arama

Nasıl Öğretmen Olunur – 2023’te Maaşları Ne Kadar?

öğretmen
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Türkiye’de öğretmen olmak isteyenlerin öncelikle üniversitelerin eğitim fakültelerinden lisans derecesi almaları gerekmektedir. Eğitim fakültesi mezunu olan adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek öğretmenlik için gerekli puanı almalıdır.

KPSS’de başarılı olan adaylar, öğretmenlik için atanmak üzere mülakatlara alınırlar. Mülakatlarda adayların genel kültürü, pedagojik bilgisi, iletişim becerileri ve öğretmenlik mesleğine uygunluğu değerlendirilir.

Ayrıca, özel okullarda öğretmen olmak isteyenlerin de yine eğitim fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir. Ancak özel okullar kendi belirledikleri kriterler doğrultusunda öğretmen atamaları yapabilmektedirler.

Gelecek nesillerin kendilerine ve çevresindekilere yararlı bireyler olabilmeleri için öğretmenlere büyük roller düşmektedir. Bu rollerin iyi bir şekilde yerine getirilebilmesi, ancak öğretmen olacak kişilerin iyi bir şekilde eğitilmesiyle mümkün olmaktadır. Öğretmenlerin aldıkları iyi eğitimler sonucunda, öğrencilerine yararlı olabilmeleri için sahip oldukları işi benimseyerek icra etmeleri gerekmektedir. Türkiye’de, öğretmen olup bu işi hakkıyla yapacak pek çok istekli öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin istedikleri alanda öğretmen olabilmeleri ve hayatlarını bu mesleği yaparak idame ettirebilmeleri için öğretmenlik hakkında bazı bilgilere sahip olmaları gerekmektedir.

Öncelikle, Türkiye’de öğretmen olabilmek için hangi aşamalardan geçilmesi gerektiğinin detaylı bir şekilde öğrenilmesi, öğrencilerin kilometre taşlarından biri olarak kabul edilebilir.

Türkiye’de Nasıl Öğretmen Olunur?

öğretmen olmak

Türkiye’de öğretmenlik mesleğine sahip olabilmek için ilk olarak, yasal olarak tanımlanan eğitim düzeylerinin tamamlanması gerekmektedir. Başta ilkokul olmak üzere ortaokul, lise ve üniversite eğitiminin başarılı bir şekilde tamamlanması şartı bulunmaktadır. Bu şartlar yerine getirilirken de öğretmenlik mesleği ve alanıyla ilgili alanlarda tahsil alınmış olması gerekmektedir. Örnek olarak, Türkçe Öğretmeni olmak isteyen bir öğrencinin 9. Sınıftan 10. sınıfa geçerken Sözel bölümünü seçmesi daha sonraki eğitim hayatında kendisine avantaj sağlayacaktır. Ancak üniversite bölümü yazarken Sözel bölümde okumuş olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Liseyi bitiren öğrencilerin öğretmen olabilmeleri için YKS ve TYT puanlarının seçecekleri öğretmenlik bölümleri için yeterli olması gerekmektedir. Puanı yeterli olan öğrenciler yerleştikleri üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğretmenlik dersleri almaktadır.

Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olanların ise öğretmen olabilmeleri için derslerin yanında formasyon da almaları gerekmektedir. Formasyon alarak ya da eğitim fakültelerinden mezun olarak öğretmen olma hakkına sahip olmuş kişiler, devlette kadrolu öğretmen olarak çalışabilmek için ilk olarak alanlarıyla ilgili Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmelidir. Alınan puanlara göre yapılan elemeler sonucunda adaylar mülakata çağırılmaktadır. Mülakatlar sonucunda yeterli olduğu tespit edilen öğretmenlerin atanma hakları bulunmaktadır.

Atanma hakkına sahip öğretmenlerin yapılan kuralar sonucunda işe başlama şansları bulunmaktadır.

Özel kurumlarda öğretmen olmak isteyen kişilerin KPSS’ye girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Devlete ait olmayan kurumlarda öğretmenlik mesleğini icra edebilmek için özel olarak koyulan şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar değişkenlik göstermekle birlikte mülakat ya da sınav sonucunda eleme uygulaması da yapılabilmektedir.

Öğretmen Olmak İsteyenlere 5 Tavsiye

Öğretmen olmak isteyenler için en kritik 5 tavsiye:

  1. Kendinizi sürekli olarak geliştirin: Öğretmenlik mesleği sürekli gelişim gerektiren bir meslektir. Yeni teknolojileri, pedagojik yaklaşımları ve eğitim stratejilerini takip ederek kendinizi güncel tutun. Ayrıca, öğrencilere daha etkili bir şekilde öğretebilmek için konu ile ilgili her zaman araştırma yapın.
  2. İletişim becerilerinizi geliştirin: Öğretmenlik mesleği, öğrencilerle ve velilerle sağlıklı iletişim kurmayı gerektirir. İyi bir dinleyici olun ve öğrencilerinize fikirlerini ifade etmeleri için fırsat verin. Ayrıca, açık ve samimi iletişim kurmanız gereken bazı zorlu durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sakin kalın ve profesyonel davranışlar sergileyin.
  3. Eğitim fakültesindeki stajınızı iyi değerlendirin: Eğitim fakültelerinde öğrencilere staj imkanları sunulur. Staj döneminde, sınıf yönetimi, planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. Stajyer öğretmen olarak, gerçek bir sınıf ortamında çalışma fırsatınız olacaktır. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirin ve öğretmenlik mesleği hakkında daha fazla deneyim edinin.
  4. Öğretmenlik yolculuğunda mentorluğunuzu kullanın: Mentorlar, öğretmen adaylarına tecrübeleri ve tavsiyeleriyle rehberlik yaparlar. Başarılı bir öğretmen olmak için, bir mentordan yardım almak önemlidir. Mentorunuza sorular sormaktan çekinmeyin ve onların deneyimlerinden yararlanın.
  5. Öğrencilerinizle ilgilenin: Öğretmen olarak en önemli görevlerden biri de öğrencilerinizle ilgilenmektir. Öğrencilerinizi anlayın ve onların farklı özellikleriyle ilgilenin. Her öğrencinin farklı bir öğrenme stili vardır ve bu nedenle her öğrenciyi ayrı ayrı anlamak önemlidir. Aynı zamanda, öğrencilerinize güven verin ve onları motive etmeye çalışın.

Öğretmenlerin Çalışma Alanları

Öğretmenlik mesleğinin çalışma alanı oldukça geniştir. Alanın genişliği, farklı disiplinlerde çok sayıda öğretmenlik bölümünün olmasıyla anlaşılabilmektedir. Bu yüzden, öğrencilerin öğretmenlik yapmak istediği alanla ilgili kararı üniversite tercihi yapmadan vermeleri gerekmektedir. Verilen kararlar sonucunda öğretmenlik mesleğini yapmaya hak kazanmış kişiler, dershanelerden spor komplekslerine, halk eğitim merkezlerinden özel eğitim kurumlarına, rehabilitasyon merkezlerinden üniversitelere kadar pek çok farklı kurumda mesleklerini icra edebilmektedir.

Öğretmenlik Maaşları

Öğretmenlik mesleğinin motivasyon kaynaklarından birisi alınan maaşlardır. Kamu kurumlarında çalışan ve memur statüsünde bulunan öğretmenlerin maaşı derece ve kademelerine göre değişiklik göstermektedir.

Derece ve kademeler öğretmenlerin hizmet verdiği süreye göre farklılaşmaktadır. Kademenin değişebilmesi ve alınan maaşın da artabilmesi için bir üst kademede boş kadro olması gerekmektedir. Kadro boş olduğu taktirde kademe hiçbir işlem yapmaya gerek kalmadan artmakta ve derecenin düşmesini sağlamaktadır. Maaşlar hakkında yapılan son açıklamaya göre devlet kurumlarında hizmet vermekte olan öğretmenlerin maaşları kademelerine göre 11819 ile 14409 Türk Lirası arasında değişmektedir. Ek ders gibi çeşitli ücretlerin de eklenmesiyle beraber maaşlar bir miktar daha yükselebilmektedir.

Öğretmenlerin özel okullarda aldığı maaşlar ise kurumun fiyat politikasına, öğretmenlerin tecrübesine ve branşa göre değişiklik göstermektedir.