arama

İş Görüşmelerinde Başarılı Olma Rehberi

iş görüşmesi

İş görüşmeleri kariyeriniz için oldukça önemli adımlar arasında yer alır. İş görüşmesinden istediğiniz düzeyde performans alabilmek için hazırlıklı, profesyonel ve dikkatli olmaktan fazlasına ihtiyacınız olacak.

Bu rehberde bir iş görüşmesinde başarılı olmak için sahip olmanız gerekenleri aktaracağız.

1. Karşı tarafın sorunlarını ve bakış açısını dinleyin

İş görüşmelerinde sürekli olarak bir şeyler anlatmak veya konumunuzu defalarca ayrı ayrı dile getirmek hiçbir zaman iyi bir fikir değil. Öncelikli olarak karşınızdakini iyi anladığınızdan emin olmak için onun bakış açısını dinlemeli ve anlamalısınız. Karşı taraf için neyin önemli olduğu, hangi sınırlamalara sahip olabileceği ve nerede esnekliğe sahip olabileceği hakkında bir anlayış kazanmaya çalışın. Bunu yaptığınız takdirde iş görüşmesini yönlendiren taraf artık siz olacaksınız.

2. Hazırlıklı Olun

İş görüşmesine hazırlıklı olmak genellikle şunları içerir:

  • Web sitelerini, basın bültenlerini, şirket hakkında yazılan makaleleri vb. inceleyerek şirketi iyice inceleyin. Burada kapsamlı bir Google ve LinkedIn araması önerilir.
  • İş görüşmesi yapacağınız kişi hakkındaki biyografiyi bulmaya çalışın. Ayrıca kişinin LinkedIn profilini inceleyerek kişinin geçmişini gözden geçirin.
  • Karşı tarafın yaptığı benzer anlaşmaları ve bunların şartlarını gözden geçirin. Halka açık şirketler bunları genellikle KAP’ta yayınlar.
  • Pazarlık yaptığınız şirketin rakiplerini, iş tekliflerini ve ücretlerini öğrenmeye çalışın.

3. Profesyonel ve nazik olun

İş görüşmelerinde her zaman profesyonel ve nazik bir tutum içerisinde olmanız önerilir. Sonuç ne olursa olsun iyi bir izlenim bırakmaya çalışın. O şirket ile bir daha çalışmayacağınızı düşünseniz bile; söz konusu kişiler ile bir daha çalışma fırsatı elde edebilirsiniz. Bu nedenle nazik ve profesyonel yaklaşımınızı her zaman koruyun.

4. Anlaşma dinamiklerini anlayın

Anlaşma dinamiklerini anlamak, herhangi bir müzakerede çok önemlidir.

Bu nedenle, aşağıdakileri belirlemeye hazır olun. Bu sayede iş görüşmesini kendi lehinize daha hızlı çekme fırsatınız olacak.

  • Müzakerede koz kimde?
  • Anlaşmayı kim daha çok istiyor?
  • Diğer taraf hangi zaman kısıtlamaları altında?
  • Karşı tarafın ne gibi alternatifleri var?

5. Sözleşme taslağı hazırlayın

İş görüşmelerinde genellikle birçok husus sadece sözlü ifade ile aktarılır. Bu iş görüşmelerinden bir süre sonra çeşitli hak kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle iş görüşmesi sonrasında bir sözleşme taslağı hazırlamayı asla ihmal etmeyin. Maalesef iş dünyası çok dinamiktir. Bu nedenle yazılı sözleşme olmadan hareket etmek sizi büyük sorunlar ile karşı karşıya bırakabilir.

6. Ayrılmaya hazır olun

İş görüşmesinde her şey istediğiniz gibi gitmiyor olabilir. Bu durumda anlaşmanın şartları size uygun değilse, iş görüşmesinden çekilmek için her zaman hazır olmanız gerekir.

Görüşmeye başlamadan önce hedef fiyatınızın ne olduğunu bilin. Fiyatınızın neden makul olduğunu desteklemek için piyasa verilerini hazırda tutun.

7. Sürekli taviz vermeyin

İş görüşmesinde koz karşı tarafta olabilir. Ancak bu sürekli taviz vermeniz gerektiğini ortaya koymaz. Özellikle iş görüşmesine gitmeden önce “mutlak” hususlarınızı iyi bir şekilde belirlediğinizden emin olun. Aksi taktirde kabul ettiğiniz bir iş görüşmesi sonrasında büyük pişmanlıklar ile karşı karşıya olabilir.

İş görüşmesinde kozu eline geçiren işletme sahipleriyse; süreli taviz vermeniz için her şeyi yapacaktır. Bu nedenle ya kozu kaybetmemeli ya da tavizlere bir sınır çizmelisiniz.

8. Zamanlamaya dikkat edin

Bir anlaşmanın üzerinden ne kadar zaman geçerse; bir sorunla karşılaşma ihtimali o kadar artar. Bu nedenle bir anlaşmayı makul bulduysanız; zamanlama açısından dikkatli olmanızda fayda var. Anlaşmanın çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaması için anlaşmayı bir an önce tamamlamaya özen gösterin. Çoğu zaman “biraz daha düşünmek” isteyebilirsiniz. Ancak bunun “karşı taraf için de” geçerli olduğunu unutmayın.

9. Tek bir konuya takılmayın

İş görüşmelerinde genellikle her iki taraf da tek bir konu etrafında daha fazla vakit harcar. Bu iş görüşmesinin verimini azaltır ve sizi istediğiniz noktaya götürmez. Bazen “sorunlu olarak görülen” bir konunun şimdilik bir kenara bırakılmasını ve her iki tarafın da diğer konularda ilerleme kaydetmesini önermek en iyisidir.

10. İlk teklifi asla kabul etmeyin

Karşı taraftan gelen ilk teklifi kabul etmek genellikle bir hatadır. Her teklif veren genellikle son teklifi öncesinde “yüzde 10-15’lik” daha az bir teklif sunar. Karşıdan gelecek olan tepkiye bağlı olarak daha yüksek ücret için yüzde 10-15’lik ek fırsatınızı kaybetmemek için ilk teklifleri kabul etmeyin.

İnceleyin: Etkili CV Örnekleri