arama

Önü Açık Bölümler ve Meslekler

önü açık bölümler

2024 yılı itibarıyla ülkemizde önü açık bölümler ve meslekler listesi.

Türkiye’de eğitim hayatı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Birçok bölüm fazla sayıda ilgi çekmesi nedeniyle gün geçtikçe değer kaybederken, bazı meslekler gün geçtikçe daha fazla değer kazanmaya başlıyor. Eğer meslek ve bölüm seçimi üzerine bir süreç geçiriyorsanız; önü açık bölümler ve meslekler size büyük oranda ilham verebilir.

Yeni İş Fikirleri platformu olarak her zaman, kendi kişisel becerilerileriniz ve yetenekleriniz ile en iyi olduğunuz alanlara olan yöneliminizi destekliyoruz. Konu ne olursa olsun, bir alanda ciddi başarı gösteren kişilerin başarısız olma ihtimali yoktur.

Örnek vermek gerekirse, Türkiye’de “İşletme bölümü” hiçbir şart ve koşulda önü açık bir bölüm-meslek değildir; ancak kendini geliştiren ve alanında başarıya ulaşmış bir İşletme Mezunu, ülkemizin en güzide kurumlarının en tepesinde bile yer alabilmektedir. Kısaca, en iyi olabileceğiniz alan sizin için en iyi bölümdür.

Yine de ilham arıyorsanız ve kararsızlık yaşıyorsanız; uzmanlar tarafından önü açık olarak nitelendirilen bölümlere göz atabilirsiniz…

1. TIP

doktor olma

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada önü açık olan en iyi bölüm elbette tıp bölümüdür. Meslek seçimi aşamasında bulunuyorsanız, tıp sektörünün doğrudan ihtiyaç duyduğu herhangi bir meslek ile ilgilenebilirsiniz.

Sadece doktor olmaktan bahsetmiyoruz, hemşire, eczacı, anestezi uzmanı hatta tıp turizmi uzmanı bile tıp bölümleri ile doğrudan ilgilidir.

2. YAZILIM

yazılım

İnsanların ve kurumların yazılıma olan talebi her geçen gün artmaktadır. Günümüzde konforlu hayatımızı sürdürmek ve geliştirmek için en çok ihtiyaç duyduğumuz konuların başında yazılım geliyor. Her ne kadar yapay zekanın gelişimi yazılımcılar için bir endişe yaratsa da artık hemen hemen her şeyin yazılım ve kod bilgisiyle çalışması nedeniyle hala popülerliği oldukça yüksek. Durum böyleyken ve sektörde her geçen gün istihdam talebi artarken; yazılım önü açık bölümlerden biri olmayı sürdürecek.

3. YENİLENEBİLİR ENERJİ

güneş enerjisi

Güneş, rüzgar, dalga, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji üretebildiğimiz her alan; dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkı sağlayacak. Fosil yakıtların gün geçtikçe tükenmesi ve devletlerin bu enerji türlerine olan bağımlılığını azaltmak istemesiyle birlikte; önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji ile ilgili olan meslekler talep artışı yaşayacak.

4. REKLAM ve PAZARLAMA

reklam

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen sektörlerden biri de reklam ve pazarlamadır. Türkiye’de işletmeler her yıl daha fazla oranda reklam ve pazarlama bütçesi oluşturmaktadır. Alanında başarılı reklam ve pazarlama uzmanlarına her geçen yıl daha fazla ihtiyaç duymaya devam edeceğiz. Tamamen kişisel becerilerinizi geliştirmek ile ilgili bir bölüm. Zira, okunması en kolay bölümler arasında yer almaktadır. Asıl konu, bireyin kendini geliştirebilmesinden ve yaratıcılığından geliyor.

5. SİBER GÜVENLİK

siber güvenlik

Her geçen gün güvenliğe daha fazla ihtiyaç duyduğumuz ortamda. Peki ya bir diğer hayatımız olan siber dünyadaki güvenliğimiz ne olacak? Bütün oklar yukarıyı gösteriyor! Önü açık bölümler arasında yer alan bu bölüm ise Türkiye’de henüz üniversite bölümlerine dönüşmemiş durumda.

6. TARIM

tarım

Dünyada gıda fiyatları düşüş eğilimi gösterirken, Türkiye’de yükselişe geçmiş durumda. Bunun en büyük nedeni ise tarım teknolojileri konusundaki başarısızlığımız olarak gösterilebilir. Devlet ve kurumlar sürekli yeni teşvikler hazırlıyor. Tarım konusunda başarılı uzmanlara olan talep artacak. Tarım sektörü gün geçtikçe daha profesyonel bir sektör olmak zorunda.

7. MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRİCİSİ

uygulama

Cep telefonunuzu elinizden düşürmediğinizi biliyoruz. Bunun en büyük nedeni ise, her biri bağımlılık oluşturan uygulamalar. Peki bunca uygulamayı kim hazırlıyor? Elbette uygulama geliştiricileri. Türkiye’de en yüksek maaş ortalamasına sahip meslek dallarından biridir.

8. PİLOT

pilot

Çok fazla detaya gerek yok! Dünyada uçak sayısı ve uçan yolcu sayısı her geçen gün artıyor. Alanında başarılı pilotlar çok yüksek maaşlar almaya devam edecek. Uçağın yanında yer hizmetleri de olarak havaalanı içerisinde hava trafik kontrolorü, bilgi yönetimi uzmanı, arff gibi meslekler de kazancından dolayı epey revaçta. Nitekim şu anda bu son saydığımız mesleklerin maaşı 2024 yılı güncel rakamlarla minimum  80.000 TL ile 100.000 TL arasında değişmektedir. 

9. PSİKOLOJİ

psikoloji

Maalesef insanlar hızla yalnızlaşıyor ve bu nedenle dertlerini paylaşacak birilerini bulmakta sorun yaşıyorlar. Bu süreç her yıl daha fazla insanın depresyona ve diğer psikolojik rahatsızlıklara girmesine neden oluyor. Ayrıca dünya artık daha fazla kaygı duyulacak bir yer! Böylelikle psikoloji bölümü daha mutlu olmamız için büyük bir ihtiyaç!

10. AŞÇILIK

aşçı

İlginç gelebilir ancak dünyada insanlar artık yediklerine daha fazla dikkat ediyor. Birçok insan keyifli bir akşam yemeği için yüzlerce kilometre mesafe gitmeyi dahi kabul ediyor. Alanında başarılı bir aşçı için para çok önemli bir ihtiyaç olmaktan çıkıyor.

11. ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

çevre mühendisi

İnsanın çevre ile uyumu her zaman en önemli konuların başında gelmiştir. Ancak, Türkiye’de bu bölümün içi tam olarak boşaltılmıştır. Dünya genelinde çevre mühendisliği; ülke için en kritik pozisyonlardan biridir. Şehirlerin en küçük noktasındaki yapılacak olan yapılarda dahi çevre mühendislerinin görüşlerine ve fikirlerine ihtiyaç duyulmalıdır.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi çevre mühendislerinin daha fazla talep göreceği düşünülmektedir.

12. GENETİK

genetik

Doğrudan tıp ile ilgili olsa da; genetik bölümü başlı başına kapsamlı bir sektördür. 21’nci yüzyılda yaşanması beklenen en önemli tıp olaylarının birçoğu genetik ile başarıya ulaştı. Önümüzdeki yıllarda da genetik aracılığıyla çok önemli sorunlardan daha kurtulmak amaçlanmaktadır. Ortadoğu ülkelerinde başarılı olan genetik uzmanlarının çok büyük bir kısmı Avrupa ve ABD’deki şirketlerde çalışmaktadır. Eğer önü açık bu bölüm üzerinde ilerlemeyi planlıyorsanız; her şartta ülkenizi seven bir insan olmanızı arzu ediyoruz! Size gerçekten ihtiyacımız var.

13. UZAY

“Bu dünya bir hazine fakat bir süredir bize ayrılmamızı söylüyor.” – Interstellar

Maalesef biz dünyalılar her geçen gün dünyaya daha fazla kötü davranıyor. Sonunda bizi istememeye başlayabilir mi? Elbette uzak bir gelecek için söylemenin mümkün olabileceği bir cümle lakin insanlığın uzay merakı asla dinmeyecek. Uzay bölümü geleceğin birçok mesleğini barındıran önü açık bölümler arasında yer almaktadır.  “Git oraya ve dünyayı kurtar!”

14. DIŞ TİCARET

dış ticaret

10 yıl öncesine kadar Türkiye’de sayılı şirketler ihracat ve ithalat yapıyordu. Lakin günümüzde internetin gelişmesiyle birlikte Mardin’deki bir Telkari ustası bile ihracat yapabiliyor. Elbette sürecin daha profesyonel bir hale getirilmesi ve ülkemize katma değer oluşturması için dış ticaret alanındaki uzmanlara ihtiyaç duyuyoruz. Şimdi bile dış ticaret uzmanını transfer etmek isteyen çok sayıda şirket var!

15. ROBOTİK

robot

Robotların kodlanması, geliştirilmesi, tasarlanması ve üretimi ile ilgilenen geniş bir alandır. Geleceğin birçok mesleğini de içinde barındıran robotik bölümü kesinlikle çağın en değerli bölümleri arasında yer alıyor. Robotların yakın gelecekte biz insanlığı ele geçirmesi için onlara yardım edecek uzmanlara ihtiyacımız var! Onların fişini çektiğimiz halde bize hükmetmelerini sağlayın.

16. SANAL GERÇEKLİK

sanal gerçeklik

Gerçek dünya ilgimizi gittikçe daha az çekmeye başladı. Dışarı çıkıp biraz yürümek yerine cep telefonumuzu çıkarıp Google Maps ile sokakları gezmeye başladık. Durum böyleyken; sanal gerçekliğe olan talepteki artış da garipsenmeyecek bir durum. Sanal gerçeklik ülkemizde henüz tam anlamıyla bölümlere dökülmemiş durumda. Bu bölümde ilerlemek istiyorsanız yurt dışında okumanız gerekebilir.

17. DİŞ HEKİMLİĞİ

diş hekimi

Tıp bölümü dışında değerlendirilmesi gereken önü açık mesleklerden biridir. Önümüzdeki yıllar içerisinde gelir potansiyelindeki artışın yıl başına yüzde 8 civarında olması beklenmektedir. Son yıllarda kaydedilen araştırmalar çerçevesinde ağız ve diş sağlığının öneminin gün geçtikçe arttığı bilinmektedir. Dolayısıyla diş hekimliği önemli bir potansiyeli barındırmaya devam edecektir.

18. UÇAK TEKNOLOJİSİ

uçak teknolojisi

Son yıllarda ön plana çıkmakta ve önü açık bölümler arasında yer almaktadır. Türkiye’deki uçak sektöründe yaşanan gelişmeler ışığında uçak teknolojisi bölümü önümüzdeki yıllarda da önemli potansiyelini sürdürecektir.

Uçak teknolojisi bölümüne odaklanarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde önemli bir mesleğin sahibi olabilirsiniz. Üstelik uçak teknolojisi bölümü 2 yıllık olarak okunabilmektedir. Üstelik çok fazla üniversitede okutulan bir bölüm değildir.

19. YAPAY ZEKA

Türkiye’de yapay zeka (AI) alanındaki gelişmeler, akademik ve endüstriyel sektörlerde yeni kariyer fırsatları sunuyor. Üniversiteler, yapay zeka, makine öğrenimi ve doğal dil işleme (NLP) gibi konularda eğitimler sağlayarak öğrencileri bu dinamik sektör için hazırlıyor. Yapay zeka ile ilgili meslekler arasında yapay zeka prompteri, veri bilimci, yapay zeka mühendisi ve NLP uzmanı gibi pozisyonlar bulunmakta, bu pozisyonlar çeşitli sektörlerde inovasyonu desteklemektedir. Türkiye’nin yapay zeka ve ilgili teknolojilerdeki uzmanlaşması, ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli kariyer fırsatlarına kapı aralamakta ve ülkenin teknolojik rekabetçiliğini artırmaktadır.

Türkiye’de yapay zeka mühendisliği programı bulunan üniversiteleri görmek için Yüksek Öğretim Kurulunun resmi sayfasından buraya tıklayarak bakabilirsiniz. 

  • Faruk
    4 yıl önce

    Siber güvenlik bence gelecek yıllarda uzun süre en popüler mesleklerden olacak.

    43
    yorum beğen
  • Ersin
    4 yıl önce

    Sıralama içinde en çok ve her zaman kazandıracak tek meslek reklamcılıktır. Ülkede virüs çıkıp herkes karantinaya girse de bu sefer maske satışı için reklama ihtiyaç oluyor. Uzaya çıkılacaksa bile reklam yapılarak kişiler toplanıyor. Reklam mesleğinde çalışıp para kazanan çok kişi var etrafımda.

    46
    yorum beğen
  • Alp
    4 yıl önce

    Geleceği tahmin edemeyiz ancak ona göre adımlar atabiliriz. Bu yazı çok işimize yarayacak..

    42
    yorum beğen
  • Fatih Aksu
    4 yıl önce

    Sağlık sektörünün biteceğini bu gidişle hiç sanmıyorum

    44
    yorum beğen
  • Murat S.
    4 yıl önce

    Yazılımla ilgilenen birisi olarak son yıllarda gittikçe önünün açılması ve ilgi görmesi beni mutlu ediyor. Zaman ilerledikçe alt dallarında daha fazla uzmanlık alanı açılarak daha fazla istihdam yaratıyor. Üstelik artık öğrenmek eskisi kadar zor değil ve çok fazla kaynak var.

    47
    yorum beğen
  • Adem
    4 yıl önce

    Sınava girecek öğrenciler için güzel meslek tavsiyeleri var. Tabi bu meslekler için biraz saksıyı çalıştırmak gerekiyor. 😀

    46
    yorum beğen
  • Merteren
    4 yıl önce

    Şu sınav döneminde öğrenciler için güzel meslek seçimleri sunmuşsunuz ama öğrenciler önü açık iş bulma kaygısı ile bir mesleği seçmemeli sevdiği işi yapmalı yoksa ilerde çok pişman olur

    46
    yorum beğen
  • Kağan
    4 yıl önce

    Yeni psikoloji mezunu olarak listede adını görmek heyecanlandırdı. Gerçi bölümün lazım olmasından ziyade yeterli desteği alan kişilerin olması daha önemli. Çok fazla mezunun olması da ne kadar sıkıntı yaratır bilmiyorum. Ayrıca lisans mezunu olmadan kendilerini psikolog olarak tanıtanların olması da diğer can sıkıcı yanı

    43
    yorum beğen
  • Unis
    3 yıl önce

    Aradığım şey aşçılık ama geleceği var mı bilmiyorum 🥲

    32
    yorum beğen
  • Hasret
    3 yıl önce

    Öğrenciyim paraya ihtiyacım var evde paketleme işi yapmak istiyorum ulaşirsaniz sevinirim

    35
    yorum beğen
  • Sevilay
    3 yıl önce

    Bu işi yapabilirim.

    31
    yorum beğen