Düşük sermaye ile yapılabilecek iş fikirleri arasında yer alan Terzi Dükkanı Açmak doğru değerlendirildiği taktirde önemli bir gelir akışı sağlayacaktır. Özellikle terzilik tecrübesi bulunan kişiler için önemli bir iş fikridir.
Az sermaye ile yapılabilecek karlı bir iş fikri arayanlar için terzi dükkanı açmak mutlaka değerlendirilmesi gereken işler arasında yer alıyor. İşe koyulmak ve iş almaya başlamak için ortalama 2 haftalık bir hazırlık süreciniz olacaktır.
Bu iş fikrine giriş yapacak olanların mutlaka terzilik deneyimine sahip olması önerilmektedir. Aksi takdirde işi kurup bir ustaya teslim etmek dilediğiniz gelir akışını sağlamak konusunda sorunlarla karşılaşmanıza neden olacaktır. Bu iş fikrinde başarılı olmak kolaydır ancak işin başında durmalı ve her zaman işi geliştirmek amacıyla çaba ortaya koymalısınız. Bunu başarmak ise bir personel aracılığıyla gerçekleştirilemez. Ancak yine de bu işi kurmak istiyorsanız bir usta istihdam etmek yerine bir terzi ile ortaklık kurabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
Terzi dükkanı açmadan önce bilmeniz gereken en önemli unsur ustalık belgesine sahip olmanız gerektiğidir. Bu belgeyi temin etmeden bu işletmeyi kuramazsınız. Bu belgeye sahip değilseniz bu belgeye sahip olan bir usta ile anlaşmanız gerekecek. Belgeyi siz kendiniz de Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla 3 aylık eğitim sonrasında alabilirsiniz.
Terzi dükkanı açmak konusunda en çok önem göstermeniz gereken konuların başında doğru yerde bir dükkan bulmak yer alıyor. Potansiyeli yüksek bir iş yeri bulmak için aceleci davranmayın. Çok az nüfusun bulunduğu alanlarda dükkan açmanızı önermeyiz. Mümkünse dükkanınızın bulunduğu yakın bölgede 2-3 bin nüfus bulunuyor olsun.
Dükkanın çok büyük olmasına asla ihtiyacınız yok. Yaklaşık 25 metrekare tüm ihtiyaçlarınız için yeterli olacaktır.
Dükkanda mutlaka en az 1 soyunma kabini bulunmalıdır. Bu nedenle dükkanı tutarken yeterli alana sahip olduğunuza emin olun. Dükkanı kapsamlı olarak 3-4 kişilik tezgah ile kurmayı planlıyorsanız; bu durumda 50 metrekareye kadar büyük bir dükkana ihtiyacınız olacaktır.
Terzi dükkanı açmak için gerekli birçok belge vardır. Bunları temin edip bağlı bulunduğunuz belediyeye girerek dükkan açmak için gerekli olan çalışma ruhsatını alabilirsiniz.
Terzi dükkanı açmak için gerekli belgeler:
Terzi dükkanı için farklı ekipman ve teçhizatlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların tamamına ihtiyacınız olacaktır.
Terzi açmak için gerekli ekipman ve teçhizatlar:
Bu malzemeler dışında odaklanacağınız terzilik ürünleri için ek ekipman ve teçhizatlar gerekli olabilir. Terzi dükkanı açmak için yukarıdaki ürünler ile yola koyulabilir ve ihtiyaç durumunda diğer ürünleri temin edebilirsiniz.
Tüm bu ürünler döviz kuru nedeniyle son dönemde önemli bir sermaye gereksinimi oluşturmaktadır.
Tüm ürünleri satın aldıktan ve tezgah yapısını kurduktan sonra açılışı gerçekleştirmek amacıyla bir tabela ve bir de çeşitli yönlendirme ürünlerine ihtiyacınız olacak. Bunlarla birlikte dükkanda ikramlık çay ve benzeri ürünler bulundurmanızı öneririz. Aynı zamanda müşterilerin oturabilecekleri birkaç bekleme sandalyesi de temin etmeyi ihmal etmeyin.
Dükkanın açılışı ile birlikte kart ve magnet bastırın. Bunları etrafınızdaki tüm dükkan ve iş yerlerine mutlaka dağıtın.
Terziler genellikle kısaltma, daraltma ve kesme gibi küçük işlemler aracılığıyla para kazanırlar. Günlük 20-30 adet küçük terzilik işleminden bile güzel bir gelir elde etme fırsatınız var.
İş hacmini artırmanın en kritik yolu ve ipucusu ise giyim mağazaları ile çalışmaktır. Giyim mağazalarında satılan ürünler için ücretsiz terzilik hizmeti bulunmaktadır. Bu hizmeti siz üstlenerek gelirinizi çok ciddi seviyelere çıkartabilirsiniz. Ülkemizdeki tüm terziler giyim mağazaları ile anlaşmak için yoğun çaba gösterirler.
Giyim mağazaları ile çalışmanız için yapmanız gerekenler:
Ülkemizin her noktasında görülebilecek küçük terzi işletmelerini kurmak için 50 bin liralık sermaye yeterlidir. Bu sermaye ortalama 25 metrekare büyüklüğünde ve maksimum 2 ustanın çalışabileceği bir terzi işletmesi kurulabilir. İşletmenizde günlük ortalama 80 parça ürün için hizmet sağlayabilirsiniz. Her usta günde 40 üründen fazlasına bakmakta ciddi sorunlar yaşayacaktır.
Terzi işletmelerinde gelir genellikle stabildir. Bu tür işletmelerde daraltma, kesme, kısaltma gibi hizmetler sağlanır. Eğer sadece bu tür tamir hizmetleri verecekseniz; ürün başına müşteriden 25 lira alırsınız. Mağazadan gelen ürünleri ise 12 TL’ye tamir edersiniz.
Ortalama 16 lira gibi stabil bir gelir akışı elde edersiniz. Böylelikle günlük 50 ürün için hizmet sağlarsanız; aylık geliriniz 24 bin lira civarında olacaktır.
Terzi işletmenizde dikim hizmeti vermeniz durumunda gelir akışınız ciddi oranda artabilir. Ancak bunun için alanınızda ustalaşmalı ve müşteri edinimi sağlamak için aylık bin liraya yakın bir reklam bütçesi oluşturmanız gerekecektir.