arama

Sürücü – Ehliyet Kursu Açmak: Şartları ve Maliyeti

sürücü kursu ehliyet
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Sürücü kursu açmak, Türkiye gibi genç nüfusun çok fazla olduğu bir ülkede dikkate değer iş fikirleri arasında yer almaktadır. Kurs ücretlerinin hızla artması ve direksiyon eğitimine olan talepteki artış da göz önünde bulundurulduğunda; gerekli sermaye tutarına sahip olan yatırımcılara önerilmektedir.

Türkiye’de ehliyet kursu açmak için en önemli şart, bakanlığın belirlediği kurs açma kotasıdır. İlgili kota düzenlemesi gereği her il veya ilçeye sürücü kursu açılması mümkün değildir. Öncelikli olarak söz konusu il veya ilçede özel motorlu taşıt sürücüsü kursu için kota açılmalıdır. İlgili düzenleme hakkında net bilgileri sağlayacağız.

Ülkemizde ehliyet rakamları birçok Avrupa ülkesine göre çok düşük seviyelerde bulunuyor. Gerek kadının iş hayatına girişi, gerekse de gelir durumunda yaşanan iyileşme ile birlikte ehliyetlere olan talepler, son 4-5 yıllık süreçte rekor seviyelere ulaşmıştır. Bu bağlamda; karlı bir yatırım için önerilen iş fikirleri arasında yer alıyor. Sürücü kursu açmak istiyorum diyorsanız, şartlar, maliyet ve işin geliştirilmesi noktasında net bilgiler sağlayacağız.

Öncelikli olarak sürücü kursu açmak için gerekli olan en önemli şartı göz önünde bulundurmanız gerekir:

SÜRÜCÜ KURSU KOTASI

sürücü kurs

Türkiye’de her istenilen noktaya sürücü kursu açmak yasalar çerçevesinde düzenleme altında tutuluyor. Eczane açmak gibi sürücü kursu açmak için de il ve ilçelerdeki kotalara uygun hareket etmek gerekiyor. Her yıl başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan resmi nüfus verisi göz önünde bulundurularak Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında il ve ilçelere kota belirleniyor. İlgili kota hesaplanırken;

10.000 – 25.000 olan ilçelerde iki, sonraki her 25.000 nüfus için bir kurs açılmasına izin verilir. 10 bin nüfustan daha düşük ilçelerde kurs açılmasına izin verilmiyor.

Her yıl başında yapılan bu hesaplama sonrasında, kurs açılabilecek il ve ilçeler doğrudan Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanır. Sürücü kursu açmak için ilgili listeyi takip etmeli ve kota açıldığı takdirde başvuru yapmalısınız.

KURS AÇACAK KİŞİNİN ŞARTLARI

Türkiye’de her yatırımcı sürücü kursu açabilir ancak kursun faaliyet izni alması için üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik bölümü ve benzeri lisans veya ön lisans programlarından mezun olan veya yükseköğrenim mezunu olmak kaydıyla herhangi bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az üç yıl eğitim personeli olarak çalışan gerçek kişiye ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu kişi “sürücü kursu kurucusu” olarak başvuru yapılmalıdır.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Sürücü kursu kotasının ilanı sonrasındaki 7 gün içerisinde, kurs açacak kişinin şartlarına uygun bir gerçek kişi üzerinden başvuru yapmak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacak:

  • Kurs açılmak istenen il veya ilçeye ilişkin bilgi
  • Kurs açacak olan kurucunun kimlik bilgileri
  • Kurs açacak olan kurucunun adres bilgileri
  • Kursun açılacağı olan yıl için belirlenen Brüt Asgari Ücret kadar tutarının döner sermayeye yatırıldığına dair dekont
  • Kurs açacak olan kurucunun eğitim bilgileri

ile Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesi üzerinden başvuru yapılır. İnternet başvurusu gerçekleştirildikten sonra ise mutlaka; başvuru süresinin bitiminden sonraki 5 gün içerisinde; tüm belgelerin asıllarının, başvuru yapılan il veya ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne götürülmesi ve burada onaylanması gerekiyor. Belgelerde eksiklik bulunması durumunda başvurular geçersiz sayılmaktadır.

KURA SÜRECİ

Ülkemizde sürücü kursu açmak isteyen çok sayıda girişimci ve yatırımcı bulunması nedeniyle, genellikle açılan kurs kotasının 3-4 katı başvuru yapılıyor. Bu başvurular arasında seçim yapılması için Valilik tarafından Noter huzurunda kura ile sonuçlandırılmaktadır. Kuralar çekimi sonrasında bakanlığın talimatı ile kurs açılır ve faaliyete başlama izni verilir.

EHLİYET TÜRLERİ

ehliyet

Sürücü kurslarında B ehliyetine yönelik hizmet vermek zorunludur. Diğer ehliyet türleri ise seçime bağlıdır.

Ehliyet kurslarının verebileceğie ehliyet türleri ve altyapıyı sağlamak için sahip olması gereken araçlar şöyle:

  • (“A” sınıfı sertifika için): Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçen iki tekerlekli motosiklet
  • (“A1” sınıfı sertifika için): Gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosiklet
  • (“A2” sınıfı sertifika için): Gücü 11-35 kilovat arasında olan ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, iki tekerlekli motosiklet
  • (“B” sınıfı sertifika için otomobil/kamyonet): Çift fren ve çift debriyaj sistemli en az dört kapılı, sürücüsü dâhil en az dört oturma yeri olan otomobil veya kamyonet
  • (“B1” sınıfı sertifika için): Net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosiklet
  • (“C” sınıfı sertifika için): Azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş çift fren, çift debriyaj sistemli kamyon
  • (“C1” sınıfı sertifika için): Azami yüklü ağırlığı 3500 kilogramdan fazla ve 7500 kilogramı geçmeyen yük taşımak için imal edilmiş çift fren, çift debriyaj sistemli kamyon
  • (“D” sınıfı sertifika için): Çift fren ve çift debriyaj sistemli sürücüsü dâhil en az yirmi dört oturma yeri olan otobüs
  • (“D1” sınıfı sertifika için): Yapısı itibarıyla sürücü yerinden başka sekizden fazla on yediden az oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş çift fren ve çift debriyaj sistemli minibüs
  • (“F” sınıfı sertifika için): 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan lastik tekerlekli traktör
  • (“M” sınıfı sertifika için Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisiklet

EĞİTİM SÜRELERİ

Sürücü kursu olarak ehliyet almak isteyenlere eğitim verilmesi için gerekli eğitim sürelerine riayet etmeniz gerekir. Bakanlıkça belirlenen eğitim süreleri şöyle:

Bütün sertifika sınıflarında trafik ve çevre dersi 16, ilk yardım dersi 8, araç tekniği dersi 6 ve trafik adabı dersi 4 saat teorik olarak verilmelidir. Bu eğitim sürelerine ek olarak, direksiyon eğitimi gerekiyor. Ehliyet kurslarına göre akan trafikte verilmesi gereken direksiyon eğitim süreleri:

a) “M”, “A1”, “A2”, “A (24 yaşını doldurup iki yıllık deneyim şartı aranmayan)” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 12 saat,
b) “A” sınıfı sertifikalar için 6 saat,
c) “B” sınıfı sertifikalar için 14 saat,
ç) “D1” sınıfı sertifikalar için 7 saat,
d) “D” sınıfı sertifikalar için 14 saat,
e) “C1” sınıfı sertifikalar için 10 saat,
f) “C” sınıfı sertifikalar için 20 saat,
g) “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E” ve “DE” sınıfı sertifikalar için 6 saat,
ğ) “F” sınıfı sertifikalar için 12 saattir

Ek olarak herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan tüm “M”, “A1”, “A2”, “A”, “B1”, “B”, “BE”, “F”, “C1”, “C”, “C1E”,‘’D1’’, “D1E”, “DE” ve “D” sınıfı sertifika alacak kursiyerlere en az 2 saat akan trafikte gece araç kullandırılarak eğitim sağlanması zorunludur.

KURSUN AÇILMASI VE GELİŞTİRİLMESİ

sürücü ehliyet kursu açmak

Ülkemizde sürücü kurslarından beklenti her geçen gün artış gösteriyor. Ehliyet almak isteyen kursiyerler, özellikle direksiyon eğitimi konusunda deneyimli personellerden uzun saatlerde eğitim almak istiyor. Bu konuda sürücü kursunuzu geliştirerek, rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz. Ayrıca kadın ve erkek direksiyon eğiticisi bulundurmanız önemli. Her şart ve koşulda iyi bir eğitim sağlayarak en iyi reklamı yapma şansı elde edebilirsiniz.

Sürücü kurslarında en önemli reklam çalışmaları kulaktan kulağa yapılır. Bu nedenle tüm kursiyelerlerinize ciddi önem göstermeniz ve başarılı bir şekilde ehliyet alıp, başarılı bir şekilde akan trafiğe çıkmalarını sağlamaya odaklanmanız gerekir.

Sürücü kursunu açarken, şık ve kursunuza yakışır bir lokasyonda; minimum 7-8 odaya sahip bir alan kiralamanız önemlidir. Kurs için güzel bir dekorasyon ve kursiyerlerin keyifle vakit geçirebileceği bir alan sağlamanız önemlidir. Ehliyet almak isteyenler genellikle kursunuzu gezmek isteyecek ve bu nedenle onları ikna etmek için şık bir kurs alanı kesinlikle avantaj sağlayacaktır.

Sürücü kursu için faaliyet izni aldıktan sonra mutlaka Resmi Gazete’de yayınlanan MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ‘ni net olarak inceleyin ve tüm planlamalarınızı ilgili yönetmeliği inceleyerek gerçekleştirin. Yönetmelik dışına çıkmanız “aksi belirtilmedikçeyasal değildir ve kursunuzun cezalandırılması ile sonuçlanır.

Sürücü kursunu geliştirmek için mutlaka reklama özen gösterin ve bir reklam bütçesini oluşturduktan sonra her ay bütçeye takviye yapın.  Sürücü kursunu açtıktan sonra güzel bir açılış organizasyonu geliştirin. Ardından da yerel düzeydeki gazete, tv ve radyolara reklam verin. Önemli lokasyonlardaki billboardlara da reklam verebilirsiniz. Telefonlarınız daha fazla çalmaya başladıysa, reklamları düzenli olarak artırmaya odaklanabilirsiniz.

İnternet artık hayatımızın en önemli parçalarından biri. İnsanların işletmenizi internet ortamında ve tüm sosyal medya platformlarında rahatlıkla bulabilmesi gerekir. Google Benim İşletmem’e kayıt olarak haritalarda yer alın ve mutlaka bir internet sitesi kurulumunu gerçekleştirin. Son olarak sosyal medya hesaplarınızı oluşturun ve bu platformlarda takipçi artışı elde etmek için efektif bir yaklaşım sergileyin. Online varlığınızı geliştirmek için çeşitli online reklam sistemlerini de inceleyerek, zaman zaman denemeler yapın ve başarılı olan yöntemleri sıklıkla kullanmaya özen gösterin.

SÜRÜCÜ KURSU AÇMA MALİYETİ ve KARLILIĞI

Sürücü kursu açma maliyeti açılacak olan kursun niteliğine göre büyük oranda değişiklik göstermektedir. Örneğin sadece B ehliyeti için hizmet vermek ile aynı anda 5-6 ehliyet türü için hizmet sağlamak arasında maliyet ve personel konusunda büyük fark bulunmaktadır. Ortalama olarak bir sürücü kursu açmak için 400 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olacağını belirtmek gerekir. Ancak özellikle araç fiyatlarında yaşanan artış göz önünde bulundurulduğunda, maliyetler düzenli olarak artıyor.

Sürücü kursu açmak karlı bir iş fikridir. Her kursiyerden aldığınız ücretin büyük kısmı kurumlara aktarılıyor olsa da, ortalama bir B ehliyeti için 700 lira civarında para kazanırsınız. Bu tutar diğer A dışındaki ehliyet türleri için çok daha yüksektir. Ortalama bir sürücü kursu, aylık 100‘den fazla kursiyere hizmet sağladığı göz önünde bulundurulduğunda; aylık minimum 100 bin liralık kar elde etmek mümkün. 100 bin liralık kardan; Kira, personel ve vergilerden sonra işletme sahibinin net kazancı, 25 bin lira civarında olacaktır.