arama

Ekmek Fırını Açmak | Nasıl Açılır ve Karlı mı?

ekmek fırını açmak
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Ekmek fırını açmak için bilgi sahibi olmaya ihtiyacınız varsa; rehberimizde bir ekmek fırını nasıl açılır, ekmek fırını ne kadar kazandırır ve ne kadar sermaye gerekiyor gibi aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Türkiye dünyada yıllık kişi başına 150 kilogram ile en çok ekmek tüketilen ülkedir. Çok ciddi bir pazar olan ekmek sektöründe tüm potansiyeli fırınlar üstlenmektedir. Ekmek fırını açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için eşsiz bilgiler sağlayacağımız bu rehberimizde, bir ekmek fırını açmak için ihtiyacınız olan her şeye değineceğiz.

Ekmek fırını açmak karlı ve yüksek bir potansiyel içeren bir iş olmasına rağmen birçok şehirde fırıncılar odaları tarafından yeni ruhsat verilmemektedir. Yeni fırın açmak isteyen girişimciler ve yatırımcılar öncelikle şehirlerinde bulunan fırıncılar odası ile iletişime geçmelidir. Bu sayede yatırım henüz ilk aşamadan risk altına girmemiş olur.

EKMEK FIRINI AÇMAK

Ekmek fırını açmak isteyenlerin ilk tamamlaması gereken adım doğru lokasyonda, içerisine fırın koyabilecek ve fırının dumanını da güvenli olarak tahliye edebilecek minimum 100 metrekare bir dükkan bulmaktır. Bu adım düşündüğünüz kadar kolay bir süreç değildir. Birçok girişimci ve yatırımcı bu adımı tamamlamaya çalışırken işten pes etmektedir.

Ülkemizde ekmek fırını işi yüksek potansiyel içermesi nedeniyle doğru lokasyonların birçoğuna halihazırda fırın kurulmuştur. Hatta 200-300 hanenin bulunduğu noktalarda bile fırınlar bulmak mümkündür. Durum böyleyken rekabetin az yada neredeyse olmadığı bir alanda doğru bir dükkan bulmak için mesai harcamanız gerekiyor.

Ekmek fırınlarındaki ekmeklerin tadı arasında maksimum yüzde 5-10‘luk bir fark bulunmaktadır. Ekmek fırınlarında iş yapabilmenin asıl yolu doğru lokasyonda bulunmaktadır. Bu nedenle en iyi lokasyonu bulmak için arkadaşlarınızdan, çevrenizden ve emlakçılardan yardım almanızı öneririz.

FIRIN AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

ekmek

Doğru lokasyonda bir fırın bulduktan sonra bu dükkana fırın kurulabilip kurulamayacağını öğrenmek üzere bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek bilgi almanız gerekiyor. Birçok belediyede fırın ruhsatı için istenen belgeler farklıdır. Ancak genel olarak fırın için çalıştırma ruhsatı almak üzere, şu belgelere ihtiyacınız olacak.

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
  • Ustalık Belgesi (Fırıncılık) (fotokopi)
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası (fotokopi)
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi) (Yapı Kullanma İzin Belgesi “fırın” olarak alınmış olmalıdır)
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  • Muvafakatname (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar sayfasının noter tasdikli sureti)
  • Kapasite Raporu (ticaret odası ya da ilgili odadan)
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi
  • Tuvalet bulunmalıdır

Yukarıda istenen belgeler ve şartları karşılayan fırınlar belediyelerden ekmek fırını için işyeri açma ruhsatı alabilir ve ardından faaliyete başlayabilir.

EKMEK FIRINI NASIL KURULUR?

fırıncı

Ekmek fırını açmak birçok iş fikrine göre daha kapsamlı bir süreç istemektedir. Ekmek fırını için gerekli izinler alındıktan sonra öncelikle fırındaki ekmek üretimine karar verilmesi gerekiyor. Elektrikli fırınlar ile mi ekmek üretilecek yoksa taş fırında mı ekmek üretilecek?

Bu karar tamamen işletmecinin talebi üzerine gerçekleşiyor. Elbette ülkemizde taş ekmek fırınına yönelik daha iyi bir algı bulunmaktadır. Ancak büyükşehirlerde elektrikli üretim de son dönemde yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.

Eğer elektrikli fırınlarda ekmek üretilecekse süreç çok daha kolaydır. Bir makine endüstrisi şirketinden minimum 2 adet sanayi tipi ekmek fırını satın alındıktan sonra yine ilgili işletme tarafından kurulum gerçekleştirilmesi talep edilir. Bu süreç nakliye ile birlikte ortalama 4-5 günde tamamlanmaktadır. Ardından ekmek fırını işletmecileri bir hafta içerisinde ekmek üretimine başlayabilir.

Ancak eğer taş fırında ekmek üretimine karar verildiyse, dükkanın uygun bir alanına fırın kurulması gerekiyor. Bu fırını kurmak için iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Fırın ustası için doğru bir çalışma alanı ile birlikte iyi izole edilmiş bir şekilde fırın kurulumu ile maliyetlerinizi düşürme fırsatı elde edebilirsiniz. Taş fırın kurulumu zahmetlidir ve ortalama 1 hafta zaman alacaktır. Ayrıca doğru bir kurulum gerçekleştirdikten 1 hafta sonra da fırında ekmek yapmadan ateş yakmanız ve fırını kullanıma hazır hale getirmeniz gerekir.

Ekmek fırınında bir de hamurun hazırlanacağı bölüme ihtiyacınız olacak. Bu bölüm genellikle ana fırının bulunduğu alandan farklıdır. Ekmek hamuru hazırlamak için sanayi tipi hamur makinesi dışında bir şeye ihtiyacınız yok.

Son olarak ekmek fırını için temel ihtiyaçlarınıza yönelik bir toptancı bulmanız gerekiyor. Özellikle un ve maya için mutlaka en uygun fiyatı bulmak üzere doğru bir toptancı bulmanızı öneriyoruz. Bu adımda büyük şehirlerde yaşamıyorsanız, büyük şehirlerdeki toptancılardan da fiyat almanızı öneriyoruz. Çünkü rekabet edeceğiniz tüm fırınlar en uygun fiyatı bulmak üzere yoğun çaba harcamaktadır.

EKMEK FIRINI KURMA MALİYETİ

Standart bir ekmek fırını kurmak için ortalama olarak 430 bin liralık sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı ekmek fırınlarında dekorasyon için ayrıca önemli oranda sermaye harcanmakta ve bu durumda ana maliyet 500 bin liraya yaklaşmaktadır.

Elektrikli fırınlarda ekmek üretilen işletmelerde ana maliyet 1.400.000 TL’ye yaklaşmaktadır. Çünkü bu fırınlarda genellikle 1 adet yerine 2 veya 3 adet elektrikli fırın bulunmaktadır.

EKMEK FIRININDA İŞLEYİŞ

ekmek fırını

Bir ekmek fırınında genellikle 1 ekmek ustası ile birlikte 1 hamur ustası ve 2 ortacı adı verilen hem hesaba hem de getir götür işlerine bakan personel çalışır. Bu personeller arasında ekmek ustasının ustalık belgesi alması gerektiğini belirtelim. Bu tür fırınlarda iş hacmini belirleyen en önemli unsurda ekmek ustasının bu konudaki deneyim ve tecrübesidir. Doğru bir usta gerçekten lezzetli ekmek ortaya çıkartabilir.

Tüm personelinizi ilk etapta iyi bir hijyen eğitiminden de geçirmeyi ve onları bu konuda denetim altında tutmayı asla ihmal etmeyin. Ekmek fırınları sıklıkla bağlı bulunan belediyeler tarafından denetlenmektedir. Herhangi bir sorun durumunda dükkanınız bir süreliğine kapatılır ve siz dükkanı açtıktan sonra da bunu duyan insanlar dükkanınıza uğramaz.

Ekmek fırınlarında fiyat avantajı sağlama şansınız yoktur. Bu nedenle mutlaka diğer rakiplerinize hijyen ve lezzet konusunda rekabet etmeniz gerekecek. Her iki süreçte zahmet ve mesai isteyen konular olup, ek maliyetlerde getirmektedir.

Ülkemizde ekmek fırınlarının en önemli satış kalemlerinden biri de eve servistir. Bu kapsamda en az bisikletli 1 personeli de dışarıya ekmek servisi götürmek üzere istihdam etmeniz gerekir. Elbette sizden ekmek alan insanlara servis yapabileceğinizi belirterek telefon numaranızı da iletmenizi öneririz.

EKMEK FIRINI KARLI MI?

Ülkemizde birkaç yıl öncesine göre ekmek fırınlarında karlılık azalmıştır. 2023 yılında önce fırınlarda ekmek için ortalama kar marjı yüzde 23 seviyesinde bulunurken, 2023 yılı itibarıyla ekmek için kar marjı yüzde 16 seviyesine kadar düşmüştür. Ancak ciddi bir sürüm yakalama fırsatı bulunan ekmek fırını işinde bu kar marjı gayet yeterlidir.

Ortalama olarak standart bir ekmek fırını günde 2-3 bin adet ekmek satabilmektedir. Çeşitli marketler ve lokantalar ile anlaşmalar düzenleyen fırınlarda bu rakam rahatlıkla 5 bin üzerine de çıkmaktadır. Ortalama 2 liraya satılan ekmek söz konusu olduğunda, bir ekmek fırını aylık 90-100 bin lira kazanç elde etmektedir. Personel maaşları, vergi ve diğer faturalar da hesaplandığında net kar 70 bin Türk Lirası civarına düşmektedir.

  • muhammed ibrahim
    4 yıl önce

    öncelikle kolay gelsin herkese

    BİR FIRIN AÇMAK İÇİN ŞİRKET KURULUŞU VE İŞ YERİ AÇMA GEREKEN RUHSATLAR ALDIKTAN SONRA UN DEVLETTEN Mİ ALINACAK YOKSA ÖZEL PIYASADAN MI ALINACAK ,
    AYRICA EĞER UN DEVLETTEN ALINIYORSA FİYAT OLARAK İNDİRİMLİ BİR ŞEKİLDE Mİ ALINIR YOKSA PIYASA FİYATINDADIR , ÜSTELİKLE BİR FIRIN BROJESİ AÇMAK İÇİN DEVLETTEN HER HANGİ BİR DESTEK VARMIDIR ÖRNEK OLARAK UN,YAKIT,VS VS……

    SON OLARAK HEPİNİZE HAIYRLI İŞLER DİLERİM VESAYGILARIM SUNARIM

    27
    yorum beğen
    • Yeni İş Fikirleri
      4 yıl önce

      Merhaba,

      Fırın açtıktan sonra unu devletten almanız gibi bir zorunluluk yok. Piyasadan dilediğiniz gibi alabilirsiniz. Eğer daha önce destek almadıysanız KOSGEB aracılığıyla 30 bin liraya kadar hibe alabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz şehirdeki KOSGEB il müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor.

      İyi çalışmalar.

      26
      yorum beğen
  • Halk Ekmek Bayiliği Nasıl Alınır: Kar Marjı ve Şartları | Yeni İş Fikirleri 2023
    1 yıl önce

    […] İNCELEYİN: Ekmek Fırını Açmak […]

    8
    yorum beğen