Gelecekte kadınlar için öne çıkan sektörler araştırmasını yapan pek çok kadın girişimci bulunmaktadır. İş dünyası, kendi içerisinde sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi farklı dinamiklerle sürekli olarak değişip dönüşebilmektedir.
Bu dönüşüm ile birlikte kadınların iş hayatındaki rolleri de birbirinden farklı konuma gelmektedir. Zaman ilerledikçe bu sektörlerde daha da aktif hale gelmektedirler. Teknolojik gelişmeler, kadınların başarı gösterebileceği iş sektörlerini doğrudan gösterir.
Yeni nesil iş modelleri ve küresel öncelikler de farklı sektörlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Peki, gelecekte kadınlar için öne çıkan sektörler neler?
İÇİNDEKİLER
Gelecekte kadınlar için öne çıkan sektörler, birbirinden farklı alan olmak üzere sıralanabilir. Sizler için bu yazıyı fikir verebilmesi adına listeledik. İlerleyen günlerde kadınlar, iş dünyasında çok daha aktif rol oynamaya devam edecekler.
Farklı sektörlerde de önemli başarılar elde ettiklerini de söylemek mümkündür. Fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi adına yapılan çalışmalarda kadınların önünü açar. Özellikle empati, detaycılık ve değişime açık olma özellikleri sayesinde kadınların bu sektörlerde var olabilmesi çok daha mümkün olacaktır.
Gelecekte kadınlar için öne çıkan sektörler
Geleceğin iş dünyasında kadınların liderliğini göstermeleri ve yenilikçi bir iş dünyasına açılmaları son derece mümkündür. İşte, sizler için derlediğimiz birbirinden farklı öne çıkan sektörler…
Kadın girişimciler, ekonomik büyümeye katkı sağlayarak farklı projelerde yer alabilmek adına önemli rol oynamaktadır. Gelecekte sosyal girişimcilik için kadın liderlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Toplumsal sorunlar konusunda kadınlara yönelik yenilikçi fikirler ve çözüm odaklı girişimlerde değerlendirilebilecek fırsatlar arasında yer alıyor.
Bu alanda öne çıkacak meslekler; Sosyal Girişimci, Mikro Kredi Danışmanı, Kadın Girişimcilik Koçu, Yerel Kalkınma Danışmanı ve Sürdürülebilir Moda Girişimcisi olarak geçmektedir. Kadınlar, toplumsal sorunlar karşısında daha bilinçli ve duyarlı bir duruş sergilerler. Yaratıcı çözümler ürettikleri içinde sosyal girişimcilik konusunda önemli bir yer edinirler.
Pandemi ile birlikte eğitim sektöründe de çok büyük değişim ve dönüşüm görülmüştür. Uzaktan eğitim sistemi hayatımıza bir şekilde dahil edilmiştir. Bunun beraberinde dijital öğrenme platformları kullanıma açılmıştır. Yenilikçi ve kolay kullanım sayesinde pek çok kullanıcı bu alanda eğitim almaya yönelmektedir. Kadınlar için yeni kariyer ve girişim fırsatlarının da görüldüğünü söylemek mümkündür.
Ele alınacak meslek grupları; Dijital Pedagog, E-Öğrenme Danışmanı, Eğitim İçeriği Üreticisi, Online Eğitim Platformu Geliştiricisi ve eğitim teknolojileri uzmanı şeklindedir. Eğitimde eşitliğin sağlanması ve dijital okuryazarlık ihtiyacının oluşması, bu alanda pratik çözüm sunan kadınların varlığına ihtiyacı da doğurur.
Bu alanda değerlendirilebilecek meslekler; Yapay Zeka Mühendisliği, Dijital Dönüşüm Danışmanlığı, Siber Güvenlik Uzmanlığı, Veri Bilimci ve Yazılım Geliştirici olarak geçer. Geleceğin en çok parlayan sektörlerinden biri olarak sayılan teknoloji sektörü, kadınların varlığının daha da artacağı bir alan olarak görülüyor.
Gelecekte kadınlar için öne çıkan sektörler
Özellikle son zamanlarda yapay zeka ve veri bilimi gibi alanlarda, kadın sayısının hızla yükseldiği biliniyor. Kadınlara özel birçok teknoloji girişimcilik programları ve kodlama eğitimleri sayesinde bu alandaki fırsatlar değerlendirilebilir.
Gelecekte kadınlar için fırsat sunan sektörlerden birisi de sağlık sektörüdür. Teknolojik ilerlemelerle birlikte sağlık alanında yeni çözümler bulmaya itmektedir. Öne çıkan meslek grupları; Dijital Sağlık Girişimcisi, Sağlık Veri Analisti, Tele Tıp Danışmanı, Genetik Mühendisi ve Biyoteknoloji Uzmanı olarak geçer. Dijital sağlık uygulamalarında kadınların potansiyeli daha fazla olarak görülmektedir.
Cinsiyet eşitliği yolculuğunda nerede bulunduğumuzu gözden geçirmenin zamanı geldi. İlerlememizin ne kadarını gerçekleştirdiğimizi anlamalı; ayrıca bu gelişmenin yeterince hızlı olup olmadığını da sorgulamalıyız.
Kadınların, genellikle düşük maaşlı ve güvencesiz işlerde erkeklerden daha fazla yer aldığı göz önüne alındığında, ekonomik belirsizlik dönemlerinde kadınların cinsiyet eşitliği sürecini yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Ekonomik krizler sırasında, iş yerlerinde cinsiyet eşitliği adına gerekli adımlar atılmadığı için kadınlar, bu dönemlerde hem mali zorluklarla hem de cinsiyet eşitsizliğiyle başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Eğer derhal gerekli adımlar atılmazsa, gelecekte iş yerlerindeki eşitsizlik daha da artış gösterebilir. Ekonomik kriz dönemlerinde, iş yerinde eşitlik ve kapsayıcılığı sağlamak kadar, iş gücü piyasasında kadınların oranını artırmak da oldukça önemlidir. Kadın istihdam oranının yükseltilmesi, yüksek gelir elde etmeye ve GSYİH’yi artırmaya yardımcı olabilir.