arama

Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus

kredi

Kredi çekerken dikkat etmeniz gerekenler listesine göz atmadan önce bankalardan kredi çekmek kısa ve uzun vadeli planlarınızı sekteye uğratabilir.

Uzun yıllardır dünyanın her noktasında insanlar ve işletmeler belirli ihtiyaçları için krediye ihtiyaç duyuyor. İş, taşıt, ihtiyaç ve konut başlığı altında verilen krediler hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçlar için cansuyu görevi sağlıyor. Krediler belirli oranda risk ve maliyet içermesine rağmen, doğru kullanıldığı takdirde hem kişisel ihtiyaçlar hem de işletme düzeyindeki fırsatlar için önemli oranda destek sağlayabilmektedir.

Kredileri doğru kullanmak için mutlaka kredi çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususları incelemeniz önerilir. Hem kullanacağınız mevcut krediden maksimum fayda sağlamanız hem de bir sonraki kredi ihtiyacınızı daha efektif bir şekilde kullanabilmeniz için listede yer alan 10 maddeyi göz önünde bulundurmalısınız.

1. GERÇEKTEN İHTİYACIM VAR MI?

Kredi çekmeden önce kendinize sormanız gereken en önemli soru “bu krediye gerçekten ihtiyacım var mı?” olmalı. İşletme düzeyindeki krediler için de mutlaka işletme ortaklarının bu soruyu göz önünde bulundurması gerekir.

Krediler her halükarda size daha fazla maliyet oluşturacaktır. Ayrıca bu kredilerin düzenli olarak ödenememesi durumunda ciddi yasal riskleri de bulunmaktadır. Dolayısıyla, krediye ihtiyacınız olup olmadığını mutlaka iyi bir şekilde değerlendirmeniz gerekir.

2. MİKTARI NET OLARAK BELİRLEYİN

Kredi çekmeye karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da miktarın net olarak belirlenmesidir. Hem eksik hem de fazla kredi miktarı ihtiyacınızı tam olarak karşılamaz. Özellikle “çekebiliyorken daha fazla çekeyim” fikri kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir.

Örneğin, bir araba almak için 50 bin lira krediye ihtiyacınız olduğu halde 70 bin lira kredi çekerseniz, aracı aldıktan sonra geride kalan 20 bin lirayı büyük ihtimalle hiç ihtiyacınız olmayan bir şey için harcayacaksınız. Bu durumda daha fazla faiz ve daha uzun vadeli kredi borcu ile karşı karşıya kalacaksınız.

3. KREDİ ÇEKMEK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kredi faizleri dönemsel olarak ciddi değişiklikler gösterebiliyor. Merkez Bankası’nın faiz oranını takip ederek, kredi çekmek için doğru bir zamanda olup olmadığını mutlaka inceleyin.

Örneğin, 2019 yılında Merkez Bankası’nın faiz oranları yüzde 20’nin üzerinde bulunuyordu ancak 2020 yılının ortası itibarıyla bu oran yüzde 8 civarında.

4. KREDİ VADESİNİ GELİR DÜZEYİNİZE UYGUN OLARAK PLANLAYIN

Her ay ödeyebileceğiniz en yüksek tutarı düşünerek kredi vadesini olabildiğince düşük tutmaya özen gösterin. Unutmayın, kredi vadesi ne kadar kısa olursa o kadar düşük faiz ödersiniz. Bu durumda, aylık gelirinizi göz önünde bulundurarak en düşük vade süresini kararlaştırın. Ancak, krediden kısa sürede kurtulmak amacıyla ödeyemeyeceğiniz taksitlerin altına girmeyin.

Örneğin, aylık geliriniz 5 bin lira seviyesinde bulunuyorsa, aylık 500 liralık vadeli kredi çekmeyin. Bunun yerine aylık 3000 lira kredi ödeyebiliyorsanız, taksit oranını 3000’e yaklaştırmaya çalışın. Kredi vadesini olabildiğince kısa tutmaya özen gösterin.

5. KREDİ KARŞILAŞTIRMASI YAPIN

Türkiye’de kredi veren onlarca banka bulunuyor. Büyük bir ihtimalle bir bankadan kredi alabiliyorsanız, başka bir bankadan da benzer oranda kredi çekme fırsatınız olacak. Bu durumda, tüm bankalardan kredi teklifini almak için mutlaka kredi karşılaştırması yapın. Herhangi bir kredi karşılaştırma sitesini de kullanabilirsiniz ancak en iyi teklifi doğrudan bankaların şubelerine giderek alabileceğinizi de unutmayın.

Kredi karşılaştırma sitelerinde reklam ve pazarlama nedeniyle genellikle asla alamayacağınız oranlarda kredi teklifleri ile karşılaşacağınızı hatırlatırız.

6. DOSYA ve DİĞER MASRAFLARI İNCELEYİN

Kredi çekerken bankalar genellikle dosya ve benzeri birçok masrafı da kredi ücretine dahil etmektedir. Bankaların her birinde bu masraflar birbirinden farklıdır. Bu nedenle krediler üzerinde uygulanan diğer masrafları da karşılaştırmayı ve en iyi teklifi alıp almadığınızı mutlaka inceleyin.

7. SIK BAŞVURU YAPMAYIN

Kredi çekerken en çok yapılan hatalardan biri de sık başvuru yapmaktır. Bankalardan kredi çekmek istiyorsanız, her bankaya başvuru yapmak doğru bir fikir değildir. Bu durum kredi notunuzu büyük oranda düşürür. Eğer bankalardan teklif almak amacıyla başvuru yapacaksanız, online kanallar yerine şubelerden ön başvuru sistemini kullanmanızı öneririz.

8. KAMPANYALARI TAKİP EDİN

Kredi çekmek üzere acil bir durumunuz yoksa, kredi kampanyalarını takip ederek daha uygun koşullar altında kredi çekebilirsiniz

Örneğin, bir araba almak üzere acil bir durumunuz yoksa, araç kredi kampanyalarını takip edebilirsiniz. Bankalar dönemsel olarak sık sık kredi kampanyaları düzenlemektedir.

9. MAAŞ BANKANIZA BAŞVURUN

Dünyanın her noktasında, kredi için en uygun tercih genellikle maaş aldığınız bankadır. Doğrudan bu bankanın herhangi bir şubesine giderek, maaş hesabınız için kredi çekmek istediğinize yönelik bir kredi teklifi alabilirsiniz. Çok büyük ihtimalle en uygun teklifi sağlayacak olan banka, maaş aldığınız banka olacaktır.

10. BORÇLARINIZI DÜZENLİ ÖDEYEREK SONRAKİ KREDİYİ DÜŞÜNÜN

Mevcut alacağınız krediyi planlarken, bir sonraki alacağınız krediyi de göz önünde bulundurmalısınız. Hayat hızla akıp giderken yeni bir krediye ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, bir krediyi aldıktan sonra, bir sonraki kredi ihtiyacınızı da göz önünde bulundurarak borçlarınızı düzenli olarak ödemeye çalışın.

Borçlarınızı düzenli olarak ödememeniz durumunda kredi notunuzun düşeceğini ve büyük ihtimalle bir sonraki krediyi almak için sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız.