arama

Halı Yıkama Dükkanı Açmak ve Hızla Büyümek

halı yıkama dükkanı açmak
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Halı yıkama dükkanı açmak, Türkiye gibi dünyanın geri kalanına göre halıya çok düşkün bir ülke için potansiyeli yüksek ve karlı bir iş fikridir.

Doğru bir lokasyonda açılan ve iyi bir şekilde reklamı yapılan bir halı yıkama dükkanında hızla  büyüme kaydetmek zor değildir. Başarılı bir halı yıkama dükkanı açmak için gerekli tüm adımları ve yapmanız gereken çalışmaları aktaracağız.

Halı yıkama işletmeleri genellikle ev, işyeri ve ofislerdeki halıları dönemsel olarak yıkama için destek sağlamaktadır. Son yıllarda halı yıkamacılar, halıları bulundukları yerden alıp, temizledikten sonra alındıkları yere bırakmak konusunda da hizmet verirler. İyi bir halı yıkamacı açmak için özellikle konutların yoğun olarak bulunduğu bir lokasyonda hizmet vermeniz önerilir. İş potansiyelini artırmak için konutların yoğun olarak bulundukları alanı tercih etmelisiniz.

İŞİN ÖZETİ

Halı yıkama işinde değerlendirebileceğiniz iki ana fikir bulunuyor. Öncelikli olarak işletmenizin türüne karar vermeniz gerekir. Bir halı yıkama dükkanı mı açacaksınız yoksa halı yıkama fabrikası mı açacaksınız?

Her köşe başında gördüğünüz halı yıkama işletmeleri bir dükkan boyutlarında olup, genellikle 2 kişinin çalıştığı düşük sermaye ile kurulabilen işletmelerdir.

Halı yıkama fabrikaları ise, birçok şehirde bulunmayan, ortalama 600 metrekare kare kapalı alana sahip, aynı anda 8’e yakın personelin çalıştığı yüksek sermaye ile kurulan işletmelerdir.

Hangi işletme türüne odaklanacağınızı sermayenize ve iş potansiyeline göre değerlendirin.

DÜKKANI KURMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Halı yıkama dükkanı açmak genellikle belediyeden belediyeye farklı talepler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Genel olarak halı yıkama dükkanı açmak için gerekli belgeler:

  1. İş yeri açma dilekçesi (belediyeden alınacak)
  2. Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
  3. Vergi Levhası fotokopisi
  4. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  5. 2 adet fotoğraf
  6. Şirketler için imza sirküleri
  7. Mal sahibi için; tapu fotokopisi
  8. Kiracı için; kira kontratı ve kooperatiften uygunluk belgesi

Halı yıkama işletmeleri çevre kirliliğine neden olabilmesi nedeniyle, ruhsatsız açılacak bir işletme; ciddi cezalar almanıza neden olabilir.

GEREKLİ MAKİNELER

Halı yıkama işletmeleri çok farklı sermayeler ve büyüklükler ile kurulabilmektedir. Elbette gerekli ekipman ve makineler, sermaye düzeyinize göre şekillenecektir.

Halı yıkama işletmesi açmak istiyor ama sermayeniz küçükse, halıları doğrudan süpürge makinesi ile benzer tasarıma sahip olan bir halı makinesi alarak işe koyulabilirsiniz. Tamamen el emeği ile yönlendirme ihtiyacı olan bu makine, bir halının yıkanma süresini maksimum uzunluk ile tamamlanmasını sağlayabiliyor. Makinenin ortalama fiyatı ise 20 bin lira civarında bulunuyor.

Eğer otomatik bir halı yıkama makinesi isteniyorsa ve aynı anda birkaç halının dahi tam otomatik yıkanması talep ediliyorsa, bu durumda bir bantlı halı yıkama makinesine ihtiyacınız olacak. Ürünün ortalama fiyatı ise 90 bin lira civarında bulunuyor.

İŞİ KURMAK ve GELİŞTİRMEK

halı yıkama fabrikası

Halı yıkama dükkanları genellikle ses ve su sorunu nedeniyle şehrin göbeğinde yer alamazlar. Sık sık özellikle ses nedeniyle halı yıkama fabrikaları belediyeye şikayet edilmekte ve çeşitli cezalar ile karşılaşabilmektedirler. Bu nedenle, mümkün mertebe konutlara çok yakın olmamakta fayda var. İşi zaten yerinde halı alımı ve yerine halının teslimi şekilde yapmanız gerektiğinden, müşterileriniz dükkanınızın nerede olduğunu dahi anlamazlar.

Çok yüksek kira talep etmeyen ve yeterli kurutma alanına sahip bir alanda, ortalama 100 metrekarelik bir çalışma alanı yeterli olacaktır. 

İşi kurmak için makinelerden birine ve yıkama malzemeleri ile kurutma askısı dışında önemli bir şeye ihtiyacınız yok. Eğer kurutmayı dışarıda yapmayı planlamıyorsanız, bu durumda bir kurutma makinesi de ihtiyacınız olacaktır. Halıları en iyi şekilde temizlemeli ve sorunsuz bir şekilde teslimini yapmalısınız.

İşi geliştirmek için minimum 3 personel ile hizmet vermeniz önerilir. 

Halı yıkama işi yapmak, her şekilde zorludur. Müşteri kazanmak zor iken, kaybetmek çok kolaydır. Size yıkamanız için 10 halı gönderen bir müşterinin herhangi bir halısında tek küçük bir leke kalması durumunda bile o müşteriyi kaybedersiniz. O nedenle, işinizi titizlikle yapmasınız. Aksi durumda son dönemde ciddi rekabetin yaşandığı bu sektörde büyüme fırsatı elde etme şansınız çok düşüktür.

PAZARLAMA

Halı yıkama işletmelerinde para kazanmanın en etkili yolu pazarlamadır. Doğru pazarlama çalışmaları ile çok hızlı bir şekilde önemli düzeyde ciro artışı elde edebilirsiniz. Bir yerel işletme olarak, yerel düzeydeki tüm medya ve iletişim kanallarını en iyi şekilde kullanmanız gerekir.

Pazarlama yapmak için, özellikle yerel düzeydeki gazete, radyo ve televizyonları kullanmalısınız. Ek olarak şehirdeki billboardlar da mutlaka bütçeniz ölçüsünde değerlendirilmelidir. El ilanları dağıtmalı ve ev-iş yerlerine götürmelisiniz. Son olarak sosyal medya çalışmaları yaparak, önce küçük bütçeler olmak üzere reklam vermelisiniz.

NE KADAR KAZANDIRIR?

Halı yıkama işi çok karlıdır. Genellikle emek odaklı bir iş olması nedeniyle, yüksek maliyetler ile karşılaşmasınız. Ortalama olarak 30 liraya yıkanan bir halı için tüm maliyetiniz 2 TL civarında dahi olmayacaktır. Bu nedenle yüksek kar marjları ile önemli oranda iş hacmi elde etme şansınız bulunuyor.