Kuru temizleme dükkanı açmak, temizlik sektöründe başlayabileceğiniz potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Doğru bir lokasyonda, doğru bir planlama ile hayata geçirilebilecek bir kuru temizleme işletmesi ile önemli düzeyde gelir akışı elde etmek mümkündür.
İnsanlık gün geçtikçe en temel ihtiyaçlarını dahi dışarıdan, başka yollar ile karşılamaya doğru gidiyor. 10, 20 yıl öncesine göre, bireylerin temizlik hizmetleri için harcadığı toplam tutarlarda artış kaydediliyor. Bu doğrultuda, kuru temizleme hizmetindeki işletmelerin cirolarında da düzenli artış yaşanıyor. Özellikle tatil bölgelerinde, otel gibi işletmeler ile anlaşma yapabilmeyi başaran kuru temizleme işletmeleri yüksek düzeyde para kazanıyor.
Kuru temizleme dükkanı kurmak düşündüğünüz kadar zor bir süreç değil. Yeterli sermayeye sahipseniz, 1 hafta gibi kısa bir sürede bile kendi işletmenizi faaliyete alabilirsiniz. Önemli olan, doğru bir lokasyon ve iş bağlayacak, doğru pazarlama çalışmalarını yapabilecek bir uzmana sahip olmaktan geçiyor. Kuru temizleme işi bir elzem değildir. Bu nedenle müşteri çekebilmek için pazarlama çalışmalarına yoğun olarak ihtiyacınız olacak.
İşi hayata geçirmek için sahip olmanız gerekenler ve yapmanız gereken önemli adımlar:
İÇİNDEKİLER
Bir işi hayata geçirmeye başlamanın ilk kuralı, onu planlamaktır. Başarılı bir iş planı aracılığıyla, sahip olmak istediğiniz işi daha sağlam temeller ile kurabilirsiniz. Eğer işinizin ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmasını istemiyorsanız: bir iş planı hazırlamanız mutlaka önerilir.
İşi nereye kuracağınız, odaklanacağınız ek fikirler, sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkaracak fikirler, işletmede kimlerin çalışacağı ve gerekli sermaye gibi konularda mutlaka bilgiler elde edin ve bunu planınıza ekleyin.
Kuru temizleme dükkanını açmak hususundaki en önemli konulardan biri doğru yer seçimi yapmaktır. Ancak burada bahsettiğimiz konu, cafe açmak işindeki “yer seçimi” ile benzer özellikler içermez. Kuru temizleme işletmeleri ara sokaklarda veya şehirden uzak lokasyonlarda olabilir. Ancak mutlaka potansiyeli yüksek olduğu bir il veya ilçede olması gerekir. Maalesef Anadolu’daki birçok lokasyonda, kuru temizleme işletmelerinin potansiyeli sınırlıdır. Bu nedenle, özellikle otellerin yoğun olarak bulunduğu il ve ilçeleri tercih etmeniz önerilir.
Örneğin, Muş’un, Bayburt’un, Hatay’ın en önemli lokasyonlardaki kuru temizleme işletmelerinin potansiyeli sınırlıdır. Önemli olan otellere yakın olmak ve otellerden kuru temizleme konusunda toplu bir sözleşme yapabilmekten geçiyor.
Ortalama olarak 80 metrekare alana sahip bir mağaza, işletmeyi kurmak için yeterli olacaktır.
Kuru temizleme işletmesi için vergi kaydı oluşturmak ve ruhsat almak çok zor değil. Genellikle 2 gün içerisinde işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bir muhasebeci ile anlaşarak doğrudan vergi kaydınızı açın ve vergi levhası geldikten hemen sonra da belediyeye giderek ruhsat başvurusunda bulunmanız gerekir.
Süreç hakkında ek bilgileri Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberinden öğrenebilirsiniz.
Belediyeden ruhsat almak için genellikle gerekli olan belgeler şöyle:
Kuru temizleme işletmelerini açmak için profesyonel düzeyde bir kuru temizleme makinesi satın almanız gerekiyor. İşletmenin diğer tüm adımları, kuru temizleme makinesinin başarısı üzerine şekillenecektir. Bu nedenle, birçok işletme sahibinin yaptığı gibi; daha uygun fiyatlı seçenek sağlayan makineler yerine daha profesyonel makinelere yönelmeniz önerilir. Kapasitesi daha büyük ve işini iyi yapan bir makine size ciddi düzeyde avantaj sağlayacaktır.
Ortalama olarak sanayi tipi bir kuru temizleme makinesinin fiyatı 110 bin lira civarında bulunuyor. İkinci el ve bilinmedik markalarda bu tutar 60 bin liraya kadar düşüş gösteriyor.
İşletmeniz için ek olarak kapsamlı bir kurulanma askı bölümü ve sanayi tipi ütüye ihtiyacınız olacak. Daha profesyonel işletmelerde ek olarak paketleme makineleri de bulunuyor.
Kuru temizleme işletmelerinde genellikle 4 kişi çalışıyor. İşletmenizde aktif olarak çalışacaksanız en az 3 personele daha ihtiyacınız olacak. 2 personeliniz doğrudan kuru temizleme ve ütüleme bölümünde çalışacak. Bir personel ise kuru temizleme siparişlerini oldukları yerden araç ile alıp yine oldukları yere bırakmakla görevli olacak. Siz ise işletmenin yönetimi, pazarlaması ve diğer sorunları ile ilgilenmek üzere sürekli olarak işletmede bulunmalısınız.
Kuru temizleme işletmeleri kapsamlı bir iş fikri olarak karşımıza çıkıyor. İşi doğru yapan bir ekip, önemli düzeyde gelir akışı elde edebilmektedir.
Kuru temizleme işletmelerini kurmak için ortalama 300 bin liralık yatırım sermayesine ihtiyacınız olacak. Gerekli finansal yapınızın hazır olması büyük önem arz ediyor. Eğer işi kurmak için sermaye erişimine yönelik sorunlara sahipseniz bir ortak bulmak mantıklı bir fikir olabilir. Ek olarak KOSGEB’e başvuruda bulunarak, işletmeniz için olası destekler hakkında bilgi almanızı mutlaka öneririz.
Hangi işi yaptığınızdan bağımsız olarak, reklam ve pazarlama olmadan başarıya ulaşma şansınız çok düşüktür. Kuru temizleme işletmeleri bir insanın temel ihtiyaçlarına cevap veren işletmeler değildir. Bu nedenle, hem sektörü büyütmek hem de sektörden pay almak için reklam ve pazarlama çalışmalarına ihtiyacınız olacak.
Reklam ve pazarlama çalışmaları kapsamında, şehrinizdeki tüm gazete, tv ve radyolara çeşitli “kampanya” odaklı reklamlar verebilirsiniz. Ayrıca önemli noktalardaki billboardlar da reklam için iyi bir tercih olabilir.
Sosyal medya reklamları da son dönemde sektörde önemini artırmış durumda. Tüm sosyal medya hesaplarınızı oluşturmanızı ve takipçi artışı sağlamak için çeşitli reklam ve kampanyalar düzenlemeniz önerilir.
Ne kadar kazandırır?
Kuru temizleme işletmeleri kapsamlı ve potansiyeli yüksek bir iş fikridir. Türkiye’nin büyük şehirlerinde ortalama iş hacmine ulaşan bir kuru temizleme işletmesinin aylık net geliri 30 bin liranın üzerinde bulunuyor.