arama

11 Adımda Seracılık Nasıl Yapılır? Maliyeti, Destekleri ve Kurulumu

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Seracılık yaparak karlı bir iş fikrini hayata geçirebilir ve önemli düzeyde potansiyeli yüksek bir iş fikrine erişim sağlayabilirsiniz.

Seracılık ya da resmi adı ile Örtü Altı Yetiştiricilik ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok bölgesinde en önemli tarımsal faaliyetler arasında yer almaktadır. Seracılık ile küçük alanlarda, yüksek yetiştiricilik fırsatları elde etmek mümkün. Ayrıca birçok coğrafi bölgede yetiştirilemeyecek ürünler, seralar sayesinde yetiştirilebilmekte ve pazar fırsatlarından faydalanabilmektedir.

Seracılık kapsamlı ve zahmetli bir iş fikri gibi görünüyor olsa bile, yeterli sermayeye sahip her yatırımcı ve girişimci kısa sürede sera kurulumu yapabilir. Ortalama olarak bu fikre sahip bir girişimcinin, serada yetiştiricilik yapmaya başlama süresi 1 ay ile 40 gün arasında değişiklik göstermektedir.

Öncelikli olarak seracılık yapmak istiyorsanız, bu iş fikrinin birçok diğer iş fikrine göre; oturarak para kazandırabilecek bir iş fikri olmadığını öğrenmeniz gerekir. Kurduğunuz sera ile gün gün saat saat ilgilenmeniz ve günün büyük kısmını sera ile ilgilenmeye ayırmanız gerekir. Ek iş olarak değerlendirilebilecek bir iş fikri değildir.

SERA NEDİR?

Dünya genelinde her insanın her türlü sebzeye, her türlü lokasyonda ve mevsimde erişme isteği ile birlikte dünya nüfusunun ciddi düzeyde artmasıyla seralara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Sera genel olarak çeşitli bitkiler için uygun ortam koşullarını sağlamak üzere kurulmuş yapılardır. Seracılığın ana konusu bitkiler için yapay gelişme ortamı sağlanmasıdır.

10 adımda seracılığınıza nasıl başlayacağınıza ve diğer tüm ihtiyacınız olan bilgilere yer vereceğiz.

1. SERA TİPİNİ SEÇİN

sera çeşitleri

Farklı bitkiler ve lokasyonlar için birbirinden farklı sera seçenekleri bulunuyor. Bu adım bir sera inşa etmekteki en kritik adımdır. Her sera yapısının farklı özelliği ve avantaj-dezavantajı bulunuyor. En çok tercih edilen sera yapıları ise;

– Gotik Sera

gotik sera

İklim kontrolünün yüksek derecede olduğu sera tipidir. Hacmi genellikle fazladır ve bu nedenle verimlilik yüksektir.

– Tünel Seralar

tünel sera

Genellikle otsu bitkiler için en çok kullanılan sera türüdür. Maliyet açısından ciddi avantajlar barındırmakta olup, kısıtlı araziler için tercih edilmektedir.

– Geniş Açılı Sera

geniş açılı

Tünel seraların bir başka çeşidi olup, daha geniş araziler için tercih edilebilir. 24 metre genişliğe kadar seçenekler barındırır.

– Cam Seralar

cam sera

Özellikle güneş ışığından maksimum verim alınmak isteyen seralar için uygundur.

– Fide Seraları

fide sera

Genellikle fide yetiştiriciliği için tercih edilen yüksek çatılı seralardır.

2. KAPILAR ve DONANIM

sera kapısı

Dünya genelinde seralar için en çok önem gösterilen konulardan biri kapılar ve donanım seçenekleridir. Ancak ülkemizde kurulan seralarda genellikle her iki konuya da yeteri kadar değer gösterilmiyor. Ancak seralardaki kapılar ve donanımlar ile yüksek verimlilik sağlanabildiği gibi seralardaki en önemli masraflardan biri olan enerji için de ciddi düzeyde tasarruf elde edilebiliyor.

Seracılık ürünleri satılan işletmelerde en iyi kapı seçeneklerini gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca sera donanımı için kaliteli cıvatalar, somuları ve braketleri de tercih etmeye özen gösterin. Bu durum seranın özellikle zorlu hava koşullarına dayanıklı olabilmesi için önemli.

3. ÖRTÜ SEÇİMİ

örtü seçimi

Sera kurulumunda en önemli adımlardan biri de örtü seçimini doğru yapmaktır. Uygun örtüyü seçmek, sera yapısının verimliğini artırmak için önemlidir. Seralarda önemli masraflardan biri olan örtü için, sermaye düzeyinize göre de seçenekleri değerlendirmek önemlidir.

Kar ve rüzgar gibi zorlu hava koşulları için farklı hammadeler ile yapılmış farklı kalınlıklarda örtüler bulunur. Ayrıca sera örtülerinde çeşitli katkılar da kullanılmakta olup, bitkiler için uygun ortamın sağlanması amacıyla önemlidir. Bu katkılar;

UV KATKISI: Ultraviyole ışınlarını süzmek sureti ile naylonun uzun ömürlü olmasını sağlar.

IR KATKISI: İnfraed ışınlarını seranın içinde tutar ve böylelikle seranın içinin minimum 3 derece daha sıcak olmasını sağlar.

AF KATKISI: Antifog (AF) seranın içinde bulunan puslanma, buğulanma ve damlamayı önler.

EVA: Seranın daha şeffaf olmasını sağlar ve böylelikle güneş ışığından alınan verimi artırır.

4. ISITMA ve SOĞUTMA

ısıtma soğutma

Seralarda en önemli süreçlerden biri de, sera içerisinde doğru ısıyı kontrol altına almaktır. Bunun için de bir ısıtma ve soğutma sistemini kurmanız gerekir. Ülkemizde ısıtma ve soğutma sistemleri konusunda çok büyük işletmeler bulunmakta olup her türlü sera için farklı ürünler bulmak mümkün.

Endüstriyel ısıtma ve soğutma firmalarından, sera alanı bilgisiyle birlikte fiyat alabilirsiniz. Elbette seranın bulunduğu iklim koşullarına göre, daha güçlü makinelere ihtiyacınız olabilir.

5. HAVALANDIRMA

havalandırma

Seralarda doğru hava akımı sağlamak da en az ısıtma ve soğutma kadar önemlidir. Çapraz havalandırma sistemi hedeflenerek, doğru bir havalandırma ağını kurmanız gerekir. Bu genellikle profesyonel bir süreçtir ve seçilen sera tipine göre, farklı ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Genellikle endüstriyel iklimlendirme işletmelerinden bu konuda hizmet alabilirsiniz.

6. ÇEVRESEL KONTROLLER

çevresel kontroller sera

İşlevsel, verimli ve tasarruflu bir enerji sistemini kurmak seralardaki maliyetleri ciddi düzeyde azaltmaktadır. Ülkemizde her ne kadar bu konuda ciddi çalışmalar olmasa da, yeni sera kurulumu yapacak olan girişimci ve yatırımcılara çevresel kontrollerin sağlanması konusunda ciddi bir önerimiz bulunuyor. Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin her an kontrol altında tutulması ve uzaktan erişim ile kontrol edilebilmesinin sağlanması amacıyla çevresel kontrollere ihtiyacınız olacak.

Seralardaki çevresel kontroller genellikle internet bağlantılı bilgisayarlar aracılığıyla düzenlenmekte olup, bir bilgisayar-yazılım işletmesinden hizmet alınması gerekiyor.

Çevre kontrolleri size hem zaman, hem tasarruf hem de verimlilik sağlamakta olduğu için; ilk etapta yapacağınız harcamaları birkaç ay içerisinde amorti etme şansınız bulunmaktadır.

7. SERA BANKLARI ve TEZGAHLARI SEÇİMİ

sera bankları

Seranızda yetiştiricilik yapabilmek için sizlere daha rahat bir çalışma ortamı sağlayan en önemli unsurlardan biri doğru sera bankları ve tezgahlarını seçmektir.  Çeşitli malzemeler ile yapılmış, çeşitli stiller ve boyutlarda sera bankları-tezgahları bulmak mümkün. Özellikle çelikten yapılmış ürünlere ihtiyacınız olacağı gibi seranızın boyutlarına uygun seçim yapmayı da ihmal etmeyin.

8. SERANIZI İNŞA EDİN

SERA KURULUMU

Seranız için tüm ekipmanları satın aldıktan sonra, seranızı inşa etmek üzere harekete geçmeniz gerekir. Bu zorlu bir süreç gibi görünse bile, bir yerden başlamanız gerekir. Sera inşası için genellikle 3-4 profesyonel personele ihtiyaç duyulacağını da unutmayın. Eğer bu konularda yeterli bilgiye sahip değilseniz, anahtar teslim bir sera yapım şirketinden de hizmet alabileceğinizi unutmayın.

9. SERA MALİYETİ

sera maliyeti

Ülkemizde ortalama olarak 1 dönüm üzerine kurulmuş, düşük özellikli bir seranın maliyeti 110 bin liradır. Aynı alan üzerine kurulmuş çevresel özelliklere sahip tam profesyonel bir seranın maliyeti ise 240 bin lira civarında bulunmaktadır. Ürünlerin büyük kısmı yurt dışından ihraç edilmesi nedeniyle sera maliyeti, döviz kuru ile de doğrudan ilgilidir.

10. SERACILIK DESTEKLERİ

seracılık destek

Türkiye’de seracılık önemli bir tarımsal faaliyet konusudur. Ülkemizde bu yöndeki istihdamın ve girişimin artırılması için çeşitli destekler ve hibeler bulunmaktadır. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla Örtü Altı Yetiştiricilik için önemli destekler bulunuyor.

Seracılık için destekler her bölge için farklıdır. Kendi bölgenizde destekleri öğrenmek için, bağlı bulunduğunuz şehirdeki Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne giderek bilgi alabilirsiniz.

İşletme aşamasında sağlanan destekler;

  • Mazot ve Gübre Desteği 19,00 TL/da,
  • Örtüaltı İyi Tarım Desteği,
    • Bireysel 150 TL/da,
    • Grup sertifikasyon 75 TL/da,
  • TARSİM (Sera Sigortası) Desteği: Poliçenin % 50‘si,
  • Örtüaltı Bombus Arısı Desteği: Dekara en fazla 2 adet olmak üzere 60 TL/Koloni,
  • Örtüaltı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Desteği  (paket toplamı 520 TL/da olacak şekilde)
    • Biyolojik mücadele: 400 TL/da
    • Biyoteknik mücadele: 120 TL/da
  • Küçük Aile İşletmesi Desteği: 5 da altında arazisi olan seracılara yönelik 100 TL/da

11. SERA ÜRÜNLERİNİN SATILMASI

Seracılık faaliyetleri sonrasında para kazanmanızı sağlayacak en önemli unsurlardan biri de sera ürünlerinin başarılı bir şekilde en iyi pazara ulaştırılmasıdır. Seracılıktan elde ettiğiniz tarım ürünlerini satın alacak en iyi alıcıları bulabilmeniz önemlidir. Bunun için ilinizdeki veya çevre illerinizdeki hal komisyoncularını aramanız iyi bir fikir olacaktır. Bu hal komisyoncularından teklif alarak en iyi fiyatı bulmak için araştırma gerçekleştirin. Bu sayede en iyi teklife en kısa yoldan ulaşma şansınız olacaktır.

Yeterli sermayeniz varsa sera ürünlerini bizzat kendiniz de pazara sunabilirsiniz. Ancak bu zahmetli ve personel açısından ek maaş gereksinimleri altına girmenize neden olabilecek bir olgudur. Yine de tüm hesaplamayı yaptıktan sonra ürünleri bizzat son alıcıya ulaştırabilme gücünüzü de test etmeniz önemlidir. Belki de ürünleri bizzat sizin pazara sunmanız; komisyoncular aracılığıyla sunmanızdan çok daha karlı olabilir.