Seyahat alışkanlıklarının çok değişmesi ile birlikte farklı iş kollarına ihtiyaç duyulmaya başlandı. Özellikle havalimanı ve otogarlardaki yoğunluğun gün geçtikçe arttığı bir dönemde artık emanetçilere olan talep önemli düzeyde artış yaşıyor.
Emanetçi genel olarak havalimanı ve otogara inen yolcuların yanındaki bavul gibi eşyalarını para karşılığında emaneten bıraktıkları yerlerdir. Özellikle iş amaçlı veya çok kısa süreli farklı yolculuklar için büyük bir hayati öneme sahiptir.
Gittiğiniz şehirde veya lokasyonda otelde kalmadan işinizi halledip başka bir yere gitmeyi düşünüyorsanız; yanınızda bavul taşımanız büyük bir sorun oluşturacaktır. Bu nedenle eşyalarınızı cüzi bir para karşılığında emanetçiye bırakabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
Emanetçi açmak çok kolaydır. Emanetçiler genellikle havalimanı ve otogarlarda bulunur. Bazı büyük tren garlarında da emanetçilere rastlamak mümkün. Bu lokasyonlardaki kiralık dükkanlardan birini tutmanız büyük ölçüde yeterlidir.
Emanetçi açmak için dükkanda birkaç rafa ihtiyacınız olacak. Aynı zamanda otogar, havalimanı ve garda görülebilmek için şık bir tabela ve birkaç yere asılması gereken yönlendirici işaretlere de sahip olmanız önemlidir.
Emanetçi açmak için yine ruhsat almanız gerekir. Dükkanı tuttuktan sonra bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek ruhsat almanız gerekecektir. Ruhsat alma aşamasında her belediyenin farklı talepleri vardır.
Genel olarak emanetçi açmak için gerekli belgeler:
Emanetçilere bırakılan eşyaların güvenliği en önemli husustur. Dolayısıyla sorun yaşamamak için mutlaka dükkanın her noktasını gören ve uzun süre kayıt yapan güvenlik kameralarına ihtiyacınız olacak. Ayrıca her kaydı en az 1 yıl saklamanız mutlaka önerilmektedir.
Emanetini bırakan müşteriler ile de sorun yaşamamanız için bu kayıtları uzun süre saklamaya özen gösterin. Kamera kayıtlarında kesinti olmamasını sağlamaya çalışın.
Emanetçi açtıktan sonra özellikle bavulunu bırakan müşteriler için mutlaka basılı bir kayıt oluşturun ve bir nüshasını yanınızda bulundurun. Basılı kayıtta müşterinin adı ve emanet olarak bıraktığı ürünün fiziki özelliğini mutlaka yazın.
Bu tür yoğun ulaşım bölgelerinde insanlar genellikle yabancı hisseder. Dolayısıyla onlara bir emanetçiye ihtiyaç duyabileceklerini göstermeniz lazım. Önemli stratejik alanlara mutlaka tabelalarınız ile yönlendiriciler koymayı ihmal etmeyin. Ayrıca tüm işletmelere de mutlaka kartınızı veya broşürünüzü bırakın. Bu sayede buradaki işletmelere gelen yolcuların size yönlendirilme potansiyeli de yüksek olacaktır.
Emanetçilikte en önemli kurallardan biri 24 saat açık olmaktır. Emanetçiler günün her saati hizmet vermek durumundadır.
Genel olarak Türkiye’deki emanetçilere bırakılan eşyalar için alınan ücret bir gün için 10 ila 20 TL arasında bulunuyor. Sürenin uzaması durumunda da rakam aynı şekilde artmaktadır.
Emanetçilerin kira dışında neredeyse önemli hiçbir gideri yoktur. O nedenle elde ettikleri cironun çok büyük bir kısmı net işletme karıdır.
Emanetçilerin elde ettikleri ciro elbette bulundukları alanın potansiyeline çok büyük değişiklikler göstermektedir.
Anadolu’daki küçük şehirlerimizde emanetçilerin potansiyeli genellikle düşüktür. Ortalama aylık ciro beklentisi 12-13 bin lira düzeyinde bulunuyor. Büyükşehirlerde ise durum çok daha yüksek potansiyel içeriyor. Özellikle günübirlik iş seyahatlerinin yoğun olarak yapıldığı şehirlerde emanetçilerin aylık ciro beklentisi 40 bin liranın üzerine çıkıyor.