arama

Petshop Açmak | Maliyeti ve Şartları

petshop

Hayvanların satın alabileceğimiz ve hayvanların beslenmesi, bakımı için gerekli olan her şeyi satın alabildiğimiz işletmelere petshop adı veriliyor. Petshop açmak girişimci ve yatırımcılar için önemli fırsatlar bulunduran bir sektördür.

Türkiye’de evcil hayvan satışları gün geçtikçe artıyor. Covid-19 süreci ile birlikte insanların evlere kapanması dolayısıyla sektör tam anlamıyla altın günlerini yaşıyor. Bu süreçte evcil hayvan satın alan ve sahiplenen insanların artışı ile birlikte bakım ve aksesuar sektörünün önümüzdeki yıllarda da satış hacminde önemli artışı sürdürmesi bekleniyor.

Petshop açmak her açıdan karlı bir iş fikridir. Doğru lokasyonda, doğru hayvanlar, ürünler ve müşteri memnuniyeti üst seviye bir hizmet ile uzun vadeli yapılabilecek işler arasında yer alır.

Petshop Nedir?

Petshop genellikle kedi ve köpeklerin, evcil hayvanlara yönelik gıdaların, aksesuarların satıldığı işletmelerdir. İşletmelerde çalışacak olan personelin sektör deneyimi ise çok değerlidir. Zira, petshoplar genellikle gün içerisinde sayısız müşteri ile dolar ve müşteriler genellikle neye ihtiyacı oldukları hakkında pek bir fikre sahip değildir.

Petshoplarda para kazanmak istiyorsanız, müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmanız gerekiyor. Gelebilecek her soruya yanıt sağlayabilmeli ve müşterinizin neye ihtiyacı olduğunu iyi bir şekilde bilmeniz gerekir.
Petshop açmak genellikle bir hafta içerisinde kurulabilecek bir iş fikridir.

Petshop Nasıl Açılır?

petshop-açmak

Petshop açmak için spesifik bir belgeye ihtiyacınız yok. Standart bir perakende işletmesi statüsünde yer alırsınız. Dolayısıyla işletmeyi kurmak için belediyeden ruhsat almanız ve vergi dairesinden de vergi kaydı açmanız gerekiyor.

Önemli: Ülkemizdeki bazı belediyeler Petshop açmak için bir sertifika alınması uygulamasına gitmiştir. Son dönemde Muğla, Mersin, Bursa başta olmak üzere birçok kentte Petshop açmak için Petshop Eğitimi’ni almanız ve eğitim sonrasındaki sınavı geçerek sertifikayı almanız gerekiyor.

Sertifika zorunluluğu getiren belediyelerin tamamı ise bu sertifikayı almak için ücretsiz eğitim programları başlatmıştır. Eğer belediyeniz bu belgeyi zorunlu kılıyorsa, Petshop açmak için sertifikayı almak üzere ücretsiz eğitim süreçlerini tamamlamanız gerekiyor.

İlgili sertifika dışında Petshop Açmak gerekli olan belgeler:

    1. Kuruluş İzin Belgesi (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinden alınacak)
    2. 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
    3. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
    4. Adli Sicil Kaydı Belgesi
    5. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
    6. İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
    7. İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
    8. Vergi Levhası (Vergi Dairesinden başvurularak alınacak)
    9. Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
    10. Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
    11. Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
    12. İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
    13. İtfaiye Uygunluk Raporu
    14. ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
    15. İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Kuruluş İzin Belgesi
    16. Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası) (işyeri 60 m² ve üzerinde ise)

Petshop’larda Ne Satılır?

Petshoplar geniş bir ürün skalasına sahip olan işletmelerdir. Satılabilecek ürünlerin sayısı 10 binin üzerine dahi çıkabilmektedir.

Standart bir petshop mağazasında satılabilecek ürün kategorileri şöyle:

  1. Kedi
  2. Köpek
  3. Tavşan
  4. Hamster
  5. Çeşitli Sürüngenler
  6. Kuş
  7. Balık
  8. Mama
  9. Kum
  10. Oyuncak
  11. Tuvalet
  12. Sağlık ve Bakım Ürünleri
  13. Vitamin ve Ek Besinler
  14. Tasma
  15. Yatak ve Sepetler
  16. Çanta
  17. Tırmık
  18. Mama ve Su Kabı
  19. Fırça
  20. Kıyafet
  21. Ev
  22. Kafes
  23. Kulübe
  24. Şampuan
  25. Akvaryum
  26. Suluk
  27. Gaga Taşı
  28. Tırnak Makası

Petshop Ne Kadar Kazandırır?

Pet shop mağazaları önemli gelir potansiyeli sağlayan işletmelerdir. Özellikle doğru lokasyonda açılan işletmelerde rekabet avantajı ile birlikte ciddi bir gelir akışı elde etmek mümkündür.

Petshop mağazalarında ortalama kar marjı yüzde 70 civarında bulunmaktadır. Ortalama perakende sektörü kar marjları ile karşılandığında yaklaşık 2 kat daha karlı bir iş fikri olarak ön plana çıkmaktadır. Petshop sektörü başlı başına müşterisi sabit işletmeler olup gelir potansiyeli aylık 30 bin lira üzerinde bulunur.

Petshop mağazalarının giderleri çok fazla değildir. Genellikle 2 personel çalışmaktadır ve işletmenin ek gider potansiyeli ise düşüktür.

Petshop Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Lazım?

Petshop açmak genellikle maliyeti ortalama üzeri bir iş fikri gibi lanse edilmektedir. Temel şartlar altında evcil pahalı hayvanlar bulundurulmuyorsa; petshop açmak için gerekli sermaye çok yüksek değildir.

Ortalama 50 metrekarelik bir petshop işletmesini açmak için 120 bin lira civarındaki sermaye tutarı yeterli olacaktır. Ancak hayvanlar bulunacaksa, sermaye sınırı yoktur. Bazı hayvanların satış fiyatının 50 bin lira olduğu sektörde, 1-2 milyon lira karşılığında açılan petshop mağazalarının bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

Reklam ve Pazarlama

petshop-açma

Petshop sektöründe reklam ve pazarlama fırsatları genellikle kanunlar dolayısıyla sınırlıdır. Öncelikle hayvan satışına yönelik reklam yapamazsınız. Dolayısıyla hayvan mamaları ve aksesuarlarına yönelik çalışmalar göstermeniz gerekecek.

Reklam fırsatları olarak yerel düzeydeki tv, gazete ve radyoları kullanabilirsiniz. Buralara reklam vermek genellikle çok fazla maliyet oluşturmaz. Ancak reklam bütçenizi her halükarda akıllıca kullanmanız gerekir. Dolayısıyla hangi reklamın size daha iyi dönüşüm sağladığını belirlemek için reklamları belirli dönemlere bölün ve dönüşümü doğrudan işletmeniz özelinde inceleyin.

Ayrıca reklam fırsatları olarak online dünyayı asla küçümsemeyin. Aslında diğer reklam çeşitlerinden çok daha fazla dönüşüm şansınız olacaktır. Öncelikle bir petshop e-ticaret sitesini açmanızı mutlaka öneririz. Sonrasında tüm sosyal medya hesaplarınızı oluşturun ve bu sosyal medya hesaplarını büyütmek amacıyla reklamlar verin.

Sektöre Hazırlanmadan İşe Girmeyin

Petshop kurmak isteyenlere Yeni İş Fikirleri uzmanlarının en büyük önerisi, sektör deneyimi elde etmeleridir. Sektör deneyimi olmadan bu işi kurmanız asla önerilmemektedir.

Petshop işletmelerini yürütmek standart bir perakende mağazasına göre çok daha zordur. İşin niteliğinde isteseniz de istemeseniz de hayvan sağlığı ile ilgili kritik kararları da vermeniz gerekecektir. Bu nedenle evcil hayvanlar hakkında veterinerlerin bilgisine yakın seviyeye gelmeniz, müşteri memnuniyeti elde etmeniz için kritik öneme sahip bir konudur.

Bazı petshop işletmeleri aynı zamanda veteriner de bulundurmaktadır. Ancak bu aylık giderinizi ortalama 3 kat artıracak bir girişim olacaktır. Dolayısıyla bu gideri karşılamanız zor olabilir ve bu nedenle iş hakkında tecrübe ve deneyime ihtiyacınız olacak.

Eğer sektörü hiç bilmiyor ancak yine de petshop kurmak istiyorsanız, iş tecrübesi yüksek olan personel veya ortak bulmanız iyi bir fikir olabilir. Ya da başka bir işletmede 3-4 ay ücretsiz çalışmayı da düşünebilirsiniz.