arama

Girişimciler İçin Basit ve Kolay İş Planı Örneği ve İçeriği

iş planı

İş planı, bildiğin basit bir planlama projeksiyonu değildir. İş planı, bir işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemek ve  rakiplerinizi yenmek için ne yapmanız gerektiğini planlamak için hayati öneme sahip bir belgedir. İş planları, finansal performans tahminleri, pazarlama stratejileri, tedarik zinciri yönetimi, müşteri ilişkileri, piyasa analizi, rekabet analizi ve daha pek çok şey içerir.

Eğer bir işletme, iyi bir iş planı yapmadan önce harekete geçerse, o zaman sadece kaynaklarını israf etmiş olur. İş planı, bir işletmenin başarısında kritik bir rol oynar ve başlangıç aşamasındaki girişimciler tarafından genellikle yatırımcılardan sermaye sağlamak için kullanılır.

BASİT VE KOLAY İŞ PLANI ŞABLONU

Bir girişimci olarak basit ve etkili bir şekilde iş planı hazırlamak istiyorsanız, bunun için işinizi tam olarak görebilecek bir iş planı örneği hazırladık.

1. YÖNETİCİ ÖZETİ

Yönetici özeti, bir iş planının tartışmasız en önemli bölümüdür, çünkü okuyucularınızı fikrinize çekmesi ve okumaya devam etmeye ikna etmesi gerekir. Yönetici özetiniz okuyucunun dikkatini çekmezse, iş planının geri kalanını muhtemelen okumazlar.

İlk bölüm olmasına rağmen bu bölümü en son yazmalısınız. Bu bölümü yazmaya hazır olduğunuzda, çözmeyi amaçladığınız sorunu veya pazar ihtiyacını, tüketiciler için çözümünüzü, kurucuların ve / veya sahiplerin genel bir bakışını ve temel finansal ayrıntıları özetleyin.

Bu bölümün anahtarı kısa ama heyecan verici olmaktır.

2. ŞİRKET HAKKINDA

Bu bölüm, tüm işletmenize genel bir bakıştır. Şirketinizin ne zaman kurulduğu, ne amaçla kurulduğu, nerede kurulduğu vb. gibi temel bilgileri eklediğinizden emin olun.

3. ÜRÜN ve HİZMETLER

İşletmenizin sağladığı ürünleri ve / veya hizmetleri açıklayın. Çözmeye çalıştığınız sorunu göstererek müşterilerinizin perspektifine (ve ihtiyaçlarına) odaklanın. Bu bölümün amacı, işletmenizin pazar ihtiyacını karşılayabilecek ürün ve hizmetlere sahip olduğunu/olacağını göstermelidir.

4. PAZAR ANALİZİ

Bu bölümde, hedef kitlenizin kim olduğunu, nerede bulacağınızı, onlara nasıl ulaşacağınızı ve en önemlisi ürün veya hizmetinizi onlara nasıl sunacağınızı açıkça tanımlayın.

Pazar analizi, bir ürün veya hizmetin satışını etkileyen faktörleri belirlemeyi ve müşterilerin ihtiyaçlarını anlamayı amaçlayan bir araştırma sürecidir. Bu analiz, pazar büyüklüğü, rakipler, tüketicilerin satın alma davranışları ve trendler gibi birçok faktörü içerir. Bu verilerin analizi, işletmelerin hedef kitleleri için uygun fiyatlandırma stratejileri, promosyonlar ve diğer pazarlama çözümleri geliştirmelerine yardımcı olur.

Pazar analizi yapmak için öncelikle hedef pazarınızı belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra, pazar araştırması yaparak pazarın boyutunu, rakiplerinizi, potansiyel müşterilerinizi, ihtiyaçlarını ve taleplerini tanımlamanız gerekiyor. Bu verileri toplayarak, işletmenizin potansiyel fırsatlarını ve risklerini belirleyebilirsiniz. Son olarak, bu verileri analiz ederek, işletmenizin stratejilerini planlayabilirsiniz.

5. YÖNETİM EKİBİ

Birisi işletmenize yatırım yapmadan önce, kime yatırım yaptıkları hakkında tam bir anlayış ister. Bu bölüm işletmenizin nasıl organize edildiğini göstermelidir.

Her bir kişiyi listelerken, kişinin deneyimlerini, eğitimini ve şirketteki rolünü de özetleyin.

6. FİNANSAL PLAN

Bir iş planında yönetici özeti ile birlikte en önemli bölümler arasında yer alır. Finansal plan, mali durumunuza ayrıntılı bir genel bakış içermelidir. En azından önümüzdeki üç ile beş yıl boyunca nakit akış tablolarının yanı sıra kar ve zarar projeksiyonlarınızı da eklemelisiniz. Ayrıca son birkaç yılın geçmiş finansal verilerini, satış tahmininizi, bilançonuzu vb.

Bu bölümün kesin ve doğru olduğundan emin olun. Bu bölümü profesyonel bir muhasebeci ile oluşturmak genellikle en iyi uygulamadır. Son olarak, işletmeniz için dışarıdan finansman arıyorsanız, neden finansman seçenekleri aradığınızı, bu paranın nereye gideceğini ve yatırımcıların yatırımlarından ne zaman geri dönüş bekleyebileceklerini vurgulayın.