. Ancak birkaç aylık çalışma sonrasında senetle çalışma fırsatı elde edecek ve böylelikle elinizde sermaye bulundurma şansınız olacak. Bu fırsatı yakalamak için düzenli olarak aynı tedarikçiler ile çalışmaya özen gösterin.
Dünyada yüzlerce hatta binlerce farklı kuruyemiş türü bulunuyor. Kuruyemiş işletmenizde çok sayıda kuruyemiş türü bulundurmanız önemlidir ancak satılmayacak ürünlerin birkaç hafta sonra bozulabileceğini unutmayın.
Kuruyemiş dükkanlarında ortalama olarak 2 personel çalışmaktadır. Eğer işletmeniz 24 saat açık olarak hizmet verecekse bu durumda 4 personele de ihtiyaç duyulabilir. Personelinizin hijyen kurallarına uygun ve müşteri odaklı olarak çalışması çok önemlidir. Gıda işletmesi olmanız nedeniyle sıklıkla denetleneceğinizi unutmayın.
Bir kuruyemiş işletmesini açmanın mininum maliyeti 850 bin lira seviyesinde bulunur. Ancak bu tutar genellikle küçük işletmeler için geçerli. Kapsamlı bir kuruyemiş dükkanı için en az 1.750 – 1.900 bin liralık sermaye ihtiyacınız olacak. Ayrıca bu tür işletmeler doğru zamanda doğru ürünü stoklamak için 400 bin liralık nakit bulundurmalıdır.
Türkiye’de artan enflasyon oranları nedeniyle yüksek enflasyon sorunu ile karşılaşmamak adına toplu ürün alımlarına ihtiyacınız olacak.
Kuruyemiş işletmenizi açtıktan sonra yapmanız gereken en önemli süreçlerden biri reklam ve pazarlamadır. Doğru reklam ve pazarlama çalışmasını yapmak üzere bir reklam ajansı ile çalışabileceğiniz gibi; kendi başınıza da reklam ve pazarlama çalışması yapabilirsiniz.
Yerel bir işletme olacağınız için; şehrinizde bulunan televizyon, radyo ve gazetelere yönelik ilk etapta küçük bütçeler ile olmak üzere reklam verebilirsiniz. Geri dönüşlere göre bu tutar artırılabilir. Aynı zamanda internet üzerinden de şehrinize yönelik önemli düzeyde takipçisi bulunan Facebook, Instagram ve Twitter sayfalarına da reklamlar verebilirsiniz. Bunları yapmadan önce de kendi sosyal medya hesaplarınızı açmayı unutmayın.
Kuruyemiş işletmelerinde genel kanı sürümden kazanıldığıdır. Ancak bu işletmelerde standart çekirdek ürünleri dışındaki ürünlerde kar marjı yüksektir. Ortalama olarak çekirdek dışı ürünlerde karlılık yüzde 35‘in üzerinde bulunuyor.
Ortalama bir kuruyemiş işletmesi standart düzeyde bir iş hacmi ile aylık 130- 150 bin liraya yakın net gelir elde etmektedir.
Kuruyemiş sektörü gün geçtikçe e-ticarete de yönelmektedir. Ülkemizde hemen hemen büyük kuruyemiş markalarının tamamının e-ticaret siteleri de bulunmaktadır. Eğer ürün gamınız yeterliyse ve e-ticaret için ortalama 200-300 bin liralık ilk sermayeyi ayırabilirseniz bir e-ticaret sitesi de açmanızı mutlaka öneriyoruz.
E-ticaret sektöründe rekabet yüksektir, ancak ciddi sürüm yakalama fırsatı ile birlikte; kira, düşük pazarlama, ek personel ihtiyacı olmamasıyla e-ticaret yüksek potansiyelini korumayı sürdürmektedir.
Bir e-ticaret sitesi açmak için teknik bilgiye ihtiyacınız olacak. Eğer bilgi sahibiyseniz, kendi e-ticaret sitenizi kurmak ortalama 10 bin liralık maliyet oluşturacak. Ancak bilgi sahibi değilseniz bir ajanstan hizmet almanız gerekebilir.