2020’yi bitirdiğimiz şu günlerde işletmeniz için geride kalan yılı ve gelecek yılı değerlendirmek için bir kontrol listesi hazırlamanızı öneririz.
Bir kontrol listesi hazırlamak kolaydır. Önemli olan kontrol listesini verimli olarak değerlendirebilmekten geçiyor. Geride kalan yıl işletmeniz için nasıl geçti, nelerde hatalar yapıldı, nelerde başarılı olundu ve gelecek yıl ne planlanıyor sorularının genel bir görünümü için kontrol listesi işinize yarayacaktır.
Standart olarak bir kontrol listesi hazırlamak için bu başlıklardan faydalanabilirsiniz:
İÇİNDEKİLER
Bir yılı geride bırakırken ilk olarak yapmanız gereken işlem mali defterlerin kontrolünü sağlamaktır. Yasal olarak da gerçekleştirmeniz gereken bu konudaki bir eksiklik çeşitli vergi cezaları ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
Mali defterleri kontrol etmek size yılın genel bir görünümü değerlendirme fırsatı da sağlayacaktır. Böylelikle hangi konularda mali sorunlar yaşadığınızı ve avantajlar ile karşı karşıya olduğunuzu net bir şekilde ele alabilirsiniz.
Bir yılı geride bırakırken yeni işe alma ve mevcut personele yeni eğitimler vermek doğru bir karar olabilir. Özellikle işten ayrılmaların yaşandığı bu dönemde, işletmeniz için doğru bazı personelleri bulma şansınız olabilir. Şirketiniz için sürekli yeni insan kaynakları fırsatlarını değerlendirmek önemlidir.
Yılsonu dönemlerini de yine iş eğitimi vermek üzere değerlendirmek önemlidir. Yeni yıl için stratejilerinizin de dahil olduğu bir eğitim düzenlemeyi ihmal etmeyin.
Gelecek yıl için daha doğru hedefler belirlemek için bu yıl ve geçen yılki satış planlarınızı inceleyin. Ayrıca satış süreçlerinizi de mutlaka yeniden kontrol edin. Sizinle yeni çalışmaya başlayan müşterilerinizin bu kararlarını neden aldıklarını değerlendirin ve sizinle artık çalışmayan müşterilerizi de aynı şekilde ele almayı ihmal etmeyin.
Satış bir işletmenin en kritik sürecidir. Doğru kararlar almak için satış planlarınızın gerçekleşme potansiyelini değerlendirin.
İşletmenizde para kazanmak istiyorsanız iyi bir pazarlama planına ihtiyacınız var. Pazarlama konusunda sorun yaşayan bir işletmenin para kazanma olasılığı düşüktür. Pazarlama potansiyelleri dönemlik olarak değişiklik göstermekte ve sizlerin de işletme olarak bu değişiklikleri önceden sezip pozisyon almanız gerekir. İşletmelerin büyük bir kısmı pazarlama konusunda profesyonel destek almaktadır. Daha iyi stratejiler geliştirmek için profesyonel bir yardım alabileceğinizi de unutmayın.
Yeni bir yıl demek yeni hedefler demek. Hem işletmeniz için hem de bireysel olarak yeni hedefler belirlemenizi mutlaka öneririz. Kontrol listesinin en önemli kısımlarından biri gerçekçi hedefler belirlemek ve yıl boyunca bu hedeflere yönelik çalışmaktır.
Aynı zamanda uzun vadeli hedeflerinizi de kontrol edin ve gerekiyorsa revize ederek; yeni uzun vadeli hedefler belirlemeye çalışın.
Kontrol listesi, rekabet dünyasında işletmelerin en çok faydalandığı çalışmalardan bir tanesidir. Kontrol listesini sadece yıl sonunda değil 6 aylık hatta 3 aylık periyotlar ile de düzenleyebileceğinizi unutmayın. İşletmenizi sürekli olarak yenilikçi ve gelişen bir yapıya ulaştırmak için sık sık kontrol listeleri hazırlamaya özen gösterin.