arama

İç Giyim Mağazası Açmak İstiyorum

iç giyim mağazası
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

İç giyim ya da diğer adı ile iç çamaşır mağazası açmak istiyorsanız, rehberde yer alan adımları birer birer uygulayarak kendi işletmenizi kısa süre içerisinde faaliyete alabilirsiniz.

İç giyim-iç çamaşırı her insanın doğrudan müşterisi olduğu işletmeler arasında yer almaktadır. Bir insan doğduğu andan, hayatının son anına kadar iç giyim ürünlerine ihtiyaç duymaktadır. Son yıllarda ise iç giyime yönelik ürünlerde daha kaliteli, marka ürünlere yönelik taleplerde büyük artış kaydedilmektedir. Sektöre girmeyi planlayan girişimci ve yatırımcıların bu kapsamda daha marka ürünlere yönelik bir işletme kurması öneriliyor.

İç giyim çok büyük bir pazar olarak önemini korumayı ve gittikçe artırmayı sürdürüyor. Sektörde birkaç yıl öncesinde bile büyük markaların rekabetine rastlanmıyorken, günümüzde çok üst düzey reklam ve pazarlama çalışmaları bulunuyor.

İç çamaşırı dükkanları eskiye nazaran çok daha geniş bir ürün yelpazesine sahip. Sadece alt-üst iç çamaşırı ürünleri değil birçok gece elbisesini de bu işletmelerde bulabilmek mümkün. Bu kapsamda sektöre giriş için gerekli olan sermaye düzeyi gün geçtikçe artmaktadır.

Mağazayı kurmak için gerekenler neler?

1. İŞ PLANI OLUŞTURUN

iş planı

Mağazayı kurma aşamasının öncesinde mutlaka bir iş planı hazırlanması önerilir. İşin ne olacağı, hedef kitlesi, ürünler, kiralanacak dükkan, personel gibi aklınıza gelebilecek her konuyu başlık altında hazırlayıp; cevapları önceden belirleyin. İhmal etmeniz asla önerilmez. Bu size bir yol rehberi sağlayacak ve işi daha sağlam temeller ile kurmanızı sağlayacak. Belki de iş planı sayesinde işin aslında size uygun olmadığını dahi fark edebileceksiniz.

İş planında özellikle sermaye ve maliyet hesabının iyi bir şekilde kurgulanması önerilir.

2. DÜKKAN BULUN

mağaza dükkan

İç giyim mağazası açmak üzere odaklanmanız gereken en önemli konulardan biri potansiyeli yüksek doğru bir yerde dükkan bulmaktır. Doğru dükkanı bulmak üzere aceleci davranmayın asla; en iyi yeri bulmak için mutlaka birkaç gün hatta hafta araştırma gerçekleştirin.

Özellikle işlek noktaları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Dükkanın minimum 60 metrekare büyüklüğe ve tavanın da minimum 4 metre yüksekliğe sahip olması önemlidir. Bu tür işletmelerde rekabetten uzak olması genellikle avantajdır. En büyük rakiplerinizden biraz uzak olmak iyi bir fikir olabilir. Eğer en işlek noktalardan birinde rakibiniz varsa, bu durumda yakın da olmak zorunda kalabilirsiniz. Her halükarda işini daha iyi bir noktada ve daha iyi bir şekilde yapan rekabette öne geçecektir. Bu nedenle rekabetçi bir lokasyona ihtiyacınız olacak.

3. GEREKLİ BELGELERİ TAMAMLAYIN VE RUHSAT ALIN

resmi işlem belge

Bir giyim işletmesi kurmak üzere ruhsat almak kolaydır. Genellikle belediyelerin ruhsat vermek için çok spesifik belge talebi olmaz.

İç giyim mağazası açmak için gerekli belgeler şöyle:

  • Başvuru formu (Belediyeden alınacak)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf (şahıs ise)
  • Tapu fotokopisi
  • Kira sözleşmesi (kiracı olanlardan)
  • Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Tasdiknamesi-Oda Kaydı
  • Yangın söndürme tüpü makbuzu (100 m²’ye 1 adet 6 kg’lık) (iş yeri faaliyetine, iş merkezi ve meskende olmasına göre “itfaiye raporu” istenebilir)
  • Oturma Raporu/İmar Affı Belgesi
  • Numarataj
  • Emlak-Çevre-Temizlik Vergisi/İlan reklam kaydı vb. sorgulama belgesi (Gelir biriminde onaylatılacak)
  • Telli naylon dosya

Ek olarak bir de vergi levhasına ihtiyacınız olacak. Ayrıntıları Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti rehberinden öğrenebilirsiniz.

4. DEKORASYON ve DİZAYN

dekorasyon mağaza

Bir iç giyim mağazasını ilgi çekici yapmanın en etkili yollarından biri şık bir dekorasyon ve dizayn sağlamaktır. İlham almak üzere çeşitli iç giyim mağazalarına göz atılabileceği gibi dekorasyon ve dizayn konusunda profesyonel bir destek de alabilirsiniz.

Dekorasyon ve dizayn için gerekli olan maliyet son dönemde artış göstermiştir. Rekabette öne geçmek için mutlaka daha farklı fikirlere odaklanmak zorunda kalacaksınız. Özellikle süreci planlarken kabinler arasında yeterli boşluğa ve harika bir aydınlatmaya mutlaka özen gösterin. Her ikisini doğru planladıktan sonra diğer ayrıntıları dilediğiniz gibi zaman zaman değiştirebilirsiniz.

5. TOPTAN ÜRÜN ALIMI

iç giyim

İç giyim ve çamaşırı sektöründe çok fazla ürün gamı yoktur. Aynı ürünler ancak çok farklı modeller bulabiliyorsunuz. Dikkat çekici ve rekabetçi bir işletme kurmak için model sayısını olabildiğince artırmanız önerilir. İş planında hazırladığınız bilgilere istinaden, işletmeyi kadın iç giyim veya erkek iç giyim olarak farklı bir şekilde kurgulayabilirsiniz. Her ikisi için de aynı mağazayı kurmak; kültürel özellikler nedeniyle pek uygun olmayabilir. Bu nedenle ya kadın iç giyim ya da erkek iç giyim olarak bir işletme kurmanız ve ürünleri toptan olarak yaptığınız seçime uygun bir şekilde satın almanız gerekecek.

Türkiye tekstil konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Bu nedenle tekstil ürünlerini toptan bir şekilde satın alabileceğiniz sayısız işletme bulabilirsiniz. Ürünleri toptan aldığınız süreci doğru planlamanız mutlaka önerilir. Bir üründen çok fazla almak yerine farklı farklı modellerinden azar azar almak daha mantıklıdır. Bu sayede çok satılan ürünlere daha fazla ağırlık verme şansınız olacak.

6. PERSONEL ve İŞLETME SÜRECİ

iç çamaşır

İç giyim mağazalarında satılan ürünlere göre farklı personel bulundurmanız gerekecek. Kadın iç giyim mağazalarında tüm personeller kadın, erkek iç giyim mağazalarında ise tüm personellerin erkek olması önerilir. İşletmeye alacağınız personelleri mutlaka bizzat siz seçmeli ve bir giyim mağazasında görmek istediğiniz bir personel olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Deneyim önemli olsa da her şey kesinlikle deneyim üzerinden değerlendirilmemelidir. Kendi personelinizi seçmeniz ve deneyim sağlayarak uzun süreli bir birliktelik de sağlayabilirsiniz.

Personel seçimi yaparken İŞKUR‘a başvurmanız ve sağlanan maaş destekleri konusunda da bilgi almanızı öneririz. Özellikle ilk 6 aylık süreçte maaşlara yönelik ciddi destekler alabilir ve işletmenizin ilk sürecinde büyük bir mali külfetten sıyrılabilirsiniz.

Bir iç giyim mağazasına standart olarak tüm günler birbirine benzer. Sabah erken saatlerde işletme açılır, temizlenir ve müşteriler ağırlanmaya başlanır. Genellikle müşteriler iç giyim mağazalarında, diğer giyim mağazalarında olduğu kadar vakit harcamaz. İç giyim ürünlerinin birçoğunda da deneme fırsatı çoğu zaman sağlanmaz ve müşteriler zaten deneme için çok istekli olmaz. Bu nedenle genellikle müşteriler belirli bir ürünü almak üzere karar sağladıktan sonra mağazanıza gelirler. Müşterilerle ilgilenmek kolaydır ancak kararsız müşterilere de yönlendirici hizmet sağlamak önemlidir.

işletmenizde mutlaka kredi kartı bulundurmanız ve gerekirse taksit sağlamanız da gereklidir.

7. PAZARLAMA ve REKLAM

pazarlama

Yerel giyim mağazaları için en önemli süreçlerden biri rekabet ile baş edebilmek ve müşteri çekmek amacıyla pazarlama ve reklam çalışması yapmaktır.

Pazarlama ve reklam amacıyla yerel düzeyde yayın yapan televizyon, radyo ve gazetelere orta ölçekte bir reklam çalışması başlatabilirsiniz. Ek olarak yerel düzeyden ciddi takipçisi bulunan sosyal medya hesaplarına da çeşitli düzeylerde reklamlar verilebilir. Geri dönüşler mutlaka izlenmeli ve en yoğun başarı sağlanan reklam kanalları daha fazla tercih edilmeli.

İç Giyim Mağazası İçin Ne Kadar Sermaye Lazım?

Birkaç yıl öncesine göre bile iç giyim mağazası kurmak için gerekli sermayede büyük artış kaydedilmiştir. Rekabetçi sektörler arasında yer alan bir iç giyim mağazası açmak için ortalama 300 bin liralık yatırım sermayesine ihtiyacınız olacak.

İç Giyim Mağazası İçin Ne Kadar Kazandırır?

Genel olarak giyim sektöründe cirodan kar marjı yüzde 30 seviyelerinde bulunuyorken, iç giyim sektöründe karlılık yüzde 50'nin üzerindedir. Ortalama iş yapan bir iç giyim mağazası aylık 30 bin lira civarında net kar sağlamaktadır. Bu tutar işletmenin potansiyeline bağlı olarak ciddi düzeyde değişiklik gösterebilmektedir.

İç Giyim Mağazası İçin Online Fikirler Neler?

Bir iç giyim mağazasına sahip olduktan sonra mutlaka tüm sosyal medya hesapları açılmalı. Ek olarak işletme için bir e-ticaret sitesinin açılması ve online kanallardan da satışa başlanması mutlaka önerilmektedir. Birçok tüketici bu tür ürünlerini doğrudan mağazadan almak yerine online satın almaya daha sıcak bakmaktadır.