arama

CV Ön Yazı Nasıl Olmalı

cv

CV’lerde yer alan en önemli bölümlerden biri de ön yazı kısmıdır. Doğru bir CV ön yazısı sizi diğerlerinden bir adım öne çıkartabilir.

Kariyer dünyası gittikçe daha komplike ve profesyonel bir süreç olmaya başladı. Standart olarak işletmeler artık işe alım programlarını sadece CV ile yönetmiyor. Birçok işletme CV’ye ek olarak bir ön yazı talep etmektedir. Ön yazı, iş ilanına başvuruda bulunduğunuz işletmeye; sizin hakkınızda ek bilgiler sağlamaktadır.

Ön yazı en genel haliyle, CV’ye eklenen bir ek “hakkımda” belgesidir. Genel olarak 200-250 karakterden oluşan CV ön yazısı, şirkette kendinizi tanıtmanın etkili yollarından biridir. Soğuk ve sıkıcı CV’ler yerine genellikle daha kişiseldir. Son yıllarda CV’lere mutlaka bir ön yazı eklenmesi tavsiye edilmektedir.

ÖN YAZI NEDİR?

cv2

Özgeçmişiniz ile birlikte hazırladığınız bir “hakkımda” belgesidir. Genel olarak şirkete sağlayabileceğiniz değerler, şirkette ilgilendiğiniz pozisyonlar, o işi neden istediğiniz gibi ek bilgiler içeren bir iş mektubudur.

Genel olarak CV’lerin tamamı birbirine benzer. Örneğin bir inşaat şirketi, inşaat mühendisi ilanı açar ve eline gelen 50 CV’nin neredeyse tamamı isim değişiklikleri ile aynı bilgileri içerir. Burada ise devreye ön yazılar girmektedir. Ön yazılar kişiseldir ve genellikle işverene net bir mesaj sağlar.

ÖN YAZI MUTLAKA HAZIRLANMALI MI?

Ön yazı neden yazılmalı diye düşünmek yerine hemen bir ön yazı hazırlamanızı öneririz. Hayatınızı değiştirebilecek bir işe başvururken; biraz zahmete girmek kötü bir fikir değildir. Öne çıkmak için biraz yaratıcılığınızı konuşturmanız gerekir.

Kendinizi bir işverenin yerine koyun… İnşaat mühendisi arıyorsunuz ve neredeyse birbirinin aynısı 50 tane CV’den birini seçmeniz gerekiyor. Herkesi iş yerine davet etmekle de uğraşamazsınız. Biraz daha eleyici olmanız gerekiyor. Mühendislerin CV’nin yanına daha samimi bir dil ile yazdığı notları okumak fena olmaz mıydı?

İK uzmanları bunun kesinlikle iyi bir fikir olduğunu düşünüyor.

ÖN YAZI NASIL HAZIRLANIR?

Önyazı hazırlamak çok basittir. Bir A4 kağıdı alın ve aşağıda verdiğimiz örneklerden ilham alarak hazırladıktan sonra CV’nize ekleyin. Çok spesifik bir ön yazı hazırlamak bile en fazla 30 dakikanızı alacaktır.

Ön yazı genellikle 2-3 paragraf olmalı. Daha uzun ve kısa olması pek etkili olmayacaktır. Ayrıca CV’nizde zaten yer alan bilgilere yer vermenize gerek yok. CV’niz ilk izlenim sağlar ve bu nedenle birkaç arkadaşınıza göndermeden önce tamamlamayın. Onların fikirlerini alın.

ÖN YAZI YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

cv

  1. Mutlaka “Sayın” ile başlayın ve önyazıyı alacak olan yetkilinin ismiyle devam edin. Sayın Emel Kara, gibi…
  2. Giriş, gelişme ve sonuç olarak hazırlamayın. Bu bir hikaye değil, 2 paragraf çoğu zaman yeterli.
  3. Çok karmaşık bir yazı fontu kullanmayın. Georgia iş görür.
  4. Aşağıda çok sayıda ön yazı örnekleri bulabilirsiniz ancak bunları direkt olarak kopyalamak iyi bir fikir değil. Sadece ilham alın, ön yazı size özel olmalı.
  5. Ön yazı şirkete ve başvurulan işe göre hazırlanmalıdır. İnşaat mühendisliği ile inşaat teknikerliği işine başvururken aynı ön yazı hazırlanmaz.
  6. Şirketin hedeflerini, beklentilerini ve misyonunu web sitesi üzerinden inceleyerek çok daha iyi bir ön yazı hazırlayabilirsiniz.
  7. Ön yazı hazırlarken anlatım bozukluklarına, dil bilgisi hatalarına karşı dikkatli olun.
  8. Ön yazı ne kadar kişisel olursa olsun, somut kanıtlar göstermek faydalı olabilir. Örneğin, “daha önce çalıştığım şirkette 5 projede yöneticilik yaptım” gibi…
  9. Ön yazıda en önemli unsurlardan biri şirketin ilgili pozisyonuna başvurmaktaki amacınızdır. Mutlaka amacınızı iyi bir şekilde yansıtmaya özen gösterin.
  10. CV ile aynı kağıdı kullanın, dosyalanma sorunları ortadan kalkmış olur.

ÖN YAZI ÖRNEKLERİ

Ön yazı başlığı örnekleri arasında size en uygun olanını seçebilirsiniz. Ancak belirttiğimiz üzere; sadece ilham almak için kullanın.

ÖRNEK 1

Sayın Emel Kara,

İşletmenizin x platformunda yayınladığı inşaat mühendisliği ilanı için başvuruyorum. Sektörde 10 yıllık deneyime sahip olmakla birlikte, işletmenizi yakından tanıyor ve amaçlarınızı gerçekleştirebilecek bütünün bir parçası olabileceğime inanıyorum.

X şirketinizin özellikle x projesi için önemli fikirlerimi de aktarmak üzere, sağladığınız iş için uygun olduğumu düşünüyorum.

Ekli bulunan CV’mi değerlendirmenize sunuyorum.

Saygılarımla

Ad-Soyad

ÖRNEK 2

Sayın Emel Kara,

İşletmenizin x platformunda yayınladığı halkla ilişkiler uzmanlığı ilanı için başvuruyorum. Geride bıraktığım 5 yıl boyunca A, B, C şirketlerine katma değer oluşturacak düzeyde halkla ilişkiler uzmanlığı desteği sağladım. Bu süreçte X, Y, Z projelerini hazırladım. Medya kuruluşları ile önemli ve yakın işbirliğim bulunuyor.

CV’mde yer alan eski işverenlerim ile görüşerek; işletmeniz için en iyi seçim olabileceğimi teyit edebilirsiniz.

Saygılarımla

Ad-Soyad

ÖRNEK 3

Sayın Emel Kara,

İşletmenizin x platformunda yayınladığı yazılım geliştirici ilanı için başvuruyorum. İşletmenizin yazılım ekibi ile iyi bir ekip oluşturabileceğimize inanıyorum. Sektörde harika başarılar gösteren A, B, C yazılım geliştiricilerden referanslarım bulunuyor. Daha önce bir seyahat şirketinin yazılım ekibinde çalıştım ve sizin gibi seyahat firmalarının tam olarak hangi yazılımlara ihtiyaç duyduğunu çok iyi biliyorum.

Saygılarımla

Ad-Soyad

İNCELEYİN: İş Görüşmelerinde Başarılı Olma Rehberi

  • Rukiye
    4 yıl önce

    CV’mi hazırlarken acaba eksik bir şey var mı diye düşünmekten beni kurtardığınız için teşekkürler

    25
    yorum beğen
  • Alp
    4 yıl önce

    En basit bi firmada bile CV isteniyor artık. Bu yazı gerçekten çok işe yarar.

    23
    yorum beğen
  • Erden
    4 yıl önce

    kiralık dükkan için gereken şeyler yazıyor

    33
    yorum beğen
  • Kağan
    4 yıl önce

    Yeni mezunum ve yavaştan iş aramaya başlayacağım. Daha önce bu tarz CV yazma deneyimim de olmamıştı. Ki çoğu kişinin de bildiğini zannetmiyorum. Kendi açımdan yazıyı görmem harika oldu.

    29
    yorum beğen